Slovenija

FOTO: Z granitnimi kockami okrušili kamen in baker

Ljubljana, 21. 05. 2010 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po vandalizmu pred državnim zborom je popolnoma uničena obloga iz bakra v spodnjem delu vrat, lesena vrata so potrebna popravila v delavnici. Veliko je razbitih stekel, skupili so jo tudi kipi.

Menjava stekel na DZ
Menjava stekel na DZ FOTO: Reuters
Državni zbor je bil zgrajen leta 1959 po načrtih arhitekta Vinka Glanza. Gradili so ga pet let. Poslopje je obloženo s ploščami kraškega koprivskega marmorja, na pročelju pa je pod okni zelen oplotniški granit. Vhodni portal, ki se vzpenja do polovice prvega nadstropja, krasijo plastike akademskih kiparjev Karla Putriha in Zdenka Kalina.

Po sredinih nasilnih demonstracijah so si poškodovano pročelje parlamenta ogledali strokovnjaki spomeniško varstvene stroke. Pozornost so posvetili predvsem kiparskemu okrasu, naravnemu kamnu na pročelju in stavbnemu pohištvu.

Ugotovili so manjše poškodbe na bronastih plastikah in manjše površinske poškodbe na kamnu. Gre za male okruške, z izjemo enega večjega na stopnicah pred vhodom, ki so posledice metanja granitnih kock. Močno pa so poškodovana stekla kletnih prostorov, celotnega portala ter prvega in drugega nadstropja, ki jih bo treba zamenjati.

Poškodovana so bila tudi vrata in podboji, popolnoma pa je uničena obloga iz bakra v spodnjem delu vrat. Z nujnimi obnovitvenimi deli, kot je odstranjevanje razbitih stekel, so začeli takoj. Lesena vrata so potrebna popravila v delavnici, kamen pa bo potrebno površinsko očistiti umazanije, ki jo je na pročelju pustilo metanje jajc. Bronaste plastike so bile sicer nazadnje obnovljene leta 2004, leta 2008 pa še fasada, ki so jo tedaj tudi očistili.

Kdo bo kril škodo?

Samo zamenjava razbitih stekel bo stala okoli 27.000 evrov. A to ni edina škoda, ki jo bo treba poravnati. Zavarovalnica posledice vandalizma krije do vrednosti 15.000 evrov. Kdo bo kril celotno škodo, še ni znano. Državni zbor je napovedal odškodninsko tožbo proti organizatorjem demonstracij, Študentski in Dijaški organizaciji, katerih vodstvo pa zanika kakršno koli odgovornost za poškodovanje parlamenta.

Odprava posledic vandalizma
Odprava posledic vandalizma FOTO: Dz-rs.si

Matej Perpar iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji je pojasnil, da glede vseh vrst povzročene škode načeloma velja, da jo je dolžan povrniti povzročitelj. Za škodo, ki nastane med javnimi demonstracijami, pa bi lahko poleg povzročitelja odgovarjal tudi organizator, katerega dolžnost je organiziranje shoda na način, da bo poskrbljeno za red, da ne bosta ogrožena življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb oziroma premoženje, da ne bo ogrožen javni promet in da ne bo nedopustno obremenjeno okolje. Zagotoviti mora tudi rediteljsko službo.

''Zato bi bilo glede na znane okoliščine protestov v ravnanju organizatorjev možno iskati opustitev dolžnega ravnanja pri organizaciji. Izključiti ni mogoče niti prekrškovnih sankcij za organizatorje prireditve in odgovorne osebe, če se ugotovijo kršitve določb Zakona o javnih zbiranjih. Kot zavezanca za povrnitev povzročene materialne škode ni mogoče izključiti niti države, ki bi zanjo lahko odgovarjala, če bi se izkazalo, da njeni organi in delavci v postopkih odločanja o dovolitvi protestov ali ob protestih niso ravnali s potrebno stopnjo skrbnosti in niso izvedli vseh ravnanj, ki bi jih bili dolžni v tem položaju. Na vprašanje, kdo konkretno bo nosil breme odškodninske odgovornosti za povzročeno materialno škodo ob protestih, pa bo mogoče bolj določno odgovoriti, ko bodo znane vse okoliščine protestov in ko bodo ustrezno preiskana ravnanja potencialnih odškodninskih zavezancev v povezavi z njihovimi dolžnosti.''

