Slovenija

ZZZS: Primerjava je neprimerna in zavajajoča

Ljubljana, 15. 05. 2013 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dan oskrbe za zapornika stane okoli 100 evrov, medtem ko domovi za ostarele za 24-urno oskrbo varovanca dobilo od ZZZS zgolj slabih 14 evrov na dan. A na ZZZS poudarjajo, da gre za zavajajoče podatke in mešanje jabolk in hrušk.

Znotraj socialnega resorja se ne zavedamo stanja, opozarjajo v SSZS, kjer pozive in napotke po iskanju notranjih rezerv in racionalizacijah težko sprejmejo, saj so zanje rezerve samo še v krčenju mreže, odpuščanjih in radikalnih posegih v pravice državljanov.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) je že večkrat opozarjala, da imajo vedno večje težave pri izvajanju javne službe. Da se stanje kljub številnim opozorilom ne izboljšuje, pač pa še slabša, opozarjajo tokrat.

"V zadnjih letih se stanje ne ureja niti na finančnem in normativnem področju niti pri vsebinskih in organizacijskih vprašanjih – nasprotno, stanje se slabša, nepravilnosti poglabljajo, sistem pa je vse slabše načrtovan, voden in vse manj stabilen," opozarjajo v skupnosti. Prav tako pravijo, da se z najnovejšimi varčevalnimi ukrepi, posegi zdravstvene zavarovalnice, pa tudi odločitvami vlade in socialnih partnerjev, poglabljajo nepravilnosti in nesorazmerja.

Normativ za prehrano zapornika je primerljiv s celodnevno namestitvijo, oskrbo in socialno oskrbo v domu.
Normativ za prehrano zapornika je primerljiv s celodnevno namestitvijo, oskrbo in socialno oskrbo v domu. FOTO: Thinkstock

Dejanski strošek kadra v domovih za starejše in posebnih zavodih za leto 2012 znaša 97,6 milijona evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za osnovni program institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih namenil 101.482.255 evrov. Ta znesek vključuje tako kadre kot tudi materialne stroške. Za stroške dela je po podatkih ZZZS namenjenih 71,5 milijona evrov, kar pomeni, da več kot 26 mio. € stroškov dela zdravstvenega kadra izvajalci pokrivajo iz virov, ki so namenjeni pokrivanju materialnih stroškov in iz stroškov oskrbe, ki jo plačujejo uporabniki.

Skrb za starejše v neenakopravnem položaju

V skupnosti opozarjajo, da tudi primerjave med različnimi izvajalci, ki izvajajo primerljive storitve, kažejo, da je sistem nastanitve, oskrbe in nege starejših v neenakopravnem položaju, starejši pa so kot skupina uporabnikov v sistemskem smislu diskriminirani. Tako so v skupnosti za primerjavo navedli podatke za oskrbo v bolnišnici in zaporu.

Normativ za zdravstveni tim je za domove, ki so vse bolj negovalne bolnišnice, več kot dvakrat slabši kot za zapore, opozarjajo v SSZS.
Normativ za zdravstveni tim je za domove, ki so vse bolj negovalne bolnišnice, več kot dvakrat slabši kot za zapore, opozarjajo v SSZS. FOTO: Thinkstock

Plačilo uporabnikov za 24-urno oskrbo v domu za starejše v povprečju znaša 18,46 evrov na dan. Plačila ZZZS za 24-urno nego so povprečno 13,94 evra na dan. Imajo pa v povprečju en zdravniški tim na 302 varovanca. Za podaljšano bolnišnično zdravljenje v negovalnem oddelku bolnišnice je plačilo ZZZS za zdravstveno nego in oskrbo 109,12 evra na dan, medtem ko davkoplačevalce oskrbni dan zapornika v koprskih zaporih stane 82,68 evra na dan, medtem ko prehrana stane 17,82 evra na dan. V zaporu imajo en zdravniški tim na 128 uporabnikov.

"Navedeni podatki dovolj zgovorno opisujejo dejanska razmerja. Normativ za prehrano zapornika je primerljiv s celodnevno namestitvijo, oskrbo in socialno oskrbo (vključno s prehrano, za katero je cenovni normativ pod 4 evre) v domu. Normativ za zdravstveni tim je za domove, ki so vse bolj negovalne bolnišnice, več kot dvakrat slabši kot za zapore. Cenovni normativ za prehrano v bolnišnici je višji od skupne oskrbe in nege v domu," opozarja predsednik upravnega odbora SSZS Boris Koprivnikar.

Zdravstvena zavarovalnica plačuje negovalnemu oddelku bolnišnice na dan ceno, ki v domu zadostuje za več kot en teden zdravstvene nege.

