Slovenija

Pogajanja o pokojninski reformi: Štrukelj skeptičen, Vizjak optimističen

Ljubljana, 19. 09. 2012 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po prvem krogu pogajanj o pokojninski reformi med socialnimi partnerji so predstavniki sindikatov večinoma izražali oceno, da bo besedilo mogoče še v marsičem spremeniti. Predstavniki delodajalcev poudarjajo, da je sprejetje reforme nujno, minister Vizjak pa upa na dober konec.

Sindikati, delodajalci in vlada so se v okviru pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta pogajali o pokojninski reformi. "Sestanek je bil v prvi vrsti namenjen dogovoru o načinu nadaljnjega dela," je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Ob tem so socialni partnerji predstavili svoje poglede in ključne pripombe na obstoječi predlog reforme. "V nadaljevanju bomo vse te stvari usklajevali," je napovedal minister, ki pa o konkretni vsebini pogovorov ni želel govoriti.

Minister Vizjak upa na srečen konec.
Minister Vizjak upa na srečen konec. FOTO: Aljoša Kravanja

Tako tudi ni želel odgovoriti na vprašanje, katere so tiste točke, pri katerih vlada ni pripravljena popuščati. Je pa poudaril, da pokojninska reforma "mora doseči svoj cilj" in da z njo ni smiselno nadaljevati, če jo zrahljajo v elementih, ki so ključni za dosego tega cilja. "Gotovo je nekaj stvari, na katerih temelji celotna reforma, in rahljanje temeljev pomeni postaviti ves projekt pod vprašaj," je opozoril.

Sicer pa je Vizjak optimist in upa na dober konec. Glede časovnice je poudaril, da si bo prizadeval vprašanja ustrezno rešiti čim prej, pri čemer bo skušal čim večji del dogovora doseči že v fazi, preden bo predlog reforme romal na vlado. "Prepuščam pa tudi drugim, zlasti koaliciji in vladi, da tudi z drugih aspektov oceni potrebo po sprejemanju te zakonodaje in časovnico bomo temu prilagodili," je povedal.

Izrazil je še bojazen, da bi bila lahko pokojninska reforma talec v pogajanjih na drugih področjih, kot je področje reforme trga dela. "Menim, da bi bilo škoda, da spet pokopljemo projekt, kot je pokojninska reforma, zaradi drugih vprašanj," je ocenil.

Pogajanja o pokojninski reformi bodo potekala dvakrat na teden, ob ponedeljkih in sredah, "kar je kar intenziven tempo in nam nalaga, da vsakič pripravimo gradivo in zapise", je še povedal minister.

Štrukelj: Vizjak je v nekaterih pomembnih vprašanjih izključeval možnost pogajanj

"Po našem mnenju mora biti doseženo soglasje o besedilu, preden gre vlada z reformo v DZ," pa je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "Da se ne bi zgodilo, da bi šla vlada v parlament z neusklajenim zakonom," je pojasnil. "Izkušnja z varčevalnim zakonom je izjemno slaba in za sindikate je nesprejemljivo, da se ponovi," je poudaril. "To je bil šolski primer, kako se stvari ne dela," je ocenil.

Konfederacije ne obremenjuje stališče vlade, da naj bi reforma začela veljati 1. januarja 2013, je povedal. "Raje bi naredili stvari dobro, da bi bile uravnotežene in da se ne bi zgodilo to, kar se je pri varčevalnem zakonu – da bi se vsi držali za glavo," je dejal.

Za konfederacijo bi bila po njegovih besedah sprejemljiva reforma, ki bi bila "nekje vmes med besedilom, ki je bilo na referendumu lani zavrnjeno, in zahtevami sindikatov". "Ali je to mogoče ali ne, je pomembno vprašanje, sam pa sem po današnjem prvem krogu pogajanj skeptičen," je dejal.

