Slovenija

Čufer: Svoj nered bomo počistili sami

Ljubljana, 09. 07. 2013 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Minister Čufer je evropskim poslancem zagotovil, da Slovenija ne bo uporabila denarja evropskih partnerjev za čiščenje zmešnjave, ki smo jo sami ustvarili. Premierka Bratuškova pa je slovenskim poslancem dejala, da dodatnih ukrepov letos ne bo.

Med izmenjavo mnenj v Evropskem parlamentu je slovenski finančni minister Uroš Čufer dejal, da Slovenija ne namerava uporabiti evropskega reševalnega mehanizma ESM. Svoj nered bomo počistili sami, to si lahko privoščimo in to je tudi prav do partnerjev – da ne uporabimo njihovega denarja za čiščenje zmešnjave, ki smo jo sami ustvarili, je poudaril.

Tako je minister odgovoril na vprašanje Wolfa Klinza iz vrst evropskih liberalcev (Alde), ki ga je zanimalo, ali Slovenija razmišlja o uporabi ESM. Klinz je bil v svojem nastopu kritičen in je povedal, da je Slovenija pri privatizaciji izgubila 20 let in da so tudi sedanji načrti premalo ambiciozni ter da ne rešuje dovolj odločno problema prevelike javne uprave.

Uroš Čufer
Uroš Čufer FOTO: Damjan Žibert

Minister je na kritike glede privatizacije odvrnil, da je na položaju šele štiri mesece, tako da ne more odgovarjati za stvari, ki so se dogajale v zadnjih 20 letih. Spomnil je tudi, da so bili poskusi privatizacije pogosti, ter poudaril, da njihov namen ni velikopoteznost, temveč učinkovitost, češ da ne želijo "prodajati zgolj z namenom, da bo prodano".

V odgovorih na poslanska vprašanja o čiščenju bank je minister poudaril, da je želela slovenska vlada prenos terjatev na slabo banko opraviti čim prej, da bi novo šolsko leto začela s čistimi bankami. "Čas je denar" in "izguba časa pomeni tudi izgubo rasti", je utemeljil te načrte. Vendar pa so pri Evropski komisiji poudarili, da je kakovost pomembnejša od hitrosti, tako da so se dogovorili, da se najprej opravijo temeljit neodvisen pregled kakovosti aktive bank in stresni testi.

Še vedno pa minister meni, da je mogoče pred izvedbo tega pregleda in testov izvesti pilotni prenos. Zanj so se po njegovih besedah odločili, da preverijo, ali vsi postopki delujejo gladko, tako da pri prenosu glavnine terjatev ne bi bilo nikakršnih težav. "Še vedno verjamem, da ga bomo opravili kmalu," je dejal.

A. Bratušek: Dodatnih ukrepov letos ne bo

Predsednik DZ Janko Veber (SD) ocenjuje, da gre za nestrpnost Evropske komisije do Slovenije, ker "vedo, da lahko sama obvlada razmere, v katerih je glede gospodarske in finančne konsolidacije". Medtem vodja poslancev SD Matjaž Han pravi, da "predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govori eno, evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn drugo".

Medtem ko se je Čufer z evropskimi poslanci o razmerah v Sloveniji pogovarjal v Bruslju, je v Ljubljani pred slovenske poslance stopila predsednica vlade Alenka Bratušek. Ta je zagotovila, da vlada poleg ukrepov, ki so že vključeni v rebalans proračuna, dodatnih za leto 2013 ne načrtuje. Z rebalansom in programom stabilnosti je vlada po njenem mnenju naredila največ, kar je v tej polovici leta lahko.

Spomnila je, da ukrepi, ki jih vlada predvideva z rebalansom proračuna in so navedeni v programu stabilnosti, veljajo tudi celo prihodnje leto, ko bo njihov javnofinančni učinek toliko večji. Zato bodo po njenem mnenju prepričali Bruselj, da je to maksimalen napor, ki ga je vlada lahko opravila. Četudi bi dodatne ukrepe načrtovala in jih sprejela na primer septembra ali oktobra, bi bil javnofinančni učinek po besedah Bratuškove majhen.

