Slovenija

Začel se je čas popustov

Ljubljana, 09. 07. 2012 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začele so se poletne razprodaje. Čas, ki so ga nekoč zaznamovale vrste pred in gneča v trgovinah, danes pa mineva precej bolj neopaženo. Številni trgovci so namreč cene znižali že prej. Bodo popuste pri nas izkoristili tuji gostje? Kakšne pa so pasti, na katere moramo biti pozorni?

Nakup
Nakup FOTO: Thinkstock

Začele so se poletne razprodaje tekstila in obutve, a gneče, kakršne smo bili vajeni pred leti, tudi tokrat v trgovinah najbrž ne bo. Številni trgovci so namreč potrošnike že doslej privabljali z različnimi akcijami in s popusti.

Omejitev pri višini znižanja blaga ni, edina omejitev je pri znižanju v razponu. Če trgovec ponudi znižanje blaga v razponu, recimo od 20 do 40 odstotkov, mora biti najmanj četrtina vrednosti blaga, ki ga ponuja na razprodaji, po najvišjem odstotku, so pojasnili v Trgovinski zbornici Sloveniji.

Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatke o vrsti blaga, odstotku znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Ta je odvisna od trgovca, vendar pa ne sme trajati več kot 60 dni. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno.

Kupci, bodite pozorni

Naj znova opozorimo na pasti razprodaj. Zapomniti si velja, da mora biti blago kljub znižani ceni brezhibno, razen če je posebej označeno, da ima napako. Če ima blago napako, pa to ni bilo posebej označeno, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo. Torej veljajo ista pravila kot v času, ko ni sezonskih razprodaj. Če pa na razprodaji kupite blago, ki nima nobene napake, pa bi ga vseeno želeli vrniti, trgovec blaga ni dolžan znova sprejeti, so poudarili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Največ pritožb potrošnikov se po podatkih ZPS nanaša na nepravilno označevanje popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo. Tako namreč prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. "Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje," opozarjajo na ZPS.

Nogavice
Nogavice FOTO: Thinkstock

Nad morebitnimi kršitvami bodo tudi tokrat bdeli tržni inšpektorji, so sporočili s trgovinske zbornice. Prepričani pa so, da bodo potrošniki tudi med letošnjimi razprodajami lahko izbirali med kakovostnim in raznovrstnim blagom po ugodnih cenah, kar nenazadnje s svojim večjim obiskom v tem času v zadnjih letih potrjujejo tudi potrošniki iz sosednjih držav in turisti, ki prihajajo tudi iz nekoliko bolj oddaljenih držav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
09. 07. 2012 21.10
+0
Na razprodajah prodajajo robo ki prej ni šla v promet se pravi odpad!
sikorsky
09. 07. 2012 14.35
+1
Admin pejd si kupit novo trenerku,.....
matic cad
09. 07. 2012 12.57
+6
kupijo za 10 € vredne hlače prodajajo za en dan po ceni 60€ in do konca prodajajo z 50% znižanjem po ceni 30€...........
alterego
09. 07. 2012 11.47
+6
saj je cela država že na razprodaji...
anonymus.
09. 07. 2012 11.30
+6
največja goljufija je to da sedaj "znižajo" samo sranje kjer imajo 2500% maržo za 40% in še vedno zaslužijo desetkratno vrednost ničvrednih cunj in čevljev počakajte na Avgust, ko se popusti spustijo na poštenih 70% in takrat lahko šele približno najdete kakšno stvar za pošteno ceno toliko kot so v resnici stvari vredne, npr čevlje za 9,99€, kavbojke za 5€ in podobno
anonymus.
09. 07. 2012 11.31
+6
ni važno koliko so stvari znižane, GLEJTE SAMO CENO, če je dvomestna (nad 10€) se ne bo splačalo kupit nikoli.
batom@pinkponk.com
09. 07. 2012 11.13
+8
pri teh popustih je itak že vse zmešano... kadarkoli pogledaš v kako izložbo je zmeraj kaj znižano ali s popustom, pa kljub temu še ful služijo... totalna manipulacija