Protest pred državnim zborom - 6
Protest pred državnim zborom - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

V prvem koraku bo vsaj delna škoda krita iz zavarovanja. Zavarovalnica bo plačala državnemu zboru, nato pa bi lahko škodo terjala od odgovornih. ''Če zavarovalnica izplača odškodnino iz zavarovanja, preidejo na zavarovalnico do višine izplačane zavarovalnine vse zavarovančeve pravice nasproti tistemu, ki je kakor koli odgovoren za škodo,'' je pojasnil. Opozoril je, da je treba omeniti še posebno vrsto odgovornosti za škodo, ki nastane s smrtjo ali poškodbo. ''Za tako povzročeno škodo je vselej odgovorna država oziroma tisti, ki bi moral škodo po veljavnih predpisih preprečiti. Prav tako je lahko podana odgovornost organizatorja prireditve, ki odgovarja za škodo, nastalo s smrtjo ali poškodbo, ki nastane zaradi izrednih okoliščin, ki lahko nastanejo ob takih priložnostih, kot je gibanje množic, splošen nered in podobno.''

Peticija za razpustitev ŠOS

Pod peticijo za razpustitev ŠOS se je doslej podpisalo več kot 800 ljudi. Tudi na Facebooku je več skupin proti vandalizmu, ki imajo skupno več tisoč članov. Nastala je nova z imenom 'Vsi, ki vemo, kaj se je ZARES zgodilo 19.5. + MEDIJI SO VIDELI SVOJO ZGODBO', ki ugotavlja, da je nasilje zasenčilo resnično idejo demonstracij.

Vlada nadaljuje dialog s študenti

Dialog pa se očitno nadaljuje. Z ministrstva za visoko šolstvo so sporočili, da so se danes sestali predstavniki vlade in vodstvo ŠOS, da bi vsebinsko zasnovali konferenco o aktualnih študentskih vprašanjih, za katero so se predstavniki ŠOS dogovorili na sestanku s premierjem Borutom Pahorjem konec aprila letos. Sestanka so se udeležili štirje državni sekretarji Jožef Školč in Miloš Pavlica iz kabineta predsednika vlade, Ivan Eržen, državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu, in József Györkös, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, ki je vodil sestanek. Udeležili so se ga tudi predstavniki ministrstev za delo družino in socialne zadeve ter za okolje in prostor, delegacijo ŠOS pa je vodila njihova predsednica Katja Šoba.

Dogovorili so se, da bo konferenca predvidoma 9. junija v Ljubljani. Razdeljena bo na štiri vsebinske dele, ki bodo zajemali sistemska vprašanja visokega šolstva, sociale, zdravstva in študentskega bivanja. Sklenili so, da se bodo pred konferenco sestale še za omenjena področja relevantne štiri delovne skupine, ki delujejo znotraj Sveta vlade za študentska vprašanja, in bodo obravnavale predlagano tematiko za konferenco.

Rektorji obsojajo nasilje

Med protesti pred državnim zborom
Med protesti pred državnim zborom FOTO: Aljoša Kravanja

Proti nasilju so vsi po vrsti, tudi rektorji slovenskih univerz.  Obsojajo sredin vandalizem, ''v katerega so se sprevrgle sicer legitimne študentske demonstracije. Dogodek ni zgolj uničevanje premoženja, ki predstavlja kulturno dediščino Slovenije ter nevarno ogrožanje življenja in zdravja ljudi, temveč tudi napad na slovensko državo ter njen najvišji predstavniški organ.'' Poudarjajo, da za nasilje ni opravičila, čeprav ''je dialog med vlado in študenti ostal nedokončan''.

Rektorji slovenskih univerz so se pripravljeni vključiti v dialog med vlado in študenti ter "prispevati k ureditvi zapletenega stanja".

Menijo, da mora nasilju slediti odgovornost, sicer se bo nadaljevalo. Zahtevajo, da policija ''ugotovi, kdo so bili iniciatorji in izvajalci po našem mnenju načrtovanih provokacij, saj bi bilo nepravično, da bi senca dogodkov padla tudi na večino študentov, ki dobro študirajo in nasprotujejo takšnim dejanjem''. Študente in vlado pozivajo k vnovičnim pogajanjem o preureditvi malega dela, ponujajo pa tudi pomoč, s katero bi prispevali "k ureditvi zapletenega stanja".

