Slovenija

Slovenija je opozorila Mussomelija, sam pravi, da je bil narobe razumljen

Ljubljana, 05. 01. 2012 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Türk meni, da so izjave ameriškega veleposlanika glede koalicije neprimerne. Zunanje ministrstvo je Mussomelija zaradi njih že opozorilo, sam veleposlanik pa trdi, da je bil narobe razumljen.

Predsednik Danilo Türk med današnjo tiskovno konferenco
Predsednik Danilo Türk med današnjo tiskovno konferenco FOTO: Blaž Garbajs

Danes se je na poročanje, da naj bi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli pretekli teden pri sebi sklical predstavnike vseh parlamentarnih strank in se z njimi pogovarjal o sestavljanju koalicije, odzval predsednik države Danilo Türk. Izjave ameriškega veleposlanika je označil kot neprimerne.

Pretekli teden je namreč Mussomeli ob obisku Boruta Pahorja, ki še opravlja tekoče posle predsednika vlade in je hkrati tudi predsednik stranke SD, trenutno pa je v bolnišnici, dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Menil je tudi, da bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Glede tega je Türk danes dejal, da od slovenskega ministrstva za  zunanje zadeve pričakuje korake, "kakršni so običajni ob tovrstnih prilikah". Poudaril je tudi, da je treba paziti na dostojanstvo države. "Vsi, ki zastopamo to državo, moramo biti v vseh mednarodnih kontaktih dostojanstveni in poskrbeti tudi za dostojanstvo naše države. Kadar se pogovarjamo o občutljivih stvareh, mora biti jasno, do kod seže nasvet, ki ni bil niti zaprošen."

Omenil je tudi, da se je lani dvakrat na kratko srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, v obeh primerih pa je dobil občutek, da so odnosi med Slovenijo in ZDA "ne samo odlični, temveč osnovani na načelu vzajemnega spoštovanja". "Mi spoštujemo ZDA in predsednik ZDA izraža spoštovanje do Republike Slovenije. Verjamem, da je to tisto temeljno načelo, iz katerega moramo izhajati vsi in to v vseh mednarodnih odnosih," je še dejal predsednik republike.

MZZ Mussomelija že opozoril, sam meni, da je bil narobe razumljen

Zunanje ministrstvo je danes Mussomelija obvestilo, da ne odobrava njegovega ravnanja v koalicijskih pogajanjih. Kot je dejal zunanji minister Samuel Žbogar, v mednarodnih odnosih velja načelo nevmešavanja v notranje zadeve držav s strani drugih držav, zato se izjave Mussomelija ministrstvu zdijo nepotrebne in neprimerne. Sicer pa drugih ukrepov za zdaj ne predvideva. "Mislim, da je dovolj diplomata, da bo to razumel," je dodal Žbogar.

Še pred tem se je odzval tudi sam Mussomeli. Pravi, da je presenečen nad tem, da so slovenski mediji pograbili idejo, da naj bi posredoval pri oblikovanju vladne koalicije in favoriziral enega od kandidatov. Kot je dejal, je bil narobe razumljen, če bi se res tako vmešaval v notranjo politiko, pa bi ga lahko upravičeno odpoklicali.

Mussomeli je dejal, da se je s predstavniki strank srečeval sam, včasih tudi njegovi pomočniki. Po njegovih besedah na sestanke niso vedno prihajali voditelji strank. Srečanja so potekala od novembra dalje, na njih pa so v glavnem govorili o tem, kakšna bo politična prihodnost Slovenije. Politiki naj bi podali svoje poglede na morebitno prihodnjo koalicij, govorili pa naj bi tudi o reformah, gospodarstvu, tujih investicijah, družinskem zakoniku in podobno.

Joseph Mussomeli je veleposlanik v Sloveniji od leta 2010.
Joseph Mussomeli je veleposlanik v Sloveniji od leta 2010. FOTO: Reuters

Danes je še pojasnil, da se verjetno vsi strinjajo, da bi Slovenija za izvedbo potrebnih reform potrebovala več kot vlado s tesno večino. "Takšno je imel premier Borut Pahor, a je razpadla. Torej širša kot bo koalicija, učinkovitejša bo vlada. In to bi tudi bolje ustrezalo Slovencem, tako na levi kot na desni," je menil Mussomeli.

