Slovenija

Bavčarjev odvetnik o političnih pritiskih in sodnem 'saltu mortale'

Ljubljana, 11. 04. 2017 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Igor Bavčar je dva meseca pred zastaranjem zadeve Istrabenz znova stopil pred sodišče. Odvetnik je dokazoval, da so mu bile kršene pravice, da je posle izpeljal transparentno in da se izvajajo politični pritiski. Obsodba na prvi stopnji pa je po njegovem sodniški 'salto mortale'.

Več videovsebin
  • Tožilec Kozina pričakuje pravočasno potrditev sodbe
    01:10
    Tožilec Kozina pričakuje pravočasno potrditev sodbe
  • Iz SVETA: Do zastaranja še dva meseca
    04:46
    Iz SVETA: Do zastaranja še dva meseca
  • Iz 24UR: Bavčar pred sodnika
    02:38
    Iz 24UR: Bavčar pred sodnika
Igor Bavčar pred sodiščem.
Igor Bavčar pred sodiščem. FOTO: POP TV
Septembrska sodba okrožnega sodišča

Nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Bavčarju je okrožno sodišče septembra izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo Sušinskega pa na dve leti. Tožilec Jože Kozina je sicer za Bavčarja predlagal sedem let zapora, kolikor je dobil tudi v prvotni sodbi, ki jo je nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje.
Višje sodišče v Ljubljani je obravnavalo tri pritožbe na sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Istrabenz. Vložili so jih Igor Bavčar ter Kristjan in Nastja Sušinski oziroma njihovi zagovorniki. Okrožno sodišče jih je lani znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, od višjega pa je odvisno, ali bo sodba postala pravnomočna. Čas je sicer na strani obsojenih, saj bo zadeva 16. junija zastarala.

Zagovorniki obsojenih so v pritožbah izpostavili dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji, prav tako so navajali pritiske izvršilne veje oblasti. Tožilec Jože Kozina medtem pričakuje potrditev obsodilne sodbe.

Seje sta se danes udeležila Bavčar in Kristijan Sušinski, Nastje Sušinskega pa na sodišče ni bilo.

Bavčarjev zagovornik: Sodišče je izvedlo 'salto mortale'

Glede odločitve na prvi stopnji je Bavčarjev zagovornik Janez Koščak menil, da je sodišče izvedlo "salto mortale", saj je na podlagi istega dokaznega postopka njegovo strano oprostilo v delu, ki se nanaša na napeljevanje k zlorabi položaja, obenem pa jo z istimi dokazi obsodilo pranja denarja.

Zagovorniki obtoženih dvomijo v nepristranskost prvostopenjskih sodnikov

Po koncu obravnave Bavčar ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja novinarjev. Tudi trditve o političnih pritiskih ni želel ponoviti.
Po koncu obravnave Bavčar ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja novinarjev. Tudi trditve o političnih pritiskih ni želel ponoviti. FOTO: POP TV
Kozina je v zapor spravil tudi nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic, vendar za razliko od Bavčarja ni bil uspešen z zahtevkom za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču.
Koščak je na obravnavi trdil, da je bilo njegovi stranki med sojenjem kršenih več zakonskih in ustavnih pravic. Med drugim je izpostavil, da sodišče po imenovanju prejšnjega Bavčarjevega zagovornika Marka Bošnjaka za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice novi obrambi ni omogočilo, da se na sojenje pripravi. Kljub izrecni prošnji za preložitev obravnave jo je namreč sodišče izpeljalo takoj za tem, ko je Bavčar ostal brez odvetnika, je dejal.

Izpostavil je tudi politične pritiske, ki da so spremljali proces. Ob tem je spomnil na izjave pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bo osebno poskrbel, da bo sodba v tej zadevi pravnomočna, v primeru zastaranja pa bodo letele glave. Bavčar pa je dejal, da se v politične pritiske ne bo spuščal, saj so ti jasni od samega začetka tega postopka.

Politične pritiske je izpostavila tudi zagovornica Kristijana Sušinskega Varja Holec, ki je dejala, da je s takšnimi izjavami izvršna oblast izkazala nezaupanje do sodne veje oblasti.