Na današnjem sestanku ga je, kot je dejal, presenetilo, da je minister Vizjak v "nekaterih pomembnih vprašanjih kategorično izključeval možnost pogajanj". "Možnost pogajanj je izključeval v smislu, da je sprejemljivo to, kar predlaga vlada, ali pa nič," je pojasnil Štrukelj. "To se mi ni zdelo posebej produktivno za začetek tako pomembnih pogajanj, kot so pogajanja o pokojninski reformi," je dodal.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so po prvem krogu pogajanj skeptični.
V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so po prvem krogu pogajanj skeptični. FOTO: B.G.

'Potrebna je določena zaščita za ženske'

Po besedah Lučke Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v predlog vstavljenih kar nekaj njihovih zahtev. "To pomeni, da je predlog veliko bolj pragmatičen," je ocenila. Po njenih besedah tudi menijo, da bo mogoče še marsikaj spremeniti. "Je pa minister jasno povedal, da pri nekaterih točkah vlada ne bo popuščala. Reforma mora namreč prinesti finančne učinke," je dejala. Vlada bo po njenih besedah zagotovo vztrajala pri podaljšanju pokojninske dobe in dvigu upokojitvene starosti.

Sindikati pa so danes še zlasti izpostavili vprašanje tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti in imajo zelo dolgo zavarovalno dobo. "Tu je treba narediti nekaj popravkov," je pojasnila. Prav tako so izpostavili, da tisti, ki so študirali, nimajo nobene možnosti, da se upokojijo pred 65. letom starosti. "Najti bo treba pametne rešitve," je menila. O rešitvah, ki jih bodo sindikati ponudili na pogajalski mizi, pa ni želela govoriti.

Po njenih besedah je bolj pomembno, da pripravijo dober pokojninski zakon, kot pa da začne veljati s 1. januarjem 2013. Minister je po njenih besedah zagotovil, da bo navzoč na vseh pogajanjih, to pa je odločilno za učinkovitost pogajanj, je dejala.

Drago Lombar iz konfederacije Neodvisnost je spomnil, da so njihove pripombe podobne pripombam, ki so jih imeli na reformo prejšnjega ministra za delo Ivana Svetlika. "Vztrajamo pri pokojninski dobi, ki bi bila za moške 40 let, za ženske pa 38 let," je dejal. "Od osamosvojitve naprej so pri vseh pokojninskih reformah ženske nosile glavno breme," je poudaril. "V tem trenutku je še vedno potrebna določena zaščita za ženske," pravi. Pripombe imajo tudi na predlagano število let za izračun pokojninske osnove, ki je po njihovem mnenju preveliko.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije pa je dejal, da je pokojninska reforma "lažji zalogaj" od reforme trga dela. Pri pokojninski reformi je glavni cilj delodajalcev, da se stroški dela ne povečajo, je povedal.

Vlada si želi, da bi pokojninska reforma začela veljati že januarja prihodnje leto, a v ZSSS opozarjajo, da s tako zahtevnimi reformami ne gre hiteti.

Pogajalci na strani delodajalcev pa niso želeli dajati izjav. Tatjana Čerin je pojasnila, da so se pogajanja šele začela, zato pogovorov ne želijo komentirati. Pogajanja o pokojninski reformi se bodo tako nadaljevala v ponedeljek.

Kaj predvideva pokojninska reforma?

Predlog reforme, ki so jo v zadnjem času ob obisku v Sloveniji podprli tudi nekateri predstavniki EU, nekoliko podaljšuje pokojninsko dobo in starost, ki sta potrebni za upokojitev. Tako bi se lahko moški in ženske po novem upokojili s 40 leti pokojninske dobe in pri 60 letih, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti pokojninske dobe in pri 58 letih, za moške pa upokojitev s 40 leti pokojninske dobe in pri 58 letih.

Predlagana reforma podaljšuje obdobje za odmero pokojninske osnove z zdajšnjih 18 let na 28 najugodnejših zaporednih let, tri najslabša leta pa se odštejejo. Ukinja tudi bonitete za ženske, ki so se zaposlile pred 18. letom starosti. Na drugi strani uvaja subvencije delodajalcem, ki zaposlujejo delavce, starejše od 60 let in mlajše od 26 let.

