Slovenija

Komisija o Golobiču stoji pred prvo oviro

Ljubljana, 29. 10. 2009 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni komisiji, ki preiskuje sum korupcije pri ravnanju ministra za visoko šolstvo Golobiča pri pridobitvi sredstev in poslov za skupino Ultra, se je zataknilo že na samem začetku.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs

Želeli so določiti obseg preiskave, a so koalicijski člani komisije na predlog Cvete Zalokar Oražem sprejeli sklep, da bodo predhodno dobili mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, do kod lahko seže preiskava.

Seja je bila za javnost zaprta, ko je bila končana pa je predsednik komisije Rudolf Petan (SDS), povedal, da je  predlagal, da bi komisija najprej sprejela sklep, s katerim bi določila obseg preiskovalnih dejanj, nato pa ga na naslednji seji dopolnila še s predlogom koalicije. Slednja je namreč predlagala, da bi v preiskavi pridobili še nekatera dodatna gradiva.

Glede predloga poslancev koalicije je Petan povedal, da je je sam imel občutek, da pri predlogu ni šlo toliko za vsebino, pač pa za "do neke mere zavlačevanje".

Zares: Ne gre za zavlačevanje

Predstavnica Zaresa v komisiji Cveta Zalokar Oražem je v izjavi novinarjem takšen očitek zavrnila. Povedala je, da so pobudo, naj svoje mnenje pove tudi zakonodajno-pravna služba DZ, podali zato, ker med člani komisije obstajajo različni pogledi, do kod lahko seže preiskava.

Po njenem se namreč preiskovalna komisija tokrat prvič ukvarja s posameznikom, sama preiskava pa se tudi prvič nanaša na termin, ko javni funkcionar ni opravljal svoje funkcije. Dodala je še, da predlagani sklep o tem, kaj naj bi zaobsegla preiskava, sicer podpirajo, bodo pa do naslednjega tedna pripravili še dodatne predloge, katero gradivo naj pridobi komisija.

Preiskovali bodo sum korupcije

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: POP TV

Komisija je bila ustanovljena 15. julija na pobudo poslanskih skupin SDS, SNS in SLS. Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je ustanovitev komisije nujna, da bi se ugotovila politična odgovornost Golobiča "zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji", povezanega s podjetjem Ultra, katerega solastnik je Golobič. Člani komisije bodo skušali preiskati sum klientelizma in koruptivnega ravnanja "pri pridobitvi slabo zavarovanih posojil, ki so bila skupini okoli podjetja Ultre odobrena s strani NLB". Komisija bo tudi preiskovala sum klientalizma in koruptivnega ravnanja Golobiča ob "pridobitvi znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra", med njimi tudi ob pridobitvi posla za "elektronizacijo študentske prehrane in nekaterih poslov z Mestno občino Ljubljana".

Končno naj bi komisija preiskala tudi sum, "da podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso pravi oziroma točni". Po mnenju Tanka ima Golobič deleže tudi v podjetjih, ki jih ni prijavil komisiji, "in da prijava evidentno ni korektna, saj je v prijavi le eno podjetje".

Golobič: Namen je medijska pozornost

Golobič je sicer očitke predlagateljev za ustanovitev komisije že zavrnil. Poudaril je, da je večina razprave o uvedbi parlamentarne preiskave namenjena predlagateljem preiskave, njemu pa ni omogočeno odgovarjati ali biti neposredno vključen v razpravo.

