Slovenija

Za v. d. direktorja UKC Maribor izbrali Janeza Lavreta. Ministrica: 'To je modra odločitev'

Maribor/Slovenj Gradec, 14. 06. 2016 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za vršilca dolžnosti direktorja UKC Maribor so imenovali direktorja slovenjgraške bolnišnice Janeza Lavreta, ki se bo najprej lotil kadrovskih težav. Lavre ne skriva, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. Imenovanje Lavreta je modra in prava odločitev, je prepričana ministrica za zdravje. O prihodnjem vodenju slovenjgraške bolnišnice bodo odločali že v sredo.

mariborska onkologija
mariborska onkologija FOTO: Kanal A

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je po osmih urah zasedanja za vršilca dolžnosti direktorja te bolnišnice po umiku dolgoletnega direktorja Gregorja Pivca imenoval direktorja slovenjgraške bolnišnice Janeza Lavreta. Posle bo po napovedih prevzel prihodnji teden.

Lavre, ki ga je prejšnji teden javno podprla tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in je zato veljal za favorita, je po besedah predsednice sveta zavoda Vlaste Kovačič Mežek na glasovanju, ki je sledilo ločeni predstavitvi posameznih kandidatov in burni razpravi, prejel šest od desetih možnih glasov.

Kot je dejala, so iskali prav kandidata, ki pozna zdravstveni sistem in "tako lahko takoj začne nekaj delati za stabilizacijo sistema". "Poleg tega smo iskali nek konsenz, kateri kandidat je presečno tak, ki bi zadovoljil pričakovanja vseh članov sveta," je pojasnila.

Kolar Celarc: Imenovanje Lavreta modra odločitev

Ministrica Kolar Celarčeva je izrazila "zaskrbljenost za zdravstvenim varstvom prebivalcev Maribora in severovzhodne Slovenije, da pa je bila odločitev sveta UKC modra in prava".

"Mislim, da je Lavre s svojim znanjem in izkušnjami ter vodenjem slovenjgraške bolnišnice dokazal, da je sposoben manager," je menila ministrica ter dodala, da verjame, da bo zadeve uredil tako s kadrovskega vidika, kot tudi odnosov, ter da bo povečal sodelovanje z medicinsko fakulteto in vzpostavil sodelovanje z Onkološkim inštitutom.

Fakin je glede Lavretovega vodenja slovenjgraške bolnišnice dejal, da je bilo to po finančnih kazalnikih kar uspešno, a da je bil to "direktor, s katerim smo imeli največ sporov glede pogodb in razčiščevanj na sodiščih". Po njegovem mnenju še sedaj tečejo trije postopki, povezani s pogodbami, koliko mu je treba plačati. "On je bil vedno prepričan, da mu plačamo premalo, mi pa smo se držali pogodbe in splošnega dogovora," je še pripomnil Fakin.

Da so v Mariboru končno izbrali vodstvo, je bil zadovoljen tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin. Ob Lavretovem imenovanju je izrazil zadovoljstvo, da je svet zavoda imenoval vršilca dolžnosti, a hkrati podvomil v to, ali se Lavre zaveda, koliko "tvega s tem, da gre v drugo kulturno okolje". Prav tako Fakin ne razume, zakaj se Lavre ni prijavil na razpis. "Precej tvegano je priti od zunaj v okolje, ki ima kopico notranjih problemov in če teh ne poznaš, ne veš točno, kje jih zagrabiti, kljub izkušnjam, ki jih Lavre ima," je dejal.

Po njegovem mnenju mora Lavre zagrabiti povsod po malem, ključni pa so po njegovem mnenju v mariborski bolnišnici odnosi. "To je pa najtežji del managerskega posla pod takimi pogoji, kot veljajo v bolnišnicah," je še dejal. Na vprašanje, ali meni, da je Lavre stopil v prevelike čevlje, je dejal, da "bomo še videli".

Fakin je še dejal, da Lavre kot vršilec dolžnosti nima garancije, da bo čez tri ali štiri mesece, ko bo izšel razpis, potrjen za direktorja mariborske bolnišnice. "Poteza ministrice je precej tvegana, Lavre pa je precej pogumen, da je stopil v te škornje. Ali so preveliki, bo pokazal čas," je še dejal.