Predlog reforme nalaga Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije, da vsakemu zavarovancu enkrat letno pošlje informacijo o vplačanih prispevkih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
20. 09. 2012 13.46
+1
Duh_casa 19.09.2012 22:19:21 24 25 1 V razmislek vsem smrkavcem , ki tu pametujejo o TITOIZMU in strahotah socializma. 1945 v Sloveniji kot še kje ni bilo NIČ, še sam kmet je imel komaj zase krompir in kakšno shujšano kuro. Mularija presita vedite, da takrat ni bilo : 3/4 države oskrbe z EL, ni bilo telefonov razen par glavnih linij in telefoni z pogonom na ročico kot bi mlel kavo. O traktorjih, avtomobilih in kmetijskih strojih si še 1955 - 60 bolj čital v časopisu kot jih videl pa tudi ne samo tu v Jugoslaviji. Vse to se je s trdim delom Vaši staršev zgradilo, delali so združeno vsi črni-zeleni - rdeči in ustvarili vse kar ste in še imate Vi leni nesposobni preživeti brez dedkov in babic katerim Vaš " Bog Janša " ko je vse zapravil 2004-2008 sedaj jemlje še drobtine. Bili so tudi komunisti, bili so povzpetniški lopovi in bile so želje ki jih je Tito moral in jih je z nekaj kaznjenci na Golem otoku zatrl, nekaj se jih je tam znšlo po krivici kot vedno zaradi krivičnih ovadb ( stara praksa maščevalnih izdajalcev velja tudi danes ). Zavedati se morate, da je bil Tito - govorim o njem in njegovi idei ne o mrhovinarjih, ki jih je z leti vedno težje obvladoval- za enotnost, spoštovanje dela in delavca in pošteno delitev tudi dobičkov iz dela. Ta ideja je bila in je vedno kapitalistom najbolj osovražena v bran je bilo ustanovljeno gibanje neuvrščenih ki ga je vodil in je postalo močna proti utež obema blokoma. Če bi imel Tito 1980 recimo 40-45 let bi mi imeli danes državo , ki bi bila resnični zgled svetu in neuvrščeni bi preprečili precej primerov morije USA v imenu širjenja demokracije ( iskanja zastonj nafte in rudnin ter vzrokov za obstoj vojne industrije, ki je motor tega svetovnega policaja ). So se pa že po 1975 začele zbirat hijene v podobi raznih bodočih resničnih samodržcev, vsi bi vladali a nihče v dobro vseh, vsi bi kradli ( in to se je tudi zgodilo ) nihče ne bi pošteno skrbel za delavski razred. Ja dragi mladiči , požrešni narcisi in lopovski kvazi menadžeri, poštenjaki, ki ste izropali delo svojih staršev, jim sedaj ropate zadnje cente, ne iščite krivce okrog, krivci ste Vi razni povzpetniški Janše, Tuđmani, Miloševiči ITD, vse isti interes, iste želje in isti značiji, Vi ste uničili Slovenijo , Jugoslavijo in poštene delavce lastne starše pognali v bedo . Ubogi požrešni lenuhi in norci. Od gobcanja in propagande RKCja ne boste ob Božji milosti Rodetov in Vatikana , Janše in Petrleta, raznih Omanov in Demšarjev preživeli niti desetletje, kajti pokradli ste vse, delat ne znate in stari, ki vas vzdržujejo bodo pomrli in za njimi Vi , norci brez razuma. To si lahko prečita tudi gospod Janša, da ne bo trosil več bedarij in mislil da je najbolj pameten...............
