Slovenija

V ponedeljek stavka bo

Ljubljana, 23. 09. 2010 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in sindikati niso našli skupnega jezika, zato se v ponedeljek obeta stavka v javnem sektorju. Vlada pa naj bi na sodišču zahtevala razvezo 50. člena kolektivne pogodbe za javni sektor.

Uslužbenci v javni upravi bodo stavkali v ponedeljek.
Uslužbenci v javni upravi bodo stavkali v ponedeljek. FOTO: POP TV

"Žal dogovora nismo našli," je po kratkem sestanku s sindikati javnega sektorja sporočila vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. V ponedeljek se tako v javnem sektorju začenja stavka.

Čas za morebiten dogovor s sindikati o drugačni dinamiki odprave plačnih nesorazmerij naj bi bil še do 29. septembra, vlada pa naj bi se na sodišče obrnila najpozneje do 30. septembra.

"Okoliščine, v katerih se je znašla država pri zagotavljanju javno-finančne stabilnosti, so takšne, da je potrebno zategovati pas pri vseh vrstah javno-finančnih izdatkov. Eden od teh pa so tudi plače javnih uslužbencev," je dejala Kamnarjeva.

Vlada se po njenih besedah zaveda obljub, ki so bile dane za odpravo plačnih nesorazmerij, a sedanji trenutek ne dopušča povečanja javno-finančnih izdatkov za te namene. Zato tudi dogovora ni bilo mogoče najti, je pojasnila. Po oceni vlade bi bilo to obveznost države do javnih uslužbencev mogoče izpolniti, ko bo gospodarska rast dosegla vsaj tri odstotke. Po zadnjih makroekonomskih napovedih naj bi se to zgodilo v letu 2012.

Kamnarjeva je še povedala, da z interventnim zakonom izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki je sedaj predvidena s 1. oktobrom, ne bo mogoče ustaviti. Zato namerava vlada sprožiti "postopek pred sodiščem za neizpolnjevanje določb kolektivne pogodbe", pri čemer Kamnarjeva pravi, da ne bo šlo za odpoved kolektivne pogodbe v celoti, ampak za "poseben postopek, kjer se država čuti nezmožna realizirati zaveze iz kolektivne pogodbe".

O možnostih nadaljnjega dialoga pa Kamnarjeva pravi, da je vlada vedno pripravljena nadaljevati dialog s sindikati in morda najti kompromis na točkah, ki so jih morda spregledali.

Razveza 50. člena kolektivne pogodbe?

Po neuradnih informacijah naj bi vlada pred pristojnim sodiščem zahtevala razvezo 50. člena kolektivne pogodbe za javni sektor oz. podredno celotne kolektivne pogodbe.

50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor sedaj predvideva izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom letos, četrto leto kasneje. Zavezuje pa tudi k poračunu od teh datumov, če bi bila odprava nesorazmerij odložena na podlagi interventnega ukrepa.

Miščević obžaluje, da se niso dogovorili z vlado.
Miščević obžaluje, da se niso dogovorili z vlado. FOTO: POP TV

Obžaluje, da dogovora ni

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević obžaluje, da dogovora niso dosegli. "V sedaj veljavnem aneksu imamo zavezo vlade, da če 1. 10. 2010 in 1. 10. 2011 svoje obveznosti ne bo izpolnila, sledi poračun. To je iztožljivo," je pojasnil. Po njegovih besedah je bilo več različic. Nazadnje je vlada ponudila, da bi določili petletni rok, v katerem bi se ta dolg poravnal. A vlada za to ni mogla dati nikakršnega jamstva.

"Vlada pripravlja nekatere rešitve, s katerimi bi to, kar se je zavezala, v bistvu anulirala. Želijo se izogniti svoji obvezi na ta način, da kot delodajalska stran, ki še ima možnost zadeve urejati v parlamentu, pohodi svojo obveznost," je povedal Miščević.

Stavka je po njegovih besedah pripravljena in bo stekla opolnoči z nedelje na ponedeljek. Popustiti pa ne nameravajo vse dotlej, dokler ne najdejo rešitve, ki bo ustrezala tudi sindikatom.

Stavka na delovnih mestih

Stavka se bo izvajala na delovnih mestih, v organih državne uprave, zavodih in vseh sredinah, kjer sindikati delujejo. Spoštovali bodo vse omejitve, ki jih posameznim skupinam zaposlenih v času stavke zapovedujejo predpisi. Popustiti pa ne nameravajo vse dotlej, dokler ne najdejo rešitve, ki bo ustrezala tudi sindikatom.

"Gre za spopad med delojemalci in delodajalci, pri čemer je delodajalska stran močnejša stran. Mi naših orožij enostavno ne moremo razkriti ta trenutek, razkrila se bodo ob pravem času, to je v ponedeljek opolnoči," je odločitev sindikatov, da podrobnosti javnosti še ne razkrijejo, pojasnil Miščević.

