Slovenija

Za več kot 300 ur dela dobi minimalca, delodajalci pa vztrajajo, da so njihovi delavci pošteno plačani

Ljubljana, 02. 06. 2015 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
321

Tokrat nam je pisal šofer, ki opozarja, da so trditve avtoprevoznikov, da pošteno plačujejo delavce in da jih ne silijo v prekrške, za lase privlečene. Vozniki delajo več kot 300 ur na mesec, izplačano pa dobijo minimalno plačo, pravi. Posledice pa so včasih tudi tragične.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: TV klub: Avtoprevozniki in vozniki
    16:24
    Iz 24UR: TV klub: Avtoprevozniki in vozniki
  • Iz 24UR: Vozniki tovornjakov novodobni sužnji
    02:03
    Iz 24UR: Vozniki tovornjakov novodobni sužnji

Medtem ko slovenski avtoprevozniki zatrjujejo, da ne šikanirajo, izsiljujejo in grozijo svojim šoferjem, pa nam piše vedno več šoferjev, ki ne morejo več tiho trpeti ponižanj. Tokrat nam je pisal voznik iz Štajerske, ki opozarja, da ima večina šoferjev katastrofalne pogodbe. Delodajalec jim izplača minimalno plačo in s tem 174 ur na mesec. "Mi res vozimo 9 ali 10 ur na dan, v resnici pa delamo po 13 ali 15 ur na dan z vsemi nakladanji in razkladanji ter urejanji dokumentacije. Plačani smo namreč samo od prevoženih kilometrov, v resnici pa delamo več kot 300 ur na mesec, ki pa niso plačane," pravi voznik.

Usklajene preventivne akcije šele po tragediji pomurskih policistov

Na to smo opozarjali že pred časom tudi na 24ur.com, ko se je zgodila tragična nesreča na štajerski avtocesti, v kateri sta umrla dva pomurska policista in ena policistka, štirje sopotniki pa so bili poškodovani. 10. junija, skoraj pred letom dni, je voznik romunskega tovornjaka trčil v policijski kombi, ki je bil ustavljen na odstavnem pasu. Policija je ugotovila, sa romunski voznik ni vozil po sredini prometnega pasu, pač pa je zapeljal v desno na odstavni pas, kjer je s sprednjim desnim čelnim delom vozila trčil v zadnji del kombija.

42-letni romunski voznik je 10. junija lani trčil v policijski kombi. V nesreči so umrle tri osebe, štiri so bile ranjene.
42-letni romunski voznik je 10. junija lani trčil v policijski kombi. V nesreči so umrle tri osebe, štiri so bile ranjene. FOTO: Edi Sep
Kaj se dogaja v avtoprevozništvu?
Priča smo zgodbam šoferjev, ki delajo kot sužnji, na drugi strani pa nam delodajalci zagotavljajo, da se to ne dogaja. Kdo se laže, kdo pretirava in kdo zavaja? Na eni strani imamo delodajalce, ki trdijo, da problem izvira iz sistema, ki ni urejen. Trdijo, da so prispevki preveliki, gospodarstvo pa teh prispevkov ne zmore več. Prav tako jih je udarila tudi kriza, ki ne popušča. Krivdo tako valijo na državo. Na drugi strani so šoferji, ki opozarjajo, da jih delodajalci v želji po zaslužkih silijo v nepravilnosti, jim grozijo in jemljejo del zaslužene plače.

Po tej nesreči in opozorilih, da so vozniki tovornjakov, še zlasti tisti, ki prihajajo od daleč, na naših cestah tampirane bombe, saj imajo za seboj več tisoč kilometrov naporne poti, ker nanje pritiskajo delodajalci, pa vozijo brez premorov in goljufajo z magneti ali pa vozijo z dvema karticama, so policija, Furs, Dars in inšpektorji strnili vrste in izvedli več preventivnih akcij, v katerih so ugotovili veliko kršiteljev. Največ je bilo kršiteljev med tujimi vozniki, a so odkrili številne kršitve tudi med vozniki slovenskih prevoznikov. Tudi takrat so avtoprevozniki zanikali, da bi bili njihovi šoferji pod pritiski delodajalca.