Tonček Balonček
20. 09. 2012 13.20
+1
Do takrat, ko s ebodo upokojevali naši otroci, bomo imeli še najmanj dve pokojnisnki reformi, kakšno vojno in 10 vlad!
SimonaHamer
20. 09. 2012 13.02
+1
GENERAL, TVOJ TANK je močan voz. Poruši gozd in zmečka sto ljudi. Ima pa napako: potreben mu je voznik. General, tvoj bombnik je tudi močan. Leti hitreje od viharja in nosi več kakor slon. Ima pa napako: potreben mu je monter. General, človek je nadvse uporaben. Zna leteti in zna ubijati. Ima pa napako: zna tudi misliti. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
VOŠINEK R.
20. 09. 2012 11.59
+6
slovenci zbudite se im rečite NE tem slabim reformam ki podpirajo samo kapital!
facoo1
20. 09. 2012 12.05
-4
stritofs@volja.net
20. 09. 2012 08.05
-4
NA NIZOZEMSKEM, V AVSTRALIJI IN KANADI IMAJO OD DRŽAVE DANO PENZIJO VSI ENAKO. NATANKO TAKO BI BILO LAHKO TUDI PRI NAS, TOREJ VSEM UPOKOJENCEM 570 EVROV NA MESEC, ČE SKUPNI ZNESEK POKOJNIN OSTANE ENAK, KOT DO SEDAJ. TO JE PRAVIČNO IN NI NITI NAJMANJŠEGA RAZLOGA, DA TEGA NE BI UVEDLI. TODA KDO NASPROTUJE TEMU VEČKRAT PREDLAGANEMU ZAKONU. SINDIKATI!!! ZAKAJ? KER SE BORIJO LE ZA TISTE Z NAJVIŠJIMI POKOJNINAMI. UKREP PA BI KORISTIL TUDI DRUGIM SOCIALNO OGROŽENIM OSEBAM, SAJ BI VELIKO VEČ DENARJA OSTALO V BLAGAJNI ZA SOCIALNE TRANSFERJE, KER UPOKOJENCI NE BI BILI VEČ UPRAVIČENCI ZA PREJEM IZ TE BLAGAJNE. TOREJ LE KANČEK POLITIČNE VOLJE IN PROBLEM POKOJNIN JE DOKONČNO REŠEN!!!
pika50
20. 09. 2012 08.16
+8
Stritofs, torej naj da država pokojnine? Od kod pa? Ali bi zdaj lepo enako vsakemu razdelil denar, ki ga nismo vplačevali vsi enako? Za to idejo pa ne potrebuješ le politične volje, pač pa tudi voljo vseh tistih, ki lahko upravičeno računamo s pokojnino, malo večjo od 570 evrov.
Tonček Balonček
20. 09. 2012 09.10
+9
Bilo bi pravično, ampak potem naj vsi državljani tudi plačujejo enake davke in prispevke! Vsi po recimo 350 EUR, pa bo stvar transparentna!
Strelja?ko
20. 09. 2012 13.28
+1
Ok kod pa?!?!? Kaj je to za eno razmišljanje. Tiskarne mamo, grejo v banke vso zaščiteno, tam pa po pravilih... meh policizem vse okol njih...
fNovak
20. 09. 2012 01.17
+7
100 x NE tovariš Janša.
23345
20. 09. 2012 10.11
-4
SAJ TE NE BO SEDAJ VPRAŠAL ČE SI ZA, SEDAJ BO MAJER NAREDIL PO SVOJE, BREZ SKRBI
Jure Herer
20. 09. 2012 00.12
+11
Slovenci in Slovenke smo odločno PROTI
lnterReflections
19. 09. 2012 22.19
+24
V razmislek vsem smrkavcem , ki tu pametujejo o TITOIZMU in strahotah socializma. 1945 v Sloveniji kot še kje ni bilo NIČ, še sam kmet je imel komaj zase krompir in kakšno shujšano kuro. Mularija presita vedite, da takrat ni bilo : 3/4 države oskrbe z EL, ni bilo telefonov razen par glavnih linij in telefoni z pogonom na ročico kot bi mlel kavo. O traktorjih, avtomobilih in kmetijskih strojih si še 1955 - 60 bolj čital v časopisu kot jih videl pa tudi ne samo tu v Jugoslaviji. Vse to se je s trdim delom Vaši staršev