Slovenija

Začenjajo se dela na severni ljubljanski obvoznici

Ljubljana, 26. 05. 2012 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ponedeljek se bodo začela dela na severni ljubljanski obvoznici, in sicer med Celovško cesto in Kosezami, zaporo bodo začeli postavljati v nedeljo. Dela bodo potekala do predvidoma 24. avgusta. Promet bo potekal po štirih zožanih prometnih pasovih.

Promet v Ljubljani
Promet v Ljubljani FOTO: Reuters
Med obnovitvenimi deli bo za tovorna vozila veljala prepoved prometa, ki bo ustrezno označena s prometno signalizacijo. Promet za tovorna vozila bo voden prek vzhodne in južne obvoznice.

Družba za avtoceste v RS (Dars) bo predvidoma v nedeljo zjutraj zaradi obnovitvenih del začela postavljati zaporo na severni ljubljanski obvoznici, in sicer med Celovško cesto in Kosezami. Dela, ki se bodo sicer začela v ponedeljek, bodo na dolžini 1,5 kilometra potekala do predvidoma 24. avgusta. Zaradi dotrajanosti voziščne konstrukcije je treba v celoti zamenjati asfaltne plasti, izvesti reciklažo tampona po posebni recepturi, zamenjati obstoječo betonsko varnostno ograjo vključno z drogovi javne razsvetljave, dograditi in očistiti drenažne cevi in kanalizacijo ter sanirati krake priključkov Celovška, Vodnikova in Podutiška, je zapisano na spletni strani Darsa.

Promet bo potekal po štirih zožanih pasovih

Dela bodo potekala v štirih fazah, v vseh fazah bo promet potekal po štirih zožanih prometnih pasovih, izvajalca del pa bosta družbi Strabag gradbene storitve in Vianova Slovenija.

Prva faza se bo predvidoma začela v ponedeljek in bo predvidoma trajala do 8. junija – na celotnem odseku med Celovško cesto in Kosezami bosta zaprta prehitevalna pasova v obeh smereh, promet pa bo potekal po voznem in odstavnem oz. po zaviralnem in pospeševalnem pasu. Izvajalec del bo v tej fazi odstranil betonske varnostne ograje vključno s stebri javne razsvetljave, izvedel ureditev revizijskih jaškov kanalizacije in jaškov javne razsvetljave ter obnovil asfalte v srednjem ločilnem pasu.

delo na cesti
delo na cesti FOTO: POP TV

Dela v drugi fazi se bodo izvajala v smeri od Celovške ceste proti Kosezam, v tretji fazi pa bo izvajalec del enaka dela opravljal še na nasprotni strani vozišča, od Kosez proti Celovški cesti. V drugi in tretji fazi bo promet potekal po nasprotnem smernem vozišču v vsaki smeri po dveh zoženih pasovih, nasprotni vozni smeri pa bosta ločeni z nizko kovinsko ograjo. Izvajalec bo v omenjenih fazah demontiral stebre javne razsvetljave ob robu vozišča in na zaprtih priključkih, odstranil asfalt in cementno stabilizacijo, položil nove drenažne kanalizacijske cevi, izvedel reciklažo tampona, položil robnike ter izdelal nove asfaltne plasti.

V četrti fazi pa bo vzpostavljena enaka prometna zapora kot v prvi fazi, torej bosta na celotni dolžini od priključka Celovške proti Kosezam zaprta prehitevalna pasova v obeh smereh, promet pa bo potekal po voznem in odstavnem ter zaviralnem in pospeševalnem pasu. V tej fazi bo izvajalec del opravil montažo novega sredinskega pasu betonske varnostne ograje, postavil stebre javne razsvetljave in zaprl službene prehode.

Delali bodo tudi ponoči

Gneča
Gneča FOTO: Promet.si

Izvajalec del bo dela opravljal vse dni v tednu, in sicer ves svetli del dneva. Za dela, ki jih bo izvajal ponoči, bo moral zaradi zagotavljanja ustreznih varnostnih ukrepov pri graditvi in kakovosti izvedenih del predhodno pridobiti soglasja nadzornega inženirja. Izvajalec bo moral pri nočnem delu upoštevati vso veljavno zakonodajo (delovna zakonodaja, varovanje pred hrupom ...), kar pa mu bo na gradbišču v strnjenem naselju precej oteževalo izvajanje del v nočnem času.

