Slovenija

Srečko Prijatelj ostaja v priporu

Ljubljana/Koper, 23. 08. 2010 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srečko Prijatelj je na sojenje prišel vidno shujšan, a vesel, da se je sojenje končno začelo. Njegov zagovornik zahteva izločitev praktično vseh dokazov, Prijatelj pa vztraja, da je 300.000 evrov njegovih.

Na koprskem okrožnem sodišču se je končal prvi dan sojenja zoper poslanca SNS Srečka Prijatelja. Poleg njega je na obtožno klop sedla tudi njegova žena Aleksandra Prijatelj. Prijatelja obtožnica bremeni nadaljevanja kaznivega dejanja izsiljevanja, kaznivega dejanja samovoljnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem in eksplozivi.

Srečko prijatelj - 1
Srečko prijatelj - 1 FOTO: POP TV

Poslančev odvetnik Luka Gaberščik je na današnji obravnavi že zahteval izločitev praktično vseh dokazov, ki so bili pridobljeni v hišni preiskavi v začetku marca pri njem doma, saj da se dejanski čas začetka preiskave in čas, naveden v uradnem zapisniku, ne ujemata. Poleg tega je zagovornik opozoril na dejstvo, da pri preiskavi ni bilo prič, saj je bila v tistem času doma le poslančeva nepokretna mati. Prav tako želi, da se ne bi upoštevali dokazi, pridobljeni v dveh avtomobilih, od katerih je eden last Prijateljeve žene.

Pred začetkom sojenja je Srečko Prijatelj povedal, da je vesel, da se je končno začelo sojenje, in da pričakuje, da sodišče ne bo v vlogi politike. Dodal je, da vztraja, da je 300.000 evrov njegovih in da se bo branil z vsemi argumenti in diskusijo.

Senat je delno upošteval zahtevo za izločitev dokazov pridobljenih s hišno preiskavo, torej orožje, ker naj bi bil sodni nalog zanjo izdan devet ur po začetku preiskave, a bodo o tem odločali kasneje. Ostanejo pa dokazi vključno s telefonskimi prisluhi, ki jih je policija dobila s pomočjo tajnega sodelavca, prav Marjana Mikuža, ki je izsiljevanje prijavil. Odvetnik je zahteval tudi odpravo pripora, a bo senat o tem odločil do srede.

Srečko prijatelj - 3
Srečko prijatelj - 3 FOTO: POP TV

Tožilka Barbara Milič Rožman, ki sicer še ne ve kolikšno zaporno kazen bo zahtevala, je zatem med prebiranjem obtožnice Prijatelju očitala, da je terjal denar za posle med Luko Koper in podjetjem Premik net, čeprav pri poslih ni imel nikakršne vloge, razen, da je seznanil tedanjega predsednika uprave Roberta Časarja in direktorja Premik neta Mikuža.

Prav tako naj bi Prijatelj Mikužu, da bi dobil denar grozil, "da bo njegova družina plačala za njegova dejanja, on pa bo gledal, nato pa še sam prišel na vrsto". Lansko jesen naj bi po navedbah iz obtožnice Prijatelj Mikuža v nekem gostinskem lokalu tudi udaril, nato pa poljubil na čelo, češ da tako dela mafija. Obenem naj bi Mikužu tudi razkazoval orožje, ki ga ima.

In sodeč po obtožnici je imel Prijatelj doma dve puški, eno vojaško avtomatsko puško, tri ročne bombe, nastavek za izstreljevanje topovskih min, pet bajonetov, štiri vojaške nože ter več nastavkov za naboje in posamezne naboje.

Glede orožja je Prijatelj pojasnil, da izvira iz osamosvojitvene vojne ter da ga je nameraval legalizirati. Bombe tako naj ne bi imele vžigalnikov in so bile zgolj "dekorativnega značaja". Ponovil je tudi, da ni nikoli nikomur grozil, sploh pa ne z orožjem. Prav tako je zanikal uporabo fizične sile proti novogoriškemu podjetniku, priznal je le uporabo grobih besed.

Prijatelj je v uvodnem nagovoru povedal, da gre za politični konstrukt, in sicer premierja Boruta Pahorja, generalne državne tožilke Barbare Brezigar in pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ker naj bi kritiziral delo notranje ministrice Katarine Kresal in njene matere. O Mikužu pa je povedal, da je odvisnež od iger na srečo ter da mu je dolgoval denar in kljub njegovim pozivom, da vračilo opravita na banki, torej legalno, je Mikuž izsilil ulično poplačilo, pač po nalogu policije.

Za Mikuža je poslanec dejal, da sta bila v dolžniško-upniškem razmerju. Skupaj sta namreč za gradnjo stanovanjskega kompleksa v Divači ustanovila podjetje Premik invest ter najela 700.000 evrov kredita. Mikuž svojih obveznosti naj ne bi poravnaval v roku.

Dolgov naj bi se skupaj z obrestmi tako nabralo za 323.000 evrov. Prijatelj je želel, da se mu denar nakaže na bančni račun, vendar naj bi Mikuž vztrajal pri fizični predaji, takrat pa je policija Prijatelja tudi prijela. Zaradi tega dogodka je obtožena tudi njegova žena Aleksandra, ki da je za izsiljevanje vedela in pri tem tudi pomagala s tem, da ga je na kraj predaje denarja svojega moža pripeljala in opazovala, ali so v okolici policisti. Tožilka pa je dejala, da podatkov o dolžniško-upniškem razmerju nima.

