Slovenija

VIDEO: Zračni posnetki razkrivajo gnečo na mejah, ta naj bi vztrajala tudi čez praznike

Obrežje, 14. 04. 2017 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V brežiški občini opozarjajo, da so večkilometrski zastoji na avtocesti proti mejnemu prehodu Obrežje povzročili težave prebivalcem vasi ob slovensko-hrvaški meji. Lokalna skupnost je zato na ministrstvo za notranje zadeve naslovila pobudo za sestanek. Do tega naj bi predvidoma prišlo v naslednjem tednu.

Več videovsebin
  • Zračni posnetki gneče na meji (Vir: Letalski center Maribor)
    00:37
    Zračni posnetki gneče na meji (Vir: Letalski center Maribor)
  • Iz 24UR: Prometni infarkt
    01:59
    Iz 24UR: Prometni infarkt
  • Iz 24UR: Razmere na severni meji
    02:25
    Iz 24UR: Razmere na severni meji
  • Iz 24UR: Zakaj strožji nadzor?
    01:52
    Iz 24UR: Zakaj strožji nadzor?
  • Iz SVETA: Začetek praznikov prinesel več zastojev
    02:06
    Iz SVETA: Začetek praznikov prinesel več zastojev
  • Iz 24UR: Kdaj na pot?
    02:10
    Iz 24UR: Kdaj na pot?

Zaradi sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah nastajajo zastoji. Na Prometnoinformacijskem centru (PIC) voznikom svetujejo, da si vzamejo nekaj časa in si že doma pripravijo načrt potovanja. "Mejnih prehodov v bližini teh velikih je kar nekaj, samo izbrati je treba pravega," je pojasnil Vasja Podkrižnik s PIC.

Inšpektor iz oddelka za mejne zadeve in tujce sektorja uniformirane policije policijske uprave Novo mesto Bojan Tomc pa je dejal, da je bil preliv prometa ponoči res velik, zato zastoji na Obrežju. Policisti so sprva izvajali sistematično kontrolo, nato ciljno usmerjeno mejno kontrolo, vendar je to vseeno še vedno povzročalo gnečo. Ciljna mejna kontrola namreč pride v poštev le za državljane EU, ponoči pa je bila večina potnikov iz t.i. tretjih držav, ki jih je potrebno preveriti temeljiteje.

Povedal je, da so preverjanje poenostavili, podrobneje so preko računalniških sistemov preverjali potencialno sumljive osebe.

Številni prebivalci ob mejnih prehodih so jezni zaradi gneče v vaseh. Kot je povedal Tomc, je del težave ta, da na manjših prehodih skušajo mejo prestopiti tudi državljani tretjih držav, čeprav je bilo povedano, da to ni mogoče. Dejal je, da gnečo med prazniki še pričakujejo, prav tako po velikonočnih praznikih, ko se bo tok potnikov usmeril v obratno smer.

V brežiški občini že več dni opozarjajo, da so večkilometrski zastoji na avtocesti proti mejnemu prehodu Obrežje povzročili težave prebivalcem vasi ob slovensko-hrvaški meji. Lokalna skupnost je zato na ministrstvo za notranje zadeve naslovila pobudo za sestanek. Do tega naj bi predvidoma prišlo v naslednjem tednu.

Občina Brežice tudi pričakuje, da bodo v primeru ponovnih večkilometrskih zastojev na meji tako pristojne državne službe, kot tudi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, poskrbele za humanitarno pomoč ljudem, torej za zagotavljanje sanitarij, vode, in ipd. za ljudi, ki morajo več ur čakati na prehod schengenske meje.

Z možnostjo postavitve sanitarij se sicer že ukvarjajo na ministrstvu za javno upravo, ki upravlja z mejnimi prehodi. Kot so pojasnili, je že v četrtek dopoldne njihov predstavnik skupaj s predstavnikom sektorja za mejo Policijske uprave Novo mesto pregledal traso od mejnega prehoda Obrežje do nadstrešnice mejnega prehoda na hrvaški strani. Iskali so namreč prostor, kamor bi lahko postavili mobilna stranišča, pri čemer so nameravali postaviti po deset stranišč na treh mestih v tem delu.

