Slovenija

Za ustavljen projekt elektronskega cestninjenja namenili že 700.000 evrov

Ljubljana, 08. 03. 2012 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je vlada dala rdečo luč elektronskemu cestninjenju, so iz Darsa sporočili, da bodo odločitev spoštovali in ustavili projekt. Pripravili bodo tudi poročilo o poteku razpisa za izvajalca cestninjenja. A stroški, ki so že nastali, niso majhni.

Vlada je Družbi za avtoceste v RS (Dars) naložila, da takoj ustavi vse aktivnosti v zvezi z uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku. "Glede na vsa ta dejstva in glede na to, da na ravni EU za zdaj še nismo priča poenotenju glede standardizacije spremljanja prometa na avtocestnih omrežjih, je vlada sprejela sklep o takojšnji ustavitvi aktivnosti glede elektronskega sistema cestninjenja," je po seji vlade pojasnil vodja urada vlade za komuniciranje Anže Logar.

Elektronsko cestninjenje
Elektronsko cestninjenje FOTO: POP TV

Čeprav postopki za elektronsko cestninjenje že tečejo, resorno ministrstvo za infrastrukturo in prostor ugotavlja, da bi bilo v trenutnih gospodarskih in finančnih razmerah neracionalno investirati v vzpostavitev popolnoma novega elektronskega cestninskega sistema, tudi ob upoštevanju dejstva, da bo Dars v prihodnjih letih iz naslova pobranih cestnin težko odplačeval anuiteto že za do zdaj prevzete obveznosti. Prevzemanje obveznosti iz naslova vzpostavljanja novega cestninskega sistema bi po ugotovitvah ministrstva za Dars pomenilo dodatno finančno breme.

Po prepričanju ministrstva za infrastrukturo in prostor je smotrno, da se z uvajanjem elektronskega sistema cestninjenja nadaljuje, ko bodo sprejete usklajene rešitve na ravni EU.

Vinjetni sistem cestninjenja bo tako do nadaljnjega ostal v veljavi, saj za osebna vozila na evropski ravni še niso definirane ustrezne tehnične, pravne in komercialne rešitve, ki bi omogočale izvajanje enotne storitve cestninjenja na območju celotne EU. Elektronsko cestninjenje osebnih vozil je namreč veliko bolj zahtevno kot cestninjenje tovornih vozil.

Dars je na podlagi akcijskega načrta avgusta lani objavil mednarodno javno naročilo za vzpostavitev in delovanje novega sistema cestninjenja. Zaradi vrste revizijskih zahtevkov in kompleksnosti javnega naročila je bil razpis šestkrat podaljšan, nazadnje do 20. marca.

Nadzorni svet Darsa mora zdaj v 14 dneh pripraviti podrobno poročilo o poteku razpisa za izvajalca cestninjenja in izsledkih, ki bi kazali na morebitno netransparentno ali negospodarno ravnanje.

Za projekt že 700.000 evrov

Na Darsu so pojasnili, da bodo spoštovali odločitev lastnika glede ustavitve projekta elektronskega cestninjenja in v prihodnjih dneh objavili sklep o ustavitvi postopka javnega naročila. Nadzorni svet družbe pa bo prav tako v roku pripravil poročilo o poteku razpisa.

Glede stroškov s projektom pa so v družbi pojasnili, da je bilo do zdaj po pogodbi v skladu z opravljenimi deli že izplačano približno 550.000 evrov. Določena sredstva so sicer še v potrjevanju, tako da bi se lahko ta znesek povzpel na nekaj več kot 700.000 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gostgozd
09. 03. 2012 08.43
+4
a mogoče kdo ve na koliko je ocenjena vrednost projekta tega elektronskega cestninjenja? jest se spomnih nekih miljardnih cifer? ... če se prav spomnim, potem vem sedaj lahko zagotovim, da se za samo cestninjenje sigurno NE splača vložit miljarde € (se potem bolj splača, da se vsi slovenci deset let vozimo zastonj po vseh avtocestah - in bomo še vedno prišparali veliko denarja!) .. glede na to da leto naberemo, koliko? 100miljonov od vinjet? torej je znesek vložka v to investicijo totalno nesmiselen in nesorazmeren z dobičkom, ki bi ga prinesel... no, razen sevede, če je namen sledenja vsakega avtomobila posebej kje drugje in ne zgolj samo golo cestninjenje? ah neeee - totalnega nadzora nad državljani pa res nobena država noče ane? (kot rečeno, če sem si oceno investicije pravilno zapomnil)
Nimivseeno
08. 03. 2012 18.45
+4
Ali je še vedno Duhovnikova, ki je bila že nekajkrat obtožena malverzacij?
wsharky
08. 03. 2012 18.14
+7
... bravo Dars .. tako se dela ... ju hu hu ... vreca brez dna ... oz. loto dobitek za posvecene ... he he he ...