Slovenija

Zagon gospodarstva: 'Ob svetem nikoli ali kaj prej?'

Ljubljana, 10. 04. 2012 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delodajalci so z osnutkom nacionalnega reformnega programa zadovoljni, sindikati pa menijo, da je preveč osredotočen na konsolidacijo javnih financ in premalo na razvoj do leta 2020.

Socialni partnerji so se vnovič srečali na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), kjer so se pogovarjali o nacionalnem reformnem programu 2012–2013. Nacionalni reformni program je pripravljen kot del letnega poročanja Evropski komisiji, ESS pa ga je obravnaval kot osnutek.

Vlada osnutek po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Aleša Živkoviča še dograjuje, v končni obliki pa bo dokument sprejela na četrtkovi seji. Bistvenih sprememb besedila sicer državni sekretar ne pričakuje. Kot je izpostavil, bodo vezane na nižanje plač v javnem sektorju in vključitev 14 ukrepov, vezanih na priliv v državni proračun.

Jože Smole v družbi Andreja Vizjaka
Jože Smole v družbi Andreja Vizjaka FOTO: Aljoša Kravanja

Predsedujoči ESS in generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je dejal, da je dokument po oceni delodajalske strani ambiciozno zastavljen, usmeritve pa prave. Ob tem je opozoril, da je bilo v Sloveniji podobnih dokumentov že ogromno, da pa so bile v preteklosti vedno težave z njihovo implementacijo; z razumevanjem in izvedbo njihove vsebine. V tej luči je poudaril, da se delodajalci zavzemajo za udejanjenje programa skozi pogajanja za nov socialni sporazum.

Sindikati stvari vidijo drugače

Nacionalni reformni program navaja ukrepe, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije EU - Evropa 2020, pa je spomnil izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko. Ker naj bi začrtal način, kako doseči zavezujoče cilje v obdobju, ki presega mandat te vlade, dokumenta "ne moremo razumeti kot predmeta javnofinančne konsolidacije", je poudaril.

Skladno s tem je bil Zorko kritičen, da dokument temelji na varčevalnih ukrepih. To pomeni, da temelji na varčevanju pri upokojencih, brezposelnih ipd. in pozablja, da je bistvo strategije Evropa 2020 boj proti socialni izključenosti in revščini, je zatrdil.

Sindikalist je bil razočaran tudi zato, ker so se socialni partnerji z dokumentom le seznanili. To, da delodajalci in sindikati niso bili udeleženi pri nastajanju dokumenta, je po njegovih besedah v nasprotju s standardi in normami EU. "Mi želimo biti soustvarjalci razvoja," je pojasnil in dodal, da vključitev socialnih partnerjev zagotavlja tudi socialni mir.

"Kdaj bo potem prišlo do tega zagona gospodarstva? Ob 'svetem nikoli' ali kaj prej?" je vprašal Štrukelj.
"Kdaj bo potem prišlo do tega zagona gospodarstva? Ob 'svetem nikoli' ali kaj prej?" je vprašal Štrukelj. FOTO: Thinkstock

Štrukelj opozarja, da tabele kažejo na padanje števila zaposlenih

Prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj pa je dejal, da gre pri nacionalnem reformnem programu predvsem za vprašanje, "ali je to dokument, ki Bruslju sporoča, kaj bomo počeli, kaj se dela, ali je to zgolj neki formalen dokument, ki naj zadovolji potrebe bruseljskih birokratov". Ob tem je Štrukelj opozoril, da so v dokumentu zadeve, ki niso dogovorjene.

Štruklja skrbijo tudi nekatere druge "izrazito pesimistične napovedi". Glede tega je omenil besede vlade, da bo v primeru sprejetja ukrepov sledil zagon gospodarstva in bomo dobili nova delovna mesta. Ob tem pa v nacionalnem reformnem programu beremo iz tabel, da bo število zaposlenih padalo še vse leto 2012, je dejal Štrukelj. "Kdaj bo potem prišlo do tega zagona gospodarstva? Ob 'svetem nikoli' ali kaj prej?" je vprašal.