Shema pregledne situacije ob zapori
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BOG1972
27. 05. 2012 08.09
+3
Evo slovenceljni pa nam bodo tujci saniral obvoznico v glavnem mestu namesto da se je nagnal in zaprl tajkune in ohranilo gradbena podjetja. Na koga se bo zdaj valilo krivdo zaradi slabo obnovljenega vozišča??? zaradi zastojev??? Ma smo res postali hlapci. Me prov zanima kk hlapčevsko se boste obnasal na obvoznici. Nagnali bi petriča in ostale lopove iz CPL in njim dali delo da lohk preživijo. Kolkim našim domačim gradbenim podjetjem pa je bilo dovoljeno v avstriji sanirat ceste???
jamajaka
26. 05. 2012 18.14
+1
kot vedno se popravila žačnejo ko je odprta sezona ne razumem kdo je odgovoren oziroma skregan z logiko
HudoResen
26. 05. 2012 17.36
+0
Zakaj pa SCT ne izvaja sanacije?
exdetektiv
26. 05. 2012 15.23
-1
u fantastično...hvala za inf. he,he....še dobro da sem daleč od žabarije
HooplaToopla
26. 05. 2012 15.15
+1
A je Jurček spet dobil kako poceni zemljišče pod roko? In bodo sedaj tam delali parkirišče ali odstavni pas? Jurček bo pa ob tem povsem slučajno zaslužil kakih 7 milijonov evrov?
zimzelen 1
26. 05. 2012 14.35
+7
Prav zanimivo koliko strokovnjakov komentira dela, ki se izvajajo poleti. Takrat je namreč res največ tranzitnega prometa, lokalnega torej tistih, ki se vse leto vozijo v službo pa je poleti najmanj! Saj je logično ljudje, ki so v službah gredo na dopuste. Torej nekdo, ki se vozi vsak dan v službo naj čaka v mesecu aprilu, maju in juniju v zastoju, tujec, ki pa gre v juliju iz Nemčije na Hrvaško pa se le naj pelje. Kakšna logika je to? Vendar seveda ko snemajo več kilometerske zastoje pa se zgražate. Kdo od vas je bil v turistični sezoni v Nemčiji, Italiji ali drugih turističnih državah je čakal v več deset kilometerskem zastoju, to je najbolj običaja stvar za tranzit v času turistične sezone! Tega se lahko izogneš, če le poslušate in sledite prometnim informacijam ali pogledate napovedi prometnih tokov. Skoraj vseh zastojev, ki nastajajo zaradi del, se lahko izogneš, če greš pravočasno na pot, no če se pa odpraviš kasneje, pa je nekako logično, da boš v koloni. Recimo poglejte primer za predzadnjo soboto v mesecu juniju. Že vnaprej je pa jasno, da bo kolona po 7.uri po celi primorski avtocesti do Kopra. Ta pametni pa bodo že ob 7. na Dragonji in s kolono ne bodo imeli težav, žal pa ko bo o kolonah pisal 24ur in snemal POP kolone, bodo pametni vozniki komentirali o nevzdržnih razmerah. Pa samo malo logike je potrebno in nekoliko truda, da vstaneš prej in uživaš v sončnem jutru na obali. Sam se mnogo prevozim in s kolonami nimam kakšnih večjih težav, sam jih imel v tujini dosti več kot doma, komur pa ni prav pa mu jadikovanje ne bo pomagalo. Ali naj gre v tujino in bo tam spoznal resnico ali pa naj zdravo pamet vzame v roko, baje pomaga.
domenfras
26. 05. 2012 14.48
+0
Zimzelen ... s tvojo izjavo bi se popolnoma strinjal ampak samo ob enem pogoju in sicer: da bi v poletnih mesecih (junij-avgust) imeli vsi, ki delajo v Ljubljani kolektivni dopust in bi bili na cesti samo turisti. Potem bi se strinjal ... naj oni čakajo - to imaš čisto prav. Ampak na žalost moramo ljudje tudi v poletnih mesecih v službo in čakati v tej koloni skupaj s tujici. in zdaj si predstavljaj, če bi to naredili v pomladnih mesecih, ko ni tujcev bi bila čakalna vrsta dosti krajša, ker ne bi bilo tujih turistov. Zdaj bodo pa skupaj v koloni čakali tisti, ki gredo v službo (ker pač nimajo 3 mesečnih počitnic kot mogoče ti, ki ti je vseeno za ta zastoj) in pa čakali bodo tudi tujci (tisoč tujcev) in vsi bodo bili jezni - tujci, ker morejo čakati v Sloveniji in pa domačini, ker morejo it eno uro ali dve prej v službo, da se izognejo gneči (prej pomladi ali pozimi bi se pa morali vstat mogoče samo pol ure prej). Evo zato sem jaz za gradnjo pozimi, spomladi ali jeseni. Zato ker turisti še dodatno povečajo gnečo ob že obstoječi gneči. Bil sem v Nemčiji, Avstriji in drugih državah ob turistični sezoni in tudi nekaj časa živim v Nemčiji in ti lahko iz prve roke povem, da Nemci gradijo že od januarja. Je pa res da so zastoji tudi čez poletje ... ampak dosti manjši kot v Sloveniji. Malo moreš tudi primerjat količino tranzita preden na splošno rečeš, da so v Nemčiji 10 km zastoji ... to je kot da bi bil v sloveniji 1km zastoj.