"Dokler torej obstajajo taki nerazumljivi, krivični in nenazadnje formalno nesprejemljivi pogoji za izvajanje dejavnosti oskrbe in nege starejših, enostavno nočemo in ne moremo sprejeti nobenih dodatnih omejitev in zahtev, saj smo že dosegli mejo, ko ne bomo mogli sprejeti niti odgovornosti za stabilno delovanje institucij v javni mreži," še dodaja Koprivnikar.

Skupnost še dodatno čudi, kako je mogoče, da so del pogajanj s socialnimi partnerji tudi strokovna vprašanja, povezana z opredelitvijo dejavnosti zdravstvene nege, saj to nikakor ni predmet dogovorov s sindikati, ki s takimi zahtevami odločno presegajo svojo vlogo, vlada pa, po mnenju skupnosti, s pogajanji o teh vprašanjih pristaja na nadaljnje poglabljanje kaotičnega stanja v sistemu.

ZZZS: Gre za zavajajoče podatke

Z ZZZS so v odzivu na pismo SSZS odgovorili, da bo zavod v letu 2013 namenil socialnim zavodom za 29,1 milijonov evrov oziroma za 28,7 odstotka več finančnih sredstev za zdravstveno nego varovancev, kot jih je namenil leta 2008 pred nastopom gospodarske krize in varčevalnih ukrepov v zdravstvu. "Večina teh sredstev je bila skladno s sklepi vlade namenjena povečevanju števila postelj (varovancev) v socialnih zavodih, predvsem v novih zasebnih domovih za starejše občane s koncesijo, delno pa tudi za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju," pojasnjujejo na ZZZS. Prav tako poudarjajo, da med ostalimi zdravstvenimi dejavnostmi beleži v tem obdobju pozitivno rast le osnovna zdravstvena dejavnost, in sicer 4,7-odstotna rast (17,4 milijonov evrov).

ZZZS trdi, da je bila dejavnost socialnih zavodov med zdravstvenimi dejavnostmi deležna najvišjih rasti finančnih sredstev v preteklih petih letih, kljub varčevalnim ukrepom v zdravstvu, kar dokazuje tudi delež odhodkov za socialne zavode v strukturi vseh odhodkov ZZZS, ki se je povečal s 4,6 odstotka v letu 2008 na 5,2 odstotka v letu 2012, za leto 2013 pa je ta delež načrtovan že v višini 5,7 odstotka.

Očitki o nepremirljivosti oziroma mešanju jabolk in hrušk

Na ZZZS kot zavajajočo ocenjujejo tudi primerjavo cene zdravstvene nege v domovih za starejše občane in cene dneva oskrbe v negovalni bolnišnici.
Na ZZZS kot zavajajočo ocenjujejo tudi primerjavo cene zdravstvene nege v domovih za starejše občane in cene dneva oskrbe v negovalni bolnišnici. FOTO: Thinkstock

Na ZZZS kot zavajajočo ocenjujejo tudi primerjavo cene zdravstvene nege v domovih za starejše občane in cene dneva oskrbe v negovalni bolnišnici. Domovi za starejše občane namreč niso namenjeni diagnostiki in zdravljenju njihovih varovancev, saj se le-to po presoji osebnega ali napotnega zdravnika opravi v ambulantah, bolnišnicah, zdraviliščih, klinikah in inštitutih. V ceno dneva oskrbe v negovalni bolnišnici pa so seveda všteti vsi stroški osebja, bolnišničnih zdravil in drugi materialni stroški, stroški amortizacije zgradb, najdražje medicinske opreme in drugih osnovnih sredstev, vključno s stroški bivanja in prehrane bolnika v bolnišnici.