Janez Posedi
Janez Posedi FOTO: POP TV

Začenja se zbiranje podpisov

Z današnjim dnem se začenja zbiranje 40.000 podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Obrazce podpore bo na upravnih enotah mogoče podpisovati do 27. oktobra, ko se izteče rok, ki ga je določil predsednik DZ Pavel Gantar.

Pobudo je v DZ vložila pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Janez Posedi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srdo? Slobodan
27. 09. 2010 13.32
država nesme država nesme popustiti sindikatom. Predvidevam da jih tudi mi (sindikate) tožimo zaradi oviranja ustavnih pravic do nabave živil ter normalnega komuniciranja z uradniki in izguba časa pri čakanju na obravnavo.
lariy
25. 09. 2010 22.37
Vsako delo je častno. Živimo v državi, kjer je nekaterim dovoljeno vse, drugim iztegnjen sredinec. Poglejmo naše parlamentarce. V hramu demokracije imajo subvencionirano prehrano, kot javna kuhinja za reveže in potem očitajo delavnemu ljudstvu, da je požrešno in naj bo veselo, da dela. Držijo se načela vzemi tistemu, ki mu lahko vzameš in daj tistemu, ki ti je blizu. Sami sedijo na treh stolih in vlečejo nekateri 21 funkcij.
faconi
24. 09. 2010 16.11
čist prov tko kot povsod, nej pa še v javni upravi stisnejo pri plačah ,..sej jo majo tko previsoko ,..!
DKopše
24. 09. 2010 14.26
Čas bi že bil, da ta država začne funkcionirati. Kaj pa bo država naredila za to, da bo začelo gospodarstvo prinašati večje dobičke? Kdaj pa bo začela država manj trošiti? Ali se bo država reševala zgolj s tem, ko bo zmanjševala standard svojih državljanov. Vse bi bilo lepo, če bil edini trik v tem, da si v času krize zategujemo pasove. Zakaj pa bi si morali zategovati pasove? Davke je treba pobirati, omejiti delo na črno, omogočati boljše pogoje za delo, zmanjševati prispevke in nadzorovati kam gre denar, ki se prihrani na tak način ... Še veliko tega je, naša država (beri Vlada) pa "šminkira" naokoli, gre jim na smeh, da bi ugajali lovilcem in predvsem so potrošniško naravnani. Kaj pa denar, ki ga bo treba dati banki, ki odobrava tajkunska posojila, ki odobri kredit g. Binetu za hiško, ki si je ne more privoščiti za svoj cash. Ali so se lastniki in vodje podjetij prilagodili gospodarski situaciji? Oni odpuščajo delavce, da lahko še naprej izčrpavajo podjetje in ostanek zaposlenih za to, da lahko polnijo svoje žepe. Vlada je spremenila pogoje za ugotavljanje večine pri podpisovanju kolektivnih pogodb. Zdaj je dovolj manjše število Sindikatov, ker je tam več članov. To me spominja na srbsko politiko v jugi, ko so Srbi zahtevali naj njihovi glasovi veljajo več, ker so večinski narod. Pa kaj si bodo še izmislili? Ali jih bomo imeli kdaj dovolj? Pa kaj nam je ljudje? Kaj smo res takšne ovce. Kaj sploh misli tisti Slovenec, ki glasuje za g. Potočnika, da je na lestvici popularnih vedno med tremi, pa ga sploh ne vidimo večino časa, dela pa za interese Evrope in njenih "Velikih", pa bi lahko kdaj vplival tudi na politiko do Slovenije. Županu Ljubljane bomo vse lepo oprostili in ga še enkrat izvolili. Zakaj se pustimo tako poceni voditi v klavnico? Ali javni sektor ne sme stavkati zato, ker jim gre bolje kot nam? Je to "faušarija", ali kaj drugega še plemenitejšega. Pa še v Parlament poglejte kako se sprenevedajo, ko razpravljajo o dejstvih. Na koncu bom ironično rekel, da nam je prav, ker nam gre slabo, saj smo navadne ovce.
Tonček Balonček
24. 09. 2010 13.46
Najbol žalostno je to, da ljudje ne vidijo, kako jih imajo za norce ter ne poskrbijo, da bi v svojih branžah imeli učinkovite sindikate, ki bi skrbeli vsaj za to, da s eupošteva zakone in pogodbe, še tega niso msposobni, da bi jim delodajalci redno plačevali prispevke. Ne, raze udrihajo po sindikatih javnih delavcev, argument je pa ta, da če pač jaz nimam, tudi ti nimaš pravice! To je resnična žalost! Naj sami razhajkajo te managerje, ki Slovenijo ropajo že 20 let, ne pa da se gredo neko antibirokratsko revolucijo v maniri Miloševića! Zakaj ne odstavijo predsednika SSS tovariša Semoliča, pa razne Rebolje in druge sluge! v službi kapitala? Ampak ne! Raje bodo linčali javne uslužbence, je bolj komot!