"Ali je to možno, pa je drugo vprašanje in nekaj, česar ne moremo napovedovati," je dodal. Hkrati pa pristavil, da bi moral imeti vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je postal mandatar, možnost in čas, da poskusi. Prav tako je zavrnil, da naj bi se zavzemal za tretjega človeka na čelu slovenske vlade, ne Jankovića ne prvaka SDS Janeza Janša. "Nikoli nisem rekel tega. To bi bilo neprimerno. (...) Da bi predlagal, kdo naj bi bil voditelj ali kakšna naj bi bila koalicija ... Iskreno povedano, če bi res rekel kaj takega, potem bi me vaša vlada morala zaprositi, da odidem," je dejal.

"Ne smemo se vmešavati in nismo se vmešavali v dejansko oblikovanje koalicije. Izrazili smo naš interes. To pa je, da želimo politično stabilno in gospodarsko uspešno Slovenijo. To pa bi najbolje dosegli s koalicijo, ki je dovolj močna in široka, da izvede potrebne reforme," je še razložil.

Mussomelija vidijo kot odkritega in prostodušnega diplomata

V oddaji 24UR pa so povedali, da zapleta na ameriškem zunanjem ministrstvu za zdaj ne komentirajo. So pa različni sogovorniki v neurandih pogovorih povedali, da so presenečini, tovrstno vmešavanje v notranje zadeve katere koli države pa se jim zdi nenavadno in naj ne bi bilo stalnica.

Po drugi strani številni na Mussomelija gledajo kot na neobičajno odkritega, tudi prostodušnega diplomata, ki se je tokrat pri občutljivih političnih vprašanjih morda prenaglil, je pa že od začetka izražal svoja mnenja, denimo o zaprtosti slovenskega gospodarstva za tuje naložbe. Vsekakor pa za zdaj nihče ne misli, da bi to dogajanje lahko kakor koli vplivalo na slovensko-ameriške odnose.

Britansko in francosko veleposlaništvo v stikih s politiki le pred volitvami

Veleposlaništvi Velike Britanije in Francije sta sporočili, da so imeli pred volitvami stike s slovenskimi politiki, po volitvah pa ne. Na britanskem veleposlaništvu so zapisali, da je spremljanje notranjepolitičnih dogodkov običajen del diplomatskega dela. Tako so v skaldu s tem srečanja med diplomati in predstavniki strank stalna praksa. V skladu s tem so se sestali s predstavniki štirih strank, ki so se na volitvah najbolje odrezale. V nadaljevanju pa so pojasnili, da je na slovenskih volivcih, da odločijo, koga želijo izvoliti v parlament, nato pa je odvisno od političnega procesa, kdo bo vladal.

Francoska veleposlanica Nicole Michelangeli je prav tako potrdila, da je pred volitvami govorila s predstavniki nekaterih političnih strank, po volitvah pa ne več, saj je to po njeni oceni "posebno obdobje, v katerem moramo slovenskim politikom pustiti, da se pogajajo, in to brez vmešavanja". Sicer pa še dodaja, da so stiki s politiki gostiteljice stalna praksa vseh diplomatskih predstavništev, vendar pa teh odnosov ne komentirajo javno.

Frlec bi Mussomelija poslal v šolo diplomacije

Da je Mussomeli predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na pogovore o sestavljanju nove vlade, je po mnenju nekdanjega zunanjega ministra Borisa Frleca neprimerno in nedopustno. "Se sprašujem, ali bi morali gospoda veleposlanika poslati na tečaj diplomatske prakse. Kajti vtikanje v notranje zadeve neke države, v kateri si kot veleposlanik gost, je neprimerno in nedopustno," je povedal Frlec. Hkrati je začuden, da se zunanje ministrstvo še ni odzvalo na to dejanje ameriškega veleposlanika.

Spomnil je, da si je Mussomeli že večkrat dovolil izjave, ki ne sodijo v običajno diplomatsko prakso, obenem pa so napake delali tudi slovenski politiki: "Očitno sodi, da smo neke vrste banana republika, da si vse to dopušča. Je pa seveda tudi res, da gre naš vrli predsednik vlade na veleposlaništvo in se pogovarja z odpravnikom poslov, kar je popolnoma zunaj vseh normativov in vsake primernosti."

