Slovenija

Vlada s pomočjo Umarja, ki objavlja črne napovedi, namerno straši socialne partnerje?

Ljubljana, 21. 09. 2012 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Socialni partnerji so se ob začetku pogajanj o reformi trga dela dogovorili, da se bodo pogajali dvakrat tedensko. Najtrši oreh pa bo očitno koncept enotne pogodbe o zaposlitvi, ki mu delodajalci očitajo premalo fleksibilnosti, sindikati pa premalo varnosti.

Branimir Štrukelj je kritičen do številnih vladnih predlogov.
Branimir Štrukelj je kritičen do številnih vladnih predlogov. FOTO: B.G.

Socialni partnerji so se v okviru pogajalske skupine za reformo trga dela danes dogovorili o načinu dela.  Pogajanja bodo potekala dvakrat tedensko, so pa začeli že tudi vsebinske pogovore. Kot kaže, bo eden najtrših orehov koncept enotne pogodbe o zaposlitvi, ki mu delodajalci očitajo premalo fleksibilnosti, sindikati pa premalo varnosti.

Kot je po prvem srečanju pogajalske skupine za reformo trga dela v Ljubljani pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, je z izidom srečanja zadovoljen. Veseli ga, da so se dogovorili za način dela in že začeli tudi vsebinska pogajanja.

Po njegovih besedah bodo pogajanja o reformi delovnopravne zakonodaje podobno intenzivna kot pogajanja o pokojninski reformi. Potekala bodo namreč dvakrat tedensko po štiri ure, in sicer ob torkih popoldne in petkih dopoldne. Sam bo, če mu bo to le dopuščal čas, sodeloval na vseh. Na vprašanje, ali jim bo uspelo reformo spraviti pod streho do konca leta, kot si želi vlada, je odgovoril, da "upanje umre zadnje".

Iz Združenja Manager so poslali nekaj predlogov za reformo trga dela. Med njimi so razmislek o enotni pogodbi za nedoločen čas, ohranitev odmora za malico, spremembe pri prevozu na delo, dodatek na delovno dobo bi spremenili v dodatek za stalnost pri istem delodajalcu, črtanje reintegracije, uvedba dodatnega odpovednega razloga, drugačne odpovedne roke in obvezno prenehanje delovnega razmerja, ko so izpolnjeni pogoji za upokojitev.

Izkazalo se je sicer, da bo eden najtrših orehov v predlagani reformi koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Z njim so namreč nezadovoljni tako delodajalci kot delojemalci. Prvi pogrešajo več fleksibilnosti, drugi več varnosti. Minister je prepričan, da elementi te pogodbe, ki jih predlagajo, vnašajo tako eno kot drugo. Ob tem je opozoril, da cilj, da mladi pridejo do stabilnejših zaposlitev, kar naj bi jim ta koncept omogočil, presega interese socialnih partnerjev.

"Tokrat smo se zlasti usklajevali o tem, na kaj socialni partnerji pristajajo," je povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj po srečanju, ki pa ga ni ocenil zelo pozitivno.

Za sindikate sta predpogoj za nadaljevanje pogajanj dve vsebinski vprašanji, je poudaril. "Prvo je vprašanje petih mesecev pri enotni pogodbi, ko delavec nima nikakršnih pravic in ga lahko delodajalec vrže na cesto. Drugo vprašanje pa so mala občasna dela. Ta niso dopustna za brezposelne, ker bi to pomenilo, da delodajalci lahko izigravajo zakonodajo in verižijo prekerne oblike dela," je pojasnil.

Sindikati so na teh dveh točkah po njegovih besedah v celoti enotni, prav tako pa tudi pri zahtevi, "da se spoštujejo izhodišča za socialni sporazum, torej da mora biti soglasje o temeljnih vprašanjih trga dela in pokojninske reforme", je povedal. Vizjak je sicer zatrdil, da izhodišča spoštujejo v celoti in da so to danes tudi razčistili.

Razgovor za delo - 2
Razgovor za delo - 2 FOTO: Thinkstock

Bolj zadovoljni s pogajanji kot sindikati so bili delodajalci. Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je izpostavil, da je treba poiskati rešitve, ki bodo sprejemljive za vse in bodo vodile tako k večji prožnosti kot k večji varnosti. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo šla reforma v usklajeni obliki skozi DZ brez dopolnil.

Po njegovih besedah si delodajalci želijo korenitih in ne samo kozmetičnih sprememb. Za to je prav gotovo potreben čas, je pojasnil. Še bolj kot to pa je pomembna pripravljenost sprejeti rešitve, je dodal. Zaradi slabega položaja slovenskega gospodarstva si rešitev želi čim prej.

