Slovenija

Do 21. ure prejeli enajst kršitev

Ljubljana, 09. 04. 2011 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča v državi, velja volilni molk. Dežurna služba notranjega ministrstva je do 21. ure prejela enajst prijav o kršitvah volilnega molka.

Tridesetdnevna volilna kampanja se je uradno začela 11. marca, zaključiti pa se mora najpozneje 24 ur pred dnevom glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: Aljoša Kravanja

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočijo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

V času volilnega molka je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev.

Do 21. ure so na notranjem ministrstvu prejeli enajst kršitev. Štiri prijave se nanašajo na objavo na internetu, tri na objavo v drugih medijih, v treh primerih so delili propagandni material, v enem primeru pa je šlo za agitacijo. Eno domnevno kršitev so zaznali na Goriškem, eno na Obalno-kraškem, eno na Savinskem, eno na Pomurskem, eno na Podravskem, eno na Gorenjskem, tri v Osrednjeslovenski regiji, za ostali dve pa ne vedo. Vse kršitve se nanašajo na referendum o zakonu o malem delu. Kršitev, ki bi se nanašale na lokalne volitve v občinah Mirna, Trebnje in Moravče, niso zaznali.

Tako so lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj, sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi danes od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

V nedeljo od 7. do 19. ure pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov. Posameznika se lahko oglobi s kaznijo med 120 in 200 evrov, odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje s kaznijo med 150 in 300 evrov, organizatorju volilne kampanje pa se lahko napiše globa med 800 in 1200 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou