Slovenija

Zadeva Merkur: tožilec spremenil obtožnico

Ljubljana, 28. 08. 2012 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tožilec je v zadevi Merkur nekoliko spremenil obtožnico. Pravi, da so manjše spremembe posledica dejstva, da obdolženi "denarja niso spravili v svoj žep". Kordež se je želel s tožilstvom dogovoriti, da mu za priznanje krivde zagroženo kazen znižajo za polovico.

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Binetu Kordežu poteka od 18. maja letos.
Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Binetu Kordežu poteka od 18. maja letos. FOTO: Damjan Žibert

Okrožni državni tožilec Jože Kozina je na današnji obravnavi predstavil nekoliko spremenjeno obtožnico v zadevi Merkur. Po njegovih besedah gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi "denarja niso spravili v svoj žep". To po mnenju tožilca sicer ne spremeni dejstva, da so iz Merkurja vzeli sredstva, ki jim niso pripadala.

Kozina je pojasnil, da so si obdolženi s preprodajo trgovskega centra Primskovo pridobili protipravno premoženjsko korist, s katero so financirali menedžerski prevzem Merkurja s strani Merfina. Obdolženi so bili namreč tudi družabniki Merfina, s pridobitvijo protipravne premoženjske koristi pa so povečali vrednost svojih poslovnih deležev, je dejal tožilec.

Kozina je pojasnil, da gre sicer za manjše spremembe obtožnice, s katero je tožilstvo konkretiziralo protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Obramba je danes že izrazila nasprotovanje spremembi obtožnice, glede na spremembo pa bo najverjetneje ponovno predlagala določitev sodnega izvedenca, ki bi preučil poslovanje Merfina. V nadaljevanju sojenja naj bi se o spremembah izrekli tudi obdolženi.

Kozina je po končani obravnavi dejal, da se bodo predvidoma v petek začeli sklepni govori, potem pa je na vrsti sodišče, da odloči, v kakšnem roku bo izreklo sodbo. Po mnenju Kozine sodba sicer skoraj zagotovo še ne bo znana v petek.

Predlogi obrambe, da bi se na sodišču izvedla dodatna dokazna gradiva, so po besedah Kozine nekaj običajnega. Pojasnil je, da je takšne predloge pričakoval.

Kozina je potrdil informacije, da se je nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež želel s tožilstvom dogovoriti, da mu za priznanje krivde zagroženo kazen znižajo za polovico. Kozina je dodal, da je tožilstvo že ob začetku sojenja postavilo okvirno zahtevano kazen, od katere ne bo odstopilo.

Merkur oškodovan za 10 milijonov evrov

Na obravnavi je potekalo tudi branje revizijskega poročila o poslovanju Merkurja med letoma 2007 in 2010. Poročilo revizijske družbe Deloitte med drugim opozarja, da je bilo ob reviziji ugotovljeno, da obstaja sum oškodovanja Merkurja in negospodarnega ravnanja pri prodaji trgovskega centra Primskovo. S preprodajo omenjenega trgovskega naj bil Merkur oškodovan za 10 milijonov evrov, ugotavlja poročilo.

Poročilo ocenjuje, da transakcije, povezane s preprodajo trgovskega centra, kažejo na sum prevarantskega računovodskega poročanja. Poročilo med drugim izpostavlja tudi neizterljivost Merkurjevih terjatev v stečajnem postopku Merfina, saj ta nima premoženja.

Pooblaščenec Merkurja Samo Ošabnik je pred branjem revizijskega poročila zahteval, da se ob branju poročila izloči javnost, saj gre za zaupne informacije, vendar sodnik ni ugodil njegovi zahtevi. Pojasnil je, da bodo prebrani le deli poročila, ki se nanašajo na financiranje menedžerskega prevzema in prodajo trgovskega centra Primskovo.

Bine Kordež na sodišču - 1
Bine Kordež na sodišču - 1 FOTO: Damjan Žibert

Kazenski postopek zoper Bertoncljevo začasno izločen

Na današnji obravnavi so kazenski postopek zoper nekdanjo nadzornico Merkurja in direktorico Merfina Marto Bertoncelj začasno izločili. Bertoncljeva je bila namreč nedavno hospitalizirana v jeseniški bolnišnici in še dlje časa ne bo sposobna udeležbe na glavnih obravnavah.

Zaslišali stečajnega upravitelja

V nadaljevanju obravnave je bil zaslišan stečajni upravitelj Merfina Andrej Marinc, ki je pojasnil, da je bilo v stečajnem postopku Merfina prijavljenih za približno 64 milijonov evrov terjatev, vse pa so bile prerekane, saj ni bila vložena zadostna dokumentacija.

