Slovenija

Začel se je tridnevni ramazanski bajram

Ljubljana, 30. 08. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./N.S.
Komentarji
46

Za muslimane se je končal mesec posta in začel tridnevni ramazanski bajram, ki ga obeležujejo s številnimi svečanostmi po vsej Sloveniji. Bajram je radost za dušo, ki se je postila, je sporočila slovenska islamska skupnost.

Za muslimane se danes končuje mesec posta in začel se je tridnevni ramazanski bajram. Gre za največji praznik za muslimane po vsem svetu.

Anton Stres, ljubljanski nadškof in metropolit, je v imenu Katoliške cerkve vsem članom islamske skupnosti voščil globoko praznovanje resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni.

Ob tem je islamska skupnost v Sloveniji v sporočilu za javnost zapisala, da je za njimi 29-dnevno obdobje, v katerem so se postili ter preizkušali svojo odločnost in pripravljenost, "da se odrečemo lagodnosti življenja ter poskusimo dojeti in razumeti tiste, ki ne uživajo vsega udobja tega sveta; je bila priložnost, da razumemo, kako so dobrine in vse premoženje, ki ga imamo, sredstvo in ne cilj za življenje, h kateremu moramo strmeti."

Bajram v Sloveniji
Bajram v Sloveniji FOTO:

Kot še pišejo, je bil ta mesec namenjen učenju samospoštovanja duše v želji, da premaga telesne strasti. "Post nas je vzgajal, da se zavedamo človeških potreb, zavedajoč se dejstva, da na svetu, tudi med nami, obstajajo tisti, ki potrebujejo našo materialno pomoč ali prijazno besedo," so zapisali in dodali, da jim je ramazan pomagal, da se lažje soočajo z življenjskimi izzivi, izkušnjami in težavami.

"Bajram je radost za človeško dušo, ki se je postila v mesecu ramazanu, se tekom dneva odrekala hrani in pijači ter telesnim užitkom. Čas ramazana je bil čas našega intenzivnega družinskega ter prijateljskega druženja ob posebnih večerjah in molitvah," so pojasnili.

Muslimani se v svetem mesecu spominjajo razodetja Korana preroku Mohamedu. V tem času se verniki od zore do sončnega zahoda odpovedujejo hrani, pijači, kajenju, spolnim odnosom, vsem grdim besedam in mislim.

Islamska skupnost ob tej priložnosti organizira bajramske svečanosti, in sicer v 18 slovenskih mestih. Glavna svečanost, ki jo vodi mufti Nedžad Grabus, poteka v Ljubljani, druge pa so v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Postojni, Novi Gorici, Krškem, Celju in drugih krajih.