zgradilo, delali so združeno vsi črni-zeleni - rdeči in ustvarili vse kar ste in še imate Vi leni nesposobni preživeti brez dedkov in babic katerim Vaš " Bog Janša " ko je vse zapravil 2004-2008 sedaj jemlje še drobtine. Bili so tudi komunisti, bili so povzpetniški lopovi in bile so želje ki jih je Tito moral in jih je z nekaj kaznjenci na Golem otoku zatrl, nekaj se jih je tam znšlo po krivici kot vedno zaradi krivičnih ovadb ( stara praksa maščevalnih izdajalcev velja tudi danes ). Zavedati se morate, da je bil Tito - govorim o njem in njegovi idei ne o mrhovinarjih, ki jih je z leti vedno težje obvladoval- za enotnost, spoštovanje dela in delavca in pošteno delitev tudi dobičkov iz dela. Ta ideja je bila in je vedno kapitalistom najbolj osovražena v bran je bilo ustanovljeno gibanje neuvrščenih ki ga je vodil in je postalo močna proti utež obema blokoma. Če bi imel Tito 1980 recimo 40-45 let bi mi imeli danes državo , ki bi bila resnični zgled svetu in neuvrščeni bi preprečili precej primerov morije USA v imenu širjenja demokracije ( iskanja zastonj nafte in rudnin ter vzrokov za obstoj vojne industrije, ki je motor tega svetovnega policaja ). So se pa že po 1975 začele zbirat hijene v podobi raznih bodočih resničnih samodržcev, vsi bi vladali a nihče v dobro vseh, vsi bi kradli ( in to se je tudi zgodilo ) nihče ne bi pošteno skrbel za delavski razred. Ja dragi mladiči , požrešni narcisi in lopovski kvazi menadžeri, poštenjaki, ki ste izropali delo svojih staršev, jim sedaj ropate zadnje cente, ne iščite krivce okrog, krivci ste Vi razni povzpetniški Janše, Tuđmani, Miloševiči ITD, vse isti interes, iste želje in isti značiji, Vi ste uničili Slovenijo , Jugoslavijo in poštene delavce lastne starše pognali v bedo . Ubogi požrešni lenuhi in norci. Od gobcanja in propagande RKCja ne boste ob Božji milosti Rodetov in Vatikana , Janše in Petrleta, raznih Omanov in Demšarjev preživeli niti desetletje, kajti pokradli ste vse, delat ne znate in stari, ki vas vzdržujejo bodo pomrli in za njimi Vi , norci brez razuma.
Tonček Balonček
20. 09. 2012 09.11
+0
Kolk bi šelo naperdovali, če bi bial an Savi meja med 3. rajhom in Kraljevino Italijo. Vespe bi imeli že elta 50, pralnih praškov pa v izobilju!
poreden74
19. 09. 2012 20.33
+9
Naj jo sprejmejo, ker itak cez pet let bo treba delati do 70 leta itn...poanta vsega je, da verjetno cez 10 do 15 let bo doba upokojevanja tako visoka, da jo vec kot polovica ljudi ne bo dosegla. Prica smo razpadu sistema, ne samo pokojninskega, tudi socialnega, zdravstvenega,... Bogati bodi imeli zmerom vec, srednji in nizji sloj zmerom manj. Spomnite se na te besede, ko bomo jedli crve iz gozda...navaden clovek je v kapitalizmu, vsaj takem, ki se je izoblikval v zadnjih desetletjih zgolj stevilka in strosek za bogatune.
Strelja?ko
20. 09. 2012 13.36
Bogati zmeraj več? Hmmm brez kmeta, še na krožniku ne bo imel nič... Kaj ti bo pomagalo vsa miljonarija na računu, če hrane na krožniku ni. Umru bo že koj z miljoni vred...
