Slovenija

Slovenija poslala Hrvaški izjavo

Ljubljana, 20. 11. 2009 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./D.Š./STA
Komentarji
287

Odzivi na sprejetje arbitražnega sporazuma v hrvaškem saboru so različni. Premier Pahor poudarja, da nikoli nismo imeli tako dobrega sporazuma, v SDS pa trdijo, da je Slovenija stisnjena v kot. V LDS menijo, da se je Hrvaška poenotila v ključnem trenutku.

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters

"Ureditev med državama uspe, če sta oba naroda, državi, prepričani, da je meja pravičen kompromis med stremljenji obeh držav glede tega vprašanja. Našo samozavest ne morajo določati drugi narodi, če so zdaj Hrvati zadovoljni, pa je sporazum za nas slab. Ali je res, da naše zadovoljstvo določa zadovoljstvo druge strani? Kje je naša samozavest?“, je komentiral arbitražni sporazum predsednik vlade Borut Pahor. Poudarja še, da smo prišli do sporazuma, ki je najboljša možna izhodiščna točka za rešitev mejnega vprašanja.

"Jaz sem dvajset let soočen s tem vprašanjem in dam roko v ogenj, da do sedaj nismo imeli tako dobrega sporazuma," še dodaja Pahor. "Želim si, da bi ratifikacija sporazuma bila v Sloveniji čim prej. Če menijo (opozicija), da je ta sporazum slab, potem naj predlagajo kaj boljšega in kako bodo v to prepričali sosednjo Hrvaško.“ Poudarja še, da če opozicija zahteva referendum, potem ga bomo pač imeli. "Imamo zgodovinsko priložnost, da razrešimo ta problem," še dodaja.

Kot je spomnil, je Hrvaška še pred nekaj meseci vztrajala, da je prvi, spomladi predstavljeni predlog komisarja za širitev Ollija Rehna največ, kar lahko ponudi, in da se o drugem predlogu, ki ga je Rehn predstavil junija, ne bo pogajala. "Hrvaška se je vrnila za pogajalsko mizo in pravzaprav sprejela 'Rehna dva'. Mi smo zato deblokirali pogajanja," je dogajanje povzel Pahor.

Slovenija v pat poziciji

SDS opozarja na nerazumne odločitve Pahorja.
SDS opozarja na nerazumne odločitve Pahorja. FOTO: Dare Čekeliš

Odločitev je bila pričakovana, visoka podpora dokazuje, da je sporazum dober za Hrvaško in v nasprotju s slovenskimi interesi. "Slovenija je v pat poziciji, zaradi nerazumnih odločitev Pahorjeve vlade smo dokončno stisnjeni v kot. O sporazumu bi moral Državni zbor RS odločati z dvotretjinsko večino, tako kot hrvaški sabor,“ so v stranki SDS zapisali v sporočilu za javnost.

MZZ odgovorilo Hrvaški

Zunanje ministrstvo je danes na ratifikacijo arbitražnega sporazuma v hrvaškem saboru odgovorilo s posredovanjem enostranske izjave slovenske vlade v zvezi s tem sporazumom hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani. Z njo Ljubljana odgovarja predvsem na hrvaško izjavo, da nič v sporazumu ne prejudicira slovenskega stika z odprtim morjem. Kot je ministrstvo sporočilo na svoji spletni strani, so hrvaškemu veleposlaništvu danes dopoldne posredovali izjavo, ki jo je slovenska vlada sprejela v torek, na dan, ko je sprejela tudi arbitražni sporazum in ga hkrati z omenjeno izjavo poslala v potrditev v državni zbor.

V izjavi, ki je na spletni strani MZZ objavljena v celoti, piše, da se Slovenija "ne strinja z izjavo Hrvaške z dne 9. novembra, niti z njeno vsebino" ter meni, da hrvaška izjava nima učinka na vsebino arbitražnega sporazuma in tudi nobenega učinka za arbitražni postopek. Hrvaška izjava o neprejudiciranju sicer poudarja, da se nič v sporazumu ne bo razumelo kot pristanek Hrvaške na zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem.

