Slovenija

'Zadeve ne bodo nič bolj pregledne'

Ljubljana, 21. 01. 2010 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navodila ministra Zalarja bi lahko tožilstvom povzročila ogromno administriranja, je Brezigarjeva komentirala morebitno uveljavitev navodil o obveznem izvajanju državnotožilskega reda.

Brezigarjeva je prepričana, da bi Zalarjeva navodila povzročila ogromno administriranja.
Brezigarjeva je prepričana, da bi Zalarjeva navodila povzročila ogromno administriranja. FOTO: POP TV

Morebitna uveljavitev prvotnega osnutka navodil o obveznem izvajanju državnotožilskega reda, ki ga je izdal minister za pravosodje Aleš Zalar, bi na tožilstvih povzročila ogromno administriranja, s tem pa tudi nepotrebno izgubo časa, je povedala generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Osnutek pravil namreč po besedah generalne državne tožilke predvideva, da bo moral vodja okrožnega tožilstva vedno, ko bo odklonil svoj sopodpis na negativno odločitev tožilca, predodeliti zadevo, tudi če bo šlo pri odločitvi tožilca zgolj za čisto tehnične napake. "To pa bo vzelo veliko časa, same zadeve pa zaradi tega ne bodo nič bolj pregledne," je dejala.

Glede manjših sprememb osnutka, ki jih je na sredinem sestanku s tožilci predložil minister, Brezigarjeva dvomi, da jim bo nanje uspelo odgovoriti do petka. Rok za odgovor je namreč po njenem prekratek, da bi jim lahko do takrat uspelo preučiti zadeve in podati kakovosten odgovor. "Če nam ne bo uspelo, bomo zato ministrstvo zaprosili za podaljšanje roka," je dejala Brezigarjeva. Ob tem pričakuje, da minister obveznih navodil ne bo uveljavil "preden ne dobi povratne informacije" tožilstva.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Minister za pravosodje je navodila za uporabo državnotožilskega reda izdal potem, ko je izredni nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pokazal na nekatere nepravilnosti pri uporabi t. i. instituta sopodpisa in odvzema oziroma predodelitve zadeve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
21. 01. 2010 19.44
Pri nas ima vsaka stranka svojo "stroko", vsi drugi so pa le "v službi politike". Vsi neodvisni strokovnjaki se pa lahko le držijo za glavo, ker jih nihče nič ne vpraša. Če pa kdo opozori na nepravilnosti, jih lahko le dobi po smrčku, spremeniti pa ne more nič. Veliko slabše je, kot je bilo pod Drnovškom!
Buena Vita
21. 01. 2010 19.32
red red je lepo če se ga naredi---samo nemore ga delarti tak ki je njegov povzročitelj na internet se spravite in poiščite si posle ,predvsem sumljive o zalarju,kaj je počel 15 let ,,kako so stečaji potekali pod njegovimi kontrolami,,, samo močno pomirjevalo prej popijte in močno stolico si vzemite ,ker se zgodi da ostanete brez računalnika in brez stolice,,,stolico več rabite ,predvsemza počitek po pomirjevalih in jezi
Tonček Balonček
21. 01. 2010 18.12
Zalar in BVrezigarjeva rešujeta še zamere izpred 25 let, ko sta bila še mlada in se je Zalar upiral vstopu v Zvezo komunistov, čeprav je sama kot sekretarka OO ZKS dobro vedela, da je sposoben in Partija je take potrebovala! "Nisi pozabila, samo spominjaš se ne več!".
Tonček Balonček
21. 01. 2010 17.31
Pa kašno stroko, tožilstvo ni nobena stroka, vedno je v službi politike, takšne ali drugačne, kot mediji ali še marsikaj. Tos krivanje pod stroko je že smešno!!! Strokovni so na levi, desni, v sredini, zgoraj in spodaj, psredaj in zadaj!Gre pač tza politični boj, komur to ni jasno, je škoda, da sploh karkoli piše, sploh pa najs e ne smeši v zvezi s sstrokovnostjo. Pa zakaj naj bi biola Brezigarjeva tako strkovna, kje ima kakšne objave, članke, citiranja? A kar tako, ker je to sama rekla? Tožilci niso profesorji in njihova strokovnost se pač kaže pri delu, kot pri vseh operativcih! Samozvani strokovnjaki ne veljajo nič! Kje iam kakšne ovadbe večjeka kalibra, vs eje v predalih, nikjer. Razen TV posnetkov aretacij Zidarja, njenih tožilcev in še koga nima za pokazati ničesar, morda le reševanje brezposelnosti svojih potomcev!
petdan
21. 01. 2010 17.30
BB je zares od Boga poslana na to odgovorno mesto; seveda tudi njeni otroci.
M-teorija
21. 01. 2010 17.04
enaneza21.01.2010, 16:311 Ne zagovarjam Brezigarjeve, toda ali niso ta novi ministri rekli, da se ne bodo vtikali v stroko?? Ja kaj naj pa potem ministri počnejo, če ne urejajo in skrbijo za svoj resor??
enaneza
21. 01. 2010 16.31
Ne zagovarjam Brezigarjeve, toda ali niso ta novi ministri rekli, da se ne bodo vtikali v stroko??
M-teorija
21. 01. 2010 16.25
Zato da so stvari pravno korektne, pa admnistrativnost res ne sme biti izgovor. Kaj takega pa res ne bi človek pričakoval od enega vodilnih varuhov zakonitosti.
poetess
21. 01. 2010 16.21
tedinevihta - ne strinjam se, prav je, da se enkrat naredi red tudi tam, kjer mislijo, da so nedotakljivi...
tedinevihta
21. 01. 2010 14.26
Zalar se na vso moč trudi, da bi lahko njegovi pajdaši še naprej ribarili kar se da v kalnem!