Obtožnica Prijatelja sicer bremeni še izsiljevanja divaškega župana Matijo Potokarja za 20.000 evrov, tisoč evrov pa naj bi želel izsiliti tudi od Srečka Zorka zaradi nedokončanega posla prodaje nekega avtodoma, 7500 pa od direktorice televizije Vitel Dolores Žigon Klaut. Prijatelj je izsiljevanje zanikal tudi v teh primerih.

Srečko prijatelj - 4
Srečko prijatelj - 4 FOTO: POP TV

Spomnimo ...

Prijatelj je v priporu od 13. marca, potem ko so ga 9. marca policisti pridržali po predaji denarja med njim in Mikužem. Šlo naj bi za denar iz domnevno spornih poslov, povezanih s prodajo zemljišča na Orleški gmajni pri Sežani za logistični center Luke Koper, zaradi česar naj bi bila Luka Koper oškodovana za 3,8 milijona evrov.

Sojenje se bo nadaljevalo v sredo, ko bo pred senat stopil Marjan Mikuž, divaški župan in direktorica televizije Vitel.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivana Zupanc
25. 08. 2010 08.08
Kaj pa ;e je oro#je pri Prijatelju le deponirano........
sportakus
24. 08. 2010 09.10
Če ga bodo spustili, potem smo davkopalčevalci naje.....
hotchilipoper
24. 08. 2010 08.50
Če ga bodo oprostili,potem je naša država gnila!
hotchilipoper
24. 08. 2010 08.49
Če ga bodo oprostili,potem je naša država gnila!
Janko35
24. 08. 2010 08.39
Komentirate o nečem,ko pojma nimate za kaj se gre. V afero Luka Koper je vpletenih mnogo več ljudi,kot si mislite,in tudi naš politični vrh.Tu se je barantalo na veliko,sedaj pa so našli žrtveno jagnje.Vendar Srečko bo marsikateremu politiku zagrenil življenje,ko bo začel naštevati imena.Pa bomo videli,kaj boste takrat komentirali,pametni slovencelji.
santamaura
24. 08. 2010 08.25
Če bi ga take klestil v svoji domovini, bi bila sedaj njegova telesna teža nič.
York
24. 08. 2010 01.20
Srečko Prijatelj je na sojenje prišel vidno shujšan....... Gospod je očitno "prešel" na zdravo prehrano in nekaj postoril za svoje zdravje.....res-da na naš račun. A, naj mu bo.
djdj
24. 08. 2010 00.07
Me zanima če se bo tako smehljal tudi ko bo(upam) obsojen. Primer bo zastaral in on bo lahko tožil državo. Tako je pri nas če ukradeš ene žvečilne greš eno leto sedet, ti pa nič.
JozaFric
23. 08. 2010 23.24
Hej, Prijatelj pojdi z nami, gremo v zidan'co vince pit, tam na hribčku sodček čaka čep ima slabo privit.
451071
23. 08. 2010 23.22
nos na tej sliki ima pa tak,da bi lahko krompir iz zemlje meto z njim.
prehlad
23. 08. 2010 23.17
KAKA OBVEŠČENOT PARAZITI PA ŠE VEDNO NA PROSTOSTI RES JIH JE ZA EN VAGON PA ŠE EDEN ZRAVEN,
binmister
23. 08. 2010 23.10
Kaj pa Jankovič zaradi parcel pa Hilda, Zidar,Šrot,Bavčar in še za en vagon takih črnih vran njih ne bojo zavlekli pred sodišča '???
RADO62
23. 08. 2010 23.05
Vsaj 5 let zapora za to sežansko barabo.... Preveč je dokazov in predvsem preveč cekinčkov na računu, ki jih s plačo poslanca niti v 300 letih ne bi zaslužu.... heh
dennin
23. 08. 2010 22.58
Dej no ne nakladite če bi bil nedolžen ne bi bil tolk časa že v priporu
binmister
23. 08. 2010 22.58
želim da Prijatelj dokaže da ni kriv .to je politični konstrukt pač nekoga so morali najt
itevs
23. 08. 2010 22.33
Srečkotu želim da mu v zaporu priskrbijo njemu enako družbo.
Govedo
23. 08. 2010 22.27
Kdaj bodo tko Janša, Bavčar, Šrot, Vovk, Kordež, Tovšakova...........................................
kapitalist
23. 08. 2010 22.14
Prijatelj - ali ti zemljaki niso pekli burekov v zaporu da si shujšal - glede na to da si zatajil nataliteto in si si nadel ime in priimek ?????? ne vem od koga - Prijatelj ni Slo ime če si že to mislil ........ Glede na to da je tudi Mikuž zatajil Srbsko poreklo in si prevzel taščin priimek kot Slo prav tako kot ti albanski ne bi vedel kdo koga zaje..va. OBA pa bi morala v zapor in morala iz zapora zagovarjati izvor premoženja
McClain
23. 08. 2010 22.07
Toncek baloncek, ne mesaj Jankovica in Janse. Jankovic fura mafijo, Janso pa bi zaprli, ce bi cez polno crto prehiteval. Saj ta princip ja zdaj ze vsakemu jasen, ker je postav pravilo v zadnjih dveh letih.
titovka
23. 08. 2010 21.48
prehlad....VPRAŠAJ JANŠO, ON TI BO ZIHER VSE POVEDAL???