Pri tem so ugotovili, da na slovenski strani med mejo in mestom izvajanja mejne kontrole ni dovolj prostora za postavitev sanitarnih enot, saj bi to pomenilo neorganizirano in nedovoljeno gibanje potnikov tik pred mejno kontrolo, kar bi zelo otežilo izvajanje te kontrole. Takoj na naši strani pa so že na voljo javne sanitarije.

Tako so kot edino in smiselno možnost za postavitev začasnih sanitarnih blokov našli na delu, ki sodi pod Republiko Hrvaško. A so hrvaški obmejni organi predstavniku Policijske uprave Novo mesto v četrtek popoldne pojasnili, da nimajo na razpolago osebja, ki bi bilo potrebno za zagotavljanje varnosti ob teh sanitarnih enotah, niti nimajo namena aktivirati njihovih javnih sanitarij, ki so trenutno izven uporabe.

Brez sodelovanja hrvaške strani pa ustrezne rešitve torej ni možno izvesti, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

So pa na Darsu pojasnili, da so danes zagotovili po pet začasnih kemičnih stranišč na dveh počivališčih na dolenjski avtocesti, ki sta najbližje mejnemu prehodu Obrežje, to sta Čatež in Mokrice.

"Bile so pobude, da bi ta začasna stranišča postavili tudi na odstavni pas, vendar je tako stališče policije kot tudi Darsa, da je to z vidika varnosti popolnoma nesprejemljivo," je dejal Marjan Koler iz Darsa in dodal, da se bodo o morebitnih dodatnih ukrepih odločali v skladu z stanjem v prometu na tem delu dolenjske avtoceste.

Nekateri potniki, ki so obstali v večkilometrskih kolonah, so danes tožili tudi o tem, da pristojni v takšnih izrednih razmerah ne poskrbijo za dostavo pitne vode. Policija se je o tem sicer dogovarjala, a bolj za čas prvomajskih praznikov, ko so pričakovali še večji naval. Trenutno pa ne civilna zaščita, ne Dars ne pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) tega ne zagotavljajo. Vodja odnosov z javnostmi AMZS Anita Drev je sicer dejala, da bodo, če se bo takšno stanje nadaljevalo, zagotovo razmislili, ali lahko tudi pri tem na kakršen koli način pomagajo.

Izberite manj oblegane mejne prehode!

Mejnemu prehodu Obrežje se lahko vozniki izognejo s prečkanjem meje na mejnih prehodih Slovenska vas, Rigonce in Bistrica ob Sotli. Namesto mejnega prehoda Gruškovje lahko izberejo mejne prehode Dobovec, Rogatec, Zgornji Leskovec ali Zavrč.

"V teh dneh pričakujemo močno povečan promet na mejnih prehodih v Istri. Mejna prehoda Dragonja in Sečovlje bosta kot običajno najbolj obremenjena, gneča pa bo tudi na mejni prehodih Starod in Jelšane," je povedal Podkrižnik. Tudi tukaj si lahko vozniki za prečkanje meje izberejo manjše prehode.

"Večina voznikov pozna Sočergo, nekoliko manj pa sta poznana mejna prehoda Podgorje in Brezovica pri Gradinu, ki sta alternativi Dragonji in Sečovljam," je opisal Podkrižnik. Starodu in Jelšanam pa se lahko vozniki izognejo s prestopom meje na mejnem prehodu Novokračine.

"Čakalne dobe so daljše, kot smo jih navajeni iz preteklih let iz časa poletnih počitnic in dopustov," je dodal Podkrižnik. Meni, da se voznikom zato izplača izbrati manjše mejne prehode. "Glede na dolžino ceste in obvoz, ki ga morajo narediti vozniki, in čakanje na manjših mejnih prehodih se časovna računica izide," je pojasnil. "Na večjih mejnih prehodih se bodo čakalne dobe najverjetneje merile v urah," je ocenil Podkrižnik.

Daljše čakalne dobe na mejnih prehodih so posledica prihajajočega prazničnega vikenda in sistematičnega nadzora na mejnih prehodih vseh potnikov, ki ga je uvedla evropska direktiva.

Slovenija in Hrvaška sta se sicer odločili ukrepati. Slovenija je v sredo Evropski komisiji poslala notifikacijo, po kateri bo uveljavila možnost ciljno usmerjenega preverjanja ob hkratnem zagotavljanju varnosti takoj, ko bodo kolone na mejnih prehodih prekomerne. Za Slovenijo je spoštovanje uredbe ob uporabi milejših ukrepov za zmanjševanje zastojev na meji namreč nujno, je v četrtek v pogovoru s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem poudaril slovenski premier Miro Cerar. Še pred tem je Evropski komisiji notifikacijo glede odstopa od sistematičnega nadzora poslala Hrvaška.

Zunanji minister Karl Erjavec je glede nadzora na slovensko-hrvaški meji, dejal, da je interes Slovenije, da ostane v schengenskem območju, zato mora spoštovati uredbo o sistematičnem nadzoru vseh potnikov. "Bi bilo pa dobro, da tudi skupaj z Brusljem najdemo ustrezno rešitev," je dodal.

Gneča se je po jutranjih urah čez dan nekoliko umirila.
Gneča se je po jutranjih urah čez dan nekoliko umirila. FOTO: Aljoša Kravanja

Razmere na cestah je sicer mogoče preveriti na spletni strani prometnoinformacijskega centra in tudi na njegovi mobilni aplikaciji. Kot so še povedali, naj se ljudje pravočasno odpravijo na pot, prav tako naj se nanjo ustrezno pripravijo.

