Slovenija

Za več slovenščine po svetu

Ljubljana, 20. 11. 2008 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Boštjan Žekš se bo kot minister za Slovence po svetu zavzemal za sodelovanje z visoko izobraženimi Slovenci v tujini, namerava pa dati večjo podporo učenju slovenskega jezika.

Boštjan Žekš na zaslišanju
Boštjan Žekš na zaslišanju FOTO: Dz-rs.si

Pred pristojno parlamentarno komisijo se je kot zadnji predstavil Boštjan Žekš, ki ga mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor predlaga za ministra brez listnice. Pristojen bo za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Uvodoma je Žekš predstavil svoje osnovne usmeritve; na novo definirati enotni kulturni prostor in določiti, kako naj bi ta deloval, izpostavil pa je sodelovanje z visoko izobraženimi Slovenci v tujini in večjo podporo učenju slovenskega jezika.

Kot svoj prvi korak v vlogi ministra je Žekš napovedal, da bo prihodnji teden obiskal slovensko manjšino v Italiji.

Med predstavitvijo je Žekš tudi odločno dejal, da nasprotuje poenotenju krovnih organizacij slovenskih manjšin. "Zamejski Slovenci naj se organizirajo, kakor jim ustreza, mi pa jih moramo obravnavati enakopravno, glede na velikost njihove organizacije," je dejal.

Zakaj se Žekš ni predstavil že prej?

Predstavitev Boštjana Žekša kot kandidata za ministra za Slovence po svetu do zdaj ni bila mogoča. Sprememba zakona o vladi, ki določa, da imamo tudi ministra za to področje, je namreč v veljavo stopila danes.

Jutri glasovanje o deveti vladi po osamosvojitvi Slovenije

Poslanci bodo jutri odločali o imenovanju ministrske ekipe, ki bo sestavljala deveto vlado po osamosvojitvi Slovenije. Po zaprisegi novoimenovanih ministrov bo potekala primopredaja poslov med dosedanjim in novim premierom, v soboto pa se bo nova vlada že sestala na prvi seji.

Ministrska ekipa bo, če bo potrjena v državnem zboru, skupaj s predsednikom vlade štela 19 članov.

V vladi, ki jo bodo sestavljale koalicijske stranke SD, Zares, DeSUS in LDS, bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor sicer ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Mandatar, ki je listo kandidatov v državni zbor vložil 13. novembra, je poudaril, da listo v DZ vlaga pred za to zakonsko določenim rokom, saj se zaveda, da se mora nova vlada čim prej spopasti s posledicami, ki jih prinaša svetovna gospodarska kriza.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
21. 11. 2008 15.44
za večjo rabo slovenščine v sloveniji naj bo njegova prva naloga, da ne bomo več brali čudnih balkanskih črk, ki jih je v uporabi vse več!!!!!
cintaelu
21. 11. 2008 10.39
no..kot prvo se ze veselim, kdo me bo kontaktiral, kot visoko izobrazeno osebo, ki biva in dela v tujini, ker pac nimam dovolj VIP v Sloveniji..lol kot drugo..po eni strani se res strinjam, da ministra potrebujemo, ker ga res imajo vecine drzav, se celo tiste vzhodne, po drugi strani pa ne vem, ce je kandidat primeren za ta polozaj, saj o njem nic kaj ne vemo, vcasih pa to ministrstvo ureja hudo sporne zadeve, ki na sreco v SLo se niso tako hude....
dchello@yahoo.com
20. 11. 2008 22.04
Smo - enostavno rečeno - zelo bogata država in po zaslugah \'prejšnjih\' lahko odpremo tudi novo ministrstvo, ki bo skrbelo za razvoj slovenskega jezika med \'intelektualci\' v tujini.
dchello@yahoo.com
20. 11. 2008 22.02
Res dobro bi bilo začeti kar na domačih tleh. Zakaj potrebujemo tuj \'izobražen\' kader, saj bo to le (novo in ogromno) trošenje (davkoplačevalskega) denarja, saj je jedro težav na domačih tleh? In to velja tudi za novinarje tega \'portala\'.
populus
20. 11. 2008 19.51
minister za slovence? lepo vas prosim kam mečemo denar!! zmanjšat administracijo in zmanjšati sekretarje ,ki so tako in tako levi in vse svoje delo prelagajo na druge in ti na druge itd!tu gre ogromno denarja stran! minister za slovence?ne se hecat,tako in tako smo v izumiranju in počas bo vsak slovenček imel končnico-ič vi pa o nekem ministru za slo! beda
fantodfare
20. 11. 2008 17.13
Predlagam, da vsakega Slovenca pošljemo za en mesec na državne stroške v druge države in naj tam govorijo slovensko. He,he.
S slovenščino bi imel veliko dela že v Sloveniji, kar v samem parlamentu ! komentator Vitamin100: tudi vi bi morali obnoviti slovnico : - iz zdomci, iz posli ? MISLITE - Z ZDOMCI, S POSLI - - na keri strani ? pravilno NA KATERI strani - biuši ? pravilno BIVŠI - Slovenskega - pridevnike na ski, ški pišemo z malo i.t.d.
Skynet
20. 11. 2008 13.10
Glede te novice lahko rečem samo KONČNO! Vse države sploh Evropske imajo trdno navezo iz zdomci, sploh uspešnimi poslovneži, ki pomagajo svoji matični državami iz posli iz tujene, poglejte si Nemce, Francoze, Italjane,... mi Slovenci pa še vedno tavamo v temi, kdo je bil na keri strani med 2. sv vojno- ki nam ga je ubil biuši balkanski način mišlenja. Čas je, da stopimo družno naprej, ker smo sposoben narod in cenjen narod v Evropi! Tudi poskrbeti bi morali predvsem za učenje Slovenskega jezika, saj pri zdomcih iz Amerike skoraj že izginil.