Leto dni po nesreči razmere še vedno katastrofalne

Dejstvo je, da šoferji vozijo preutrujeni, tehnično neizpravna vozila in delajo v nečloveških razmerah. "Ko si več kot osem ur za volanom, nisi več sposoben za vožnjo. Čas reakcije se ti spremeni. Vse se spremeni," je že pred letom dni opozoril dolgoletni šofer, ki je zaposlen na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Boris Perš. Zadnja leta se nanj obračajo vozniki, ker so ostali brez plačila, ker jim delodajalec ne plačuje opravljenih ur, ker jim od plače trga stroške, ki jih niso naredili in ker jih delodajalec sili v kršitve. "Stanje je katastrofalno," pravi Perš, leto dni po tragični nesreči pa ni videti, da je v državi dovolj močne volje, da bi se področje avtoprevozništva končno uredilo.

Država ukrepa prepočasi, opozarjajo na ZSSS. Se bo morala zgoditi nova tragedija, da bo nekdo končno dojel, da si mnogi v želji po dobičku dovolijo kockati s človeškimi življenji, se sprašujejo.

Glavne tarče delodajalcev so tujci, ki se ne spoznajo na svoje pravice, prav tako jih je zaradi ekonomske stiske lažje ustrahovati. Delajo v nemogočih razmerah, spijo v tovornjakih na parkiriščih, regresa ne dobijo.
Glavne tarče delodajalcev so tujci, ki se ne spoznajo na svoje pravice, prav tako jih je zaradi ekonomske stiske lažje ustrahovati. Delajo v nemogočih razmerah, spijo v tovornjakih na parkiriščih, regresa ne dobijo. FOTO: Thinkstock

Predpisi govorijo eno, realnost kaže drugo

Vozniki namreč niso več tiho in so spregovorili o grožnjah s smrtjo, o nasilnih delodajalcih in o mizernih plačah. Šoferji kršijo predpise, ki sicer od njih zahtevajo, da lahko vozijo največ 9 ur na dan, največ 56 ur na teden in največ 90 ur na dva tedna. Prav tako predpisi določajo, da mora šofer na vsakih 4,5 ur vožnje imeti 45 minut odmora. Eno so predpisi, drugo pa realnost, opozarja naš sogovornik s Štajerske. "Na dolgi rok človek pregori, ker v istem času kot drugi delamo skoraj enkrat več. Ampak tega delodajalci ne vidijo, saj gre vse v njihovo korist," opozarja. In kje vidi rešitev? "Že dolgo se ubadam z to problematiko. Rešitev je edino plačilo po oddelanih urah. V tistih devetih urah odmora, pa se moramo odpočiti, tudi nekaj pojesti, pa še to bi nam radi delodajalci skrajšali s prekladanji," pravi.

Tako ste bralci pred časom odgovarjali na naše vprašanje, komu v zgodbi o domnevnih nepravilnostih v panogi prevozov verjamete?
Tako ste bralci pred časom odgovarjali na naše vprašanje, komu v zgodbi o domnevnih nepravilnostih v panogi prevozov verjamete? FOTO: 24ur.com

Dejavnost prometa izstopa po kršitvah

Kolektivne pogodbe za področje avtoprevozništva ni in to je velik problem, opozarjajo tudi na inšpektoratu za delo, ki v letu 2014 v dejavnosti kopenskega prometa opravil 963 pregledov in ugotovil kar 1320 kršitev ter izdal 473 različnih ukrepov. In sicer, od odločbe o prekrških z izrekom globe ali opomina, plačilne naloge, ureditvene odločbe, tudi 9 kazenskih ovadb oziroma naznanil kaznivega dejanja.