Sporazum bo imel škodljive posledice za Slovenijo.
Sporazum bo imel škodljive posledice za Slovenijo. FOTO: Jani Dolinšek

"Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991," še piše v omenjeni izjavi. Slovenija prav tako poudarja, "da se arbitražni sporazum razlaga v skladu z običajnim pomenom izrazov v določbah samega sporazuma".
 

SLS: Pričakovana novica

"Za stranko SLS je hitro sprejetje arbitražnega sporazuma pričakovana novica, saj bi bilo povsem nelogično, če bi Hrvaška oklevala s potrditvijo sporazuma, ki vključuje praktično prav vse hrvaške zahteve in je v vseh ključnih točkah pisan na kožo Hrvaški," je poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav. "Sicer pa tudi praktično soglasno sprejetje tega sporazuma v saboru (...) pove veliko o tem, za koga je sporazum dober," je še dodal.

Žerjav je ob tem ponovil stališče, da bi moral biti arbitražni sporazum v državnem zboru, tako kot v hrvaškem saboru, sprejet z dvotretjinsko večino, ter pozval k sprejemu zakona, ki ga je v torek v parlamentarni postopek vložila SLS in določa, da mora DZ o arbitražnem sporazumu odločati z dvotretjinsko večino.

"Arbitražni sporazum ima lahko in najverjetneje tudi bo imel škodljive posledice za Slovenijo – tega ne bom nehal ponavljati. Zato v SLS predlagamo, da naj Državni zbor RS sprejme sklep, da bo Slovenija ratificirala pridružitveni sporazum Hrvaške k Evropski uniji po zaključku arbitraže, pa tudi, da mora Državni zbor RS tako kot hrvaški sabor o arbitražnem sporazumu odločati z dvotretjinsko večino,“ še dodaja Žerjav.

Koalicijske stranke pozdravljajo sporazum

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da v stranki hrvaško ratifikacijo arbitražnega sporazuma pozdravljajo, saj je to pomemben korak na poti k uresničitvi sporazuma in s tem k rešitvi spora o meji. V stranki so podprli podpis sporazuma, saj bo ta zavaroval nacionalni interes Slovenije in ji zagotovil stik teritorialnih voda z odprtim morjem.

Drugače pa so se danes odzvali v koalicijskih strankah SD, Zares, LDS in DeSUS. V Zares so ratifikacijo arbitražnega sporazuma na Hrvaškem pozdravili in ob tem poudarili, da si bodo še naprej prizadevali za ratifikacijo sporazuma v državnem zboru in tudi za njegovo potrditev na referendumu.
Tudi v LDS so pozdravili odločnost Hrvaške, ki je danes "dokazala, da se zmore v ključnih trenutkih poenotiti".

Sprejem arbitražnega sporazuma na Hrvaškem so ocenili kot "korak v smeri dokončne rešitve vprašanja meje med sosednjima državama na pravičen način za obe strani". Spomnili so še, da je ta odločitev dobra tudi za druge države Zahodnega Balkana, saj "krepi medsebojno zaupanje in zavezanost k reševanju tudi drugih odprtih vprašanj med državami".

Začetek konca Slovenije

Odločitev o sprejemu arbitražnega sporazuma je prvi komentiral prvak stranke in poslanec SNS Zmago Jelinčič, ki pravi, da za njihovo stranko ni to nič novega in še manj presenetljivega.

"Ves čas smo opozarjali, da gre za zelo zvito in pametno igro zagrebške politike, ki so jo že leta 1991 pripravile hrvaške obveščevalne službe. Zagrebška politika je vedela, da so lahko samo slovenski politiki tako butasti, da bodo nasedli in zagrabili idejo o delitvi Piranskega zaliva, ter jo začeli mleti, pri tem pa pozabili na dejstvo, da je edina relevantna meja tista, ki smo jo leta 1918 prinesli v skupno državo. Hrvatje so vedeli, da bo nasedla že Demosova vlada, ki je naredila prve korake v izdajalskem procesu, ki se je končal z Pahorjevo jagodo na hrvaški torti,“ so kritični v SNS.