Najprej se bo lotil kadrovskih težav

48-letni Lavre iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu že vrsto let vodi slovenjgraško bolnišnico, predtem pa je delal kot zdravnik. Na listi NSi je tudi kandidiral za poslanca DZ.

Po današnji predstavitvi članom sveta zavoda je novinarjem povedal, da se bo v primeru izvolitve najprej lotil reševanja kadrovskih težav. "Absolutno se moramo najprej lotiti kadrovskega načrta, kadrovske popolnitve, dogovora s posameznimi predstojniki klinik in oddelkov ter videti, kako naprej," je dejal. Prednost naj bi dajal tudi javnim naročilom in programom, ki še niso plačani.

Svet zavoda je sicer danes izbiral med petimi kandidati. Poleg Lavreta so bili k predstavitvi vabljeni še nekdanji predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, vodja centra UKC Maribor za odnose z javnostmi in marketing Janez Lencl, strokovni vodja zdravstvene nege mariborske klinike za kirurgijo Igor Robert Roj in direktorica farmacevtske družbe Marifarm Romana Fišer.

Lavre bo kot v. d. direktorja prevzel posle v ponedeljek, saj se dan prej Pivcu izteče odpovedni rok. Novega direktorja s polnimi pooblastili bodo poiskali z novim razpisom, a še ni znano, kdaj bo objavljen. Predtem naj bi sprejeli določene spremembe statuta, ki naj bi bile pripravljene najkasneje do jeseni.

Lavre ne skriva, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. "Lahko smatrate, da je vedejevstvo neke vrste preizkusna funkcija," je na novinarsko vprašanje, ali svet zavoda vidi Lavreta tudi za direktorja s polnim mandatom, odgovorila Kovačič Mežkova.

Kdo bo zdaj vodil slovenjgraško bolnišnico?

Po imenovanju Janeza Lavreta za v. d. direktorja UKC Maribor, ki je do zdaj vodil bolnišnico Slovenj Gradec, se bodo v sredo sestali tudi člani sveta slovenjgraške bolnišnice. Po napovedih bo svet imenoval v. d. direktorja slovenjgraške bolnišnice.

Lavre je koroško bolnišnico s polnimi pooblastili vodil od leta 2007, pred tem je tam delal kot zdravnik internist, trenutni mandat na čelu bolnišnice pa je začel oktobra lani. Trenutno je njegova pomočnica za strokovne zadeve Jasna Uranjek, ki se zdaj neuradno omenja kot možna kandidatka za v. d. direktorice koroške bolnišnice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skalinada
14. 06. 2016 17.19
+1
Kolk pa ma stevilko noge, da je stopil v prevelike cevlje?
macek_garfield
14. 06. 2016 15.17
+1
napacna odlocitev, po mojem skromnem mnenju bi bil prava oseba za vodenje ukc-ja g. ex magister, plagiator, ex poslanec Ambrozic pa to
JosipBrozDrugi
14. 06. 2016 13.56
+0
Pomembno je, da niso izbrali debeluščka, ki se zdravi (še ni zdrav).
JosipBrozDrugi
14. 06. 2016 13.54
+3
Mogoče je najmanj slab med slabimi (kandidati). Slabo je to, da bo le V.D.
Transformerji
14. 06. 2016 12.32
+1
Najprej bo začel s kadrovskimi težavami; pa me resnično zanima, koga bo odpustil?? Ali tiste, ki nočejo trobiti v isti rog???
murinar
14. 06. 2016 12.05
-2
A boš naganl izkoriščevalske hrvate?
Mladen sir
14. 06. 2016 19.58
Slovence bom nagnal,za katere vem osebno da so slabi.Ko vtipkajo tvojo kodo da te onesposobijo da imajo njihove ekipe kaj delat.
Mladen sir
14. 06. 2016 08.02
+1
Prvo,kot prvo boste odpustili določene zdravnike,tudi administratorske delavce in to v roku enega mesca,če ne boste drugi mesec dobili odpoved vi sami.Pivec je letel lahko tudi drugi,ker nič ni šlo na bolše.Določeni vdirajo v sistem,ki tam delajo.