pios
24. 09. 2010 13.35
ne odobravam stavke javnega sektorja naj tudi oni zategnejo pas tako kot ga v gospodarstvu.mislim,da si ne zaslužijo stavko
kalcka
24. 09. 2010 13.30
Spet en dokaz, da so sindikati sami sebi namen. Kjer je največ nezadovoljstva, še oni prilijejo olje na ogenj, da dajejo vtis, da nekaj delajo in si populistično nabirajo točke, sami pa daleč od tega, da bi živeli slabo. Ko je v igri denar, res ni težko ljudi prepričati, da gredo na ulice. Slej ko prej bo nekje počilo, vedno bolj obubožan zasebni sektor pač ne more preživljati vedno večjega in dražjega javnega sektorja.
kuncci
24. 09. 2010 13.28
@faconi, sem pristaš življenja in ne preživljanja, imam podjetje s štirimi zaposlenimi, ki živijo in se ne preživljajo(dokler bo še delo), trenutno berem novice in te komentarje.... mi gre na bruhanje. Za informacijo ti pa lahko zaupam, da države,ki imajo učinkovito javno upravo imajo blaginjo, ker tudi ti zaposleni živijo in uporabljajo zaslužena sredstva. Da pa zdravniki v neki državi izsiljujejo za svoje nerazumno visoke plače na račun bolnikov je pa prvi znak razpada države. V našem podjetju se za takšne plače moramo zelo potruditi in žrtvovati tudi prosti čas vsaj jaz.....
jager1
24. 09. 2010 13.25
Kje si dobra stara Jugoslavija ???!!!
faconi
24. 09. 2010 13.08
ha ha ,.. kuncci ,...ti si pristaš javne uprave očitno ,..kaj al trpiš v službi ??
kuncci
24. 09. 2010 13.01
tukaj gor na portalu ste sami nedelneži oz. brezdelneži,ki vse povpreko kritizirate in niste zadovoljni z ničemer. Dejstvo je to, da ima država(vlada in vsi poslanci) mačehovski odnos do vsah državljanov, razen par izjem, ki postajajo nesramno bogati in izvirajo iz visokih krogov te umazane politike. Če se ne bo zgodila revolucija bomo vsi,tudi vi brezdelneži in mrzodelneži kmalu na robu lakote in nalezlivih boleznih.... Pa komentirajte to!!!!
faconi
24. 09. 2010 13.01
ja ja ,...facebook je njihovo delo ,..čisto pravilno razmišlanje !!
natasa36
24. 09. 2010 12.41
Sm tej uslužbenci v javnem sektorju res marsikje nimajo kej delat, kar se vidi na spletnem portalu facebook. Najbrž imajo veliiiiiiiiko dela, da vse to zmorejo, kaj mislite?
lutherking
24. 09. 2010 11.54
za LUKO pa ne moremo dajati komentarjev???? ej, ej 24poden.ur
beri66
24. 09. 2010 11.41
Posedelj, s tabo gremo do konca...
volek
24. 09. 2010 11.38
Vsaka vas mora imeti občino, agencije, agenture, institute, le tako bomo splavali iz krize, pa še zaposlenost bo 100%. V Ljubljani pa slovenski Topčider, kjer bomo tiskali €. Bo dnara k toče.
faconi
24. 09. 2010 11.01
sej res tega sm pa pozabu ,.....firbec75 kako si pa vedu da delam v javni upravi v kliničnem centru ,...te stavri poznam ki jih navajaš samo to je vse v malem prstu ...
faconi
24. 09. 2010 10.52
sami primitivneži ,... za vse so krivi sindikalisti od zdravstvenega kuštrina ki je baraba ,..pa do šolskega zeta milana kučana ,.. štruklja,....da neprej ne naštevam vsi so barabe ,...ves denar popokajo v žep ,... folk pa misl pol kako so dobri ko se borijo s figo v žepu za rajo ,....
ajicilop .
24. 09. 2010 10.41
faconi ja ja se strinjam s tabo da so delaci v proizvodnji nemočni, vendar če bo šlo tako naprej boš tudi ti jedo samo prepečenc in vodo. Zato se je treba upreti najprej tu kje smo močni nato pa v tovarnah in privatnikih.
gorazdp
24. 09. 2010 09.49
Vsi tisti ki mislite, da v javnem sektorju ne mrdnemo ***** se motite... jaz sem zaposlen v zdravstvu kot vzdrževalec strojnih naprav z peto stopnjo in moja neto plača ne doseže niti 600eur... ne bom reku, da delam kot konj ... ampak ne nas metat vse v isti koš... jaz vidim, kako na upravi bolnice se zaposlujejo pijavke preko vez, ki praktično sploh nimajo določene zadolžitve in res ne mrdnejo ***** ampak plače pa vlečejo 2000eur in več, za nič!!!! To je treba ukinit ne pa stiskat vedno najbolj šipkega!!!!