Na vprašanje, kako – poleg same vsebine pogovorov – komentira dejstvo, da so bili slovenski politiki vabljeni na veleposlaništvo in da ni veleposlanik obiskal njih, je Frlec menil, da je povabilo veleposlanika na pogovor ali npr. čaj "nekaj čisto normalnega". "Seveda pa vsak sam presodi, če je to primerno ali ne. In tisti, ki dajo kaj nase, bodo raje videli, da veleposlanik pride k njim in ne obratno," je dodal.

Jožef Kunič
Jožef Kunič FOTO: Dare Čekeliš

Kunič opozarja, da je diplomatski presedan storil tudi Pahor

Predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Jožef Kunič ocenjuje te pogovore kot neobičajne in škodo za ugled Slovenije. "To, da jih vabijo k sebi, je skrajno neobičajno. Če se nekdo želi pogovarjati z ambasadorjem, bo prišel na ambasado, če se želi ambasador pogovarjati z njim, pa bo on prišel k njemu. To so splošna pravila, sicer nenapisana, a kristalno jasna." Slovenski politiki bi morali to vedeti in tako delovati, je opozoril.

Sicer je pojasnil, da je naloga veleposlanikov, da budno spremljajo dogajanje v državah, v katerih opravljajo svoje naloge, vendar pa njihovo poslanstvo ni, da državi svetujejo, kaj naj stori.