Odgovornost za škodo, ki nastane v povezavi z javnimi demonstracijami
Sporočilo za javnost predsednika Rektorske konference, Danila Zavrtanika
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
22. 05. 2010 08.52
Kolk je pa policaj star,a je že u penziji,oa dela nadure?
Marcheline
22. 05. 2010 00.35
ta mali petelinko na zadni sliki mi je tko smešn da bom kr crknla od smeha hahahah ...o ne...kolk je star? 10?
pravakritika
21. 05. 2010 20.15
Kot je čutiti v zraku se že zbira odvetniška srenja. Ne vem zakaj le??? Saj se mend ave kdo je kriv za povzročeno škodo.... Pa še posnetki iz vseh zornih kotov so..... Tudi Semoličev srečno ob odhodu proti parlamentu...
pikador
21. 05. 2010 19.49
klicaj praviš da se takrat ni kradlo ne bi rekel le izvedelo se ni da seje kradlo mamula gou hom
t4t5t6
21. 05. 2010 19.32
BREZVEZE JE VSE SKUPAJ ZDAJ POPRAVLJATI,KER BODO TAKO ALI TAKO PRIŠLI NA OBISK PRED PARLAMENT ŠE DELAVCI.ZDI SE MI DA BO DOGAJANJE PODOBNO.LEPO VAS PROSIM POMISLITE NA ŠTUDENTA,KI ZNAŠA MESEČNI DOHODEK STARŠEV 900 EUR.S TEM LAHKO STARŠI PLAČAJO ŠTUDENTU LE POT DO FAKSA. SRAMOTA ZA VLADO IN SVETLIKA. ŽALOSTNO JE DA TAKE IDEJE SPLOH LJUDEM V VLADI PRIDEJO NA PAMET.
kumunalc
21. 05. 2010 19.20
Nekomu se je zapisalo,da je bil napaden hram demokracije.Ali ni bil napaden parlament ali pa so bile demonstracije kot drugod?
elephantus
21. 05. 2010 18.53
Tako je pred volitvami smo šli v vinjetni sistem pa se je že vnaprej vedelo, da bo minus in res je zmanjkalo par deset milijončkov. Dijakom je dal zastonj prehrano osnovnošolcem pa ne. Zelo pravično. To je naredil samo zato, ker osnovnošolci nimajo volilne pravice. Pa tudi javni upravi je povečal plače za 30 procentov tik pred krizo zdaj se pa Pahor matra in je vse kriv. Ko ga ne bi znao skupo bi ga platio.
6zabica
21. 05. 2010 18.43
Sicer ne odobravam nasilja na tem protestu, ampak, a se je kdo vprašal, kam nas bo ta zakon potisnil? Bojim se, da naši otroci ne bodo mogli več študirati, ker si tega enostavno ena povprečna družina v Sloveniji ne bo mogla privoščiti. Zakaj si pa potem naši politiki ne znižajo plač za cca. 1000 EUR? Bi imeli v proračunu takoj več denarja za reveže, kot so npr. Grki,...ker očitno v naši državi ni dovolj revnih ljudi, ki životarijo pod pragom revščine! A se kdo od teh, ki sprejemajo zakone, vpraša zakaj so ljudje pravzaprav nezadovoljni?
Ben Sustarsic
21. 05. 2010 18.39
Zanimivo... mesec dela za 20 ljudi. Se že premika na bolje :)
puscavnik
21. 05. 2010 18.29
@Tonček Balonček Če bi volitve dobil Janša, potem zdej ne bi pred paralamentom samo malo zagorelo, ampak bi cel parlament zgorel. Prov žal mi je da ni teh volitev dobil Janša, k bi mogu vse to sranje k ga je naredu sam požret, tko ga je mogu pa Pahor! "naj živi Janez janša in pošteni Slovenci" me veseli, da si poštene ljudi naštel posebej, ker če bi mednje štel janšo bi si mislil, da si besedno zvezo "pošteni ljudje" zamešal z "patološkimi lažnivci". Toček bi rad: -vodjo (to bi celo loh bi janša), zatakne se pa pri vse ostali alinejah -ki nas bo popeljal v blagostanje (hmm Janša, ki nam je državo tok zadolzil, še preden je prišla recesija, kaj bi šele blo če bi med recesijo vodil on) -rast in osvobajanje slovenske zemlje (ja v tem je odličen spletkar predvsem ko se bližajo volitve, pol pa kr pozabi) -dovolj izdajalcev (tok k je jansa pokradu in se menil na skrivaj za razne obmejne zadeve, da o orožju raj ne govorimo, bi ga prav z lahko uvrstil med izdajalce ) tonček v končni fazi se kr strinja s tvojimi zgoraj naštetimi alinejami, vendar pa vsi vemo da bomo tako vodjo težko najdli, če bi jo pa želeli najti v janši pa tega zagotovo ne bi našli nikoli.
elephantus
21. 05. 2010 17.52
Ja tonček te bo, če se bo odločil, da bo ukraden denar od prodanega orožja investiral nazaj v slovensko gospodarstvo HA HA. Mešaš pojme, ker izdajalci niso bili partizani ampak belogardisti in njim podobni, problemi z njimi pa se še kar vlečejo.