Največ kršitev s področja delovnih razmerij se je nanašalo na plačilo za delo (176), na vodenje evidenc s področja dela in socialne varnosti (173) ter evidence po zakonu o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, ki ga sicer nadzira predvsem inšpektorat za infrastrukturo (116 kršitev), na zaposlovanje na črno (50), glede varovanja dostojanstva delavca pri delu pa so ugotovili 22 kršitev.

S področja varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji največ kršitev ugotovili glede izjave o varnosti z oceno tveganja (157 kršitev), glede usposabljanja delavcev za varno delo (69), glede vodenja dokumentacije (51), glede zagotavljanja zdravstvenih pregledov (41), glede zagotavljanja ukrepov za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primereov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki lahko ogrozijo zdravje delavcev, pa so ugotovili 15 kršitev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
20. 06. 2015 10.30
-1
država podpira izkoriščanje voznikov, zato se na tem področju nič ne premakne
minnaema@yahoo.com
04. 06. 2015 21.53
-1
KONTROLA inšpektorjev bi morala biti dosledna in UČINKOVITA..............ko tega NI delodajalec vozi za svoj profit in vse tiho je bilo ........... ali kako te štorije gredo v konstruktivnosti ?
bob87
03. 06. 2015 09.42
+3
Saj so lepo povedali. KJE SO PA ODVZEMI LICENC??? Koliko licenc je goljufivim avtoprevoznikom odvzela država? Nikjer ni omenjene številke. Konec koncu taka banda jemlje delo poštenim avtoprevoznikom in jim uničuje konkurenčnost. Tako da dvomim, da so vsi avtoprevozniki v istem čolnu, kot govori Klobasa. Mimogrede slab (poceni) šofer naredi za podjetje več škode, kot koristi. Ampak dokler bo to škodo lepo krila zavarovalnica, se podjetju je**. Ko pa bi POŠTENO v primeru prekoračenega dnevnega časa vožnje, zavarovalnica ne izplačala totalko za primere, ko je zaspal, pa ko bi avtoprevoznik iz žepa dal 150.000 za nov kamion, PA DA VIDIMO kako bi zanj vozili Romuni, Madžari za 500€ plače. Dvomim da bi se komu še izplačalo.
bob87
03. 06. 2015 09.44
+2
In tukaj je krivda na strani inšpektorata ministrstva za delo, ker očitno ne odvzemajo licenc, katere bi takim barabam morali že zdavnaj pobrati. Zakonodaja pa prav tako ni brezhibna, ker vsi vemo, da lahko nekdo zapre podjetje, pa čez noč že odpre drugega. Kar se niti približno nebi smelo dopuščati.
adrenalinfreak
03. 06. 2015 18.34
+2
je vse res glede odvzema licenc in da je tega se premalo. vendar bi morali tudi voznikom ki kradejo oz svercajo robo z kamionom ki ni njegova last odvzeti izpit da nikol vec ne bo vozu kamiona ne pa da se samo seli od firme do firme in sranje delajo. zato pa nas vse voznike v isti kos mecejo.
AlternativeFacts
03. 06. 2015 09.14
+4
Nevem kaj se sprenevedamo. Ta država je pokvarjena in dobesedno raj za vse vrste barab....Danes je top novica: Koalicija in opozicija: Obsojeni bodo še lahko kandidirali.....jujujuhuhu živela Dob republika
deratizacija
03. 06. 2015 08.45
+4
Bogati hočejo izsiliti vojno, ker računajo, da bojo z njo še bolj obogateli. V požrešnosti so pozabili, da lahko tudi vse izgubijo.