"Če je nekoč premier sam prišel k odpravniku poslov, se ne morete čuditi, da pridejo ljudje, ki so le predsedniki strank, zdaj k veleposlaniku. Tisti precedenčen primer neprimernega načina se je nekako ponovil in to res ni dobro za ugled naše države," je tudi Kunič spomnil na obisk Boruta Pahorja pri tedanjem odpravniku poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradleyju Fredenu konec leta 2009, ki je prišel na dan ob WikiLeaksovem razkritju ameriških diplomatskih depeš.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoDope
08. 01. 2012 22.08
Amerika attacking. A so ugotovili, da imamo nafto mogoče?
tekavcminka56
07. 01. 2012 10.41
+1
marsikaj razumejo narobe, irak, afganistan, libijo, sedaj pride na vrsto še sirija, iran bo še nekaj časa počakal, še vedno mi je pa povsem nerazumljivo, kje se pobirajo crusaderji, europeani, lolipoly in podobni, SAJ ZA RESNICO O AMERIKI POGLEDAŠ SAMO NEVIDNI IMPERIJ NA YOUTUBE S SLO PODNAPISI, ALPA SI VZAMEŠ 5MIN IN POGLEDAŠ MALO YOUTUBE, BILDERBERGE, VATIKAN, zgleda, da angleško ne razumejo, al kako naj si razlagam, da je še vedno toliko opranih glav????
Vance
06. 01. 2012 11.01
+1
Amerika je ena sama CIA in želim si samo,da se bodo še vedno odkrivale tajne diplomatske depeše.
Kepler22-b
06. 01. 2012 10.51
+0
Pozdravljam poučno sporočilo g.Mussomelija. Mene, ki ne živim od politike ampak dela zanima sporočilo, ne pa užaljenost fosilno-miselnih političnih eminenc med katerimi je žal tudi moj g.Predsednik. "Pazite, kača vas lahko piči" opozori Joseph. "Protestiram, Josef ni primeren za taka opozorila!" povzdigne glas Danilo. Za njim povzdignejo glas še Milan, Jožef, Samuel, Zoran ...
Tonček Balonček
06. 01. 2012 10.35
-5
ZDA nam hočejo le pomagati pri vzpostavitvi demokracije, tudi njim niso všeč Forum21, Kučan in AJnković, ki mencajo s privatizacijo in razprodajo Slovenije, prepočasi gre vse skupaj in Mussolemi je hotel vse skupaj le dobrohotno malo pospešiti, to je vsa modrost! NSi je za to, d apripeljemo zahodne svetovalce, Virant bi vs eprodal, JAnša bi s eumakniol iz gospodarstva, rdečkarji pa malo mečkajo, bolj za vtis kot zares!
HLAPCI.HLAPCI
06. 01. 2012 10.29
+8
v Iraku in Afganistanu ter v vseh ostalih državah ki so jih napadli v zadnjem času so tudi "narobe razumljeni"
hondica
06. 01. 2012 10.26
-2
Slovenija se je namesto na nemško-francoski vlak, vkrcala na Balkan Express.
hondica
06. 01. 2012 10.22
-5
Ni prvič, da so izjave nekaterih povzete drugače, kot so bile v resnici podane, ni prvič. Žalostno pa je, da ljudje pograbijo medije, kot sveto resnico, kot Severnokorejci izjave agencije KCNA.
saoirse
06. 01. 2012 10.16
+7
tipičen pokroviteljski američan,politični mehkužci,ki so prišli na pogovore pa dokazujejo,da stoletja slovenskega hlapčevstva enim še vedno krožijo po genih!
hondica
06. 01. 2012 10.24
-6
Dajte že pojest tableto realnosti in sprevidite, da Slovenija brez močnih zaveznikov = not exist.
saoirse
06. 01. 2012 10.56
+5
če se boš za močne zaveznike plazil po kolenih,izvoli.
Uporabnik443897
06. 01. 2012 10.09
-5
Ravno fen Ameriške diplomacije nisem nikoli bil. V našem primeru pa ne da so ga politiki narobe razumeli, namensko se trudijo da bi pod preprogo skrili da ne EU in ne Ameriki ni do Jankoviča. Kdo je Turek, nekdo ki so ga it ZN nagnali v Sloveniji pa je bog in batina. Kdo je Kučan, ex predsednik ki ne razume da ni vel v aktivni politiki in deli nasvete in jih bo tudi po svojem pogrebu. Jankovič ni oseba ki smo jo izvolili, JANKOVIČ JE POSTAL MANDATAR KER SO NAM GA VSILILI !!! .p.p Zapomnite si napisano čez leto se slišimo !!!
chelson
06. 01. 2012 10.09
+2
Izgnat iz države tako kot to delajo američani.
markgruber
06. 01. 2012 10.06
+4
našim ovcam v parlamentu bi koristila katerakoli pomoč...
pehtateta
06. 01. 2012 09.57
+5
Musomeli se vtrikuje v socialistično trdnjavo. A mi jo nedamo!
dule100
06. 01. 2012 08.51
+5
Türk Mussomelija ne mara. Ima pa rad njihove razkošne hotele !
dule100
06. 01. 2012 08.50
+4
No zdaj so ga pa oplajbal, da se cel dan ne bo upal iz hiše !
cirenij
06. 01. 2012 08.37
+8
Žbogar §company pa zopet v rokavicah kot hlapci po Cankarju. Drugje bi ga zapodili iz države. Ne tiče se ga naša vlada in naše notranje razmere. Ve se, kaj je njegova pristojnost. Sicer se paglede na ameriško vtikanje v suverene države nikoli ne ve.
umir_se
06. 01. 2012 08.52
+3
N, če je že en "nespodoben" in nediplomatski mu najlepše daš lekcijo, če se sam obnašaš diplomatsko oz. ustrezno diplomatskim normam ne pa da se spustiš na njegovo raven.
layers
06. 01. 2012 08.32
+4
sploh ga ne morem gledat na naslovnici, a je res njegova beseda tolk pomembna
ochi
06. 01. 2012 08.31
+9
zgleda kot en SS-ovec.
wsharky
06. 01. 2012 08.25
+1
... kapo dol ... ZDA so varuh svetovnega miru in demokracije ...
BlaBlaGluposti
06. 01. 2012 09.56
+3
izbriši mi profil admin
06. 01. 2012 10.11
+2
Ne - očitno se ne heca, zato pa imamo tako državo ! :))))
MrBolfenk
06. 01. 2012 10.15
+1
Po mojem misli resno, kako si sploh upaš dvomiti v to, da je Amerika sama mleko in med ter zibelka najčistejših in najbolj demokratičnih odločitev za vse države in dežele sveta. Posebej so še temeljiti pri varovanju demokracije v državah, ki imajo veliko nafte in naravnih bogastev....
indal
06. 01. 2012 08.19
+0
naj se nehajo utikat v naše zadeve ampak slovenija je itak prodana! Dirigenti iz tujine mi pa igramo in plešemo kot oni rečejo ;) Je pa tako, da se večinoma novic dobesedno režira in potem to kaže raji! Vsaka država po svoje pere glave državljanom!
ognjenorezilo
06. 01. 2012 08.46
-1
indal
06. 01. 2012 09.15
+1
Zanimivo... - delijo nejeverni Tomaži in precej zavedeni ljudje!
MrBolfenk
06. 01. 2012 10.17
-1