Slovenija

'Odločba sodišča je nedvoumna'

Ljubljana, 23. 02. 2009 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ministrstvo za notranje zadeve je začelo izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim, kot so napovedali že prejšnji teden. Z njimi bodo urejali status za nazaj, je pojasnila Kresalova.

Kresal
Kresal FOTO: Blaž Garbajs
Brezplačna številka za pomoč in kakršna koli vprašanja glede odločb je 080 2113.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je povedala, da je ministrstvo danes začelo izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim, kot so to napovedali že pretekli teden. Z dopolnilno odločbo se bodo nekateri izbrisani vpisali v register stalnega prebivalstva za tisto obdobje v preteklosti, ko vanj niso bili vpisani, je dejala ministrica.

"Slovenija je zdaj na preizkušnji. Če smo pravna država, ne moremo negirati odločbe ustavnega sodišče," je dejala Kresalova. Odločba ustavnega sodišča je namreč po njenem mnenju nedvoumna. "Ministrstvo mora vsem državljanom drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki jim je prenehala prijava stalnega prebivališča, in ki so v RS že pridobili dovoljenje za stalno prebivanje, po uradni dolžnosti izdati dopolnilne odločbe o ugotovitvi njihovega stalnega prebivanja v RS od leta 1992 naprej."

Če bo prišlo do interpelacije, bom prva ministrica oziroma prvi minister v Evropi, ki bo interpeliran zaradi izvrševanja ustavnih odločb. Notranja ministrica Katarina Kresal

Po besedah generalnega direktorja direktorata MNZ za upravne notranje zadeve Bojana Trnovška bodo predvidoma v največ treh mesecih izdali okoli 3000 dopolnilnih odločb. Od okoli 7100 izbrisanih, ki so si že uredili status, jih je namreč približno 4000 že prejelo odločbe.

Naslednji korak je, pravi Kresalova, sprejetje zakona, ki določa natančne pogoje za tiste prosilce za ureditev statusa, ki ne živijo v Sloveniji ali pa živijo tukaj, pa še nimajo legalno urejenega statusa. Kot podarja ministrica, bodo vsi prosilci šli skozi individualne postopke. "V javnosti se skuša ustvariti vtis, da vse počnemo v enem paketu, a to ne drži, smo prvi, ki smo se problema lotili z dovolj razuma, strokovnosti in skrbnosti, brez političnega populizma ali strahu," še poudarja. Zakon sicer pričakuje v nekaj tednih.

'Iz odločb ne izhaja odškodninska odgovornost'

Iz samih dopolnilnih odločb, tako Kresalova, ne izhaja odškodninska odgovornost. "Izhaja iz krivice, ki jih je povzročil izbris," je dejala in poudarila, da izbris avtomatično še ne pomeni odškodninske odgovornosti. Po njenih besedah mora tožnik dokazati, da mu je bila zaradi izbrisa povzročena točno določena škoda. Takšno dokazovanje pa je zapleteno, meni Kresalova.

Ministrica je znova poudarila, da glede izbrisanih ni bil končan še noben pravnomočni postopek, v katerem bi bila tožniku prisojena odškodnina. Glede sodbe Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je Aleksandru Todoroviću prisodila okoli 17.000 evrov odškodnine, pa je zatrdila, da ni "korektno, da komentira odločitev sodišča, še zlasti, če ta ni pravnomočna". A je dodala, da prisojena odškodnina Todoroviću ni bila odškodnina za izbris.

Krivic: Odločbe vračajo človeško dostojanstvo

Izbrisani
Izbrisani FOTO: POP TV

Krivico, ki se je zgodila z nezakonitim izbrisom, je treba po mnenju predsednika Društva izbrisanih Matevža Krivica popraviti vsem: tistim, ki so si medtem dovoljenje za stalno prebivanje že ponovno pridobili s temi dopolnilnimi odločbami o priznanju statusa tudi za nazaj, tistim še brez statusa ali z vmesno daljšo prekinitvijo bivanja v Sloveniji pa z dopolnitvijo zakona, ki jo je zahtevalo ustavno sodišče in nato z odločbami na podlagi tega dopolnjenega zakona, po ugotovitvenem postopku za vsakega posebej.