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Igor Antauer se je strinjal s Štrukljem, da glede na dokument ni mogoče pričakovati zagona gospodarstva. "Mi imamo že v ostalih reformnih programih težavo. Vsi govorimo o novih delovnih mestih, vendar je treba ustvariti pogoje zanje. Vemo, v kakšnem krču je bančni sektor. Vemo, da se zmanjšujejo investicije – tudi investicije javnega sektorja. Težko verjamem, da bomo imeli resen zagon," je povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
10. 04. 2012 13.55
+3
naše gospodarstvo bo preneseno v srbijo a tako so nas pred leti pumpali kako delamo za srbe!
kozlarija2
10. 04. 2012 13.41
+7
edina rešitev je da se odgovorne strpa v zapor in ustvari nov sistem, drugače problemov ne bomo rešili nič ampak samo preložili za kakšno leto
ligison
10. 04. 2012 13.26
+10
edina rešitev so kvalitetna delovna mesta, ki bi ustvarjala, le ta bi dala zagon ubobožanemu gospodarstvu, in nič drugo nas ne more rešit, ne moreš verjeti da odgovorni še kar tiščijo glavo v pesek
666gi
10. 04. 2012 12.49
+4
Bomo šli pa v tujino ... Tu nas ne cenijo !
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
10. 04. 2012 13.14
+2
Peter Kralj 1
10. 04. 2012 13.23
+3
lombroso
10. 04. 2012 11.41
+20
Hvala bogu, da imamo ministra za delo, družino in socijalne zadeve ANDREJA VIZJAKA . Človek se res spozna na čisto vse. Četudi ni ekonomist, razlaga o ekonomiji kot bi bil doktor ekonomskih znanosti. Tudi o ustavi ve vse, o njej lahko poučuje pravnike. Ljudje pa smo njegovi poskusni zajčki, če sedanji ukrepi ne bodo zadostovali, bo takoj iz rokava stresel nove ukrepe, bomo še malo zategnili pas. Nikoli pa ni rekel, da s svojo glavo garantira, da bomo čez pet let zaradi ukrepov te vlade živeli bolje. Naj dokaže, da lahko preživi 4 člansko družino z 1200 evri, ob tem da mu položnice in najemnina za stanovanje pobere polovico tega zneska. Naj pogleda otroku v oči in mu pove, da ne bo videl morja in da ne bo hodil na treninge, ker ati nima denarja za njegovo športno opremo. Pa ta plačni sistem ki je sedaj v veljavi je uvedla prav njegova stranka, naj sedaj nekdo za slab plačni sistem odgovarja. Pa ne mi sedaj trobit, da ni novih zaposlitev v JU. Danes zjutraj se je v naši pisarni pojavil poba pri 25 letih, ki je na novo zaposlen, tudi povedal je, kdo mu je zaposlitev priskrbel, tako da "za naše" ni problema. Pa če bi bil vsaj premeščen znotraj JU bi še nekako razumel, tip je prišel iz gospodarstva, kao nadomestilo za nekoga, ki je pred 4 meseci odšel v pokoj.
Darko32
10. 04. 2012 12.10
+7
Ni kaj dober je ta strokovnjak. Samo nekaj ne razumem. KAko je on opravljal delo inšpektorja za delo v komunizmu in če je njegov moto bil odločitve na podlagi domnev in je potem šlo vseskupaj v maloro. Če gledam in analiziram ukrepe opažam, da nas ti ukrepi dejansko peljejo z hitrejšimi koraki v propad. NAmreč Vizjak je nasedel tistim, ki zagovarjajo lažno solidarnost. NAjbolj pa bodo prizadeti delodajalci in SP-ji.
AlternativeFacts
10. 04. 2012 11.15
+7
"Ob tem je minister poudaril, da bodo kratkoročni ukrepi za uravnoteženje državnega proračuna, ki v teh dneh odmevajo v javnosti, le malo v primerjavi z ukrepi, ki nas čakajo v prihodnjih letih in s katerimi "bomo državo tudi strukturno popeljali iz objema primanjkljaja". " ..... Nabijanje v 3pm...Drugače pa....Imate plačo višjo od 1200€ neto?Če da,potem se nimate česa bati.V nasprotnem primeru pozdravite "brate" romune in bolgare...abe Janša
Gunnar
10. 04. 2012 11.05
+8
folk ne rabi \"pametnih\" predlogov ampak pametne ukrepe, recimo odpiranje novih delovnih mest, da bodo ljudje imeli zaposlitev, naslednji predlog bi bil, da se popolnoma ukine nepotizem in se zaposli kader, ki je usposobljen in kos delovnim nalogam... ampak žal še vedno so to utopične misli, ker smo še vedno v republiki sloveniji.
RED_line
10. 04. 2012 10.55
+13
kaj bodo naredili? že celo življenje niso delali nič in bodo zdaj kar na 1x dali par pametnih predlogov kako rešit zadevo? dej nehaj! končalo se bo tako kot z jugoslavijo. ko bedaki vladjo je pač tako
Phuket5020.2
10. 04. 2012 11.02
+8
Sedaj bodo spremenil še ustavo, da nam vzamejo še zadnje pravice in da bo JJ lahko delal popolnoma vse kar bo hotel. Kam smo prišli. Sam še ketne za narod naj nabavijo, pa smo tam .....kje že?
VOY
10. 04. 2012 10.50
+11
Dušan Semolič. \"Glede na to, da smo gradiva pregledali, nas današnja seja ne more v ničemer presenetiti. Znana so stališča vlade, znana je ponudba. Slabo je prav to, da mi na te dokumente ne moremo vplivati. Prav bi bilo, da bi jih tudi mi sooblikovali,\" ------------- Kwa pa nis tiste izpred 20let SO OBLIKOVAL?? Če bi jih neb bili danes...MONGOLIJA !! Tisto kar Modrec naredi na ZAČETKU....Bedak naredi na KONCU !!!
JezekTekaTeka32
10. 04. 2012 10.48
+3
Tisti, ki vas bo udaril obrazec direkt v obraz se pa še vedno lahko zglasite pri Semoliču ... vas bo pa 10.000 v sindikatih zaposlenih ...
wsharky
10. 04. 2012 10.39
+6
... g. Vizjak bo pomahal s carobno palico in bo vse tezave odgnal ... ejga ...
JezekTekaTeka32
10. 04. 2012 10.39
-1
Obrazci so sprintani, čakajo vaš podpis ... zdaj pejte pa štrajkat ... sam ne mi pol jamrat, da ste službo zgubil, ker niste bili na delovnem mestu ...
VOY
10. 04. 2012 10.40
-4
Napisi na pisarni...so pa še v printu...bo fertik po štrajku...pa to
JezekTekaTeka32
10. 04. 2012 10.46
+0
Zlate gravure na vratih so bolj zamudne, ja ...