Premierka Alenka Bratušek še ne pozna vseh podrobnosti glede sporočil iz Bruslja, ji je pa finančni minister Uroš Čufer že nakazal, v katero smer gredo pripombe.
Premierka Alenka Bratušek še ne pozna vseh podrobnosti glede sporočil iz Bruslja, ji je pa finančni minister Uroš Čufer že nakazal, v katero smer gredo pripombe. FOTO: Reuters
Proračun, ki smo ga dobili, je bil popolnoma nerealen. Na prihodkih je manjkalo 400 milijonov, na odhodkih 122 milijonov za obresti in 140 milijonov za pokojninsko blagajno. Zaradi vaših rokohitrskih potez smo morali vračati regres za lani in samo zato se sredstva za maso plač povečujejo. Premierka Alenka Bratušek

Poudarila je, da je vlada v programu stabilnosti jasno navedla, kaj se da letos narediti. Če bi ukrepi, ki jih je vlada sprejela za polovico leta, veljali celo leto, bi po njenih ocenah imeli okoli 260 milijonov evrov nižji proračunski primanjkljaj. "Zakaj ni tako, lahko vprašate kolege iz opozicije, ki so se trdno opirali vladanja, čeprav jim je vlada dejansko že razpadla in tri mesece niso naredili nič," je bila ostra.

Po njenih besedah ponedeljkov pogovor o Sloveniji v Bruslju ni nenavaden. Kot je pojasnila, so o tem v Bruslju že govorili, banke pa da so "tema številka ena" tako pri nas kot drugod v Evropi. Ob tem je poudarila, da se na neki način strinja z Evropsko komisijo, da je morda boljši kakšen mesec zamika s prenosom slabih terjatev na slabo banko ter da so številke in prenosi na to družbo bolj natančno analizirani. Družba za upravljanje slabih terjatev je po njenih besedah pripravljena in bi lahko terjatve prevzela tudi konec junija, kot so napovedovali, a zdaj čakajo na ocene in analize Evropske komisije.

"Pri ukrepih smo izbirali med samimi slabimi možnostmi"

Opozorila iz Bruslja, da mora Slovenija storiti več za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pomenijo, da bo treba znova spremeniti proračun, predvsem pa veliko več storiti na odhodkovni strani, je ocenil poslanec SDS Andrej Šircelj. Prepričan je, da se ne bo moč izogniti še enemu rebalansu letošnjega proračuna.

Pri ukrepih je imela vlada na žalost izbiro med samimi slabimi možnostmi, je v državnem zboru Bratuškova odgovorila na vprašanje poslanca Andreja Vizjaka (SDS). "Izbrali smo najmanj slabo možnost, tudi kar se tiče gospodarstva," je poudarila.

Vizjak je izpostavil, da v dogovoru koalicijskih strank piše, da bodo krepili konkurenčnost gospodarstva in izboljševali poslovno okolje. "Dvigi davkov povečujejo davčni primež," je poudaril in dodal, da zavira gospodarsko aktivnost. V rebalansu vlada znižuje obseg investicij in črpanje evropskih sredstev, kar je po mnenju Vizjaka korak v nasprotno smer.

Po Virantovem mnenju letos in prihodnje leto ne bo posega v plače javnih uslužbencev

Po besedah Gregorja Viranta je Slovenija glede javnih financ in bančnega sistema že dolgo na tankem ledu.
Po besedah Gregorja Viranta je Slovenija glede javnih financ in bančnega sistema že dolgo na tankem ledu. FOTO: Reuters

Slovenija je, kar zadeva javne finance in bančni sistem, že dolgo na tankem ledu zaradi mnogo napak iz preteklosti, je v odzivu na opozorila Bruslja dejal notranji minister in prvak Državljanske liste Gregor Virant. Po njegovem mnenju vladi ne preostane drugega, kot da "trdo" dela za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in sanacijo bančnega sistema.

Poudaril je, da bo primanjkljaj prav zaradi rebalansa proračuna manjši, kot bi bil sicer. Na očitke, da rebalans le povečuje odhodke, je dejal, da to ne drži, saj je določene spremembe prinesel tudi na prihodkovni strani. "Če bi ti ukrepi, ki smo jih izpogajali letos maja, veljali skozi celo leto, bi bil prihranek dvakrat večji in bi nam bilo precej lažje," je dejal.

Hkrati meni, da bo nujno nadaljnje rezanje v proračunske odhodke. Možnosti vidi predvsem v discipliniranem zmanjševanju števila zaposlenih v vseh delih javnega sektorja. "Tukaj si noben minister ne sme privoščiti, da bi mu stvar ušla izpod nadzora. Zlasti to velja za izobraževanje, zdravstvo in javno upravo," je dodal. Manevrski prostor pa vidi tudi v materialnih stroških in javnih naročilih. "Pred kakršnim koli poseganjem v pravice je treba rezerve postrgati pri materialnih stroških," pa je dejal v odgovoru na vprašanje glede morebitnega nižanja pokojnin. V primeru morebitnega poseganja v pravice bi to moralo biti, kot je poudaril Virant, narejeno čim bolj enakomerno in pravično, kot je bilo pri plačah v javnem sektorju.