odpisan2x
19. 09. 2012 19.42
+16
uničiš gospodarstvo,pokradeš vse kar je možno potem pa še pamet prodajaš,pri tem jih pa še novinarji očitno potpirate kar vse kar prijavijo je sveto-adijo pamet
Tonček Balonček
19. 09. 2012 19.25
-6
Tega Kučanovega elsonenta pa že ne bomo toleritrali, rad bi uničil vso Slovenijo, baraba! Ljudje naj delajo in naj s ene ozirajo na te pseudokomuniste, ima previsoko plačo, da bi lahko kaj govoril, baraba murgelska! Ukiniti sindikate, bsota JAnša in Vizjak že vedela, kaj je za nas dobro in primerno, saj imata vizije in ukrepe! MOlimo, d ato boljševistično sodišče MAjerja en strpa v zapor, ga čaka preve dela na področju korupcije, perjemanja daril in pregona tajkunov, škoda, da bi mu to poslanstvo prekinilo prestajanje zaporne kazni, dobro je zastavil naš Ivek! Ne damo ga! Pa še molimo zanj malo več!
lnterReflections
19. 09. 2012 22.18
+5
fNovak
20. 09. 2012 12.27
+0
Vizjak ne ve, kaj je fiskalno...pa bo že vedel..
odpisan2x
19. 09. 2012 18.29
+5
nobene pokojniske reforme,vse politike in biorokracijo na cesto,pa druge na mesa ki bodo sposobni obudit gospodarstvo-brez tega nebo nič
dr.dare
19. 09. 2012 16.09
+19
Kak je že blo uno: 3X NE?
prašek
19. 09. 2012 16.11
+17
Zdaj je pa Janez izumil še malo hujše zadeve ! Recimo , trikrat hujše !
drugi_maj
19. 09. 2012 15.56
-5
Temule Štruklju predlagam, da se pozanima vsaj o osnovah sociologije, da ne bo izpadal kot kakšen neuk trepčekček.
facoo1
19. 09. 2012 16.05
-3
Štrukelj je dober za jest, samo tale štrukelj pa....
Uporabnik113189
19. 09. 2012 15.44
+13
Ta pokojninska reforma je res ena čudna zgodba. O tem se pogovarjajo tisti, ki so ŽE V PENZIJI od 40 leta dalje in neki sindikalisti, ki bodo imeli za sebe dovolj, ko bo prišel njihov čas. Medtem pa delavce nihče nič ne vpraša, po delavcih pada z leve in desne, od zgoraj in spodaj. Delodajalci bi jim jemali malice in odmore, država zahteva delo do bridkega konca bednega življenja..Kot da je delavec vprežna živina, privezana na jasli mora žreti krmo, ki ji uničuje prebavo, delati cel dan in ko ni za rabo v klavnico za meso. Pa pravijo da je sužnjelastniški sistem izginil.
prašek
19. 09. 2012 16.05
+5
wsharky
19. 09. 2012 15.27
+12
.. vizjak je optimisticen .. ja itak, ce pa je od 11 ure dopoldan v rozicah ... he he he ...
Gosposvetski
19. 09. 2012 15.34
+1
Štrukelj je skeptičen ,je itak depresiven.24 ur. Aja, sem pozabil,na He,He...
wsharky
19. 09. 2012 15.38
+1
... he he he ... jaz bi bil mediator ... cvicek rad pijem, po 5 l pa sem tudi jaz depresiven ... he he he ...
prašek
19. 09. 2012 16.16
+1
Stanko58
19. 09. 2012 15.26
+2
In penzionisti so dobili nov sindikat katerega vodi Kmetič en glavnih zagovornikov Majeraj
janez6bb
19. 09. 2012 14.52
+25
