Črna kronika
Oglas

Zadeni Smartpen - super pisalo, ki ga je preprosto treba imeti!

Ljubljana, 24. 01. 2012 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pametno pisalo je “kuli”, ki shrani vse, kar pišemo, rišemo ali slišimo. Zvok sinhronizira s pisavo, kar lahko kasneje pregledujemo na PC, Macu ali mobilnih napravah. Lahko pa se s pametnim pisalom preprosto dotaknemo zapiskov kjer koli v zvezku in poslušamo direktno iz pisala, kar se je takrat govorilo.

Kaj pravijo znane osebnosti o pametnem pisalu. Foto: Arhiv Jacob d.o.o.
Kaj pravijo znane osebnosti o pametnem pisalu. Foto: Arhiv Jacob d.o.o. FOTO:
Sodeluj in zadeni pametno pisalo Smartpen Echo 2GB. Kako? Postani Facebook oboževalec pametnega pisala in sodeluj v nagradnem žrebanju. Več tukaj!

Livescribe


Inovativno podjetje Livescribe iz Silicijeve doline ZDA je verjelo, da je mogoče združiti pisalo in računalnik. Več kot uspelo jim je z osupljivim izdelkom imenovanim Smartpen – pametno pisalo. Livescribe zaposluje vrhunske inženirje, ki so prišli iz podjetij Apple, Microsoft, Google ... V tem tiči tudi razlog, da je princip delovanja pisala in nadgradenj zanj zelo podoben izdelkom omenjenih podjetij. O vrhunski kakovosti priča tudi dejstvo, da se Livescribe pametno pisalo prodaja tudi v originalnih Apple trgovinah.

Uporabnost


Pametno pisalo je izjemno uporaben pripomoček tako v izobraževalne kot poslovne namene. V izobraževalnih programih je uporaben tako za učitelje, saj je mnogo cenejši in hkrati učinkovitejši od pametnih tabel, kot za učence, ki lahko z njim uredijo popolne zapiske. Pomislimo samo, koliko besed učitelj pove, medtem ko učenec riše graf. Tako se učenec kasneje le dotakne grafa in posluša povedano. Tudi poslovni uporabniki se vedno bolj navdušujejo nad pametnim pisalom. Pomembna lastnost dobrega poslovneža je red in natančnost. Na sestankih, kolegijih ali odborih je prisotnih mnogo informacij, še zlasti, če je več sogovornikov. Se vam je že kdaj zgodilo, da se niste mogli spomniti vseh dogovorov in pogovorov. Poglej si pričanja različnih profilov uporabnikov.
Razpošiljanje zapiskov na priljubljene aplikacije. Foto: Arhiv Jacob d.o.o.
Razpošiljanje zapiskov na priljubljene aplikacije. Foto: Arhiv Jacob d.o.o. FOTO:
Funkcionalnost

Pametno pisalo je pravi računalnik v pisalu, vendar ni mišljeno kot nadomestek računalnika, temveč kot računalniški pripomoček. Tako na predavanjih ali sestankih ne potrebujemo računalnika, teveč le pisalo.Vse, kar je shranjeno v pametnem pisalu, imamo ob povezavi z računalnikom tudi na slednjem. Rokopise opremljene z zvokom lahko shranjujemo v PDF dokumente ali jih delimo preko Google Docs, Facebook, Twiter, prenesemo na Evernote, OneNote, iPhone, iPad, iPod ... Rokopise lahko pretvarjamo v digitalne zapise, skice ali slike so vektorsko pripravljene za obdelavo v grafičnih programih, zvok pa lahko ločeno shranimo v MP3 formatu. Zapise na računalniku lahko nadalje urejamo, sortiramo v poljubne virtualne zvezke ali pa iščemo ključne besede med njimi. Poleg osnovne funkcije pametnega pisala so mu dodali tudi znanstveni kalkulator, prevajalnik in na desetine aplikacij z različnimi uporabnimi fukcijami ter mnogo dodatne opreme. Poglej video predstavitev funkcionalnosti.

Prednosti

Računalnik v pisalu, velikosti peresa Mont Blanc. Foto: Arhiv Jacob d.o.o.
Računalnik v pisalu, velikosti peresa Mont Blanc. Foto: Arhiv Jacob d.o.o. FOTO:
Morda bo kdo mnenja, da vse to dosežemo tudi z običajnim diktafonom, računalnikom ali pa mobilnim telefonom, ki ima funkcijo snemanja. Vendar, ko želimo najti določen del pogovora, je to običajno precej zamudno. S pametnim pisalom si hkrati, ko snemamo, zapisujemo oporne točke. Kasneje se le dotaknemo teksta posamezne oporne točke in poslušamo, kaj se je govorilo točno takrat, ko smo to pisali. Tako lahko poljubno skačemo po sekvencah, bodisi direktno s pisalom po zvezku ali pa z miško po računalniku. Poglej si video snemanja in predvajanja.

Testi


Od predstavitve pametnega pisala dalje je mnogo različnih združenj naredilo študije uporabnosti, pilotske projekte in teste. Zelo uporabno se je pisalo izkazalo pri dislektikih ali pa ljudeh, ki težje pišejo. Izobraževanje s pametnim pisalom pa je doseglo osupljive rezultate. Učitelji predpripravljeno uro (pisanje in zvok) predvajajo preko projektorja na tablo, ter se tako osredotočijo le na učilnico in morebitna vprašanja. Nadalje predavanje objavijo na šolskem ali poljubnem serverju ter omogočijo učencem, da si predavanje ali del njega ogledujejo znova in znova, dokler ne osvojijo snovi. Slednjega ni mogoče doseči z nobenim drugim orodjem ali sistemom še zlasti ne v tem cenovnem razredu. Zanimiv je tudi rezultat primerjave uporabnosti iPad proti pametnemu pisalu. Test se je osredotočal na hitrost dostopa, do uporabnih orodij, ki jih omogočata obe napravi (pisanje, snemanje, kalkulator ...). Zmagovalec testa je seveda pametno pisalo. Poglej, kaj pravijo dislektiki.

Smartpen


Pametno pisalo »Smartpen« je dobavljivo v treh različicah. Po funkcionalnosti so popolnoma enake, rezlikujejo se le po kapaciteti spomina, osnovni opremi v prodajnem paketu in seveda ceni. Najšibkejša verzija Echo 2GB, ki stane samo 149,95 EUR lahko shrani do 200 ur avdio posnetkov in nekaj tisoč strani zapiskov. Echo 4GB do 400 ur posnetkov in najdražja verzija za 199,95 EUR Echo 8GB do 800 ur posnetkov, kar je dovolj za cel letnik šole. Če pomislimo, koliko posameznih orodij združuje pametno pisalo (pisalo, diktafon, kalkulator, prevajalnik, grafična tablica, glasbeni inštrument itd.), bi samo za nekaj posameznih orodij plačali višjo ceno in s seboj nosili celo torbo rekvizitov. Konec koncev pa si mnogo študentov privošči za študij mnogo manj uporabne pametne telefone za mnogo več denarja. Pametno pisalo pa je investicija v našo prihodnost in delo. Naroči svojega preko online trgovine.
Smartpen
Smartpen FOTO:

Več informacij najdete na www.smartpen.si.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3