Po pozivih iz Bruslja so se predvsem med sindikalisti pojavila ugibanja, ali bi vlada lahko posegla v pred dobrim mesecem dni sklenjen dogovor o dodatnih varčevalnih ukrepih v javnem sektorju za letos in prihodnje leto. Kot pa je pojasnil Virant, po njegovem mnenju dodatnih posegov v plače javnih uslužbencev letos in prihodnje leto ne bo.

Erjavec: Ne bomo privolili v znižanje pokojnin

Karl Erjavec upa, da bodo upokojenci njega in DeSUS "v tem boju (proti znižanju pokojnin, op. a.) končno podprli".
Karl Erjavec upa, da bodo upokojenci njega in DeSUS "v tem boju (proti znižanju pokojnin, op. a.) končno podprli". FOTO: Damjan Žibert

Prvak DeSUS Karl Erjavec po opominu iz Bruslja zaradi javnofinančnega primanjkljaja ne vidi več prostora za znižanje javne porabe. Zagotavlja, da DeSUS ne bo privolil v nižanje pokojnin, ne letos ne v prihodnjih dveh letih. "Smo proti znižanju pokojnin, tudi za ceno našega sodelovanja v vladni koaliciji," je bil jasen. Po njegovih besedah se špekulira, da bo treba zarezati tudi v pokojnine. Vendar ni želel povedati, ali sporočila vnovič prihajajo tudi od ministra za finance Uroša Čuferja.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je dejal, da predlog rebalansa celo zvišuje odhodke, absolutno pa je premalo ambiciozen in zato po njegovem mnenju nikakor ne moremo reči, da se giblje v smeri konsolidacije javnih financ. Vladi zato predlaga, da predlog rebalansa za leto 2013 umakne iz obravnave.

Erjavec je pred sejo državnega zbora v odzivu na opozorila iz Bruslja spomnil, da dve tretjini slovenskih upokojencev živita na robu revščine. Prepričan je, da se države ne bo rešilo iz krize, če se bo jemalo najrevnejšim, ampak je treba začeti s tistim, kar "imamo za domačo nalogo", torej s sanacijo bank. Začeti pa je treba po njegovem prepričanju tudi z infrastrukturnimi projekti. "Na srednji Savi varujemo sulce in metuljčke, namesto da bi gradili hidroelektrarne in izvažali elektriko ter si ustvarjali dohodek," je bil oster.

ZSSS: Dodatna obremenitev ljudi bi še bolj pritiskala na BDP

Izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za ekonomsko področje Andreja Poje upa, da bo vlada pametna in da bo upoštevala dejansko situacijo – da zasebna potrošnja pada že četrto četrtletje zapored in da se znižujejo investicije. Dodatni ukrepi, ki bi vplivali na plače ljudi, bi še bolj vplivali na potrošnjo in tako dodatno slabili bruto domači proizvod (BDP), je dejala. Upa, da bo vlada fiskalno konsolidacijo opravila na daljši rok. Na kratek rok je treba sprejeti ukrepe za odpiranje novih delovnih mest in povečanje zaposlovanja, kar bo edino doprineslo k dodatnim virom v javnofinančne blagajne.

Težave pri reševanju slovenskih javnih financ in bančnega sistema nastajajo, ker se vlada neprijetne naloge loteva selektivno, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Spomnil je, da še ni prenosa slabih terjatev, po njegovem mnenju bi bilo treba nujno zmanjšati javni sektor. Poudaril je, da razume jezo ljudi, ki jim država jemlje pravice, vendar pa se moramo po njegovem mnenju tudi zavedati, da bo to prej ali slej treba storiti.

Visok javnofinančni primanjkljaj v letošnjem letu (v prvem četrtletju je dosegel 10,4 odstotka BDP) je posledica dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke, v drugem četrtletju se bo odrazila še dokapitalizacija Nove Kreditne banke Maribor, je spomnila. Skrbi jo, da bodo do konca leta vsi pozabili, zakaj se je primanjkljaj zvišal in bodo zahtevali znižanje socialnih pravic. S tem bi lahko ustvarili negativno spiralo, namesto da bi sprejeli ukrepe za zagon gospodarstva, ocenjuje. Glede morebitnega posega v pokojnine pravi, da te v povprečju znašajo 600 evrov in bi bilo znižanje nesprejemljivo.