V sredstvih zdravstvene nege v domovih za starejše občane pa so vključene zgolj nekatere, časovno omejene storitve zdravstvene nege brez zgoraj naštetih stroškov, zato so takšne primerjave neustrezne in zavajajoče. K ceni zdravstvene nege v domovih za starejše občane je namreč treba prišteti še stroške "socialne" nege, stroške bivanja in prehrane, stroške nezdravstvenega osebja, stroške zdravil in medicinskih pripomočkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Cinderella_
18. 06. 2013 12.32
Očitno bo tudi tokrat držalo, da je bolje da se stara hiša poruši in se novo zgradi, kakor pa da do onemoglosti popravljamo dotrajano, ki se bo tako ali tako podrla prej kot slej, ker pač mojstri niso ˝ta pravi¨!
Buena Vita
15. 05. 2013 22.33
+12
čist enostaven,a njee, bolje je biti kriminalec kot pošten človek,vsaj za slovenijo je to deset zapovedi
odpisan2x
15. 05. 2013 18.02
+7
peživnina,ki jo nekdo plačuje za otroka pa 145ue na mesec-vsem se vam je scupal
Pivojevoda
15. 05. 2013 17.33
-1
Upokojenec in mlad človek, ki so mu vsiljene iste biološke fizične omejitve, je torej isto, razumem.
Pivojevoda
15. 05. 2013 17.34
+3
Toliko pač stane, da država iz mladih, zdravih ljudi naredi bolane, ostarele invalide.
Ševednonaskradejo
15. 05. 2013 17.33
+27
Samo za primerjavo: celomesečna socialna pomoč znaša 260 EUR/na enega poštenjaka, pri čemer pa morajo brezposelni prejemniki socialno pomoč vračati (oni ali njihovi dediči), če morebiti posedujejo zasebno premoženje. Kaznjenci v RS uživajo standard, kot bi bili za polni penzion nameščeni v hotelu B kategorije. Delati jim ni potrebno (ker je po Ustavi prisilno delo nedovoljeno), prav tako pa jim iz zasebnega premoženja ni potrebno vračati stroškov komfortne zaporniške oskrbe. Če torej kdo ostane brez sredstev za življenje, je zanj vsekakor bolje, da se pusti pravnomočno zapreti (toda pozor! to mora biti kaznivo dejanje in ne uklonilni zapor zaradi banalnega prometnega prekrška!) kot da pri CSD zaprosi za socialno pomoč. V Sloveniji imajo povzročitelji kaznivih dejanj vsekakor bistveno več pravic, kot pa nedolžne žrtve tajkunskih prevzemov. Čudi me, da je v tej OGABNI državi sploh še kdo pošten.
dobra_tetka
15. 05. 2013 16.43
+12
18eur prehrana na dan!?!? Pejmo vdi v zapore, bomo dober jedl...
vonjdobrot
15. 05. 2013 16.38
+5
Zdravstvena oskrba se res ne more primerjat z oskrbo zapornika. Avtorici članka priporočam, da drugič, ko uporabi primerjavo z oskrbo zapornikov jih lahko svobodno in korelacijsko primerja s tistimi, ki so v zaporih zaradi neplačanih preživnin po 194čl KZ, medtem ko je nadomestilo preživnine iz sklada manjša od cene oskrbe (tj.72 eur /otroka) Huh, avtorica kaj boš pa zdej rekla? 2400 eur/mesec/glavo; otrok pa 72 eur/mesečno? Kam je izginilo raziskovalno novinarstvo? Javno raje govori o mahinacijah tožilstva, pa ti zaploskam!
povrsniste24kur
15. 05. 2013 15.45
+5
kaj pa je to \"nepremirljivosti\"?? prosim za razlago draga nina šašek kocbek.
peglezn
15. 05. 2013 15.26
+6
Njim je glavno, da ne razpada njihova plača. Jim bo pa Janšek ali njegov papak Bručan znova podpisal malo koncesij za privat, pa bo...
Strelec74
15. 05. 2013 15.25
+2
Ja lahko ga uvedejo tudi za tiste nad 2000 EUR...BREZ PROBLEMA!
24vohomurckov
15. 05. 2013 15.13
+10
...jah,ko inf. pricurlja v javnost ,tako ni nič res......zdravstveni sistem pa razpada....ane!??
JežekTekaTeka99
15. 05. 2013 14.59
+12
Če kupujejo prazne škatle skret papirja za 500.000 eurov ... politaq ne more klapat, pa to ...
Lovetake
15. 05. 2013 15.01
-3
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 16.31
+3
Točno to je.....porabi vsak zapornik za 50.00 eur samo WC papirja na dan. Ja seveda mora bit tko poj.
kolcamož
15. 05. 2013 14.59
+13
že pred tridesetimi leti sm reku,da bodo domovi počasi postali hiralnice in to se uresničuje
beowulfsam
15. 05. 2013 14.49
+8
Hm, uvest zapore po zgledu kakih bolj revnih držav (po principu 1 zapornik na 5m2) pa bomo pršparal. Zdj pa 100 EUR/dan, sej ni čudn, da država noče zapirat folka...preveč stane, pa še tožjo te barabini za odškodnino, če jih kaj preganjaš na sodišču ...sama izguba.