amedeo
03. 06. 2015 08.34
+5
Žal se človeštvo iz zgodovine nikoli nič ne nauči. Mislim da ne bo treba dolgo čakati,do nove svetovne uravnilovke,se pravi vojne,ki bo spet za nekaj časa postavila stvari na svoje bolj pravično mesto.
Atmaii
03. 06. 2015 08.06
-9
Je pozabil omeniti, koliko dobi še zraven na roko. Ni ga šoferja tovornjaka, ki bi vozil za minimalca.
Principat
03. 06. 2015 08.22
+1
MARIBOR20
03. 06. 2015 09.58
+3
TOČNO TAKO, POZABIL JE POVEDATI, DA IMA TOLIKO IZVRŠB, DA GRE VSE KAR JE NAD MINIMALNO UPNIKOM!!!
Izidor Tomazini
03. 06. 2015 07.38
+14
Na svetu je določena kvota denarja. To pomeni, če ima nekdo zelo veliko, bo nekdo imel toliko manj. Vojne so vcasih te zadeve nekako izravnale, da ni bilo taksnih razlik. Današnji svet zdaj drvi k temu, da gleda vsak samo zase in ne bi dal nekomu mal več, da tudi drugi srečno živel. Tako smo sedaj naravnani pa naj delavec postane direktor bo sam počel isto. Človek bo izkoriščal drugega samo, da bo njemu ugodno. Kakor smo človeška rasa napredna, tako smo tudi egoisti in primitivni.
29350
03. 06. 2015 07.36
+10
Problem te drzave je, da so delodajalci primitivni in po vecini neizobrazeni ljudje. To vse odraza tudi na nasi ekonomiji. Predvsem pa to obcutijo delavci ne glede v kateri panogi delajo. Delodajalci bi danes najraje videli, da bi ljudje brezplacno delali.
Angela Franko
03. 06. 2015 06.57
+9
KOLIKOKRAT JE BIL KLOBASA V ZAPORU ZAVOLJO ŠVERCA GA VPRAŠAJTE ??? SEDAJ PA KLOBASA IN S POMOČJO DRŽAVE ODIRA DELAVCE .
papastrumf1
20. 06. 2015 16.44
Kdaj pa je bil v zaporu Klobasa??In kaj je svercal??
maijster
03. 06. 2015 06.36
+4
malo preverite kaj se dogaja z vozniki taxijev za koliko denarja delajo pa koliko ur mesečno so za volanom tam še jih le lastniki molzejo,.....
DonDonDan
03. 06. 2015 06.31
+13
Klobasanje Klobase je en tak poden, kot so razmere v tem fohu.
murate
03. 06. 2015 05.55
-7
nekje sem zasledil,da v naslednjih nekaj letih pričakuje evropa okrog 250 000 delavcev samo iz Hrvaške.Vsi ,ki niste zadovoljni na svojem delovnem mestu ali ste brez dela pot pod noge delo Vas čaka,je pa res,da vsi ne bodo zadovoljni.Za pridne se delo najde.
Izidor Tomazini
03. 06. 2015 07.28
+10
Res, da se za pridne delo najde. Ampak vsak si za svoje delo zasluzi dostojno življenje. Ne pa da delaš kot norc, neveš ali boš dobil plačilo ali ne. Ali boš otroku kupil kaj za oblečt ali kakšen posladek ne da bi pri tem trgaš od ust.
Django
03. 06. 2015 01.59
+13
In , kje je Sindikat? Nasploh je vprasljivo zakaj imamo v sloveniji toliko Sindikatov?, ki tako ali tako samo dobro placo vlecejo! Nic pa ne naredijo! Kot prvo so premajhni kot drugo pa dobijo placo od Delodajatelja! Zato pa je tako ubogi vozniki pa nastradajo.
soba666
03. 06. 2015 00.54
+8
no danes oz. včeraj grem tankat, poznam gospo ki tam dela, ker sem redna stranka, dober dan, kak ste; pa sem bila šokirana, ko je rekla, da je bila obveščena, da ne ve kdaj bo plača, halo, tankštela pa ni denarja, je rekla, da folk za 5, 10 eur tanka, pa drugih stvari nič kaj dosti ne prodajo, sama je bila, včasih pa so delali trije v izmeni, tak da, ja čimveč folka na minimalca oz. delo za določen čas pa bo prosperiteta za fakultetnike, ..... ha, ha