"Odločbe sicer po njegovem formalno pomenijo priznanje statusa tudi za nazaj, od nezakonitega izbrisa naprej, dejansko pa prizadetim ljudem predvsem vračajo človeško dostojanstvo za tista brezpravna leta in pomenijo vsaj neko 'tiho' priznanje države, da je ravnala nezakonito. Poštenega in glasnega opravičila prizadetim pa ta država očitno še ni sposobna,“ je za 24ur.com še zapisal Krivic.

Prepričan je, da formalno sicer res pomenijo tudi začetek teka triletnega roka, v katerem prizadeti lahko s tožbo zahtevajo odškodnino za pretrpljeno škodo. "Toda od prvih 4.093 izbrisanih, ki so take dopolnilne odločbe prejeli že pred petimi leti, so tožbe dejansko vložili morda trije ali pet - ostalih 20-25 dosedanjih tožb je bilo vloženih že prej oziroma brez zveze z dopolnilnimi odločbami.“ Sedanja demagogija okrog izmišljenih ogromnih odškodnin je po njegovem mnenju tako samo poskus preusmerjanja pozornosti s politikov in pravnikov, ki so to škodo s svojim nezakonitim ravnanjem povzročili, na žrtve tega nezakonitega ravnanja.

Kučan: Skrajni čas, da država popravi sramoto

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ob tem ocenil, da je "skrajni čas", da "država popravi to sramoto, ki jo je zagrešila". Dodal je, da odškodnine niso neposredno povezane z izdajanjem odločb.

Na navedbe, da utegne priti do vala tožb in posledično odškodnin, Kučan meni, da gre za demagogijo in špekulacije. "Če ne bi bilo izbrisa, potem ne bi bilo odškodnin," je dejal. "O teh zahtevkih bo odločalo sodišče in jaz verjamem, da bo znalo prav presoditi, kdo je do tega upravičen in kdo ni," je še ocenil nekdanji predsednik.

Žnidaršič: Na takšenm spisku bi se lahko znašel kdor koli

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča je skrajni čas, da se upošteva odločba ustavnega sodišča in začne izdajati dopolnilne odločbe izbrisanim. Če bi bile odškodnine velike, je to po njegovem predvsem krivda tistih, ki so povzročili, da so se obresti nabrale in da bo škoda večja, kot bi bila, če bi jo poravnali takoj.

Ljudje v Sloveniji so po njegovih ocenah "končno spoznali, da bi se lahko na takem spisku znašel sleherni izmed njih v bodoče", zlasti če krivice ne bi popravili in ne bi izplačali nobene odškodnine, kjer je škoda nastala.

Jelinčič: Gre za eklatantno svinjarijo

Izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim je "eklatantna svinjarija" in "pljunek na slovensko borbo za samostojnost", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Ob tem je še povedal, da so v resnici diskriminirani vsi tisti državljani neslovenskega rodu, ki so pridobili slovenske dokumente in kot slovenski državljani plačevali davke. "Zdaj pa so tisti, ki si niso uredili statusa in niso plačevali davke, z odškodninami za to tako rekoč nagrajeni," je pojasnil. Prepričan pa je tudi, da si LDS na ta način kupuje nove volivce.

Peče: Dvojna merila

"Medtem, ko se enim uradno priznajo napake države, se drugim, malim posameznikom jemlje še preostanek dostojanstva,“ pa je prepričan predsednik stranke Lipa Sašo Peče. Pri tem misli na "otroke pred sodiščem, zdravniške napake, predolge sodne postopke, itd.“, ki so vse kršitve človekovih pravic, za katere se po njegovem mnenju ob masovnem pojavu izbrisanih zdi, da ostajajo nične.