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 14.47
+4
Pa še nekaj...pošljimo jih na TAJVAN, tam se preživi s 250.00 euri na mesec, stan in hrana. Kaj je naš sistem blesav, toliko kot tisti ki ga je naredil. Birokracija in sesalci državnega denarja. Šef zaporov v Texasu je postavil šotore za kaznjence in ko so se nekateri pritoževali jim je dal jasno vedeti, da so šotori in pogoji isti kot tisti ki jih imajo njihovi rojaki / vojaki v Iraku. Pri nas je vsak zapornik DOBRODOŠEL, ker napihuje finančne stroške in omogoča nova delovna mesta.
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 14.30
+8
V domu vsak porabi kolikor ima in to zelo malo...v ZAPORNEM SISTEMU pa se pasejo nešteti. Privatizirati bi bilo treba zapore ali pa enostavno poslati oskrbovance v zapor zapornike pa v domove za stare. Poceni državnih ustanov NI. Država je bila VEDNO SLAB GOSPODAR, že v Jugi in pred njo. Državo VEN iz gospodarstva pa se ne bodo dogajale take anomalije.
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 14.34
+7
Včasih sem gledal na discoveriju zapore v USA, 1 paznik na 100 do 200 obsojencev. Halo, ali so naši bolj besni da rabijo skoraj vsak svojega paznika ? Naj rečejo kar koli, situacija je nerealna. Na Dobu in posredno okoli penalnega sistema je verjetno zaposlenih več javnih uslužbencev kot pa je zapornikov. In ti imajo regres, dodatek na izmensko delo, dodatek na del. dobo, dodatek na nevarnost, dodatek za tuj jezik ali dialekt, načrtovano napredovanje.......
denden
15. 05. 2013 21.05
+0
Nevem zakaj si tako dolgo čakal in se nisi zaposlil v zaporu, če se ti zdi, da je tako fino delat tam, razpisov je bilo do nedavnega dovolj.
Tok..Tok..EU Trojka..pa to
15. 05. 2013 14.29
+21
In koga mate v zaporih ? Paštetkarje...bicikelj tatove...pa narkiće....pol je pa fertik...pa to ... ************* Balkanski bojevniki...so pa itaq svojo hrano naročeval...pa to ... Še paznike so častil s Pizzam...da jih ni krivil...pa to ...
Lovetake
15. 05. 2013 14.40
-4
Lovetake
15. 05. 2013 14.41
-4
Joojj..bednik...pike bedne..pa to ejga joooj
Duhec3
15. 05. 2013 14.42
+1
Tok... Tok... Poznam bivšega zapornika, ki je mel skor stanovanje v zaporu. Noro, brez pravil, vse po njegovih željah. A veš kdo je to????
Tok..Tok..EU Trojka..pa to
15. 05. 2013 14.43
+2
24vohomurckov
15. 05. 2013 14.45
+2
24vohomurckov
15. 05. 2013 14.47
+1
...saj veš kdo je....duhi!! :-)....ajmeeee ženska!
24vohomurckov
15. 05. 2013 15.13
+2
...videl...Duhec3...začetnici......očitno nimava istega človeka v mislih.....bo že držalo,da je takih tičkov več... :-)
?\?~
15. 05. 2013 14.27
+5
tajkune v dom ostalerih.......na standard žnj.........
TRUMPP
15. 05. 2013 14.31
+3
A imaš še kaj placa? Šrot bo kmalu star. Recimo.
5301
15. 05. 2013 14.26
+16
važno da se metadon pije vsak dan v litrih. kolikor vem je liter 8.000 eur. narkomane podpirat, delavce odpuščat in in kdor ostane pa z vladnimi ukrepi zatirat. to je slovenija
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 14.36
+0
Metadon za vse brezposelne, pa bodo zadovoljni....
ZokiJeNas
15. 05. 2013 14.48
+3
TRUMPP
15. 05. 2013 14.25
+10
Večina zapornikov je poštenih. Pač niso imeli denarja za odvetnike. Pravi lopovi so še zunaj Pač imajo denar za odvetnike. To je to.
JežekTekaTeka99
15. 05. 2013 14.25
+6
Itaq ... vsi so nedolžni, pa to ... sam res, pa to ...
Duhec3
15. 05. 2013 14.27
+10
Eh, vsi niso nedolžni, največji kriminalci so pa na prostosti, to se pa strinjam.
TRUMPP
15. 05. 2013 14.30
+3
Duhica govorim o kurjih tatovih. Mislim, da nisem daleč od resnice.
Duhec3
15. 05. 2013 14.33
+1
kurz Kaj ti naj napišem???? V bistvu se strinjam a za dva vem, da nista kurja tatova in na prostosti predstavljata grožnjo. En je bivši vojak tujske legije, ki ma po prestani kazni izgon, en je pa morilec, itd.....
12345cenzurirani54321
15. 05. 2013 14.37
Duhec3
15. 05. 2013 14.38
+1
Tok... Tok... Odvisno je kdo je vpleten v primer. Vse je konstrukt, škoda časa.
24vohomurckov
15. 05. 2013 14.42
+1