filipt
02. 06. 2015 23.38
+13
Sej ni samo avtoprevozništvo edina panoga, kjer tetako silijo za minimalca...se je kar za zamislit.
zans2
02. 06. 2015 23.09
-14
Če jim tolk slab nej svoje firme odprejo pa nej oni plačujejo
MARIBOR20
03. 06. 2015 10.01
+0
JA, VSI TISTI, KI SO '' KAO'' NA MINIMALCU, SI NAJ ODPREJO SVOJE FIRME, POL PA BODO VIDELI, ČE JIM BO SPLOH ZA MINIMALCA OSTALO!!!
papastrumf1
20. 06. 2015 16.47
Uh zelo veleumna izjava!!!!!Ti pa si sigurno prevoznik ali vsaj kaksen obrtnik zato pa taksne klobasas
zans2
02. 06. 2015 23.06
-9
sej ce misliju vse to štet pod delovne ure pol lhk kr 24 ur ce grejo za tedn u druge države
movi 1
02. 06. 2015 22.56
+3
Klobas in company grejo naprej!!!
Samir Ahmetovi?
02. 06. 2015 22.36
+16
GOSPOD KLOBASA RAZMIŠLJA KOT VSI DELODAJALCI,JAZ BI GA TOŽIL ZA VSE KAJ JE POVEDAL NA 24 UR PREDSTAVNIKU VOZNIKOV
Prassek
02. 06. 2015 22.41
-16
Samir... pojdi in kupi ter plačaj svoj kamion. Potem zaposli nekoga.....potem se pa oglašaj!!!
Venividivici1
03. 06. 2015 05.59
+2
DonDonDan
03. 06. 2015 06.28
+6
V Avstriji in Nemčiji teh problemov ni, samo Balkanu, torej tudi pri v Sloveniji.
29350
03. 06. 2015 07.37
+0
Na zalost civilizacije se ni prisla do Slovenije
MARIBOR20
03. 06. 2015 10.03
+2
V Avstriji in Nemčiji tudi ni nekih dodatkov, ki bi ti pripadali, tako kot v Slo, tako, da le pojdi tja, da te reda naučijo!!!!
eFranjo
20. 06. 2015 10.38
kakšni dodatki pa so to? a jih kdo izplačuje?
papastrumf1
20. 06. 2015 16.53
maribor 20 katerih dodatkov ni v A in D???ce govoris o prevoznistvu potem je tam minimalna urna postavka za ves delovni cas 8.50eu plus dnevnice(naklad in razklad je delovni cas) regres v visini povprecne place zadnjih 3 mesecev in bozicnica!!!!!!!In kaj od tega ti placujes svojim delavcem???Minimalna placa in ostalo so dnevnice vse skupaj preracunano iz km vse zato da krades drzavi in delavcu-delavec bo imel minimalno penzijo ker si ga okradel,drzavi pa si utajil davek in vse dajatve vse zato da bos ti imel vec.In potem se pametujes tukaj gor me zanima kako os pametoval ko pride cas ko bos vse dajatve placeval zato kar pa si do sedaj ukradel pa sel malo na hladno-utaja davka je kaznivo dejanje ki se preganja po uradni dolznosti
papastrumf1
20. 06. 2015 16.59
Prassek skoda da lahko uporabljas nick name bi ti takoj povedal kako pa si ti prisel do kamiona in kako ti delas in poslujes in res me zeloooo zanima ce bi potem se vedno bil pameten in glasen tukaj gor
papastrumf1
20. 06. 2015 17.03
Samir Ahmetovic osebek ki je bil tam prisoten ob klobasi ni nikakrsen predstavnik soferjev je penzionist ki se je sedaj ko je v penziji upal oglasit prej pa je spadal med "slabe"soferje je zdrahar in wana be pomembnez.Ce pa te zanimajo predstavniki soferjev imas sindikat soferjv ki so ga ustanovili sami soferji in se imenuje SMDS ki ze dela in pripravlja zadeve za v parlament in zakonodajo ker tole ropanje in kraja se mora koncati