Šrot: Treba bi bilo sprejeti ustavni zakon

Predsednik SLS Bojan Šrot je nad začetkom izdajanja dopolnilnih odločb zaskrbljen. Prepričan je namreč, da bi moralo ministrstvo za notranje zadeve upoštevati načelo zakonitosti, po katerem bi bilo izdajanje odločb možno le na osnovi zakona. Ob tem ga skrbijo predvsem zelo negotove in morebitne negativne posledice tako z vidika pravne države kot z vidika stroškov države.

Nezakonit izbris

V Sloveniji je bilo 25.671 oseb, ki jim je 26. 2. 1992 v Sloveniji prenehala prijava stalnega bivališča zaradi uveljavitve 81. člena Zakona o tujcih. Danes je še živih 24.369 oseb, od katerih je 17.056 tujcev. Ustavno sodišče je sicer že leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris iz registra stalnega prebivalstva leta 1992 nezakonit.

Kdo so izbrisani?

Leta 1992 je notranje ministrstvo iz registra stalnih prebivalcev izbrisalo tiste, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. Šlo je za osebe, ki so imele državljanstva drugih republik nekdanje SFRJ. Nekateri so se zavestno odločili, da ne bodo vložili prošnje za pridobitev državljanstva. Imeli so prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, želeli so ostati v državi, toda za pridobitev slovenskega državljanstva se niso odločili.

