Slovenija

FOTO: Krka se je ustavila pred vhodnimi vrati, Kolpa poplavila okolico Karlovca

Ljubljana, 13. 02. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reka Krka je močno narasla in zalila številne ceste, a na srečo v stanovanjske objekte ni vdrla. Je pa prišla vse do vhodnih vrat. Medtem je reka Kolpa na Hrvaškem povzročila veliko gmotno škodo. Na pomoč so poklicali vojsko.

Reka Krka je ponoči močno narasla, a v Kostanjevici na Krki, kjer so se naraslih voda najbolj bali, kljub visokemu vodostaju ni vdrla v stanovanjske objekte. Je pa prišla vse do vhodnih vrat.

Po najnovejših podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se je reka Krka na vodomerni postaji Podbočje ustalila in že počasi upada. Njen trenutni pretok je 349 m3/s. Še vedno poplavlja na širšem območju od običajnega.

Pretok Ljubljanice na vodomerni postaji Moste je 260 m3/s in je ustaljen. Obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju se bo še ohranjal.

Poplavljena območja ojezerjenih površin kraških polj Notranjskega krasa se bodo ponekod še povečala.

Vodostaj poplavljenega območja v Loški dolini je trenutno ustaljen, poplavljena območja na Cerkniškem jezeru se bodo še nekoliko povečala. Na Planinskem polju pa vodostaj ojezerjenih površin še narašča in se približuje najvišjim vodostajem iz dolgoletnega primerjalnega obdobja.

Reka Krka za zdaj ni povzročila večjih težav.
Reka Krka za zdaj ni povzročila večjih težav. FOTO: Luka Hančič

Kolpa poplavila na Hrvaškem in povzročila veliko gmotno škodo

Na Hrvaškem so imeli z naraslimi vodami veliko več težav. Kolpa je minulo noč poplavila okolico Karlovca. V Karlovcu so ponoči namerili 827 centimetrov visok vodostaj, kar je največ v zadnjih štiridesetih letih. Reka se je potem umirila in v jutranjih urah je vodostaj padel pod 820 centimetrov, so sporočili iz karlovške podružnice podjetja Hrvatske vode. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da se Kolpa ne bo tako hitro umirila, ker je izjemno visok tudi njen pritok, reka Korana.

Prve ocene kažejo, da so poplave povzročile veliko gmotno škodo, posebej v nekaterih v karlovških predmestjih. Reševalci so z najbolj ogroženih območij v okolici Karlovca s čolni evakuirali več kot deset oseb in tudi več živali. Razglasili so izredne razmere.

Hrvaški radio je poročal, da niso uspeli zaustaviti razburkane reke Gline, ki je prebila nasipe in poplavila več deset hiš in drugih objektov v Topuskem in okoliških vaseh. Graditelji nasipov iz protipoplavnih vreč so se morali nujno umakniti zaradi hudournika. Voda naj bi v nekem trenutku tudi za pol metra presegla višino nasipov. Začeli so tudi evakuacijo najbolj ogroženih prebivalcev.

Iz sisaško-moslavške županije so za pomoč že zaprosili hrvaško vojsko, ki je v boj s poplavami napotila približno 100 svojih pripadnikov. Na zahodu županije, ob reki Kolpi, je poplavljenih tudi več deset počitniških hiš.

Poplave v Donjem Mekušju
Poplave v Donjem Mekušju FOTO: dnevnik.hr

V sredo so bili poplavljeni tudi nekateri deli Zagreba, kjer se je razlila Sava. Med drugim pa je svojo okolico poplavilo tudi zagrebško jezero Jarun, kar se ni zgodilo že dolgo.

Na območju Velike Gorice pri Zagrebu so prebivalce opozorili, naj prekuhavajo vodo. Lokalne oblasti so opozorile, da bo potrebno nujno graditi nove nasipe, da bi preprečili vse pogostejše poplave.

Vodna vala Kolpe in Save zdaj potujeta proti vzhodu in se bosta srečala v Sisku. Na hrvaškem vodnem gospodarstvu kaj hujšega sicer ne pričakujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dakota 100
13. 02. 2014 18.15
Žal treba se bo ravnat tako kot so se koliščarji.
Roxy79
13. 02. 2014 08.22
-13
Ah dejte no že 1x gmah. Pejte raje poročat o poplavljenih naseljih na Ljubljanskem barju, kot pa o teh krajih, kjer voda že stoletja poplavlja hiše. Ampak pri teh hišah ni takšne škode, ker so ljudje že navajeni tega in temu primerno tudi že nekaj generacij nazaja zgradili spodnji štuk hiše, temu primerno. Na Ljubljanskem barju pa je kaj ? POHLEP, po denarju. Poplavna območja dali v pozidalne površine, ljudem pa povedali da tukaj pa že 20 let ni bilo nobene vode..(če so jim sploh povedali)..... in jih nadrsali da kupili parcele..(ljudje pa tud...a se ne znajo pozanimati al kaj?????)............................. Tako da... tiste kraje ki poplavlja že od nekdaj..... ni nič posebnega.....
piko112
13. 02. 2014 11.28
-3
Važno da sedaj Ljubljančani valijo krivde na druge občine
Samel Basic
13. 02. 2014 12.34
+0
ti veš... kje si to prebral? v cicibanu mogoče??
Gaja Bobek
13. 02. 2014 14.46
+2
ampak to je res, barje je barje, tam ne bi smeli zidati, pa še naravo svinjajo, potem pa jokajo, ko jih zalije, kot da bi šel zidat v morje, ko je oseka
Samel Basic
13. 02. 2014 23.20
te motjio ljudje, ki živijo na barju mogoče?? Pa v Črn vasi, Igu,Mateni itd.?? Če nisi opazil ni samo del Lj. pod vodo...