elephantus
21. 05. 2010 17.01
Dokler bodo Kitajci delali vse na tričetrt zastonj ,ne bo tukaj dosti boljše. Nekatera dela se pri nas sploh ne splačajo več, pa so včasih ljudje od njih perfektno živeli. Ko Kitajci ne bodo več hoteli delati zastonj bo preostala samo še Afrika.Ko bomo cel svet zmaterializirali ,se ne bomo mogli več kam skriti v mirne oaze. Danes mi je nekdo razlagal, da je kovano ograjo uvozil iz Kitajske. Pa so spet naši mojstri ob zaslužek. Ni za vse kriva vlada, je pa prav gotovo najbolj pri roki za obtoževanja.
klicaj
21. 05. 2010 16.47
Kaj mislite ,kakšni so bili tele kateri tak kritizirajo mladino,ko so bli mladi ...Zdej so pa oni bol papeški kot sam papež...Življenja se spominnjam dost nazaj, pa vem kak je blo ...Mladi prej ali zdej, žurke prej ali zdej ,pilo se je isto zdej ali prej...sedaj se pa tele svetniki tak zgražajo...Res pa ,da prej se ni tak kradlo kot sedaj ...Kdo ima pet minut časa ,že ima polimane vse prste ,ne samo na roki še čevlje sezujejo ,da imajo več prstov...Nej se raje vprašajo zakaj pa je do tega prišlo?...To pa ne, poštenjaki...Ali se naj vprašajo kdo so oni ,če so mulci vandali.?..Na eni strani podpiramo Grke ...Čemu na čast?Doma pa nimamo za svoje ljudi...In tako se je zgodilo ljudstvo... zdej pa se nej človek obnaša normalno...kdo pa je lahko v tej državi še normalen, razen POSLANCEV? Sporočilo s to vsebino ste že poslali!
klicaj
21. 05. 2010 16.42
Kaj mislite ,kakšni so bili tele kateri tak kritizirajo mladino,ko so bli mladi ...Zdej so pa oni bol papeški kot sam papež...Življenja se spominnjam dost nazaj, pa vem kak je blo ...Mladi prej ali zdej, žurke prej ali zdej ,pilo se je isto zdej ali prej...sedaj se pa tele svetniki tak zgražajo...Res pa ,da prej se ni tak kradlo kot sedaj ...Kdo ima pet minut časa ,že ima polimane vse prste ,ne samo na roki še čevlje sezujejo ,da imajo več prstov...Nej se raje vprašajo zakaj pa je do tega prišlo?...To pa ne, poštenjaki...Ali se naj vprašajo kdo so oni ,če so mulci vandali.?..Na eni strani podpiramo Grke ...Čemu na čast?Doma pa nimamo za svoje ljudi...In tako se je zgodilo ljudstvo... zdej pa se nej človek obnaša normalno...kdo pa je lahko v tej državi še normalen, razen POSLANCEV?
elephantus
21. 05. 2010 16.28
Res zanimivo, da so nekateri udeleženci protestov metali kar granitne kocke. Z granitno kocko lahko nekoga hudo poškoduješ, da ne rečem ubiješ. Tisti, ki je organiziral te posamezne skupine, kajti niso vsi udeleženci metali granitnih kock in niso vsi študentje taki, mu je bilo vseeno za študente. To je v stilu človeka, ki se razglaša za poštenjakarja v stilu srbskega pregovora, da lahke ženske in tatovi največ govorijo o poštenju vojaki pa o skrajšanju vojaškega roka. Kdo je pozival ljudi na štrajke in zdaj trdi, da jih ni na štrajke temveč samo na zborovanja. Kako prozorno. Študentje in dijaki nikoli ne bi metali granitnih kock temveč kvečjemu kakšne piksne in plastične flaše od vode. Pa res lahko vsakdo koga prepriča.
FireWithin
21. 05. 2010 16.27
*ponižani se opravičujem
Roxy79
21. 05. 2010 16.25
zanimivo ......da je mogoče 5% študentov bilo BREZ ČIKA v roki. To pomeni da 95% ima dovolj denarja za šolanje. Cigareti so nekakšen NADSTANDART,mar ne??
FireWithin
21. 05. 2010 16.11
Pripravlja se masivna propaganda dejstva da so mediji nadzorovani s strani države. Podprite pisce s prebiranjem člankov. Več kmalu!
Dejanutd
21. 05. 2010 16.09
za 27000€ jim jst osebno zlijem okna se polizem jih da se svetijo.... pa se podpisem se nanj
gregaaa3
21. 05. 2010 16.02
To se je zgodilo prvič v zgodovini, saj smo prvič tudi v tako slabem ekonomskem položaju kaže pa nam samo še slabše. Takšni protesti se bodo samo še ponavljali. Žal