Slovenija

Začel se je ramazan

Ljubljana, 21. 08. 2009 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za muslimane se je začel sveti mesec ramazan. V tem času se morajo od zore do mraka postiti, zvečer pa si lahko privoščijo obilen obrok.

Evropsko govoreči muslimani, kot so Bošnjaki in Turki, uporabljajo izraz ramazan, arabsko govoreči pa ramadan.
Evropsko govoreči muslimani, kot so Bošnjaki in Turki, uporabljajo izraz ramazan, arabsko govoreči pa ramadan. FOTO: Reuters

Za muslimane se je začel post, ki v mesecu ramazanu velja od zore do sončnega zahoda. Ramazan, ki bo trajal 30 dni, je muslimanski sveti mesec, ko se verniki spominjajo razodetja Korana preroku Mohamedu.

Za muslimane v Sloveniji sveti mesec poteka v znamenju prizadevanj za izgradnjo džamije.
Za muslimane v Sloveniji sveti mesec poteka v znamenju prizadevanj za izgradnjo džamije. FOTO: Reuters

V času ramazana muslimanski verniki izpolnjujejo dolžnost posta in se odrekajo "hrani in pijači, vsem strastem, grdim besedam, grdim mislim in podobnemu", je pojasnil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus. Kot je dejal, je namen posta, da se človek duhovno disciplinira, spozna smisel svojega življenja ter se skozi samodisciplino odreče dobrotam in blaginjam, ki so mu vsakodnevno dostopne. "Ramazan je priložnost, da razumemo, kako so dobrine in vse premoženje, ki ga imamo, sredstvo za življenje in ne cilj, h kateremu stremimo," meni mufti.

Tudi letošnji ramazan bo v Sloveniji posvečen projektu izgradnje Islamskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani, osredotočeni bodo na zbiranje denarja za odplačilo bančnega posojila za nakup 11.364 kvadratnih metrov zemljišča, so zapisali v Islamski skupnosti. Kot je še omenil Grabus, naj bi v kratkem razpisali arhitekturni natečaj. "Dinamika in začetek gradnje sta odvisna od več dejavnikov, zato je težko predvideti, kdaj bo džamija zgrajena," je dodal. Po njegovem mnenju je najbolj pomembno to, da so postali lastniki zemljišča, na katerem bo stala džamija, in se tako po 40 letih premaknili z "mrtve točke".