Pristojni organi so se takrat odločili, da vsi tisti, ki niso oddali prošnje za pridobitev državljanstva ali za status tujca, nimajo pravice do stalnega prebivališča. Danes je to seveda mogoče, saj gre za dva popolnoma različna statusa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sam Il
01. 03. 2009 07.35
DOL (!!!) s to Kresalovo! Pa to smo si izvolili? KAM SMO GLEDALI?
RADO62
25. 02. 2009 00.32
Jelinčič ima seveda prav... A ni prav smešno, da je 99,9% državljanov opravilo vse potrebno za pridobitev državljanstva in neka skupinica južnjakov pa je seveda špekulirala do konca in to počenja še danes... Pa kje so ti ljudje živeli ??? Očitno, da v zakotnih hribovskih luknjah, da te informacije do njih niso prišle.... heh... To je ena sama velika laž, ki bo državo ogromno stala zaradi nesposobnih levičarskih kljukcev in njihovih bolnih interesov za pridobitev teh par glasov na prihodnjih volitvah... heh.... Me pa prav zanima kako se bodo pravno organnizirali bivši oficirji JLA, ki so seveda tudi bili izigrani in prikrajšani za ogromne penzije, k so tolk dobrega naredili v času odcepitve....heh.. Pravna država je seveda pod levico bila popolnoma izigrana in očitno se bo s Katarinco še marsikdo poigral, ker je očitno močno radodarna.... heh...
sencasrca
24. 02. 2009 22.34
nefretete
24. 02. 2009 20.48
prašek 24.02.2009, 15:49 Veš kako temu rečejo naši sosedje? Brigo moja, pređi na drugoga.
HC85
24. 02. 2009 13.49
Pa kaj nekaterim ni jasno!!?? Problem za SDS in opozicijo niso odškodnine, temveč NAČIN kako se bo ta problematika reševala. SDS se zavzema za ustavni zakon, ki bi primere reševal INDIVIDUALNO in bi vsak primer posebaj obravnali, ter v primeru krivic, tudi izplačali odškodnine. Ne pa da se prosto po prešerno izdajajo neke odločbe vsem po vrsti, ki so kasneje lahko podleage za prejem odšodnin tudi neupravičenih (špekulatni, agresorji ipd.) ljudi. Levi ali desen, v tem primeru ima SDS prav. Zanimivo pa je, kako mediji nič pozornosti ne posvečajo NAČINU urejajnja (ustavni zakon), ki ga predlaga SDS, ampak se ustvarja splošen vtis, bogi izbrisani in otrovci, slabi SDS, ki menijo da si nihče ne zasluži odškodnin......bruhhh pa taki mediji. lp
tripet
24. 02. 2009 11.27
Pričakujemo tudi povrnitev dobrega imena Slovencu Arkanu in vsem, ki so se borili na Hrvaškem in v Bosni za Jugoslavijo. Spomenik mora dobiti na ljubljanskem magistratu.
yukatan
24. 02. 2009 10.54
Da je manjakranjc izobrazena oseba mi je ze dolgo jasno. Prav tako pa mi je tudi jasno, da gre za osebo z velikim pomanjkanjem intelegence. Se posebno custvene intelegence. Draga manjakranjc mislim, da zamujas: vrednote za katere se zavzemas in kovanje v zvezde gnilega kapitalizma so ze zdavnaj mimo. Vsak vsaj malo pameten clovek ve, da nas je v to godjo potisnil ravno "moderni kapitalizem" in najverjetneje bo ponovno potrebno zelo resno razmisljati o oblikah socializma. Prav tako pa se ne mores izogniti temu, da bi ponizevala druge ( "pritepenci" ) in istocasno utrjevala svoje mnenje o svoji velicini, vecvrednosti ipd... cccc...cccc... Pa se: ko navajas avtorja je potrebno.... saj ves.... saj si izobrazena ( najverjetneje koncala visoke argentinske sole :))
manjakranjc@hotmail.com
24. 02. 2009 07.24
Nefretete Ne odkrivaj tople vode, ker že vsak prvi ve, da kadar uporabljam te nizkotne izraze, navajam izseke tega avtorja-žal najbolj opiše karakter vam podobnih ljudi. Me pa zanima tvoj komentar na dotično temo. Kaj praviš na očitno teptanje vrednot, ter upirjenost proti lastnemu narodu, ko ima vsak drugi pritepenec več pravic, kot pošten državljan Slo. !? Btw, ste se že odločili, kateri ukrepi so pravi za ublažitev recesije ali vam moramo ponovno povedati oz. narisati, da varčevalni vsekakor ne!?
speady
23. 02. 2009 22.35
Tale Todorović pa že nima velicga K...A.
nefretete
23. 02. 2009 22.33
manjakranjc 23.02.2009, 18:37 manjica, spet si plonkala. Nekateri čitamo Finance. Te akcije rdečih kmerov so tipične in hkrati standarne metode političnega boja komunajzer zalege. Tako je že 100 let. Komunajzar ne more brez zarote, podmizništva, prevare, agitpropa, gnusne laži in kadar tako nanese se tudi fizičnih likvidacij posluži, da le osvoji oblast. Shaman na Forumu Financ, Rdeči kmeri iz Opus Desus 1, shaman: 2008-11-09 20:49:07
