Slovenija

Začetek leta v znamenju stavk: 24. januarja stavka in shod dela zaposlenih v javnem sektorju

Ljubljana, 18. 12. 2017 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začetek prihodnjega leta bo minil v znamenju stavk. Najprej bodo med 10. in 12. januarjem stavkali gasilci, nato del zaposlenih v javni upravi, 14. februarja pa še šolniki. 24. januarja bodo nato delo prekinili še zaposleni v javnem sektorju, ki so del pogajalske skupine pod vodstvom Počivavška. Minister Koprivnikar napovedi stavk sicer razume kot "pretirane apetite".

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, je 15 sindikatov ustanovilo koordinacijo stavkovnih odborov in se dogovorilo za stavko 24. januarja. Na ta dan bodo organizirali tudi shod v Ljubljani, je pojasnil Počivavšek.

Razlog za stavko, ki so ga v omenjeni pogajalski skupini javnosti predstavili pred dvema tednoma, je ta, da vlada zavrača možnost, da bi se hkrati pogajali o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest v javnem sektorju nad 26. plačnim razredom in o odpravi tistih odstopanj, do katerih je prišlo zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest.

Slovenijo bo v začetku leta zajel val stavk.
Slovenijo bo v začetku leta zajel val stavk. FOTO: 24ur.com

Kot je pojasnil Počivavšek, je v koordinaciji stavkovnih odborov za zdaj 15 od 28 sindikatov, ki so sicer v tej pogajalski skupini, utegne pa se jim pridružiti še kdo.

Januarja bodo tako po njegovih navedbah stavkali v različnih dejavnostih, denimo na področju vzgoje in izobraževanja, veterine, kulture, carine, farmacije, kulture, sociale, zdravstva in tudi na Radioteleviziji Slovenija. Zaradi različnosti poklicev je zato težko enoznačno pojasniti način stavke, nekateri imajo pri stavki tudi zakonske omejitve, je opozoril in pojasnil, da bodo način izvajanja stavke pojasnjevali posamezni sindikati.

Na dan stavke bodo v Ljubljani organizirali shod, na katerem bodo opozorili na svoje zahteve, če se do takrat ne bo nič premaknilo, pa bodo aktivnosti zaostrili, sledila bo še stavka v prvem tednu februarja, je napovedal Počivavšek.

Poleg stavke 24. januarja bo januarja tudi stavka Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, za februar pa so stavko napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Kot je pojasnil že na novinarski konferenci pred dvema tednoma, je hkratno pogajanje o obeh navedenih vprašanjih "edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij in neskončno nadaljevanje pogajanj o spremenjenem vrednotenju posameznih skupin delovnih mest".

Poleg tega hkratnega pogajanja pa so med stavkovne zahteve zapisali tudi, da zahtevajo najpozneje s 3. januarjem tudi začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012. Prav tako zahtevajo zagotovitev sredstev delodajalcem za povečane stroške dela.

Predstavniki Počivavškove pogajalske skupine so se popoldne sicer udeležili nadaljevanja krovnih pogajanj o plačnih anomalijah, ne pristajajo pa na dosedanjo vladno ponudbo. Poleg njihove napovedane stavke bo januarja tudi opozorilna stavka poklicnih gasilcev, za februar so stavko napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Koprivnikar o napovedih stavk: Gre za pretirane apetite

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa stavkovne napovedi razume kot pretirano razumevanje gospodarske rasti in pretirane apetite. Povezuje pa jih tudi z bližajočimi se volitvami.

"Očitno sindikati pričakujejo, da bo vlada nerazumno popuščala, zato da bi dobila volilne glasove," je o stavkovnih napovedih dejal Koprivnikar pred začetkom seje krovnih pogajanj v javnem sektorju.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar stavkovne napovedi razume kot pretirano razumevanje gospodarske rasti in pretirane apetite.
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar stavkovne napovedi razume kot pretirano razumevanje gospodarske rasti in pretirane apetite. FOTO: Miro Majcen

Kot je pojasnil, so glede načina pogajanj s sindikati že dogovorjeni, "odstop od tega je možen samo tako, da se sindikalna stran strinja".

Koprivnikar je še ponovil, da po njihovih ocenah vse stavkovne zahteve presegajo pol milijarde evrov. To po njegovih besedah pomeni, da je potrebna tudi odločitev o tem, kako bomo prerazporejali družbeni prihodek.

V izjavi za medije po seji krovnih pogajanj s sindikati javnega sektorja pa je dejal tudi, da se mu stavka sindikatov iz Počivavškove skupine ne zdi upravičena. Kot meni, ne gre za konstruktiven dialog glede na to, da sedijo za isto pogajalsko mizo, hkrati pa napovedujejo stavke. "Vendar ima sindikat pravico do svojega izražanja interesov, bi pa pričakoval, da se o možnostih pogovorimo za pogajalsko mizo, ne pa na ulici," je dejal.