Dogodke v hrvaški prestolnici je prvi komentiral Zmago Jelinčič.
Dogodke v hrvaški prestolnici je prvi komentiral Zmago Jelinčič. FOTO: Dare Čekeliš

Jelinčič dodaja, da so v prvi vrsti zadovoljni na Hrvaškem, potem pa v EU in ZDA, kajti interes je, da Hrvaška čim prej pride v EU. "Žal pa je Pahorjeva vlada tako nerazgledana, da ne razume niti tega, da je rešitev mejnega vprašanja nekaj popolnoma drugega in da se pri tem ne sme hiteti, obenem pa, da je potrebno temeljiti vsa zgodovinska, še bolj pa pravna dejstva v letu 1918. To razumejo povsod po svetu, le naši tako imenovani mednarodni pravniki tega ne vedo. Bojim se, da je to začetek konca Slovenije in se sprašujem, če nismo morda v osamosvojitveni vojni obrnili orožje v napačno stran,“ je zaključil Jelinčič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neeee
13. 12. 2009 23.56
"Jaz sem dvajset let soočen s tem vprašanjem in dam roko v ogenj, da do sedaj nismo imeli tako dobrega sporazuma," še dodaja Pahor. Se je pa mal opeku ;)
mamica55***
22. 11. 2009 10.02
Epi bolje nič kot neumnosti, ki jih počne ta kronani o.el !
Epi
22. 11. 2009 00.16
mami5521.11.2009, 20:09 0 se popolnoma strinjam s tabo, sam men še vedno ni jasno, kaj se on zdej glasi glede na to, da v času svoje vade niso nardil en k*** nič, popolnoma nilč. Da bi vsaj kej slabga naredil, pa niti tega ne.
otob
21. 11. 2009 23.22
Hrvaški je mesto v EU,Zmago,janša in Žerjav nimajo pojma v politiki.
bnam 2707
21. 11. 2009 21.24
S mi zdi,da se je koalicija zbudila in preverja kaj je napisano.Vesel sem,da nebodo več dolgo.
mamica55***
21. 11. 2009 20.09
Epi 15:50 Tale Janša .......... sej je imel čas za reševat, pa iso nardil nč. Men je vseen, če še 20 let ne bo NNNNNNNNNNNNč, kot pa, da en b.bo trguje s Slovensko zemljo in morjem .
otob
21. 11. 2009 18.59
jelinčič vs žbogar ,slovenski pastiri
coprnjak
21. 11. 2009 17.39
he, he , he.....hrvati bi naše more
SARSAL99
21. 11. 2009 16.40
enkrat se to mora rešit
Epi
21. 11. 2009 15.50
Tale Janša pa nej že enkrat neha zdraho delat in nej konkretno pove, KAJ ga pri tem sporaumu moti. Sej je mel svoj čas za to reševat, pa niso nrdil nč.
DEDI06
21. 11. 2009 12.55
Sedaj pa imate .Kaj ste ga pa volili.Postaviti si komunista,Kučanovega učenca na oblast,je tako kot bi se vlegel na železniški tir,pa prosil boga ,da te vlak sfali. In vaš Pahor vas bo popeljal v lepšo prihodnost.
borg1
21. 11. 2009 12.52
pahorjevo mnenje da je to najbojlši dogovor samo dokazuje kje je njegova meja ne pa meja nas ki pričakujemo veliko več in vemo da je možno iztržiti več ,sicer gdo je pa njega pooblastil da se dogovarja o prihodnjosti slovenije ,če ni sposoben kajveč naj opusti to temo in naj se počaka na bolj sposobne voditelje ki jim nebo v mislih samo to da bi se zapisali v zgodovino slovenskega naroda pa naj bo to dobro ali slabo
franz1988
21. 11. 2009 12.46
Ne damo ni pedanj teritorija, kad ćemo da crpimo fondove iz EU.?! Beda.
Uporabnik113189
21. 11. 2009 12.39
Po mojem mnenju je edino pravilno če se vsi Slovenci enotno opredelimo na referendumu proti vstopu hrvatov v EU in proti sporazumu. Navsezadnje ima politika škarje in platno v rokah. Lahko se celo odloči za sporazum z dvotretjinsko večino z izgovorom, da ljudstvo ne pozna določenih podrobnosti ki so menda zelo pomembne. Zaenkrat pa nimamo nobenih jasnih in dobrih argumentov, ki bi nam pritrdili, da si hrvati Istro ne bodo prilastili.. Zato je moj glas odločen proti.