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
24. 08. 2009 23.20
ljubitelji bureka, donner kebaba, bakjlav, tuljumb in avsenikov, lahko noč!
Edin_89
24. 08. 2009 14.47
Predstavi mi eno azijsko državo ,ki ima enako kulturo kot Zahod? Edin Filipini ,kjer je 90% kristjanov ,drugač pa še države kot Japonska in Južna Koreja ki imata tesne vezi predvsem z Ameriko imata čisto svoj kulturni vpliv... Pol omenjaš nekaj o testiranju jedrsloh bomb v Alžiru ,pa saj ni bil Alžir edini kjer so jih testirali ,še mnogo drugod so jih ... Križarskih vojn ni več! So pa po tanovem Polmesečeve vojne! haha ta je dobra "v iraku je več vojakov kot jih premore cel islamski svet"...če misliš ,da cel islamski svet premore le 150.000 vojakov se gladko malo nasmejem... Predstavi kakšno "zahodno" bazo v Jordaniji ,Siriji in Libanonu! No daj ,ali samo serješ brez dejstev in konkretnih dokazov!? V Turčiji pa so baze(Incirlik) ampak saj turko so v zvezi NATO ,logičn ,kaj misliš da turških enot ni v bazah zveze NATO v Nemčiji ,Italiji,.. Turki tudi sodelujejo v mednardonih operacijah v Afganistanu ,Bih ,Kosovu ,Libanonu ,Čadu,... Muslimani in zahodne države so imele v zgodovini približno enako provinc! Tudi celotni balkan je bil ena ottomanska provinca ,pa precej severne afrike ,daljni vzhod ,torej povsod kamor se je širil islam,tako da ne nekaj nakladat ,ker ima vsaka utež svojo proti utež... Vojne kjer so bili muslimani vpleteni se gibljejo prek azije(Indija, kašmir 3x) ,(Indonezija timor) , Filipini itd. prek Afrike (Sudan ,Somalija ,Nigerija ,...) do Evrope(balkanske vojne). No Izraela sploh ne bom omenjal ,ker je stvar zase. Ne pravim da so muslimani krivi za vse te vojne ,ampak vprašaj se kako to da na vseh koncih ,kjer so druge religije (Budizem ,hinduizem ,Krščanstvo ,Pravoslavstvo) vedno trči Islam in se vžgejo vojne. Kdaj so bile vojne med krščani in budisti??? ,krščani in hindiusti??? ,krščani in pravoslavnimi?? (edini primerek je Hrvaška Srbija) in tako naprej. -----------------------------------------... sem odgovoriti na ta nesmiseln post,a vendar se bom drzal nasveta dosti bolj modrega brata muslimana "Hamzibeg-a",ker ze ravno postim.Pa tudi ce nebi... Rad bi samo povedal da mi post ne predstavlja tezav,ceprav delam v pekarni in postim... Mir bozji z vami.
Hamzibeg
23. 08. 2009 00.12
Pozdravljeni, vsem mojim bratom in sestram po veri želim veliko uspehov v Ramazanu in predvsem bi izkoristil priložnost in vas pozval, da ne nasedate provokacijam. Kur'an v suri Beqara prepoveduje razpravljanje z nekom med postom. Ramazan serif mubarek olsun. Vsem ostalim ljudem želim veliko miru, zdravja, sreče in zadovoljstva v življenju. Lep pozdrav!
Keva77
22. 08. 2009 14.45
Doncarleone Dobro si me s to musico skoraj bi ekran razbila ha ha ha.
Keva77
22. 08. 2009 14.41
+1
Vesele praznike vernim muslimanom.
Abacus
22. 08. 2009 14.41
patriot007 "3.ČE JE ISLAM NAJBOLJ MILITANTNA VERA MI POVEJ MALO POTEM O KULTURI ZAHODA KI JO IZVAŽAMO V AZIJO "" TOREJ O TESTIRANJU JEDRSKIH BOMB V ALŽIRU (FRANCIJA),, O KRIŽARSKIH VOJNAH PRED ČASOM (ČEPRAV TO JE PRETEKLOST IN GRE ZA IMPERIALIZEM ),, O IRAKU V KATEREM JE VEČ ZAHODNIH VOJAKOV KOT GA PREMORE CEL ISLAMSKI SVET, DA NE GOVORIM O VOJNIH BAZAH U SIRIJI, JORDANU LIBANONU , TURČIJI IN DRUGIH KRAJIH,, POVEJ MI KDO JE IMEL VEČ PROVINC V DRUGIH SEDANJIH DRZAVAH, A SO TO (NEMCI, FRANCOZI, BRITANCI, AMERIČANI) AL SO JIH VEČ IMELI (ARABCI, TURKI ) POVEJ MI ENO VOJNO KATERO SO ZAČELI MUSLIMANI,, POVEJ MI ENO VOJNO NAPOVED KATERO SO IZREKLI,.." ---------------------- Predstavi mi eno azijsko državo ,ki ima enako kulturo kot Zahod? Edin Filipini ,kjer je 90% kristjanov ,drugač pa še države kot Japonska in Južna Koreja ki imata tesne vezi predvsem z Ameriko imata čisto svoj kulturni vpliv... Pol omenjaš nekaj o testiranju jedrsloh bomb v Alžiru ,pa saj ni bil Alžir edini kjer so jih testirali ,še mnogo drugod so jih ... Križarskih vojn ni več! So pa po tanovem Polmesečeve vojne! haha ta je dobra "v iraku je več vojakov kot jih premore cel islamski svet"...če misliš ,da cel islamski svet premore le 150.000 vojakov se gladko malo nasmejem... Predstavi kakšno "zahodno" bazo v Jordaniji ,Siriji in Libanonu! No daj ,ali samo serješ brez dejstev in konkretnih dokazov!? V Turčiji pa so baze(Incirlik) ampak saj turko so v zvezi NATO ,logičn ,kaj misliš da turških enot ni v bazah zveze NATO v Nemčiji ,Italiji,.. Turki tudi sodelujejo v mednardonih operacijah v Afganistanu ,Bih ,Kosovu ,Libanonu ,Čadu,... Muslimani in zahodne države so imele v zgodovini približno enako provinc! Tudi celotni balkan je bil ena ottomanska provinca ,pa precej severne afrike ,daljni vzhod ,torej povsod kamor se je širil islam,tako da ne nekaj nakladat ,ker ima vsaka utež svojo proti utež... Vojne kjer so bili muslimani vpleteni se gibljejo prek azije(Indija, kašmir 3x) ,(Indonezija timor) , Filipini itd. prek Afrike (Sudan ,Somalija ,Nigerija ,...) do Evrope(balkanske vojne). No Izraela sploh ne bom omenjal ,ker je stvar zase. Ne pravim da so muslimani krivi za vse te vojne ,ampak vprašaj se kako to da na vseh koncih ,kjer so druge religije (Budizem ,hinduizem ,Krščanstvo ,Pravoslavstvo) vedno trči Islam in se vžgejo vojne. Kdaj so bile vojne med krščani in budisti??? ,krščani in hindiusti??? ,krščani in pravoslavnimi?? (edini primerek je Hrvaška Srbija) in tako naprej.
Doncarleone
22. 08. 2009 12.06
Vesele praznike vsem muslimanom .
riberi
22. 08. 2009 11.42
grdavs-O kakem pohabljanju govoris? Ne govori o nečem o kar ne veš. Obrezuje se izkljucno iz higienskih razlogov. A ti povem drugace-Tudi JUDI se obrezujejo. AJA pa se to: JEZUS je bil OBREZAN
grdavs
22. 08. 2009 09.04
patriot007 22.08.2009, 00:53 patriot007 22.08.2009, 00:43 Vsakršno zagovarjanje pohabljanja otroških genitalij, v 21. stoletju in še to v centru Evrope, je BOLANO, SPREVRŽENO in NEDOPUSTNO!!!
privat.baldrick
22. 08. 2009 06.22
Vera je ideološka podstat vsake religije, religija pa ni nič drugega kot vsakič znova napačna intrpretacij zgodovine.
Majci.K
22. 08. 2009 05.31
pfff janez, mogoče zato ker ti nobena muslimanka nebi vrnila dotika?
Majci.K
22. 08. 2009 02.54
Ramazan Šerif Mubarek Olsun vsem muslimanom :)! (sama nisem ampak globoko spoštujem njihovo vero in njene pripadnike..)
endzi17@hotmail.com
22. 08. 2009 02.24
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN , SVIMA MUSLIMANIMA U SLOVENIJI :)
dodoman23
22. 08. 2009 00.58
eh..neda se mi več...vem jaz da ti deluje podzavestna obramba, ker bi moral prvo sebi priznati fizično poškodbo genitalij predno bi laho sprejel resnico, kar pa seveda bo zlo težko...tko da te prepuščam v lastnih iluzijah o "boljši higieni", če poškodujš otrokove genitalje...bolnik mutilatorski.
patriot007
22. 08. 2009 00.53
dodman, Koliko smeha si mi izvabil na obraz s to tvojo GENIJSKO pisavo in nekaterimi argumenti da še zdaj imam solzne oči,. Praviš da so tvoji argumenti dobri med tem pa nikjer nisem zasledil vsaj enega (strokovno ali kako drugače) napisanega :)) pojdi spat najbrž si se nakadil tiste trave da ti se vrti pred očmi,
dodoman23
22. 08. 2009 00.51
patriot..veš..fora je glih v tem...da si ti govoril z osebo, ki bo dobila denar za obrezovanje... sam tega nekako nisi utegnil ugotoviti vidim:) moji argumenti so čist dobri..ti pa jih niti nimaš... moje laho potrdi vsak izobražn urolog...tvoje...dvomim da kdo pri zdravi pameti.. kot sm rekel...resno se izobrazi o anatomiji....resno. ker se smešiš.
patriot007
22. 08. 2009 00.49
dodoman23 v tvoj info...jaz dejansko sem zdravstveno se izobrazil o teh zadevah..in ni važno če poznaš ti kak bogi "strokovni izraz", ki si ga videl v enem članku. Kako si ti izobraže je vidno iz tvojih postov, za to prosim te ne mi o izobrazbi, Razumem da človek ne daje vejic in ne uporablja slovnice saj ne piše nek pomemben članek temveč samo kratek komentar, Tvoja pisava pa o tebi pove ogromno, al si slep al si se danes prvič usedel za računalnik, pa še ta je najbrž kakšen 286 ali pa 386 pc ,..
dodoman23
22. 08. 2009 00.48
patriot....vse točke že poznam kar si napisal...jaz dobro poznam vašo stran "argumentov". tudi to zakaj priporočajo pro obrezovalci to sm lepo razjasnil na forumih za mamice.. odgovor boš našel tam...bye.
dodoman23
22. 08. 2009 00.46
eh..grem jz raje spat....kot pa se ukvarjati z neizobraženimi mutilatorji otrok, ki nisi še slišali za pravice otrok. ju3 ko bo kj več ljudi tukaj se bodo itaq smejali patriotu...tko da lahko noč vsem nepoškodovanim ljudem....otsalim pa sožalje, ker ste tko nevedni. bye.
patriot007
22. 08. 2009 00.43
Dodo Kaj res misliš da preden sem se spustil v obrezovanje mojih otrok da nisem poiskal mnenja drugih, oz za to specializiranih ljudi 1. za obrezovanje otroka v SLO mora otrok biti vsaj 2 leti star, 2. obrezovanje "če ne gre za nujni primer" je samoplačljivo 3. obrezovanje opravijo v KC Ljubljana 4. Kirurgi ki opravljajo operacijo so mogoče v tej smeri malce bolj izobraženi kot sva midva za to vem da so tvoji komentarji spodaj ene navadne izmišljotine. 5. opravil sem več obiskov teh in onih zdravnikov, nekateri so moji bližnji prijatelji med tem ko so drugi nevtralni, in seveda ker sem se bal da tega naši kirurgi mogoče niti ne znajo dobro narediti sem se s tistim ki operira pogovoril na 4 oči (ob družinski večerji) Prav ta je povedal da se v slo naredi skoraj da toliko operacij torej (obrezovanj) kot v neki arabski drzavi, mogoče ne toliko v zgodnji mladosti otrok, kajti problemi glede "kožice" se pojavljajo v srednjih letih oz v puberteti oz nikoli ne veš kdaj te lahko prime kak problem.. Med tem ko mi obrezujemo (fantke) ko so še majhni se v slo zgodi veliko operacij pri skoraj da odrasli osebi Torej midva bova debato zaključila ker ti nimaš nobenih argumentov za repliko , in ker najbrz nisi nikoli potreboval (obrezovanja) o tem tudi nič ne veš, komentarji so ti površni in (besede enega samega človeka) ...torej tebe... Ko boš lahko svoje teze podprl z močnimi argumenti potem se oglasi ponovno,.