Zagovorniki so zavrnili tudi očitke, da naj bi želeli obtoženi prikrivati denarne transakcije. Koščak je tako poudaril, da vsako premikanje denarja na transakcijskih računih še ne pomeni pranja denarja. Luka Podjed, ki zastopa Nastjo Sušinskega, pa je zatrdil, da njegova stranka ni imela nobenega namena prikrivanja transakcij. Vse se je dogajalo med bankami v Sloveniji in denar ni prestopil meja države, je dejal.

Vsak "razumen človek" ve, da se sredstva na transakcijskih računih lahko predmet nadzora in da so banke ob določeni vsoti dolžne obveščati urad za preprečevanje pranja denarja, je ob tem še dodal Koščak.

Tožilec Kozina pričakuje potrditev obsodb

Takšno zgodbo poslušamo že sedem let, je po loncu seje komentiral Kozina. Če bi šlo za zakonit posel, bi ga obtoženi izpeljali transparentno in ne bi vključevali nobenih fiktivnih družb, je dejal. Ko gre za nezakonit posel, pa je treba "izvajati niz takšnih in drugačnih slepilnih manevrov, ki smo jim bili priča tukaj, ravno z namenom, da se preslepi vse tiste, ki bi prišli v stik s tem poslom in ga preverjali".

Kako je potekala preprodaja Istrabenzovih delnic?

Preprodaja 7,3-odstotnega deleža Istrabenza
Preprodaja 7,3-odstotnega deleža Istrabenza FOTO: 24ur.com
Zadeva Istrabenz je eden najodmevnejših primerov tajkunskih poslov pri nas. Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Tega je Pivovarna Laško za 23 milijonov evrov prodala najprej hčerinski družbi Plinfin, nato pa je sama Plinfin za vsega 7500 evrov prodala Sportini. Ta je 1. oktobra 2007 Plinfin za 24,9 milijona prodala Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega, ki je še istega dne Istrabenzov paket prodal naprej Pom-Investu za 49,2 milijona evrov. Na ta način je zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po mnenju tožilstva je sporno dejstvo, da je Pivovarna Laško, ki je glede omenjene prodaje že imela sklenjeno opcijsko pogodbo z Microtrustom, na opcijske pogodbe s Sportino kasneje vpisala isti datum, kot je bil na prvih pogodbah.

Preiskava stekla že leta 2008

Tako se je začelo: policija pred Istrabenzom leta 2009, ko so potekale hišne preiskave.
Tako se je začelo: policija pred Istrabenzom leta 2009, ko so potekale hišne preiskave. FOTO: Dare Čekeliš
Zadeva Istrabenz bo zastarala 16. junija – dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče v Ljubljani odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim tudi ugodilo.
Policija je domnevne nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško začela preiskovati leta 2008. Jeseni 2009 se je nato zvrstilo več hišnih preiskav, začasno pa sta bila pridržana tudi Bavčar in Šrot.

Tožilstvo je sprva skupaj vložilo obtožnico zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza.

Sodišče je nato obstoječo obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne pa je sledilo sojenju v zadevi Istrabenz. Bavčar je po mnenju organov pregona s preprodajo delnic Istrabenza zbiral denar za prevzem Maksime Holding, prek katere naj bi nameraval odkupiti Istrabenz.

Igor Bavčar leta 2013 pred sodiščem. Sicer je bil obsojen, a mu v zapor zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo treba.
Igor Bavčar leta 2013 pred sodiščem. Sicer je bil obsojen, a mu v zapor zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo treba. FOTO: Miro Majcen

Prvo sojenje je na okrožnem sodišču steklo februarja 2013 in se končalo julija istega leta. Bavčar je bil na prvi stopnji zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, kar je bilo leto manj od tožilčevega predloga, vendar mu v zapor zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo treba oditi.

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je je bil obsojen na tri in pol leta zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

V tej zadevi je bil na pet let in deset mesecev zapora obsojen tudi Boško Šrot. Vsi štirje so se pritožili na ljubljansko višje sodišče, ki pa je kazen za pol leta znižalo le Kristjanu Sušinskemu.

Boško Šrot z zahtevo po varstvu zakonitosti ni uspel in je v zaporu.
Boško Šrot z zahtevo po varstvu zakonitosti ni uspel in je v zaporu. FOTO: Miro Majcen

Četverica je nato na vrhovno sodišče vložila zahteve za varstvo zakonitosti. Uspešna sta bila Bavčar in Kristjan Sušinski, delno tudi Nastja Sušinski; sodišče je zaradi premalo konkretiziranih očitkov o pranju denaja zadevo poslalo v ponovno obravnavo. Medtem pa niso ugodili Šrotovi pritožbi, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja in je že v zaporu, ter deloma tudi Nastji Sušinskemu, ki je bil obsojen zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Pranje denarja in napeljevanje k zlorabi položaja

Tožilec Kozina je v ponovljenem sojenju Bavčarju očital napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in pranje denarja, medtem ko je bratoma Sušinski očital pranje denarja. Nastja Sušinski naj bi vedel, da denar izvira iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki ga je storil Šrot, ter da ga je z namenom, da bi prikril njegov nezakonit izvor, z nakazilom Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu dodatno opral.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponovljenem sojenju Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
12. 04. 2017 16.21
+2
SRAMOTA. PA DAJTE ŽE TEGA LOPOVA ENKRAT V AREST IN NAJ TA PAMETUJE IN IGRA KOŠARKO. SLOVENIJA NESPOSOBNA. SRAMOTA.
Rudolf Strah
12. 04. 2017 11.42
+0
Halo vi ki komentirate dajte to v svojih imenih ne pa se skrivate pod rdečkarje pijance in ne vem kaj vse če hočete res pravico in pravično državo ker tak ste vsi isti kot bavčar
felix58
12. 04. 2017 10.34
srček dela tiki taka ko na tebe restek čaka
wolfterier
12. 04. 2017 10.41
+0
Naredili bodo tudi saltomerdale,samo da rešijo Drnovškovega podpredsednika LDS,nje...
kaslc 1
11. 04. 2017 23.01
+3
hoho je blo po televiziji da so mu neupraviceno osebno piskali,pa to
rde?kar
11. 04. 2017 22.41
+1
Ho ho hohoho Sposobni komu bo padla glava.
wolfterier
12. 04. 2017 10.42
+0
felix58
11. 04. 2017 22.07
-8
Igor, ne daj se...niti ne beri teh spodnjih komentarjev, ker še spati neš upal...tak ti je to, folk ti je fauš, jst pa ti privoščim glede na tvoje srčece itak ne boš mogel zapravit vsega..uživaj prjatu
picolin
11. 04. 2017 22.40
+5
felix 58 a si ti kaka žlahta od njega al kaj . če nisi pa se ti je skisalo
rde?kar
11. 04. 2017 22.43
-1
rde?kar
11. 04. 2017 21.27
-2
rde?kar
11. 04. 2017 21.27
-2
rde?kar
11. 04. 2017 21.24
+0
A samo tolikšna vrsta .Jast jih sto naštejem. Kdaj bodo glave padale .Eno lobanjo rabim od Klemenkota za strašilo na njivi.
felix58
11. 04. 2017 21.29
+0
če rabiš strašilo, se postavi na njivo, bo učinkovalo
srebrnibreg
11. 04. 2017 21.36
+7
Ti se postavi na njivo namesto Klemenkota pa bodo ptiči še predlansko zrnje ali kakšen drug pridelek nazaj nosili.
komir10
11. 04. 2017 22.00
-3
rde?kar
11. 04. 2017 22.16
-2
periot22
11. 04. 2017 21.22
+11
Bavčar bi moral že gniti v zaporu!!!!!!!
rde?kar
11. 04. 2017 21.26
-6
Zakaj pa .Prvo starčke v kejho in palčke. ti sranje delajo .
stokviz
11. 04. 2017 21.16
+7
Lump, da mu ni para!!!
rde?kar
11. 04. 2017 22.44
-4
rde?kar
11. 04. 2017 22.45
-2
ni_mi_vse_eno
11. 04. 2017 21.06
+12