zimzelen 1
26. 05. 2012 15.00
+3
Ne razumem te zakaj takšna razlika 10km na 1km. Sam sem čakal tudi tako dolgo kot tukaj čakam. Primer včeraj ko sem se iz Gradca peljal po polžje in čakal več kot 3 ure na Avstrijski strani, na naši pa kljub delovni zapori, kjer je zaprta polovica avtoceste samo nekaj minut. Poglej če res slediš temu kot praviš ali veš, da so na ljubljanski zahodni obvoznici mesec dni nazaj zaprli en vozni pas v smeri Kosez. V času jutranje prometne konice je nastal 20 km dolg zastoj. Vozila so stala že pri Vrhniki! Torej dela so bila v mesecu aprilu. Tako to zgleda med delovniki, ko ni bil čas turistične sezone. V času turistične sezone pa poglej okoli sebe pa boš videl koliko je tvojih sodelavcev na dopustu. Torej vsaj nekaj manjši zastoj bi bil, če bi to delali poleti, ko zjutraj gre dosti manj vozil proti Ljubljani. Če ne verjameš poglej tabele o štetju prometa pa ti bo bolj jasno. Pa še nekaj bi dodal, tujci-turisti v glavnem naše ceste zasedejo od petka popoldan do nedelje zvečer.
domenfras
26. 05. 2012 15.40
Zakaj razlika: Zato, ker je v Nemčiji vsaj 100x več avtov kot v Sloveniji in zato, ker so v nemčiji hitrejše in večje pretočnosti zaradi 4 ali 6 pasovnic. v Sloveniji pa ko nastane 1 km zastoj se enako šteje kot da bi v Nemčij nastal 10 km zastoj, ker je pretočnost v Sloveniji manjša kot 0. Ja res drži, da gre nekaj ljudi na dopust ampak nikoli toliko, da bi se to znatno poznalo prometu. Če gledaš statistično na svoje kolege v službi jih nikoli več kot 20 procentov na enkrat ni na dopustu (razen, če imaš najboljšo službo na svetu ali pa si brezposeln) in če odšteješ teh 20 odstotkov vozil na cesti in dodaš pa kolone turistov, ki grejo preko Slovenije na jug ali pa ostanejo v Sloveniji sem prepričan, da je seštevek nad 100 odstotkov ... skorajda sem prepričan, da je seštevk nad 120 odstotkov. Govoriš o zastoju v Vrhniki, ki je bil dolg 20 km aprila...zdaj pa si predstavljaj, da bi to delali poleti ... ta zastoj bi bil dolg 25 km ... čeprav ti tega glih najbolj ne verjamem ... ampak vseeno .. če trobiš svoje potem pač trobi po svoje
zimzelen 1
27. 05. 2012 07.45
+1
- Največ dvo in tro pasovnice so avtoceste v Nemčiji, Avstrij in Italiji, vsaj kar sem jaz prevozil. Več pasovnice so pa mestne obvoznice- Statistično je najmanj prometa v poletnih mesecih, če odštejemo tranzit si poglej stanje prometa na en delovni dan v mesecu marcu, aprilu ali maju in ga primerjaj na isti lokaciji v mesecu juliju ali avgust, primerjaj pa mestne vpadnice (priporočam ti mesne vpadnice v večja Slovenska mesta) in nato govori o tvoji oceni. Podatke dobiš na direkciji za Ceste, ki ima arhiv od števcev prometa. - Ja govorim o 2. aprilu in to je bil v ponedeljek od 6. ure do 10. ure zjutraj, torej ko turisti spijo, vsaj tisti ki se odpravljajo domov, kajti zastoj je bil od Vrhnike proti Ljubljani. - Mogoče res trobim, ampak za razliko od tebe podatke argumentiram in jih ne govorim samo iz glave in niso to moje ocene. Sam sem prevozil veliko kilometrov in diplomiral sem iz prometa, tako nekaj vem o tem, no vsaj to vem, kje lahko dobim podatke in jih nato primerjam in tudi zagovarjam. - Pa priporočam ti spoštuj druge sogovornike in tudi druge voznike na vseh cestah in mirno ter srečno vožnjo ti želim tudi v Sloveniji.
fb_2017
26. 05. 2012 14.32
+3