Štrukelj: Dodaten poseg v plače do konca 2014 bi pomenil temu primeren konflikt

Sindikalist Branimir Štrukelj pa je v odzivu na opozorila iz Bruslja dejal, da bi vsak dodaten poseg v plače javnih uslužbencev do konca leta 2014 pomenil temu primeren konflikt. Vlada naj "enkrat za spremembo" pove Bruslju, da se je tako dogovorila in da glede tega ne bo več sprememb, je dodal. Soglasja sindikatov za kakršno koli dodatno, vsiljeno in enostransko spremembo ne bo, opozarja Štrukelj. Če bo vlada dogovor prekršila, bo po njegovi oceni s tem povedala, da ni verodostojna in da je njihova beseda vredna "toliko kot lanski sneg". Poleg tega takšna vlada s sindikalisti ne bo mogla sklepati nikakršnega dogovora več, je dodal.

Opomin iz Bruslja

Slovenija je v ponedeljek na zasedanju evroskupine v Bruslju dobila dva opomina – da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in da je pri sanaciji bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti. Evropska komisija meni, da bodo potrebni dodatni ukrepi za znižanje primanjkljaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (791)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
10. 07. 2013 15.50
opankarji ni rešitve,vse ste že pogonil
BarcJaka
10. 07. 2013 10.36
+0
Ja Čufer ze ve kako bo Slovenijo popeljal iz krize...saj vendar prihaja iz NLB...tako kot je deloval v banki sedaj dela kot financni minister...banka je ze potopljena Slovenija bo pa se letos..Dragi levaki Evropa ni neumna...butasti ste vi...trojka prihaja..
SLObunkeljn
10. 07. 2013 11.34
+3
imaš prav ... ampak butasti smo vsi, ker že 20 let volimo enake in iste opcije/face tako leve kot desne ...
santamaura
10. 07. 2013 10.20
+7
Čufer: Svoj nered bomo počistili sami - Alenka se šeta, metla pometa......
Flenca
10. 07. 2013 10.17
+1
Kva so eni pametni.....
primozsu
10. 07. 2013 10.13
+6
Menim, da bi morali narediti referendum, da se bank ne dokapitalizira, ker s tem direktno financiramo tiste, ki so te kredite dajali in prejemali. Teoretično: Če v proračun prispeva 1,5 miljona ljudi tako ali drugače in če bomo banke dokapitalizirali za 1,5 miljarde to pomeni, da vsak izmed teh 1,5 miljona ljudi, da 1000 EUR. Torej da so oni kradli moram sedaj jaz za to plačati 1000 EUR. (Če v proračun prispeva manj ljudi moram posledično plačati toliko več) Če bodo banke propadle, jih bodo že potem kupile tuje banke in mi, ki na računu nimamo več kot nekaj sto EUR ne bomo tega tako čutili kot nam želijo predstaviti, da bi se zaščitili. Tako bi lahko bilo za 1,5 miljarde manj rezov pri plačah in ne vem kje še vse.
Gaja Bobek
10. 07. 2013 10.16
+4
saj ravno take referendume so prepovedali... poslanci v imenu ljudstva, vsi so isti lopovi
MARK AUREL
10. 07. 2013 10.25
+4
To Virantovo sranje. Mi pa plačujemo tajkunske kredite, ki so si jih nakazali na Kajamanske otoke, Ciper itd.
Gaja Bobek
10. 07. 2013 09.47
+6
a bodo pobrali pokradeno vsem roparjem državice? miljarde rkc? pa nam vrnili vse, kar so nam pobrali dosedaj za lumparije? to čakamo, mi, ne bruselj, nam ste odgovorni, hočemo volitve!
hotchilipoper
10. 07. 2013 09.41
+5
Po Virantovem mnenju letos in prihodnje leto ne bo posega v plače javnih uslužbencev,ampak samo v delavske
blokirani
10. 07. 2013 09.57
+0
MARK AUREL
10. 07. 2013 10.27
+0
Naj pride ta toliko opevana trojka, pričakali jih bomo z jajci. Naša vlada se jim samo udinja. Nr znajo jim reči NE!
dule100
10. 07. 2013 09.18
+0
In ropanje pod rdečo zvezdo počasi prehaja v končno fazo !
El Koronito
10. 07. 2013 09.21
+0
9201950313
10. 07. 2013 09.35
+0
ježi pa na obali posušili ,ker ne mara jih nihče v morju
Gaja Bobek
10. 07. 2013 09.49
+2