Sodbe "v imenu ljudstva" so postale posmeh celotnega ljudstva. Ljudstvo je že davno obsodilo, sodišče tega ni sposobno v mnogih letih. Prej se sodnik upokoji, kot spiše neko sodbo v imenu ljudstva.
ni_mi_vse_eno
11. 04. 2017 21.03
+12
Baje naj bi padale glave, ampak bomo videli zgolj padec primera, ker bo zadeva zastarala.
don_samo
11. 04. 2017 20.11
+18
Očitno je naša zakonodaja tako luknjasta kot švicarski sir, ali pa imamo kader na sodstvu nesposoben oz skorumpiran! Za takšno dejanje praviloma ne sme zadeva nikoli zastarati, saj ni uničil le podjetja oz. ne govorimo le okoriščanju; Povdariti je porebno da je uničil nacionalni ponos, Slovenske Blagovne znamke, slovenska podjetja in kar je največji kriminal, koliko ljudi je spravil na beraško palico zaradi lastnih interesov! Sedaj pa še enkrat, ali taka zadeva sploh lahko kdaj zastara?!
oježeš
11. 04. 2017 22.10
+7
Ne bi smela zastarati. Pa poden so tudi poslanci. Morali bi zahtevati zakon o nezastaranju teh vrst primerov in ga sprejeti in uveljaviti. Sprejmejo vse, kar jim nosi boniteto, ostalo niti v dnevni red ne dajo. Ko pa pade beseda o zmanjšanju njihovih plač ali odvzemu bonitet, pa naredijo kraval, kot bi se Slovenija podirala in vedno uspejo v svoj prid. Vse bonitete, ki jih koristijo bi morale plačevati njihove politične stranke. Te pa ne bi smele dobiti nobenih prejemkov od države, lahko pa si pridobijo sponzorje ali donatorje.
brsankovi 1
11. 04. 2017 20.04
+8
Še enkrat več ,vsa ta naša kao politična elita,drugače pa bo zgodovina pokazala da so to navadni izdajalci naroda ki so namesto druge švice naredili banana republiko pod alpami.
bojer
11. 04. 2017 20.00
+11
Le "kolk" so morali delati za njegovim hrbtom, da danes ni nič kriv. V vsakem primeru je odgovoren za poslovanje, vsaj to kažejo rezultati. Že zato bi moral odgovarjati.
Uporabnik1110355
11. 04. 2017 19.46
+5
Ta glavn đek med svojimi tremi prijatelji, pa še to ker ga rabijo za basket 2 na 2.....
sinhron
11. 04. 2017 19.45
+13
Bavčar ima v Srbiji podjetje s katerim ustvarja milijonske dobičke , trži namreč plin in goriva , vse to so prinesle vezi iz Istrabenza ! Poleg tega , da je pral denar , je uničil prehrambeno industrijo Slovenije in turizem na obali , skupaj s princem teme je podaril kar nekaj kvadratnih kilometrov Slovenskega ozemlja Hrvatom za uslugo prekupčevanja z orožjem , ki je prev tako zastaralo s pomočjo tedanje državne tožilke ! To je samo nekaj njegovih cvetk !!!
Uporabnik1110355
11. 04. 2017 19.48
+10
Ravno hvalil se ne bi z njim če bi bil moj sorodnik ali bivši prijatelj...
kaslc 1
11. 04. 2017 19.35
+1
kolk ma dons odstotek pri prostih metih,nas zvezdnik
brezveze13
11. 04. 2017 19.33
+6
v yu kot propali policaj se je pri rogovilcu v črnučah nacejal da je kar z šanku visel nakar se je na račun drugih burkašev vklopil v politiko od koder je tudi ušel s podvitim repom dokler se še ni kaj več razkrilo o njem in njegovih osvojiteljih za nagrado so mu podarili Istrabenz katerega je spravil v svoj žep s tem da so ga še davkoplačevalci dokapitalizirali na koncu ga bodo pred smrtjo na državne stroške najverjetneje z vso državniško pomočjo in zastraženega pospremili v kakšnjo njemu omiljeno destinacijo da uživa zasluženi mir in spokoj pred smrtjo.Na tak način kot so v Yu pripeljali Artukoviča kot vojnega zločinca da je na koncu doma v miru umrl kot zaslužen za pokole v ll sv. vojni banana država