alex62
23. 02. 2009 21.33
Zakaj tolčete po Kresalobi? Za njena dejanja je vendar odgovoren Pahor! Sicer pa si bo sedaj lahko po svoje izbrala generalnega direktorja policije, ker Pahor še ne ve "če je to napredek ali korak nazaj"??? ;)) Deklica je očitno nasedla govoricam o anatomski "večvrednosti" južnjakov...
frako
23. 02. 2009 21.02
MA ne izgnat zaračunat jim use davke in podobne stroške za nazaj pa če so si nekateri lahko zrihtal 2 ali več državljanstev zakaj si oni niso mogli enega zdej hočjo pa še denar za svojo lenobo ali nesposobnost pa to ne morš vrjet
xixixi
23. 02. 2009 19.56
Izbrisanim je potrebno sodit za izdajo Slovenije! 91´ so ćefurji množično bežali na jug ker so verjeli da bo JLA uničila Slovenijo, hoteli so počakat na varnem in se vrnit kot jugoslovani v okupirano Slovenijo, ker so se pa malo zajebal se sedaj vračajo kot ubogi "izbrisani" Vsi pa vemo z kakšnimi posli se ukvarjajo Nevem kakšne namene imajo liberalci dokazali pa so da so veleizdajalci čefurjem dat vse, slovence pa zatirat Očitno je Slovenija zbolela za rakom kakšno je zdravljenje pa vsi vemo da je zajebano!
cosmoss
23. 02. 2009 19.37
BRAVO GRIMS TAKO SE DELA. Kakšne odškodnine neki?Stirati jih ven iz Slovenije izdajalce ali pa postrelati so tukaj tako na črno. Kaj bodo še naprej živeli na račun davkoplačevalcev in za njihova izdajalstva celo prejemali denar?V drugih državah bi jim sodili kot izdajalcem.. DOL Z KRESALKO.NAJ ODSTOPI ALI PA JO BOMO VRGLI SAMI.
luciluk
23. 02. 2009 18.48
zanimivo koloko komentarjev pobriše administrator ker so zgolj kritika na levičarje. Neverjetno kot da so še časi l.50-60 še živi v nekaterih glavah in UDBA še deluje. Na 24kur.com sigurno da, v obliki admina! Admin sedajle bom napisal prijavo Informacijski pooblaščenki ker tako neodgovorno, neutemeljeno in politično indoktrinirano brišeš komentarje! Ti si zgled UDBI
zakretene
23. 02. 2009 18.45
Kresalka, le zakaj se tako ukvarjaš s tem, od tega je že 20 let, PREPUSTIMO ZGODOVINO ZGODOVINARJEM. Kar je bilo je bilo in odnehajte s temi zgodbami tratit čas naših sodišč. MLADIH TE ZGODBE NE ZANIMAJO. Mladi imajo težave kako najti službo, kako do stanovanja, vi bi pa zapravljali davkoplačevalski denar za neke stvari iz preteklosti. DAJMO SE UKVARJAT S PRIHODNOSTJO. Te stare zgodbe ljudi ne zanimajo, kaj šele da bi plačevali neke odškodnine.
manjakranjc@hotmail.com
23. 02. 2009 18.37
Kot že omenjeno, gre za negacijo vrednot za katere smo leta 91 sanjali, ter trepetali. Tudi v bolj moderni demokraciji lahko hitro pripišemo besedo državni udar, ko je mali pošten državljan/ka v Sloveniji manjšina in brez vseh pravic! Takšne akcije rdečih kvazi socialistov so tipične in hkrati standarne metode političnega boja proti malemu človeku. Tako je že 100 let in bo tudi nadaljnih, če ne bomo temu naredili konec. Tipičen predstavnik trikrat nič koalicije ne more brez zarote, podmizništva, prevare, agitpropa, gnusne laži in kadar tako nanese se tudi fizičnih likvidacij posluži, da le osvoji oblast. Ne vem, čemu raja ne zaluča v obraz srednica, pa naj si ta sprideni levičar potem izmisli nov način ropanja!
Sam Il
23. 02. 2009 18.30
Kuzla kresalska. Ti ekonomisti in pravniki v vladi niso vredni pol pizde mrzle vode! To je sama gamad, ki nima pojma kako se kaj dela. Zafurali bodo VSE ... kateri bedaki so to volili?
zakretene
23. 02. 2009 18.23
Množične rdeče morilce pa še zmeri niso spravli za zapahe - če si komunist, lahko nekaznovano počneš karkoli. Kje je ustava v tem primeru? Kje so partajčki, ki že 60 let ščitijo krvavo morilsko golazen?
zakretene
23. 02. 2009 18.12
Tudi odločba ustavnega sodišča o volilnih sistemih je bila nedvoumna, pa so jo v Potrćkovi ZLSD in Drnovškovi LDS brez slabe vesti bypassirali z ustavnim zakonom. Komunizlni se na ustavo sklicujejo skrajno selektivno, če jim ne paše, bi jo verjetno najrajši kam skrili in zakopali. BANDA RDEČA!