Slovenija

Koalicija 'Za otroke gre': Prepoved referenduma bi bila nezakonita

Ljubljana, 23. 03. 2015 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

23 poslancev je v proceduro vložilo zahtevo za izredno sejo DZ, na kateri bi razpravljali o tem, ali je referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dopusten ali ne. Nasprotniki novele, ki že zbirajo podpise, pa so prepričani, da bi bila prepoved referenduma nezakonita.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zbiranje podpisov za referendum
    02:15
    Iz SVETA: Zbiranje podpisov za referendum
  • Iz 24UR: Dovolj podpisov za izredno sejo
    03:17
    Iz 24UR: Dovolj podpisov za izredno sejo
  • Iz 24UR: Stranka SMC razdeljena glede referenduma
    00:56
    Iz 24UR: Stranka SMC razdeljena glede referenduma

Poslanci ZL, DeSUS, ZaAb in SD zahtevajo izredno sejo državnega zbora o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

V ZL, DeSUS, SD in ZaAB, ki nasprotujejo referendumu o noveli, so tudi brez poslancev SMC zbrali potrebnih 23 podpisov za sklic izredne seje DZ, na kateri bi ugotovili nedopustnost referenduma o tej temi.

"Tako bi preprečili referendum, na katerem bi večina odločala o pravicah manjšine," je dejal prvopodpisani pod zahtevo Matej T. Vatovec (ZL).

Koalicija Za otroke gre je v enem samem tednu zbrala več kot 80 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma.
Koalicija Za otroke gre je v enem samem tednu zbrala več kot 80 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma. FOTO: Reuters

Kot je Vatovec pojasnil na skupni na novinarski konferenci poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, je odločanje o človekovih pravicah istospolnih, kot jim jih daje novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, nedopustno, saj gre v primeru te novele za odpravo obstoječe sistemske diskriminacije. Ponovno pa so poudarili, "da sprejeti zakon nikomur nič ne jemlje, niti ne posega v pravice raznospolnih parov, pač pa pravice, ki se večini državljank in državljanov zdijo samoumevne podeljuje tudi istospolnim."

Razlog za spremembo definicije zakonske zveze v omenjeni noveli je po njegovih besedah popolna izenačitev istospolnih parov z raznospolnimi, tako glede pravic kot dolžnosti. "Vsi argumenti, ki jih navajajo nasprotniki novele, so neresnični in namenjeni širjenju strahu," meni Vatovec.

Diskriminacije več, kot so domnevali

Raziskava o pravnem položaju istospolnih partnerstev v Sloveniji, ki jo je opravilo Društvo informacijski center Legebitra, je namreč pokazala, da je diskriminacije istospolnih partnerstev v zakonodaji veliko več, kot so domnevali. Približno 80 zakonov, ki so jih analizirali, je diskriminatornih do neregistriranih in v veliki meri do registriranih partnerstev, pravijo.

"Analizirana zakonodaja je v delih, kjer zakonodajalec navezuje pravice in dolžnosti na partnerska razmerja, v celoti diskriminatorna pri obravnavi neregistriranih partnerjev z edino izjemo pri ureditvi dedovanja. Zelo pogosto pa je diskriminatorna tudi do registriranih partnerjev," je povedala urednica raziskave z naslovom Pravni položaj istospolnih partnerstev in starševstva v Sloveniji Barbara Rajgelj.

Koalicija "Za otroke gre": Prepoved referenduma bi bila protiustavna in nezakonita

Koalicija "Za otroke gre" ima 35 dni časa, da zbere 40.000 podpisov. Rok za oddajo podpisov je 26. april.

V koaliciji "Za otroke gre", ki je že začela zbirati podpise za referendum, pa so prepričani, da je predlog Združene levice, podprt s strani Zavezništva Alenke Bratušek in vladnih strank, protiustaven in nezakonit.

Zato pričakujejo, da ga večina v državnem zboru ne bo podprla. "Kljub temu pa vabimo vse državljanke in državljane, da svoj podpis v podporo pravicam otrok, staršev in starih staršev, oddajo čim prej in na ta način prehitijo glasovanje večine v državnem zboru," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot pravijo, je namen pobude za razpis referenduma zavarovanje temeljnih pravic otrok, staršev in starih staršev, ki jih sprejeta novela krši. "Otrok namreč ni pravica dveh moških ali dveh žensk, temveč je sam nosilec dostojanstva in človekovih pravic," pravijo v koaliciji.

Odzvali so se tudi na ravnanje župnikov, ki vernike pozivajo, naj oddajo svoj podpis. "Prav je, da duhovniki pozovejo svoje vernike, naj se udeležijo takega referenduma, ki krati pravico družinam in ogroža otroke," je ocenila Metka Zevnik in zagotovila, da v koaliciji niso pozvali duhovnikov k takemu ravnanju, temveč so se verske skupnosti, ki postavljajo družino za eno temeljnih vrednot, same odzvale.

Novela zakona sicer istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. Na podlagi novele zakona istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako tudi posvojitve otrok.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v Združeni levici z namenom, da bi odpravili diskriminacijo istospolnih parov. Diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin, kar spolna usmerjenost je, po slovenski ustavi ni dopustna, opozarjajo.

Koalicija Za otroke gre po drugi strani meni, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivk in volivcev.

Če DZ zavrne razpis referenduma, se lahko predlagatelji referenduma obrnejo na ustavno sodišče. Če pa DZ tega ne stori, referenduma ne more preprečiti nihče. Toda, da referendum uspe, mora proti zakonu glasovati večina udeležencev referenduma in kar petina vseh volivcev, kar je okoli 340 tisoč ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni