Slovenija

Za več politične odličnosti

Ljubljana, 03. 11. 2006 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lojze Peterle je leto dni pred volitvami potrdil kandidaturo za predsednika države in ob tem dejal, da želi biti predstavnik vseh državljanov.

Peterle meni, da Slovenija potrebuje več politične odličnosti
Peterle meni, da Slovenija potrebuje več politične odličnosti FOTO: POP TV


Slovenija potrebuje predsednika, ki dobro razume procese globalizacije in delovanje EU, ki je občutljiv za problematiko manjšin in ki ga zanima položaj slovenstva v domovini in širše, je v današnji predstavitvi kandidature za predsednika republike dejal poslanec v Evropskem parlamentu Alojz Peterle (NSi/EPP). Kot predsednik želi biti predstavnik vseh državljanov, kandidiral bo s podporo skupine volivcev, o kandidaturi pa je v četrtek že obvestil tudi predsednike pomladnih strank.

Predsednik LDS Jelko Kacin je dejal, da je bila predsedniška kandidatura njegovega kolega v Evropskem parlamentu pričakovana. "Kdor trdi, da je bila presenečenje, se spreneveda," je dejal Kacin in glede Peterletovega nastopa na volitvah ocenil, da ima realne možnosti.

Prvi premier samostojne Slovenije ne izključuje niti pogovorov z ostalimi parlamentarnimi strankami, zunajparlamentarnimi strankami ter tistimi, ki ne pokrivajo celotne države. Med njegovimi prvimi potezami bo tudi programski pogovor in posvetovanja s skupino državljanov, pobudnikov njegove kandidature, med katerimi se je danes izpostavil podjetnik Ivo Boscarol. Peterle meni, da Slovenija potrebuje več politične odličnosti, predsednik države pa lahko po njegovem mnenju pripomore k temu, da bi se ljudje povezali v "novo kakovost medsebojnosti".

Ne bi rad posebej komentiral stila predsednika Drnovška. On je drugačna oseba, mogoče drugače razume svojo vlogo, kot bi jo razumel jaz na njegovem mestu. Vsak ravna v skladu s svojimi prepričanji in interesi. Mislim, da je naredil veliko dobrih potez za to državo, nekatere pa so pač naletele na deljene komentarje. Petrle o predsedniku Drnovšku

Peterle je povedal, da se je za kandidaturo odločil po tehtnem premisleku po tem, ko so ga h kandidaturi nagovarjali številni posamezniki. "Ta kandidatura je dozorela," je ocenil in pojasnil, da je pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami zavrnil pobudo, da bi kandidiral. V tem času si je nabral tudi veliko mednarodnih političnih izkušenj, med drugim na mestu podpredsednika Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem mnenju je pomembno, da ima predsednik "močno evropsko politično izkušnjo".

Glede zgodnje odločitve za kandidaturo na volitvah, ki bodo potekale prihodnjo jesen, je potegnil analogijo s šahovsko igro, katere izid je zelo odvisen od otvoritve. Prav je, da se igra odpre, da je transparentna in da se lahko ljudje začnejo opredeljevati do kandidature. Za kandidiranje s podporo skupine volivcem se je odločil, ker je predsednik voljen na neposrednih volitvah in ne v parlamentu.

Lojze Peterle in podjetnik Ivo Boscarol
Lojze Peterle in podjetnik Ivo Boscarol FOTO: POP TV


Glede podpore pomladnih strank je dejal, da je prvi pozitiven odziv že prišel (iz "njegove" NSi), prepričan pa je, da bosta tudi s predsednikom vlade in SDS Janezom Janšo našla čas za pogovor o kandidaturi. Peterle meni, da s premierom še vedno delita iste temeljne vrednote iz časa osamosvajanja in kasnejših let.

Še naprej sem zavezan tistemu duhu, kot smo ga doživljali skupaj v Pučnikovi družbi, in mislim, da je treba v duhu tistih pogovorov še marsikaj narediti za slovensko demokratično tranzicijo. Lojze Peterle

Boscarol je napovedal, da bodo najkasneje v mesecu dni predstavili program, podpornike in ime liste, ki bo podprla Peterletovo kandidaturo in ki se ji bodo lahko državljani pridružili s svojim podpisom. Danes še ni želel omenjati ostalih podpornikov liste, da ne bi komu delal krivico. Dejal je le, da jih je že več kot sto in da gre za vrhunske gospodarstvenike, športnike, kulturnike, znanstvenike, arhitekte, zdravnike in ostale posameznike, ki jih lahko štejemo za ambasadorje Slovenije v svetu.