Vsebina "tega medijsko-političnega linča", ki ga po njegovih besedah uprizarjajo podpisniki zahteve za uvedbo preiskave, je po Golobičevem mnenju predvsem zasesti čim več medijske pozornosti, brez razprave na podlagi dejstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
30. 10. 2009 08.18
Upajmo vsaj na enega "poštenega" sodnika (med redkimi), da bodo dal za zapahe to nepošteno "ZARES", cela stranka je ena "tolpa" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bucymd
29. 10. 2009 17.01
pa ne njega on je najbolj pošten med poštenimi!
komarec
29. 10. 2009 15.15
zahod.west 29.10.2009, 12:51 10 stalinist pač ostane stalinist , čeprav se pobarva v oranžno. Točno tako se strinjam, valja za vse, tidi za Janšeta.
Klizma
29. 10. 2009 15.02
Prijatelju v stiski je treba pomagat.
SherlockH
29. 10. 2009 14.42
Kakšen izprijen levak si bo celo upal trditi, da je Globič liberalec, heh.
burek55
29. 10. 2009 14.39
leta enaindevedeset smo bili enotni da se resimo komunizma, sedaj po dvajsetih letih moremo ponovno ustanovit teritorjalno obrambo da popucamo ostanek komunizma,najbolje ponovit sistem ozne ,danes si jutri te ni,pa zacet nanovo zivet.
SherlockH
29. 10. 2009 14.36
Po levičarskih medijih sodeč, Golobič preseže zgolj filozofski "instrumentarij" in ga celo dopolnjuje z naravoslovnimi vedami.Njegov domet oz. razum je po Repovževo ali Miheljakovo tako širok, da bi ga težko analizirali zgolj z numeričnimi prijemi. Pri njem je vsak predlog povsem naključen in ne naprej načrtovan. Bravo Golobič, kdaj bom lahko prebral naslednji znanstvani članek v tuji reviji??...Vprašanje je seveda retorično!
Krasinius
29. 10. 2009 14.24
Rizmanu to uspeva, pa v prejšnjem mandatu je Žnidaršič vedno glasoval proti lastni vladi, tudi to se dogaja.
nibo
29. 10. 2009 14.22
RADO6 Ne vem sicer kaj bo preiskava pokazala ampak Golobič je klientelist skorumpiranec ter lažnjivec, da mu ga težko najdeš enakega.... heh Mislm da jih je pri SDS kar nekaj.
Titus01
29. 10. 2009 13.54
@Renatol Ne bi se strinjal. Rekel bi, da je problem politike partijska disciplina. Stranke so večinoma glasovalni stroji, ker je brez podpore politične stranke praktično nemogoče biti izvoljen. Tako lahko vrhuška nadzoruje poslance, kar se dogaja tako (manj) na levi kot (bolj) na desni. Ni pomembno, ali je izvoljen dober ali slab človek. Proti partijskemu diktatu bo težko šel.
RenatoI
29. 10. 2009 13.35
Vsi politiki so isti, vlada ustavna sodišča, sistem je v ..... Ker če si slučajno tak tip da hočeš v politiko zaradi tega ker se zavzemaš za ljudi nimaš šans. Politiki rekrutirajo samo takšne ki so njim podobni (tatovi, lažnivci, super egoisti...)
RADO62
29. 10. 2009 13.01
Ne vem sicer kaj bo preiskava pokazala ampak Golobič je klientelist skorumpiranec ter lažnjivec, da mu ga težko najdeš enakega.... heh
Meri.m
29. 10. 2009 13.00
Šele sedaj sem opazila podobnost med Oražem in oranžnim.
Klizma
29. 10. 2009 12.55
aha, to vas ne zanima, g. CVETA. Gre le za navadne državljane .
Meri.m
29. 10. 2009 12.52
Upam, da sebodo slovenske – »pardon« (volilne ovce) na naslednjih volitvah spomnile tudi vseh tistih, ki so sedaj podprli LAŽ za slovensko vrednoto.
zahod.west
29. 10. 2009 12.51
stalinist pač ostane stalinist , čeprav se pobarva v oranžno
zahod.west
29. 10. 2009 12.50
Golobič: Namen je medijska pozornost ??????? Ali je prepovedano , da rdečuhi pridejo pod medijsko POZORNOST?
est
29. 10. 2009 12.38
Tovarišica Cvetka mi morala biti na nasprotni strani mize, poleg tovariša Golobiča.
Klizma
29. 10. 2009 12.30
Glej , glej in se čudi ! CVETA ZALOKAR ORAŽEM - prva ovira na poti !!!! KAKO NENAVADNO !!!
manco-capac
29. 10. 2009 12.29
Še dobro, da naše visoko šolstvo in znanost sploh še nista "šla v franže", ker s pristojnimi ministri nimata sreče - najprej ena še na pol pripravnica, potem nek podjetnik-politik, noben pa nima niti magisterija. Prav v posmeh univerzi in znanosti nasploh!