NE REFORMAM DOKLER LOPOVI NE VRNEJO 6 MILIJARD V NAŠE BANKE DO TAKRAT PA DRAGA NAŠA POLItIKA : JOK BRATE ODPADE. BOMO ŽE ZBRALI TUDI 100.000 PODPISOV, SEJ PO ZADNJIH JAVNOMNENSKIH RAZISKAVAH DANES 50 % SLOvENCEV NE BI ODŠLO Na VOLIŠČE; KER KDO BI PA VOLIL ENE IN ISTE BARABE; KI SO OROPAL SLOVENIJO.
prašek
19. 09. 2012 14.54
+17
Začni zbirati podpise , pridem takoj !!!!!!
facoo1
19. 09. 2012 15.04
+0
Zakaj niste zbirali podpisov ko se je kradlo??
facoo1
19. 09. 2012 15.47
-3
Takšni komentarji kot je tvoj na21za kažejo samo to da ste čist brez argumetnov in druga kot žalit ljudi ne znate
facoo1
19. 09. 2012 15.50
-1
na21za
19. 09. 2012 15.57
-1
facoo1 19.09.2012 14:26:36 -2 a ti je prašek čist opral možgane?? Ti si začel
facoo1
19. 09. 2012 16.01
+0
Jas nisem žalil, jaz sem samo vprašal, nisem trdil nečesa!
prašek
19. 09. 2012 16.06
+2
na21za
19. 09. 2012 16.09
+1
facoo1 19.09.2012 16:00:04 Očitno si res en prašek glede na to da se spuščaš v debate z ljudmi ki "niso na tvojem nivoju Pa to ?
facoo1
19. 09. 2012 16.12
-1
spet ni trditev ampak samo sklepanje, joj pa malo si preberi o tem, zakaj uporabljaš internet??
prašek
19. 09. 2012 16.13
+1
Pa revežu sem samo pojasnil , da ga ne more "trefit" možganska kap ☺
facoo1
19. 09. 2012 16.16
+1
Ti prašek še kr odpisuješ?očitno ti res ne dam miru haha, pa si rekel da sploh ne debatiraš z "takšnimi"
prašek
19. 09. 2012 16.25
+0
facoo1 Odpisujem tebi ????? Samo v tem trenutku , ker si me direktno ogovoril !!! Drugače pa mi ni ni do pogovora z ......
prašek
19. 09. 2012 16.26
+1
A mi lahko kopiraš mojo izjavo , da ne debatiram z "takšnimi" ! Prosim !!!!
prašek
19. 09. 2012 16.39
+1
wsharky
19. 09. 2012 14.31
+7
.. Brane .. vizjaku sod cvicka pa se boste vse lepo zmenili ... he hehe ...
prašek
19. 09. 2012 14.36
+5
Pa še enega postavnega fanta , ki bo nalival !
facoo1
19. 09. 2012 14.38
-3
pa še nekaj praška da bo počistil polite prte
prašek
19. 09. 2012 14.39
+5
facoo1
19. 09. 2012 14.41
-1
prašek
19. 09. 2012 14.42
+2
Saj sem rekel , ti nimaš strahu da bi te zadela možganska kap !☺
facoo1
19. 09. 2012 14.48
-1
Zakaj pa nenehno ponavljaš o možganski kapi?imaš paranojo na njo
prašek
19. 09. 2012 14.50
+2
facoo1
19. 09. 2012 14.52
+0
prašek
19. 09. 2012 14.53
+0
Saj sem ti že povedal , da se ne hvali ☺
facoo1
19. 09. 2012 14.57
+0
MrLnk
19. 09. 2012 14.59
+3
facoo1
19. 09. 2012 14.59
+0
prašek
19. 09. 2012 15.04
+0
MrLonko Včasih mi v imenu smeha pride do tega , da se pogovarjam tudi s takimi !
facoo1
19. 09. 2012 16.00
+0
Očitno si res en prašek glede na to da se spuščaš v debate z ljudmi ki "niso na tvojem nivoju"
prašek
19. 09. 2012 14.18
+11
Kdo je že lani najbolj nasprotoval sprejemu reform ????? Aja , saj res , takratna opozicija ! V sistemu ; kar je slabo za Slovenijo , to je dobro za SDS !
facoo1
19. 09. 2012 14.26
-1
prašek
19. 09. 2012 14.27
+6
Ti imaš srečo , tebi jih ne more oprati ! Pa tudi možganske kapi se ne rabiš bati !
facoo1
19. 09. 2012 14.36
-1
Ja hvala bogu da ne, večkrat ko pereš bolj bledijo
prašek
19. 09. 2012 14.38
+2
facoo1
19. 09. 2012 14.42
+2