V večini parlamentarnih strank pravijo, da o nastopu na volitvah še niso razpravljali. Energijo namreč usmerjajo v drugi krog lokalnih volitev, Peterletovo kandidaturo pa ocenjujejo različno. Edino v SNS se pojavljajo razmišljanja, da bi na predsedniških volitvah znova nastopil predsednik stranke Zmago Jelinčič, a dokončnih odločitev še ni.

Peterletove podpornike po besedah direktorja podjetja za izdelavo ultralahkih letal Pipistrel in člana vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj družijo vrednote, kot so poštenost, narodna zavest in demokracija, ter zavest, da so pomembni rezultati njihovega dela. Peterletovi podporniki tudi menijo, da bi lahko dvakratni zunanji minister pripomogel k prepoznavnosti Slovenije v svetu, predsedniškega kandidata pa ocenjujejo kot resnega, umirjenega, verodostojnega in poštenega.

Boscarol še meni, da je Peterle človek z "neokrnjeno osebno, družinsko in politično zgodovino" ter človek dialoga, ki zna sprejemati kompromise. "Zanj velja, da če ne more pomagati, tudi škodil ne bo," je še dejal Boscarol.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hhelena.si@gmail.com
04. 11. 2006 17.04
female x: kaj pa če se do tedaj loči? no ja, bo pa tako kot premier kako mlado našel.
caroll
04. 11. 2006 16.44
Čas je res za temeljito spremembo...upam, da bo zmagal, ker bomo imeli zopet, po premoru tudi prvo damo Slovenije...:)))
Adolph
04. 11. 2006 16.13
Jaz mislim,da je Slovencem zelo potreben en evropski premier in ne ti izrabljeni komunisti.
rosomoh@email.si
04. 11. 2006 12.13
Ne Potrča in ne Kučana....ŠKOLČ je glavni.
*Alien*
04. 11. 2006 12.02
Kućana za precednika!
pitagora@stajerska.com
04. 11. 2006 09.17
marko: ja kaj pa imenu lojze manjka?? Pa to je ja zmagovalno ime! A nis vidu kaku je mali lojze nabril velikega šumija??
prodaja20@yahoo.com
04. 11. 2006 08.56
Ah dej Peterle pejt spat. Mislm prov očitno je videt, da bi se tale trenutno vladajoča koalicija zasidrala tako v vladi, rtv pa še na predsedniškem stolčku.. Definitivno ne bom podprl Peterleta. Bog ve kaj bosta še z Bajukom pa Cerkvijo uvedla v Sloveniji.
mindfucker
04. 11. 2006 07.07
Za predsednika zveze čebelarjev že, a za predsednika države? Mogoče 10 let nazaj, ko je bil g.Jože Pučnik še živ!
marko@svinje.net
04. 11. 2006 06.46
pravi predsednik ob pravem času....looool...rdecelicni lojze....ze ime,lojze....pa ton glasu,kateri se slisi samo ob nedeljah nekje....dejmo no....sej nismo u 19. stol. menim da bi kandidati razni,lojzeti,janezi,marjani lahko ze zbrali tolko poguma in se ze enkrat sami umaknili.
p_gulin@yahoo.com
03. 11. 2006 23.55
Zdaj ko Drnovšček ne bo več kandidiral,bomo vegetarjanci volili Peterleta.Vegetarian for President.Po Drnovščku je on sigurno najbolj primeren za Predsednika.
anakos@email.si
03. 11. 2006 23.39
kroglicni
03. 11. 2006 20.22
Pametna odločitev. Menim, da bo Lojze Peterle pravi predsednik ob pravem času.
posiljatelj
03. 11. 2006 18.03
a Vida Žabot tudi kandidira ?
esfflight
03. 11. 2006 17.54
Pa se frajtonarco igra.