bnam 2707
21. 11. 2009 12.32
klasik: točno tako
Rok Pirc 1
21. 11. 2009 11.49
Na Facebook-u vabljeni na: "NE BOM se cepil/-a proti PRAŠIČJI GRIPI" ;))
Uporabnik113189
21. 11. 2009 11.46
Hrvaška je naredila podobno napako, kot sta jo Šrot in bavčar. Najela je ogromne kredite in investirala v investicijo, s katero je Tudžmanželel postati velik hegemon na področju balkana. Kot vemo sta naša kapitalista padla, ker nista zmogla plačevati dolgov..Isto se mora zgoditi hrvatom. Če jih bo EU rešila njihovih dolgov, potem so avtomatično priznali da financirajo vojno v Jugoslaviji in njen razpad. Gre za hinavščino in politiko, ki je v popolnem nasprotju od oglaševanega iskanja miroljubnega razvoja in konsenza. Slovenija pa zaradi dobrih odnosov z drugimi državami bivše jugoslavije ne sme dovoliti, da nastane takšen zmagovalec na južnem delu njene meje, ker nas bodo prej ali slej onemogočili tudi gospodarsko. Z razvojem bo avtomatično prišlo do trenda ko bodo preprečevali dostop do južnih trgov. Torej kaj velike izbire nimamo. Ali se danes upremo ali pa bo naša prihodnost črna. Danes imamo še možnosti, da si pridobimo zaveznike, ker resnici na ljubo je potrebno priznati to hrvati niso..
petdan
21. 11. 2009 11.33
Kaj je za Slovenijo boljše Janševa obljuba Sanaderju iz Bleda (vse kar je bil Janša sposoben narediti v nekaj letih) ali Pahorjev sporazum? Je potrebno o tem sploh izgubljati besede? Da ne govorimo o nenehnem poneumljanju naroda s strani populista in cinika Jelinčiča. Žerjav bo pa na naslednjih volitvah s svojo stranko tako ali tako ostal pred vrati parlamenta, kljub vnetemu nabiranju poceni političnih točk - saj narod vendar ni neumen!
Uporabnik113189
21. 11. 2009 11.31
bnam 270721.11.2009, 11:07 Se v celoti strinjam. Vsaka legalizacije prisvojitbe Istre s strani hrvatov je nesprejemljiva in iz tega vidika tudi vsak dogovor ali arbitraža v tem smislu. Poleg tega gre za veliko strateško napako, da gre hrvaška pred ostalimi bivšimi republikami v EU, ker bo s tem pridobila veliko prednost pred ostalimi. Če so šli v nore rizike, da so financirali vojno kot že tolikokrat v zgodovini, potem naj te stroške nosijo sami. Le tako se bodo naučili iskati mirne rešitve..Če jim bo sedaj dolgove poravnala EU, potem je končni rezultat takšen in dejstvo na dlani, da je vojno in razpad Jugoslavije financirala EU. To pa je zelo daleč od poti, po kateri bi balkanske spore umirili. Gre kvečjemu za podžiganje novih.. Strateško gledano bi ustvarjanje velike hrvaške države na področju balkana prineslo velike nemire, ker se bodo hrvaški hegemoniji upirale vse ostale sosednje republike bivše Jugoslavije. Hrvaška država pa nima v svoji himni vpisanega besedila, naj bo le sosed mejak. Že po narevi gre za zelo agresivnega soseda. Ta država bo še naprej delovala agresivno na vse sosede, čeprav bo članica EU..Zato je naš interes, da je čim manjša in ne pridobi na moči. Žal je takšna realnost, to ne pomeni da jih sovražim, gre za preprosto matematiko. Ali kot pri nogometu, če ne daš gol, ga boš dobil. Nodločenega izida tukaj ne bo..
aloalo
21. 11. 2009 11.26
Pvhn k. mam ze te smotane Slovenije pa Hrvaske.