Slovenija

Iztekel se je rok za prijavo dobičkov in obresti

Ljubljana, 28. 02. 2014 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tisti, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, so imeli le še danes čas za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. Stopnja davka je 25-odstotna, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Vsi, ki so lani prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, so imeli le še danes čas za oddajo napovedi za odmero kapitalskih dobičkov. Prav tako se je danes iztekel rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od obresti ter izvedenih finančnih instrumentov.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka je 25-odstotna, pri čemer se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk.

Davčna ulica
Davčna ulica FOTO: Reuters

Napovedi pa ni bilo treba vložiti tistim, ki so imeli v lasti katerega od razveljavljenih vrednostnih papirjev bank. Če v letu 2013 niso opravili nobene druge obdavčljive odsvojitve kapitala, jim napovedi ni treba vložiti, pravijo na Davčni upravi RS (Durs).

Država je konec lanskega decembra v okviru sanacije bank razveljavila vse delnice NLB, NKBM, Abanke, Probanke in Factor banke. Ker so bile razveljavljene brez kakršnegakoli poplačila delničarjev, se za davčne namene šteje, da je njihova vrednost ob odsvojitvi enaka nič. Glede na to, da se osnova za davek od dobička iz kapitala izračuna iz razlike med prodajno ceno kapitala ter vrednostjo kapitala v času pridobitve, je torej zavezanec z njimi ustvaril izgubo.

Napoved je bilo sicer treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zniža dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala, je moral napoved vložiti v elektronski obliki preko sistema e-Davki. V primeru nižjega števila tovrstnih transakcij pa so na Dursu sprejeli tudi napovedi v papirnati obliki.

Napoved za odmero dohodnine od obresti pa so morali vložiti zavezanci, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU je lani presegel znesek 1000 evrov. Tokrat so zavezanci le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci. Davčna stopnja tudi tukaj znaša 25 odstotkov.

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba Dursu prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Stopnja davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih začne pri 25 odstotkih in se vsakih pet let znižuje za pet odstotnih točk. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, v tem primeru se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka.

Vsi trije obrazci so dostopni prek spletnih strani Dursa.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
28. 02. 2014 19.06
+2
Evo, jaz si že tri dni nisem kupil kruha in imam zato 4,66 evra dobička. Koliko moram zdaj plačati davka pa ne vem ...
Razumnež
28. 02. 2014 11.42
+2
Jurček tebi ni treba, ker imaš nakradeno na Cipru.