tele prenove so se kot običajno najprej lotili s tisočimi eurov svetovalnih storitev kako se naj prenove sploh lotijo
recovery
26. 05. 2012 14.23
+1
aha do 24.avgusta...do kerga leta pa?ker bodo itak spet vse pokradl in bo vse stal.
jest504
26. 05. 2012 13.32
+4
Skratka, ko se začnejo dela na cesti se začne tudi turistična sezona!! Kako zanimivo.
iiiiiiiiiiiiiiiii
26. 05. 2012 13.21
+3
lahko bi začeli danes in tako z nedeljo za 2 dni prihranili največjo gnečo...ampak dars..."kaj nam pa morejo, morejo"... Mimogrede v Veliki Britaniji nekatere ceste obnavljajo izključno ponoči, da je čimmanj moteče... Matr so neumni tisti angleži, a ne???
Chad Reed
26. 05. 2012 13.18
-15
Vsi ki juamrate in kritizirate zadevo, se preselite v drugo državo če vam je tok hudo tukaj.
Chad Reed
26. 05. 2012 13.46
+1
Super1337
26. 05. 2012 13.03
+9
klasika.... naši šalabajzerji začnejo dela na cesti takrat ko bo špica sezone in gužva na cestah.... bravo kekci....
Chad Reed
26. 05. 2012 13.16
-17
če ti kaj ni všeč se preseli v drugo državo, kritizirat zna vsak.
Atmaii
27. 05. 2012 00.28
@panda22 a ti si morda zaposlen na DARS-u ali si morda eden izmed unih, ki se s plavo/zeleno ali kakšno že lučjo lepo skozi vse zastoje elegantno odpeljejo z 200 km/h?
1389
26. 05. 2012 12.56
+6
Na tem portalu brišejo komentarje kot po tekočem traku!Počutm se kot bi živel v Severni Koreji!
b77
26. 05. 2012 13.06
+8
SAJ ŽIVIŠ , SAMO NE ZAVEDAŠ SE DA STRICI VODIJO POSEL
hotchilipoper
26. 05. 2012 12.51
+7
Če bi to delal privat firme bi bilo v enem tednu fertik
Audy
26. 05. 2012 13.59
+1
Strabag JE privat, to ni lopovski SCT/Vehrad/Primorje,...
md0111
26. 05. 2012 12.44
+9
Kaj so pa delali od sredine marca dalje, ko se je začelo toplo vreme ? V tujini delajo 24 ur na dan v večih izmenah, da čim prej sprostijo promet. Pri nas pa vedno po polžje.
voyosx
26. 05. 2012 12.23
+0
nobene škode, se bodo ničvredni preseratorji v kripah na 14 letni očkov kredit vsaj malo ohladili in vozili 160m na uro namesto kilometrov po obvoznici
Konrad 001
26. 05. 2012 11.56
+1
* Celovško, je taka kot Twin Peaks, k da bi se po Jesenicama vozu. Tole obvznco nej spedenajo u nulo, da bo za en cajt mir.
Audy
26. 05. 2012 11.34
+5
Obvoznica je najbolj uničena ravno tam, med kosezami in bežigradom. Kdaj mislijo preplastit celovško cesto, tisto je šele podrtija od ceste?
Maribor?an 1
26. 05. 2012 11.22
+7
Bistvo v SLO je to, da se zasluži in ne nudi. Če so zastoji se več bencina porabi!! logično. Glede časa,ki so si ga pa postavili pa je absurd, saj je v zadnjem letu bil 2 x sneg in ne vem zakaj čakajo vedno na sezono. Noben turist ne bo hotel kupit več vinjete, če pa po stranskih cestah prideš prej skozi SLO ,kot pa z vinjeto. POTEM PA SE NEKDO SPRAŠUJE, LE ZAKAJ SMO LETOS PRODALI MANJ VINJET KO LANI , SAJ PA SMO DVIGNILI CENO SAMO ZA SKORAJ 100 % :):):):):)
tomi.passion@gmail.com
26. 05. 2012 10.55
+29
Kitajci so v 15 dneh postavili super moderni hotel, pri nas pa 1,5 km ceste rihtamo 2 meseca in pol. Takoj razpustit vodstvo Darsa in nehat s temi neumnostmi, ker so nedopustne, še posebno ne med sezono.
Sigis
26. 05. 2012 11.05
+16
vsakič ko se peljem po obvoznici in majo dela na cesti en dela pet jih pa podpira lopato...nič čudnega da pol traja
Draža
26. 05. 2012 11.19
+9
agram
26. 05. 2012 12.05
+2
pa ne samo to...pejt mimo gradbišča ob 16:01. Nikjer nobenega. Včasih sploh ni signalizacije da so dela na cesti. @Chelse-a to kar ti praviš sem že videl 100x. 1 dela, 5 pa jih zraven stoji in se pogovarjajo. Ali pa obratna scena. Je treba pobarvati 5m mostu. Namesto enega ali dveh delavcev jih je 8. dej no. Jaz to sam naredim v dveh urah...
voyosx
26. 05. 2012 12.24
+3
ne moreš komunistične partije podpirat brez velike količine sredstev, saj pri DARSu končno začnejo delati čistke in mečejo kriminalce tja kamor spadajo, skozi okno