V zvezi z enotno pogodbo je dejal, da morajo rešitve delodajalcem zagotoviti, da bodo lažje zaposlovali, lažje odpuščali in se lažje prilagajali trgom, saj se bodo na ta način lahko bolj posvetili iskanju novih trgov, novih proizvodov in tudi izterjavi, s katero imajo danes probleme.

 Vlada s pomočjo Umarja pritiska na socialne partnerje?

Po objavi slabih gospodarskih napovedi, ki jih je pripravil Umar, pa se je oglasil tudi predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. Po njegovem mnenju Umar pripravlja pogajalska izhodišča za vlado, v fazi pogajanj o reformah pa skrbi za to, da so možnosti glede materialnega položaja države prikazane v čim slabšem položaju.

"Žal smo v trenutku, ko to pomeni dvorezen meč. Torej nekdo bo videl, da nam gre slabše, kot smo načrtovali, v resnici pa vlada tovrstna izhodišča rabi zgolj za pogajanja in pritiske na socialne partnerje," je dejal Posedi.

Napoved Umarja po njegovih besedah predstavlja "samoizpolnjujočo se napoved". Ker to vpliva na odločitve posameznika v Sloveniji, povzroča še večje nestabilnosti in pritiske, je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matevž Benedi?i?
01. 10. 2012 14.52
+2
delodajalci očitajo premalo fleksibilnosti ... Pa še vladnim predstavnikom bi dal mal več fleksibilnosti - npr.: če volilci zberejo 10 000 podpisov, da se ga odstrani iz političnega prostora brez odpravnine. Na primer. Številka je lahko tudi višja, ne bo problema.
odpisan2x
22. 09. 2012 19.26
glede na tole kar se ta trenutek dogajo,ker je šel parlament hladno na dopust nas nihče ni jemal resno
MsPikapiki
22. 09. 2012 14.16
+1
SDS je v strahu, da bo Gregor Golobič urednik Dela. Ja Gregor je pametna glavca, pozna vse esdeesovske, lahko bi rekla zločine proti slovenskemu gospodarstvu, zato jih moti. Ej Janša, Janša, ko bi tvoji kadri segli Gregorju po bistrosti vsaj do gležnjev, te ne bi tako topoumno podpirali.
faronika
22. 09. 2012 18.48
-1
Marija Gergar
22. 09. 2012 19.50
+0
Zločine proti slov gospodarstvu je delal Golobič sam, še v Drnovškovi vladi, zaradi tega se je LDS razklala v 2 struji.Golobič je bil takrat ORTO in je deloval v imenu nacionalnega interesa,(vemo, da se je nacionalni interes zlorabljalo za razne špekulacije in kraje)napredna struja z Drnovškom ni bila temu naklonjena.
faronika
22. 09. 2012 12.55
+1
Alenka MIrt na twituu=rules!!:-))
mimic
22. 09. 2012 10.25
-1
sve se vrača , sve se plača! bliža se leto 1940 in posledično s tem , čistke.
socijalka
22. 09. 2012 10.22
+5
Sem za reforme, vendar se bojim, da ob teh pogojih, s katerimi nas seznanja vlada ne bo ljudem uspelo "nabrati 40 let delovne dobe", saj so masovno brezposelni. Vidim "rešitev" le v petnajstih letih delovne dobe in 65 letih starosti-brez imetja bomo pa tako ali tako, če ne bodo ljudem ponujena delovna mesta. Pozdrav, socijalka.
dule100
22. 09. 2012 08.39
-4
Ja to je samo propaganda desnih ! Državi gre odlično ! Zaradi rdeče barve, ki mu je padla na oči ne vidi več realnega stanja ! Pravzaprav jim je pa vseeno za državo. Samo da se dokoplejo ponovno do oblasti !
butro
22. 09. 2012 09.10
-4
Ja pravilno si ugotovil, da ne izbirajo sredstev, da bi prišli na oblast.. Jaz tem rdečim kmerom ne verjamem niti dober dan. Ta štrukelj se obnaša kot užaljen šolarček, s to razliko, da je še pokvarjen in lažniv. Podn od podna. Res.
BUONGIORNO
22. 09. 2012 10.05
-3
Marija Gergar
22. 09. 2012 15.26
-3
Meni dol visi, tudi če odpustijo polovico javnega sektorja, naj gredo v gospodarstvo, tam bodo imeli minimalni, super jim bo.Sindikalisti, skupaj z g. Kožuh- Novakovo pa živijo še v bivšem sistemu in blebetajo same neumnosti.Potrebno se je prilagajat novim razmeram in to čimprej, tem bolje. Če ne, bo trojka to storila sama in ne bo vprašala Štruklja , kolko in koga.