Merfin sicer po pojasnilih stečajnega upravitelja nima realnega premoženja, saj je imel v lasti le delnice Merkurja, ki pa so bile že prodane. "Iz tega naslova ni nobenega premoženja," je odgovoril na vprašanje o Merkurjevih terjatvah do Merfina.

Sojenje vse od 18. maja letos

Sojenje Bertoncljevi, nekdanjemu predsedniku uprave Binetu Kordežu, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu poteka od 18. maja letos.

Pri prodaji trgovskega centra Primskovo naj bi obtoženi sklenili za Merkur škodljiv posel, zaradi katerega naj bi bilo podjetje odškodovano za več kot deset milijonov evrov. Ob tem naj bi obtoženi sebi in Merfinu pridobili protipravno premoženjsko korist.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
28. 08. 2012 20.06
BRAVOOOOOOOOO..RES JE NI SPRAVIL V SVOJ ŽEP...V MOJ JE...KAJ MI ŠTRLI ŽEP..POL KOT ŠIPEK VSE PO 500 EUR...KAJ ,ČE BI MENE OBTOŽILI....!!!
EricFlat
28. 08. 2012 14.03
+7
Za priznanje bi on imel manjšo kazen? Zakaj bi priznal, če ni kriv? Človek je kriv, da bolj ne bi mogel biti. V kamnolom na prisilno delo z njim!
saturnative
28. 08. 2012 16.16
+1
aojz
28. 08. 2012 13.44
+2
Zagroženo kazen zmanjšajo za polovico. Koliko pa je polovica od nič?
lotmerzanec
28. 08. 2012 14.29
+6
Po naših zakonih bo na kocu država plačala še odškodnino,ke so blatili njihova dobra imena! Naše sodstvo je pa res sramota za celo Evropo!!
Majda Božnar
28. 08. 2012 12.51
+2
Zadeva je jasna: to je samo en člen v mafijski povezavi!
Majda Božnar
28. 08. 2012 12.52
+4
galiot
28. 08. 2012 12.43
+2
Spet ena velika na.... na koncu bodo oproščeni in če bomo kot država imeli srečo ,da ne tožijo kajti vse te ovadbe so skalile njihovo udobno življenje.Sram me je v kakšni državi živim...
przelmuding
28. 08. 2012 12.23
+11
Seveda niso denarja spravili v žep, saj žepi so dosti premajhni za takšne vsote. Nesposobni tožilci in sodstvo še naprej krmari barko ki bo nasedla.
JanezNovakJohn
28. 08. 2012 10.44
+5
Majer je v prejšnjem mandatu sprejel kazensko zakonodajo, ki za vse Kordeže najde napako v kazenskem postopku in nato stvar zastara.
JanezNovakJohn
28. 08. 2012 10.38
+8
Včasih so govorili o odmiranju države. Motili so se. Odmira sodstvo. Državo pa so nam pa ukradli Majer in podobni.
saturnative
28. 08. 2012 10.37
+1
Kordež se nima kaj sekirat. Saj je Janševa vlada sprejela proti-tajkunski zakon po katerem so legalizirali tajkunizacijo slovenije in onemogočili sojenje zaradi proti pravno pridobljenega premoženja.
JanezNovakJohn
28. 08. 2012 10.41
+8
Sedaj bodo tajkunska posojila prenesli v holding pa bo. Bomo pa še enkrat plačali z kadom in sodom in novo dokapitalizacijo. Majer in njegovi volilci že vejo kaj je prav. !
siFBI
28. 08. 2012 10.31
+7
Gremo stavit, da bo Kordeš dobil pol leta pogojno? Kdor misli. da bo dobil pogojno naj da +, kdor misli, da bo oproščen naj da -. Do petka imamo cajt.
JanezNovakJohn
28. 08. 2012 10.25
+10
Eh. Tole z našimi sodišči je je kraja časa in denarja. Sodišča in grešniki so isto sra...
wsharky
28. 08. 2012 10.21
+13
... sodba ... pogojno 1 leto ... in se premozenje mu bodo vrnili ... tako je v sloveniji ...
wsharky
28. 08. 2012 10.21
+7
... bo do sodniki od merkurja dobili skonto na vse nakupe do konca zivljenja ...
JanezNovakJohn
28. 08. 2012 11.18
+8
Saj mu niso premoženja pobrali in mu tudi ne bojo . Glavnina je na Cipru, Kajmanskih otokih, Južni afriki..