Med velikonočnimi prazniki velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, in sicer danes med 14. in 21. uro ter v nedeljo in ponedeljek med 8. in 21. uro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (946)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arguss
15. 04. 2017 08.45
+2
90 posto jih dela gor in se vračajo za praznike v Srbijo,Bosno,Hrvaško itd Kaka neka zblojena od Hrvatov ,da so to turisti.Še tisti ,ki pa so so pa Slovenci ,ki majo nepremičnine dol.
gripson
15. 04. 2017 08.29
+3
No, v ponedeljek bo kolona do Zagreba...posrano do tam je pa že leta in leta...
JApajaDAja
15. 04. 2017 08.18
+2
hr turizem vedno rešujejo nepredvidljivi ,tragični dogodki kje drugje! kdo je reševal turizem v španiji,grčiji, turčiji, tunisu, egiptu,italiji.....nihče? sedaj so se pa sosedje dvignili "na zadnje noge", ker gre zanje, naj poklekne cela eu?!
flum
15. 04. 2017 08.09
+3
Tisti, ki nimamo denarja ali premoženja v tujini, ostajamo doma !
GROM10
14. 04. 2017 22.56
+19
Povsod po Evropi kolone,kolone in vse teče naprej brez problemov. V Sloveniji pa alarm ,ki ga naredijo novinarji ,ki sprašujejo ljudi koliko čakajo in so pri nas v koloni ogroženi,reveži žejni in lačni.
AlternativeFacts
14. 04. 2017 22.46
-4
Ker nas tako zabava tole brezpredmetno hrvaško nerganje, še malo zadnjih novic iz nogometa...Bild piše, da se policija vedno bolj nagiba k temu, da je bombni napad na nogometaše izvedla nemška skrajna desnica..tu pa imate vir, če koga zanima (vir:Zündeten Rechtsextreme die Bomben?)....da ne boste rekli da je vse potihnilo :))
txoxnxy
14. 04. 2017 22.42
+5
A spet sam štejejo , kdaj bodo objavili prve uradne podatke koliko katerih državljanov je prečkalo mejo ?
srebrnibreg
14. 04. 2017 22.28
+14
Hrvateki zakaj ste tako be dasti, da Slovenijo in Cerarja krivite za te zastoje. Mi smo dolžni izvajati kontrolo, če jo je EU zahtevala saj smo podpisali sporazum o tem v času naše priključitve EU. Rajši naj bodo kolone na vaši meji kot pa na naši z Avstrijo.
komarec
14. 04. 2017 22.52
+6
.....dokler ne boste ugotovili, da ste tudi vi del EU in se je treba nekih standardov držat.
JApajaDAja
15. 04. 2017 08.25
+3
hrvati itak najbolj cenijo prestižne goste, ti se pa itak vozijo s svojimi letali, jahtami....in zanje ni kolon.uresničila se vam bo večna želja-dvigniti nivo gostov!
komarec
14. 04. 2017 22.22
+10
Niso me motile zaprte meje pod Jugo in me ne motijo danes, ker obstaja razlog za to. Nekatere so motile zaprte meje pod Jugo, danes jih motijo odprte pod Evropo.
Jožajoža
14. 04. 2017 22.09
+1
koga pa brigajo danes še ljudje.
alenka.NN
14. 04. 2017 22.09
+14
oh in ah...pa naj gredo čez Madžarsko v croatijo....Orban jim bo verjetno meje odprl...
Jožajoža
14. 04. 2017 22.12
+8
orban ima odprte meje za prebivalce EU, zaprl jih je le za migrante.
piko112
14. 04. 2017 22.05
+9
Naj protestirajo kot so to naredili migrannti ko jih niso spustili skozi
AlternativeFacts
14. 04. 2017 21.34
+0
Vidim da se Hrvoje še kar patološko laže okoli terana pač genska deformacija, ni tu kaj pomagati... Španci ne prodajajo več terana, od kar ta pripada Sloveniji, tudi v Calabrii ne prodajajo več terana, ampak edaj prodajajo vino Spadaforo, ki je pridelan iz sorte Gaglioppo..Pa še malo prave zgodovine Terana.....Zgodovinar Plinij je zapisal, da so zavidljivo starost 86 let rimske cesarice Livije priposovali prav pogostemu uživanju vina z imenom Pucinum, ki je po mnenju strokovnjakov predhodnik refoška. Torej je za razliko od Hrvatov, ki so to trto prinesli v Istro šele po ww2, je ta v Sloveniji prisotna vsaj od 13 stoletja, kar je tudi dlje od 400 let, kot jih Hrvoje pripisuje Špancem, ki spet kot zanimivost, svojega vina ne pridelujejo iz trte Refošk......
askralj
14. 04. 2017 20.48
+22
Zdaj komaj vidimo kaj je EU prinesel to nam je treba vzet ali kako naj razumem to pisanje. Bodimo veseli da nam v EU ni treba čakat tako dolgo ker potem bi prišel balkanski standard in bi nas Hrvati požrli...
pogan
14. 04. 2017 20.45
+34
Kaj toliko jokanja novinarjev, lepo se gre na letalo, pa kam drugam kot pa na hrvaško, ceneje, lepše in še raje imajo slovence.... drugace pa prav in z veliko zamudo se izvaja šengen...
Draža
14. 04. 2017 20.50
+12
alenka.NN
14. 04. 2017 22.00
+11
bravo !!...jaz tudi tako pravim, kamorkoli samo ne dol....
DvaXtri
14. 04. 2017 20.36
+9
Cerar uvaja schengen za lastne državljane. Za teroriste in njihove pripravnike je imel odprte meje in brezplačen prevoz s hrano.
Principat
14. 04. 2017 20.26
+34
VRTNAR ,, zapomni si za vse VEČNE ČASE , mi ni smo slovenceljni , da tu živijo SLOVENCI , ter nehaj poniževati SLOVENCE , če si aslender ti to naj bo v sramotio , da nas tako imenuješ , če pa si slovenec in se tako izražaš , pa si ne zaslužiš , da ŽIVIŠ NA ZEMLJI SLOVENSKI ! ! ! ! ! ! to si zapomni
dipe
14. 04. 2017 20.22
-2
U pan da nobenga od komentatorja ne bodo spustili čez južno meji.
spet-sam-jest
14. 04. 2017 20.15
+1
Hja, tole je res en feler, tja b jih mogl še prgajnat, sam za iz Hrvaške sm, pa usacga pod mikroskop, pa če kolone še naprej od Zagreba.
MARJONKA
14. 04. 2017 20.03
+26
Spoštovati je potrbno sporazum, ki ga Slovenija podpisala z EU. To je shengenski sporazum. Vse drugo je samo nakladanje in pika
DvaXtri
14. 04. 2017 20.35
+4
DvaXtri
14. 04. 2017 20.35
+0
pogan
14. 04. 2017 20.46
+1