buenavita
22. 09. 2012 08.22
-5
BRAVO,,podizvajalske pogodbe v roke in lopate
buenavita
22. 09. 2012 08.21
-3
men je čist vseeno koga bodo odpustili, ko je odhajal realni sektor v remengo iz javnega sektorja ni bilo ne duha ,nesluha plačani so da bi morali realnemu sektorju pomagati,pa neeeee,;;,kjeeee paaaa,smejali so se in še uničevali kar se je največ dalo sedaj so na vrsti paraziti,,,tisti ki so zares sposobni in delovni,,,,za njih me ne skrbi,že imajo druge možnosti,znajdejo se z dvema prstoma,uničevalcem in lenuhatjem;;;;BAY,BAY,BAY
JanezNovakJohn
22. 09. 2012 06.09
+2
Po odpuščanju bomo zrihtali podizvajalske pogodbe "našim"
JanezNovakJohn
22. 09. 2012 06.08
+7
V tej državi ne moreš nikomur nič verjeti.
Skopušnik
21. 09. 2012 23.16
+13
Največji problem bo, da bodo odpustili čistilke, vratarje, referente... odpustili bodo tudi ljudi, ki jih politika sploh ne zanima, ampak so zelo sposobni na svojem področju... to pa zato, ker bodo vodje dobili palčko pri odločanju kdo bo letel in kdo ne, slabi šefi pa rabijo še slabše podrejene kimavčke in butle z najbolj glupo možno izobrazbo, ker bodo s tem sami izpadli najboljše... tak primer je recimo na naši največji UE.... čista debilnost so štiri nivoji vodenja.... načelnik - vodja sektorja - vodja oddelka - vodja referata - 10 ljudi na okencu... kdo je zdej kle nor?? tako je pač dejstvo.... in veselo bo brati po forumih kaj se bo začelo dogajati po JS po odpuščanjih, ker se bo začelo špecati vse naokoli kdo je koga pripeljal.... predlagam kokice in udoben fotelj.....
Huey
22. 09. 2012 06.51
+2
Mjawko podpis. Sicer pa od nekdaj pravim...pijavk v JS/JU je okoli 200 000, pa naj se sami med sabo zmenijo kdo je odveč in kdo ne. Sedaj se po forumih v službenem času delajo norca in smejijo na račun delavca ki gara za njih....sedaj pa bodo morda spoznali realnost!
Huey
21. 09. 2012 21.33
+2
V JU on JS je treba narediti podrobno neodvisno analizu, po možnosti iz strani tujine, da se ugotovi koliko se jih hodi samo štempljat in klikat smrkce in kravce na FB in kdo zares dela. Že hiter laični pogled po net forumih in chatih in FBjih razkrije, da je zjutraj od 7.00 pa do 15.00 vse črno in na tisočev, desettisočev državnih surferjev oline katerim vam je dolgčas v službi. Osebno vam zagotavljam da suženj na minimalcu ne misli več garati za vaše lagodje, tako kot je zadnjih 20 let. 20 let ste se norčevali iz ljudi ki garajo za vaše plače, DOST JE!! PA ŠE TO: ZAKAJ JE SLOVENSKI DELAVEC NAJBOLJ OBDAVČENO BITJE NA TEM PLANETU? Zato ker je čisto cela država, ampak čisto CELA na njegovem hrbtu!! Prihaja vaš čas streznitve! Žal 20 let prepozno, slovenijo ne reši več niti sodni dan!
poreden74
21. 09. 2012 22.30
+0
Ce si res na minimalcu, potem pojdi v solo, da nadgradis svoja znanja, pa brez zamere. Drzava ne bo skrbela ne zate, ne zame, to je dejstvo. resitev za tvojo situacijo bos mogel poiskati sam.
poreden74
21. 09. 2012 22.32
+2
Aja pa se to, tisti, ki so na minimalcu placujejo normalno najmanj davkov v drzavni proracun. Pokojnino bos naceloma imel visjo kot znasajo tvoji prispevki v lagajno sorry. jaz pa bistveno nizjo kot znasajo moji prispevki v blagajno!
Huey
21. 09. 2012 23.45
+1
Moj OD je malenkost nad povprečjem OD RS. Vem pa kakšne so razmere v gospodarcu in kaj mora folk vse skoz dajat da lahko preživi. Pijavkam se ne sanja kaj je realna situacija.
poreden74
22. 09. 2012 01.43
+1
Se prevec dobis za tako pamet. Ti ves kake so razmere v gospodarstvu, morda tvoje razmere, o tem kaj se dogaja in kaj se je dogajalo v nasem gospodarstvu skozi ta leta pa nimas pojma.
Huey
22. 09. 2012 06.40
+1
Povej kaj in kje delaš, k si tako bister in korekten do sogovornikov. Pravi biser inteligence.
Syrena
21. 09. 2012 20.58
+9
Pa kaj vi beli, črni in ne vem kakšni klošarji mislite, da če se ladja potaplja, se ne bo potopila z vami?? Kakšni zahojenci, v bistvu privoščite svoji državi, da jo razprodajajo, kradejo.... in vi ob tem uživate. Ste tako zaslepljeni ali pa res neumni?
letalooo
21. 09. 2012 20.57
+6
v državni upravi je 20% preveč zaposlenih in še vedno se zaposlujejo, kot naprimer Bogovič na ministrstvo za okolje neko Ano iz njergove stranke, ki ima šezifrenijo in nima pojma o pojmu, vodila bo spodnjo srednjo savo! Kje ste mediji, da pogldate po teh kabinetih
Huey
21. 09. 2012 21.33
+3
poreden74
21. 09. 2012 22.34
-1
Recimo 100 proc, da bosta oba vesela. tepca brez pameti, niti sanja se vam v kaj bo to vodilo. Gospodarstvo se bo se bolj sesulo.
Skopušnik
21. 09. 2012 23.07
+4
Jaz z lahkoto povem za vsaj 6 ljudi v zadnjih dveh letih ki so se zaposlili v organih državne uprave mimo razpisa....
Huey
22. 09. 2012 06.39
+2
Haha poreden...me zanima če bi mi upal to rečt v živo? Za tipkovnico je vsak lahko pogumen. A boš na zavodu tudi tako pogumen?
Antigone
21. 09. 2012 20.15
-2
Vsi "rdeči klošarji" se najbolj spoznajo na tržne razmere in gospodarstvo......ha ha ha......(zase so tako v preteklosti , kot v sednjosti vedno "znali" odlično poskrbeti, kar jim je bila tudi prvenstvena naloga, saj jih delavec in njegovi problemi, nikoli niso zanimali)....
M_teorija
21. 09. 2012 20.19
-4
Ja bo kr držalo vsak klošar bi znal zategovat drugim!?
pika50
21. 09. 2012 20.19
+3
Antigone
21. 09. 2012 20.23
-2
Ta kategorija duševnih revežev pripada samo rdečim klošarjem, če pa zaradi svoje umazanije (tudi notranje) postanejo črni, se pa vseeno ne razlikujejo med sabo! Še vedno znajo živeti na račun drugih ter trositi nesmisle "okrašene" s krvavo rdečo zvezdo.
M_teorija
21. 09. 2012 20.02
+9
Takšnih ukrepov ne bi privoščil niti državljanov kakšne sovražne države, kaj šele lastnim državljanom!? Takšne bi lahko našli le med izdajalci latnega naroda!?
Antigone
21. 09. 2012 20.25
-2
hibernecija, zate je vsesplošno poznano, da si samo državljan v Sloveniji, zato tukaj raje nebi govorila o "lastnem narodu", ki ga ti moraš iskati globoko na balkanu!
M_teorija
21. 09. 2012 19.59
+4
Mi ne potrebujemo miselnega trusta zato, da nam na račin fikcije nekje v bodočnosti zategujejo, odtegujejo, grenijo in jemljejo voljo do življenja. Potrebujemo vlado ki bo našla način, ki tukaj in zdaj vsem nam omogočajo pogoje, da nam bo bolje. In vse to zastraševanje, rezanje, zategovanje in odrekanje je vse samo ne nekaj, kar bi hoteli.
M_teorija
21. 09. 2012 19.52
+7
Že kar nekajkrat je bilo videti, da gre očitno za koordinirane akcije od Oecd-jev, pa Blejskih srečanj, Pa navsezadnje podobna strašenja, vse le z enim ciljem, da uspejo v svoji nemeri, da nas naredijo za poceni delovno silo, ki bo raznim Nemškim elitnežem priočno in mnogo bližje kot pa recimo nekje v Indiji in na Kitajskem. Gre za nadaljevanje neoliberalizma, ki sloni na maksimiranju izkoriščanju naravnih virov še bolj pa človeka, kateri je v njihovih kalkulacijah le nebodigatreba strošek.
BULDOH
21. 09. 2012 20.07
+1
Mi potrebujemo TEPČKE,takšne, kot si ti.....
BULDOH
21. 09. 2012 19.52
+2
Sem za to, da nam čimprej zavlada trojka iz Brusla-potem bojo komunajzerji plesali po taktu.....
srebrnibreg
21. 09. 2012 19.54
+4
Na tvojo žalost jim bodo soplesalci tvoji požrešneži kateri so uničili Slovenijo.
Antigone
21. 09. 2012 20.17
+1
trenerka1, oni se ne zavedajo, da nebodo plesali po taktu balkankomunajzarske muzike ampak po taktih, ki jih bodo določili v Bruslu in sicer - Evropskih! No bodo pač "tancali" na mestu, kot je to navajen njihov boter iz ozadja, ki je vedno na "javnih nastopih", sedeč za mezo, bingljal s svojimi kratkimi nogami pod mizo, ko ni znal podati jasnega odgovora na postavljeno vprašanje.....