Slovenija
Oglas

Za vitalnost: manj soli in sladkorja

Ljubljana, 25. 09. 2017 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovnjaki nas že več let opozarjajo, da zaužijemo preveč soli in sladkorja, in to pogosto nevede. Zato so zaveze o zmanjševanju količine dodanega sladkorja in soli v prehranskih izdelkih, kakršno je sprejel Spar, dobrodošle.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Statističnega urada Republike Slovenije o tem, koliko sladkorja in soli zaužijemo, so zaskrbljujoči. Slovenke in Slovenci v povprečju dnevno zaužijemo okoli 12 gramov soli in 95 gramov sladkorja. To je veliko več, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, ki dnevni vnos sladkorja omejuje na 50 gramov ali 10 čajnih žličk, za vnos soli pa priporoča zgolj čajno žličko ali 5 gramov.

Spar Sladkor
Spar Sladkor FOTO: Spar Sladkor

Sparova zaveza

V skrbi za javno zdravje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga so se v Sparu zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne blagovne znamke. Plod uspešnega sodelovanja z dobavitelji in strokovnjaki na področju prehrane je pester nabor izdelkov z manj dodanega sladkorja in soli. Kot pravijo vodilni v Sparu, bodo s to zavezo nadaljevali tudi v prihodnje.

Manj soli in sladkorja v Sparovih izdelkih

V Sparu so količino soli začeli zmanjševati najprej v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje kar za polovico manj soli kot običajen kruh (le 0,7 g v 100 g kruha). Velika novost pa je izvrstna koprivna copatka, ki so jo razvili v Pekarni Spar in ji dodali za 30 odstotkov manj soli, kot jo ima običajno pekovsko pecivo. Okus koprivne copatke so obogatili s suhimi listi koprive, sončničnimi, lanenimi in sezamovimi semeni ter oljčnim oljem.

Istočasno so v Sparu priljubljenim izdelkom začeli zmanjševati vsebnost sladkorja. Na njihovih policah najdete pestro paleto izdelkov lastnih blagovnih znamk z manj ali brez dodanega sladkorja, ki vas bodo navdušili z okusom. Poleg tega so poskrbeli za raznovrstno izbiro izdelkov blagovnih znamk Spar, Natur pur in Veganz, s katerimi lahko nadomestite običajni, beli sladkor.

Z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, bomo Slovenci v enem letu zaužili kar 15 ton sladkorja manj.
Z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, bomo Slovenci v enem letu zaužili kar 15 ton sladkorja manj. FOTO: Spar Sladkor

Ne pozabimo na gibanje

V okviru svoje zaveze so v Sparu stopili še korak dlje. Svoje kupce želijo ozaveščati o pomenu izbire kakovostnih maščob tako v izdelkih kot pri pripravi hrane, poudarjajo pa tudi pomen prehranskih vlaknin pri pestri in uravnoteženi prehrani. V sodelovanju z osebno trenerko Tamaro Simovič so pripravili tudi motivacijski program Začnem danes, ki ga lahko spremljate na Sparovih profilih Facebook ali Instagram.

Spar Sladkor - 3
Spar Sladkor - 3 FOTO: Spar Sladkor

www.spar.si

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1