Ramazan je deveti mesec v muslimanskem koledarju, ki se ravna po luninih menah. Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hamzibeg
30. 08. 2011 23.00
Kam bo šel ta svet? Vprašanje, na katerega vsakodnevno dobivam enake odgovore. V bridek konec! Vsem muslimanom vesel in srečen Bajram, vsem ostalim pa ob tej priložnosti sporočam: "ljubi in boš ljubljen".
OGDRINA
30. 08. 2011 22.38
+2
jasamtaj: kaj so ljudje sami pisal mislis Koran da so ljudje pisal ? kokr jz vidim da ti menis da ni Koran poslan od allaha da ni on njegov avtor ampak mogoče Muhamed alpa neki drugi ljudje..ok če misliš da je tko no kako je pa Muhamed ali te ljudje ki so ga po tvojem mnenju pisal lahko vedeli da luna nima lastne svetlobe in da sonce svet na njo če so živel u puščavi pred tolk in tolk let nazaj a niso mel nobenih naprav da bi to vedl a raziskovalci so to komi nekaj par let nazaj to ugotovil a u Koranu to pise ze od takrat ko je obljavljen..teh dokazov je zelo veliko ki jih pise v Koranu ze od nekdaj tkrat ko je Muhamed zivel a raziskovalci to komaj zdajle odkrivajo...mnogo jih je meni se neda use povedat poglejte na net sami za sebe ali se pa skopite uzemine abdest in sami odprite Koran in poglejte...potem boste vidli da noben drug nemore bit avtor Korana razn Allaha d.ž pozdrav vsem ljudjem dobrega srca
brainstorm
30. 08. 2011 22.21
jasamtaj: - preberi si samo DESET BOŽJIH ZAPOVEDI, vzame ti pol minute, vzami si še ti makar 5 minut pa mi povej kolk od tega se drži ta cerkev, ki jo ti omenjaš. Še od nobenga prijatelja islamske veroizpovedi nisem slišal, da bi na tak način opisal cerkev. Vsak ki vidi dlje od svojega nosa loči vrste kristjanskih cerkva in Kristusov nauk, ampak samo slabovidni to imenujejo s skupnim imenovalcem. lep BAJRAM želim
ijoj
30. 08. 2011 19.32
+2
Sramota da morajo drzavljani slovenije isalmske vere iti v telovadnico!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sramota za 24ur da prekriva resnico....
odbogaposlan
30. 08. 2011 17.19
drugače pa, privoščite si.
jasamtaj
30. 08. 2011 16.16
Narobe si me razumel jaz sem tudi MUSLIMAN govorim ker , Najprej bi rad navedel Hadit (Hadit je zapis iz zivljenja Mohameda. Nekateri zapisi so verodostojni nekateri pa malo manj, zato jih tudi Muslimani jemljejo z rezervo), ki govori o preroku Mohamedu . Vse hadite bom navedel na kratko mi smo njegovi potomci in on je za nas MOHAMED PREROK in mi smo kaj MOHAMEDOVI oz.kot narod MUSLIMANI pa l.p
Irnes Abdijanovi?
30. 08. 2011 16.08
jasamtaj NISO MOHAMEDOVCI....AMPK MUSLIMANI A PROU....A BI TI BLO KULL ČE BI TI JZ REKU JEZUSOVC....
jasamtaj
30. 08. 2011 15.56
+1
Najprej razlika med Kristijani in Mohamedovci je v tem da so skoraj vsi prazniki v krscanstvu so takrat ko dozoreva ZITO,VINO,KOLINE in podobno.Cerkev za MASO prosi za denar vsako nedeljo,vbobozane in ostarele oz.osamljene vzame pod svoje okrilje in dobi,ZEMLJO,LIVADE inp.MOHAMEDOVCI teh navad nimajo ramadan se vsako leto za 10 dni premakne NAZAJ in se steje po LUNARNEM KOLEDARJU.Pred molitvijo se okopas,lepo obleces in ne gres najprej v gostilno potem v DZAMIJO...DZAMIJA nima bogastva v naravi,na molitvah se NE pobira denar ali podobno.Lahko bi nasteval do drugega BAJRAMA ampak je res in ce kdo trdi drugace lepo kulturno naj nam vsem napise.Seveda se tudi jaz ne strinjam z vsemi zakoni v ISLAMU in tudi v DRZAVI ampak so ga pisali ljudje pred tisocmi leti ZAKAJ sami to vedo l.p
anita_franc
30. 08. 2011 15.37
Ofca1A 30.08.2011, 09:48 13 Ma da grem jaz v kakšno muslimansko državo in postavm krščansko cerkev (grem v roku 5minut rakom žvižgat) (drugače ne pripadam NOBENI veri) Sam kar ni fer pač in enostavno ni FER. Drugače pa vsem muslimanom vesel praznik! Pa še enkrat,...vera je najboljše orodje za manipulacijo ljudi. Vse vernike bo prej ko slej ruknlo na rit ko bo prišla resnica na dan zakaj smo sploh tuki! OGROMEN PODPIS!!!!
anita_franc
30. 08. 2011 15.36
-1
Sm bi glih v tuniziji v času ramazana, folk sred puščave si je samo splahnu usta z vodo in potem izbljunil -_- Morm rečt da morš bit res močan da zdržiš cel dan brez vode sredi sahare. Močn? To morš bit i*diot da si zdravje uničuješ zard neke vere!!! mislim kak bog?? ka je to?? manipulacija ljudi je vera!! zaka pol sveti bogec, marije pa alahi ne ozdravljajo ljudi? zakaj ravščina? lakota? lepo vas prosim!
mladibosanac
30. 08. 2011 15.09
Ni res cista laz....tkole pise da je potrebno druzino i svojega bliznjega braniti do smrti ce je to potrebno ne glede na vero in raso.Tolmacis to po svoje in v tej smeri tudi razmisljas.l.p
Helmuth
30. 08. 2011 14.22
opravicilo za napake...v besedilu......
Helmuth
30. 08. 2011 14.22
Tok mate za povedat cez muslimane , v svoji veri pa nikoli ne izpostavljate slabosti...npr. spolono zlorabljanja...duhovnikov na otroci..... to se nobeden ni omenu...tok o vasi najboljsi veri .... serif mubarek olsun.......
bigich
30. 08. 2011 14.05
Moj komentar je izginil (ni bilo sovraznega govora in vprasanje za vse nestrpne v cem je kec) ... bravo admin.
1120
30. 08. 2011 13.29
@undisputed muslimanske besede ne obstajajo prav tako kot ne obstaja islamski jezik kot glede na tvojo izjavo ti misliš. te besede ki si jih omenil so arabskega in turškega izvora če pa tam živijo muslimani pa še ne pomeni da so to muslimanske besede. in samo za informacijo , večina teh muslimanov ki si jih naštev znal vsaj nekaj osnovnih molitev ki se izvajajo v arabščini.
dondino
30. 08. 2011 12.48
nestrpnosti v sloveniji ni konca....srečen bajram vsem ki ga praznujete
variolog
30. 08. 2011 12.37
Me ne zanima-nisem musli.
undisputed
30. 08. 2011 12.20
Zanimivo je to, da muslimani v sloveniji, hrvaški, bih znajo samo par muslimanskih besed, kot so salam mulekum, merhaba
braniac007
30. 08. 2011 12.19
nej ga praznujejo tam od koder so prišli
mladibosanac
30. 08. 2011 12.07
tuzlak O.K hvala za info sellam