Štrukelj: Vsaka stavka lahko prispeva k boljšemu položaju zaposlenih

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob napovedi stavke dejal, da lahko vsaka stavka prispeva k izboljšanju položaja zaposlenih. "Kolegom želim vse dobro, veliko uspeha," je dejal.

Stavka, ki bo 24. januarja, ne bo v ničemer vplivala na stavko Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki bo 14. februarja, je pojasnil Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sviza. Dvomi, da se bosta januarski stavki pridružila katerakoli šola ali vrtec, saj so v večini šol in vrtcev stavko napovedali za februar. Upa pa, da se bodo vanjo vključile univerze, na katerih je Visokošolski sindikat Slovenije pozival proti podpori Svizovi februarski stavki. "Kajti sicer bo to pomenilo, da smo naredili najslabše možno, to je, da smo univerzo na nek način nevtralizirali," je dejal.

V Štrukljevi in Počivavškovi pogajalski skupini se ne strinjajo o načinu pogajanj.
V Štrukljevi in Počivavškovi pogajalski skupini se ne strinjajo o načinu pogajanj. FOTO: 24ur.com

Štrukelj verjame, da bodo stavke prispevale k temu, da se bo vlada premaknila s položaja, ki ga zdaj zaseda pri uveljavljanju odprave anomalij nad 26. plačnim razredom in glede primerljivosti z zdravniškimi plačami.

V Štrukljevi in Počivavškovi pogajalski skupini se namreč ne strinjajo o načinu pogajanj o omenjenih vprašanjih. Medtem ko so v Štrukljevi za ločena pogajanja o anomalijah nad 26. plačnim razredom in odstopanjih zaradi zvišanja zdravniških plač, v Počivavškovi skupini želijo hkratna pogajanja o teh temah. To je tudi ena od njihovih stavkovnih zahtev. Med drugim pa zahtevajo še začetek odpravljanja varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Kot je v zvezi s slednjim pojasnil Štrukelj, so to zahtevo po odpravi osemodstotnega znižanja plač zapisali že v lanski dogovor z vladno stranjo in jo predvideli v letu 2018. "Mi bomo nedvomno vztrajali pri teh pogajanjih, predpostavljamo pa, da se vlada nekaj mesecev pred koncem mandata o tem vprašanju, ki bo izrazito pomembno vplivalo na proračune v prihodnjih letih, ne bo želela pogajati, zato je naša predpostavka, da bo treba ta pogajanja odpreti z vlado v novem mandatu," je pojasnil pred začetkom seje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drink Beer and Smile
20. 12. 2017 18.21
A če bi se gospodarski sektor podal na javno stavko s pozivom po stroškovnem rebalansu javnega sektorja, bi se javni sektor tega držal? Ali bi se mačehovsko obrnil stran? Raje plačam pol milijona nekomu za kvaliteten rebalans, kot pa mesečno milijone za nepotrebno število JU uslužbencev...
?akula
19. 12. 2017 19.01
Kje pa je Gospodarska zbornica? Naj enkrat tudi in predvsem tam udarijo po mizi in rečejo, da je sedaj pa tega dovolj.
resslovenka
19. 12. 2017 12.18
+1
Kaj če bi vsi enkrat za spremembo stavkali. In s tem mislim res vsi. Tudi tisti, ki že leta in leta prenašamo vse "zole" silnih sindikatov, ki vedno dosežejo kar si zamislijo. Na račun tiste večine državljanov, ki smo deležni le drobtinic in smo stalno silen problem te države, najsigre za dvig pokojnin, dvig minimalnih plač, socialnih transferjev. Na drugi strani pa silni milioni spuhtijo brez vsake slabe vesti.
Uporabnik113089
18. 12. 2017 22.36
+15
Prva fotografija je dovolj zgovorna. Nihče ne bi vedel za stavko v javni upravi, če se stavkajoči ne bi tako nazorno označevali. Kdo je porajtal da stavkajo policisti, kriminalisti, inšpektorji, šolniki, cariniki, pardon, finančni inšpektorji? Krade se na vseh koncih, pa če prej omenjeni stavkajo ali pa ne. Tudi v gospodarstvu bi lahko stavkali, a vedno nas ovira kakšna "malenkost". Avstrijski lastniki firme v kateri sem zaposlen pravijo da bi v primeru stavke še isti teden začeli seliti proizvodnjo v Romunijo. Ko človek malce premisli koliko bi se moral voziti na šiht, mu še na misel ne pride da bi stavkal... Ko bi požrešnežem iz javne uprave nekdo zagrozil da jih je 40 % preveč in da bo treba delati sezname za obisk sončne uprave, bi banda začela razmišljati popolnoma drugače. Težava je v tem da je javna uprava do konca požlahtana in prepletena kot svinjsko črevesje. Zato so tako prekleto požrešni....
wolfterier
19. 12. 2017 09.26
+2
Jaz sem v Jugi 20 let stavkal,pa ni nihče opazil,hehehe!
kolbek460
18. 12. 2017 22.10
+7
Kdo pije kri tej državi ,,,kriminalci in uslužbenci v JS,,
Bojan-F
18. 12. 2017 20.28
-12
Kako to, da odvisne delavce v gospodarstvu motijo place odvisnih delavcev javnem sektorju? Ni logike! Zakaj sami ne poskrbijo za visje place in se ne obrnejo na svoje delodjalcev ... zakaj morajo delati za minimalce ....vasi delodajalci delujejo v enem za podjetnistvo najugodnejsem okolju v Evropi ... imajo nizko obdavcen dobicek ... vsak neto evro v zepu tipicnega delojemalca stane delodajalca 1,64 € t.j. najmanj med svetilniskimi drzavami ... drzava pobere glede na BDP mnogo manj davka kot svetilniski Avstrija in Italija ... torej zahtevajte od drzave kvalitetnejse storitve, od delodajalcev pa visje place ...
Bojan-F
18. 12. 2017 20.29
-8
... mimogrede ... za nekoga s 30 let delovnih izkusenj place v javnem sektorju so popolnoma nezanimive.
walter2
18. 12. 2017 20.24
+16
Kje so sindikati gospodarstva?Skrajni čas je,da se organizira in pokaže tem mrhovinarjem iz JS kaj je stavka in,da ne bomo več krava molznica za te brezdelneže iz JS,ki za težko delo velikokrat zdravju škodljivo dobi le minimalno plačo!
godzila
18. 12. 2017 20.17
+13
če bodo šolnikom in dohtarjem tudi tokrat popustili je treba ,da se dvigne cela Slovenija od policajev do gasilcev in vseh drugih ,folk je treba skupaj stopit kot to počnejo že celi čas vampirji šolniki in dohtarji in vam povem ,da je rezultat tega sigurno uspeh ,pa treba je ohitet ker drugače nam bodo šolniki in dohtarji spet ves kolač pojedli brez nas,,,,,,,,,,,,,,,,
godzila
18. 12. 2017 20.11
+11
upokojenci zbudize se in takoj na ulico za najman 30 posto višje penzije takoj pa sabo je treba vzeti gnila jajca za naše gnile šolnike pardon ovce od čobana Štruklja mmmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeee
godzila
18. 12. 2017 20.09
+12
normalno ,da bodo največji lenuhi v tej državi na čelu z njihovim čobanom Štrukljem zopet štrajkali saj glede na to ,da nič ne delajo edino to študirajo kako movzti državo na vse konce ,na čelu štrajak bo njihov čoban Štrukelj za njim pa ostali šolniki ,pardon njegove ovce mmmmmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
?akula
18. 12. 2017 20.04
+12
Pa kaj imamo v naši ljubi deželi sploh kakšno varovalko, da lahko zablokira to nenehno izsiljevanje in da se enkrat za vselej zakonsko določi razmerje plač med gospodarstvom in negospodarstvom. Izsiljevanje in pobudniki bi moralo v primerih, ko gre že preko meje okusa in zmožnosti biti kaznovano.
ROMELS
18. 12. 2017 20.03
+14
Spet bodo stavkali tisti, ki jim za denar ni potrebno nič narediti.
dannyer
18. 12. 2017 20.02
+6
Javni sektor bi moral počakati da se država stabilazira ne pa to kar delajo ti sindikati to je nemoralno in žaljivo. treba bi bilose odpovedati večina javnega sektorja naj sami delajo na trg bi se hitro izognili plevelu . sramota fuj
ni_mi_vse_eno
18. 12. 2017 20.09
+2
država se nikoli ne bo znebila svojih dolgov zaradi načina ustvarjanja denarja kot dolg. Poglej dolg ZDA (us debt clock)
dannyer
18. 12. 2017 21.46
+2
vem ga imajo že čez 20,000,000,000,000 usd
ni_mi_vse_eno
18. 12. 2017 19.54
+0
Če želite izvedeti, česa si želijo naši gospodarji glejte: The Protocols of the Learned Elders of Zion. Živelo znanje.
ni_mi_vse_eno
18. 12. 2017 19.53
+0
Mi smo sužnji privatnih bankirjev. Pred leti je bilo dovolj, da je moški delal in žene so skrbele za otroke, sedaj ni več tako. Živimo v sistemu, kjer nam peščica gospodarjev posoja potiskane papirčke za dolg in obresti in mi ne razumemo kraje. Če bi igrali igro monopolija, kjer bi nam na začetku nekdo posodil papirčke, nato pa vsak krog zahteval obresti uporabe teh papirčkov, bi se kmalu zavedali prevare in se ne bi hoteli več igrati. Smo sužnji privatnih bankirjev, zato so vse države zadolžene, vendar nihče se ne vpraša komu. Imamo navidezno svobodo, ker lahko volimo leve ali desne, vendar oboji so služabniki gospodarjev. Zato se za banke najdejo miljarde, medtem ko za reveže zbiramo zamaške. Zato živimo v eksponentnem gospodarstvu, ker ustvarjanje denarja kot dolg nujno zahteva rast, da lahko z njo pokrijemo stare dolgove. Zato uničujemo naravne surovine Zemlje, ker se hočemo znebiti dolga, vendar nujno tonemo v vedno večje dolgove, ker nam lahko le gospodarji posodijo nove papirčke, če jim obljubimo, da bomo delali več za manj denarja. Zato je Svetovna Banka (WB) dala pogoj Boliviji, da privatizira vodo, če želi nova posojila. (Glej: bolivian water war) - Zapomnite se, to so privatni bankirji, zato skrbijo za svoje delničarje. (Glej ECB shareholders) --- Dokler bo ustvarjen denar na podlagi dolga za obresti na obresti, se bodo dogajali kolapsi. Za izobraževanje priporočam Ascent of Money.
wolfterier
19. 12. 2017 09.29
+2
A zato ljudje bolje živijo v državah,kjer je vse državno,nisem vedel !
emilzapata
18. 12. 2017 19.49
+8
uresničitev zahtev JS bo državo stalo 800 milijonov evrov letno, kar pemeni ob trenutnem dihanju na škrge samo nekaj, novi krediti. Tako da ponovno predlagam referndum na to temo. Rezultat že vnaprej znan, ljudje smo proti nadaljnjemu zadolževanju. SEm pa prpričan, da bodo kmalu dobili stavkajoči na cestah konkurenco, in to tistih, ki imamo tega pogoltnega JS že poln kufer.
denden
18. 12. 2017 19.48
+12
Sindikati pokvarjeni! Ko so se pogajali o najnižje plačanih delovnih mestih v JS, tistih do 26 plačnega razreda, ni nihče grozil s stavko, pa čeprav za te delavce, od predvidenih 70 milijonov za odpravo anomalij, niso namenili niti 30 milijonov. Mnogo delavci so še vedno ostali v plačnih razredih, ki so ovrednoteni manj, kot je minimalna plača. Sindikati so to brez pomisleka podpisali in jih ni nič motilo tistih 100 milijonov, ki so si jih po stranskem tiru izborili zdravniki. Sedaj ko gre pa za tiste od 26. razreda navzgor, torej najbolje plačane v JS, pa zganjajo cel kraval in po besedah Koprivnikarja zahtevajo celo 700 milijonov.
kolbek460
18. 12. 2017 19.40
+10
Ko sita vrana hoče požret tistega ki ga krmi ,,pa to so kanibali v JS sektorju,,brez sramu in občutka ,,,FUJ ,,
kolbek460
18. 12. 2017 19.34
+13
Ti so kot hijene nenasitni ,,delavci na minimalcu da lahko njegav proizvot izvozimo troti v javni upravi se pa bašejo z prato , kdo je tu NOR? ,,,Kdo si je želel tako državo ??????????? in Kdo si jo želi ,,,?
wolfterier
19. 12. 2017 09.30
+2
Voluhar spodjeda drevje,svizec pa državo,nje.
Jožajoža
18. 12. 2017 18.52
+6
delavci, delat se spravite. 12 ur je premalo.mi,javni uslužbenci rabimo denar, kajti luksuz je draga stvar.
Jožajoža
18. 12. 2017 19.27
+7
mi v javnem sektorju še delamo ta teden, potem se vidimo nekje v sredini januarja. pa lep pozdrav. imamo toliko dopusta, da ga v enem letu ni možno porabit., ga je preveč in je že tečno doma, zato ga prekinemo.
vdolinitihi
18. 12. 2017 19.37
-5
Mi v javnem sektorju, npr. učitelji, bomo prosti točno toliko, kolikor je praznikov za vse zaposlene v Sloveniji, za ostale proste dneve, ki se za šolarje imenujejo božično-novoletne počitnice, damo zaposleni, npr. učitelji, dopust. Ta se beleži za vsakega zaposlenega posebej.
Jožajoža
19. 12. 2017 19.03
pa imate toliko dopusta, da ga daste ,ko so počitnice. teh je skupaj za 3 mesece. tega še jaz nisem vedel. sem mislil, da ga imate za mesec in pol.