Slovenija

Začenjajo se počitnice!

Ljubljana, 26. 06. 2014 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za osnovnošolce in dijake se začenjajo počitnice. Te naj bi bile načeloma čas, namenjen počitku in sprostitvi, psihologi pa pravijo, da to seveda ne pomeni, da je kakršnokoli delo za šolo prepovedano.

Počitnice
Počitnice FOTO: Thinkstock
Za večino od okoli 163.000 osnovnošolcev in okoli 77.000 dijakov se danes začenjajo najdaljše počitnice v šolskem letu. Svojih šolskih obveznosti pa še ne bodo odložili tisti, ki bodo opravljali predmetne in popravne izpite. V šolske klopi se učenci sicer vračajo v ponedeljek, 1. septembra.

V času poletnih počitnic so številne organizacije, društva in institucije za mlade pripravile počitniške tabore, delavnice in letovanja, nekateri tudi počitniško varstvo. Pester nabor počitniških dejavnosti med drugim ponujajo Zveza prijateljev mladine Slovenije, Planinska zveza Slovenije, taborniške in skavtske organizacije, centri šolskih in obšolskih dejavnosti, lokalna društva in javni zavodi, družbe za poučevanje tujih jezikov in športnih aktivnosti.

V osnovnih šolah pa se prav danes začenja obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 9. julija. Novo priložnost bodo osnovnošolci imeli še med 18. in 29. avgustom.

Na visokošolskih zavodih pa bodo do 9. julija potekali preizkusi posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti bodočih študentov prvega in drugega prijavnega roka. Z uspehom pri poklicni maturi bodo kandidati seznanjeni 7. julija, z uspehom pri splošni pa 14. julija. Najkasneje do 25. julija bodo kandidati obveščeni o rezultatih izbirnega postopka oz. ali so sprejeti na fakulteto. Vpis v prvi letnik študija sprejetih v prvem roku pa bo potekal od 28. julija do 18. avgusta.

Učenka
Učenka FOTO: Reuters

Med počitnicami delo za šolo ni prepovedano

Počitnice naj bi bile načeloma čas, namenjen počitku in sprostitvi, to pa seveda ne pomeni, da je kakršnokoli delo za šolo prepovedano, poudarja psihologinja Katja Košir. Po njenem mnenju so lahko počitnice čas, ko otroku približamo zabavno učenje skozi lastno raziskovanje sveta okrog njega in skupne pogovore ter aktivnosti.

Po mnenju Koširjeve lahko otrok, ki je v šoli uspešen in ki bere za užitek, sam odloča, v kolikšni meri oziroma če sploh bodo učne aktivnosti del njegovih počitnic.

Pri učencih z večjim primanjkljajem znanj na določenih področjih pa je smiselno, da se ravnamo po priporočilih učiteljev, pravi.

Če presodimo, da je delo za šolo med počitnicami potrebno, po nasvetu Koširjeve naredimo urnik skupaj z otrokom in pri vključevanju učnih aktivnosti ne pretiravamo. "Vsekakor pa so lahko počitnice priložnost, da otrok vzljubi branje, pri čemer mu lahko pomagamo z izbiro zanj zanimivega bralnega gradiva," je navedla.

Različne organizirane oblike počitniških dejavnosti in izobraževanj so lahko po njenem mnenju dober način preživljanja časa, če uspejo otroku na zabaven način približati učenje.

"Bistveno je, da je vključevanje vanje otroku samo po sebi v veselje, ne pa da je ključni in edini motiv staršev, zakaj otroka vključiti vanje, 'investirati' v otroka in mu s tem zagotoviti boljši položaj v prihodnosti," opozarja psihologinja. Kakovostno in poglobljeno preživljanje skupnega časa je po njenem prepričanju "najboljša 'naložba' v otroka".

Na slednje starši po njenih navedbah pogosto pozabljajo pri mladostnikih, ki včasih dajejo vtis, da so jim starši odveč in da skupnega časa in podpornega odnosa ne potrebujejo več. "Vendar pa je uglašenost na potrebe mladostnika - kar seveda pomeni postopoma vse večjo stopnjo dopuščanja avtonomije ob hkratnem ohranjanju bližine z njim - še kako pomembna," poudarja Koširjeva.

To po njenih besedah še posebej velja za mladostnike, ki z novim šolskim letom vstopajo v srednjo šolo. Kot je pojasnila, namreč menjava šole ne pomeni le menjave ene stavbe za drugo ter novih učnih zahtev, pač pa se mladostniku ob tem prehodu na novo postavljajo odnosi z učitelji, predvsem pa vrstniški odnosi, ki so zanje v tem obdobju osrednjega pomena.

Pomembno je, da so starši ob tem prehodu še posebej pozorni na morebitne znake stiske ter da mladostnika zmorejo podpreti tudi ob morebitnih začetnih neuspehih, je še poudarila Koširjeva.

 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
26. 06. 2014 13.44
+3
Za počitnice vsi vemo ne rabite nas obveščati in si beliti glave
Bassettt
26. 06. 2014 13.10
+1
Te so že dolgo!!! :)
Maček2
26. 06. 2014 08.48
+28
vsem skupaj lepe in vesele počitnice:)