a ropanje v imenu boga rkc je pa končano, so še vse pospravili na varno, da boš lahko plačeval božje dolgove
belaovca
10. 07. 2013 09.11
-2
Prašek, ti si strup za voj-a!!
silberblack
10. 07. 2013 08.44
+1
Šopirjenje s tujim denarjem pristaja našim ministrom in predsednikom/cam. Kdo pa bo tisti (mi sami), ki bo urdil vse, ko ljudem ne boste mogli več jemati???
MARK AUREL
10. 07. 2013 08.40
+4
Kaka trapasta izjava tega Kornla, da upa, da ga bodo upokojenci njega in Desus podprli v boju proti znižanju pokojnin. Dragi Korl gdaj pa so že blii upokojenci za že tako mizerne penzije, da sem jim še znižajo? No stranka Desus samo lupeta, pametni so že zdavnaj odšli. Samo za lastne interese in polne riti se vam gre dragi desučki. Vse vaše izjave in grožnje, da boste izstopili iz koalicije, če se bo to in to zgodilo upokijencem je bila farsa za javnost. Želim si, da na naslednjih volitveh ne boste prestopili praga DZ. Že slišim Korlna, ja kdo pa bo zastopal upokojence, če ne mi? Taki, ki se bodo res zavzeli za našibkejši "člen" naše družbe. In ta naša vrla premierka misli še nižati penzije. Se vidimo v jeseni.
Gaja Bobek
10. 07. 2013 09.52
korl je vetrogončič,večni funkcionar, kamor piha, tja se obrne, briga ga za penzioniste, skrbi zase
BobbyP
10. 07. 2013 08.26
+0
Jaz bi res ful rad vedel na čemu so Čufar, Bratuškova, Virant in društvo, ker s tako robo se da' naredit ogromno keša.
SLObunkeljn
10. 07. 2013 08.30
+1
Haha ... mene pa še zanima na čem smo državljani, ko na vsakih volitvah volimo iste face, opcije ... tako leve, kot desne ... s to robo bi šele naredil keša :)
luckyss
10. 07. 2013 08.40
+2
batom@pinkponk.com
10. 07. 2013 08.26
-1
In, Čufi, kdaj mislite začet s tem čiščenjem?? Zaenkrat ni prav nič videt...
noble
10. 07. 2013 08.15
+5
20 let ste razmetavali, sedaj pa mislite to v nekaj tednih pospraviti, težka bo !!! Bolj se bojite tujine, ki bo prihodnje leto pospravljla za vami !!!
gangsterist
10. 07. 2013 08.06
+6
Čufer: Svoj nered bomo počistili sami. NIKOLI, KER STE DO KRAJA NESPOSOBNI
prašek
10. 07. 2013 07.51
+4
»Visok javnofinančni primanjkljaj v letošnjem letu (v prvem četrtletju je dosegel 10,4 odstotka BDP) je posledica dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke, v drugem četrtletju se bo odrazila še dokapitalizacija Nove Kreditne banke Maribor, je spomnila. Skrbi jo (Andrejo Poje), da bodo do konca leta vsi pozabili, zakaj se je primanjkljaj zvišal in bodo zahtevali znižanje socialnih pravic. S tem bi lahko ustvarili negativno spiralo, namesto da bi sprejeli ukrepe za zagon gospodarstva, ocenjuje. Glede morebitnega posega v pokojnine pravi, da te v povprečju znašajo 600 evrov in bi bilo znižanje nesprejemljivo.«
prašek
10. 07. 2013 07.52
+2
A regres za upokojence bo, ali ni denarja ????
ZAGOR TE-NEJ
10. 07. 2013 08.02
+2
prašek
10. 07. 2013 07.48
+1
Eno lepo jutro in ☼ sončen dan želim vsem skupaj ! Dober dan tudi adminu !
ZAGOR TE-NEJ
10. 07. 2013 07.42
-2
Še pred nekaj leti si lahko pokavsal na morju čehinjo če si ji plačal coca colo.... Danes nas pa že počasi oni prehitevajo, daleč so nas pripeljali Titovi omladinci.
prašek
10. 07. 2013 07.49
+5
Pripeljal nas je v glavnem tisti, ki je vodil mladino !
9201950313
10. 07. 2013 07.51
+3
cirenij
10. 07. 2013 07.51
+4
Poglej si poročilo Titovega omladinca na poti v Jajce. Danes pa pljuva po vsem, kar mu je omogočilo status in prestiž, ki ga uživa.
ZAGOR TE-NEJ
10. 07. 2013 07.37
+0
Bi napisal kaj konstruktivnega, pa se mi ne da......
Uporabnik981904
10. 07. 2013 07.34
+3
Svoj nered pometli pod preprogo sami, nje. In potem če se le da nekako tako kot dosedaj še naprej .... EU komisija dela tisto česar sami nismo sposobni. Vprašanje je če smo tega sploh vredni !