Slovenija

'Treba je pred ŠOU in parlament golaž kuhat'

Ljubljana, 05. 01. 2009 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekateri boni za študentsko prehrano v Ljubljani so se podražili tudi za en evro. Najdražji bon stane 4,47 evra, najcenejši pa 0,97 evra. ŠOU nima vpliva na cene, študenti pa so ogorčeni. Objavljamo primerjavo cen pred in po podražitvi.

"ŠOU v Ljubljani na ceno bonov nima vpliva."
"ŠOU v Ljubljani na ceno bonov nima vpliva." FOTO: POP TV
V prilogi si lahko ogledate primerjavo cen pred in po podražitvi, ki nam jo je posredoval bralec.

S 1. januarjem 2009 je stopil v veljavo nov razpis Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) na področju študentske prehrane, ki bo veljal do konca leta 2010. Na področju, ki ga pokriva ŠOU v Ljubljani, prehranjevanje na študentske bone omogoča 171 ponudnikov, ki svoje storitve študentom nudijo v skoraj 200 gostinskih lokalih.

Ponudniki študentske prehrane, ki so se prijavili na razpis MDDSZ, so imeli možnost spremembe ponudbe, hkrati pa tudi spremembe cene bonov, kar so v večini izkoristili. Nov cenik je razburil številne študente, saj so se nekateri boni podražili tudi za 100 odstotkov, pri nekaterih pa so zdaj dražji tudi za en evro.

Ta mesec sploh ne bom šla kupit bonov. Za tri ali štiri evre si pa že sama skuham doma, pa še to kar mi paše. Študentka na forumu portala bon APETIT

Povprečna cena študentskega bona na področju, ki ga pokriva ŠOU v Ljubljani (vključene so tudi cene v Brežicah, Novem mestu, Postojni, Lescah ...), zdaj znaša 2,80 evra. V povprečni ceni so upoštevani tudi boni za hitro prehrano (najcenejši bon stane 0,97 evra), tako da je v povprečju za toplo študentsko kosilo v Ljubljani potrebno odšteti od tri do štiri evre.

Ne hvala, grem rajši domov kuhat neslani sok. Glede na tole pa mislim, da bom kdaj obiskala razdelilnico brezplačnih obrokov na Poljanski, če bom našla čas med dvema šihtoma in faksom. Mislim, najlepša leta mojega življenja, čez 10 let pa posledice na zdravju ... ,” je eden izmed komentarjev na forumu portala študentske prehrane bon APETIT, kjer študenti stresajo jezo tako nad ponudniki kot nad ŠOU v Ljubljani.

Jezni študenti na spletnih forumih napovedujejo tudi proteste proti (pre)dragim bonom. Ustanovili so tudi protestno skupino na Facebooku.
Jezni študenti na spletnih forumih napovedujejo tudi proteste proti (pre)dragim bonom. Ustanovili so tudi protestno skupino na Facebooku. FOTO: Dare Čekeliš

Najdražje študentsko kosilo v Ljubljani ponuja šest restavracij: Don Felipe na Poljanski, Da Bu Da na Šubičevi, Joe Pena`s na Cankarjevi, Picerija Napoli na Gradnikovi, Klinika Štorklja na Zaloški in Cvrtnica na Slovenski cesti. Študenti morajo za bon odšteti 4,47 evra. Najcenejši so trije ponudniki hitre prehrane: Ali Baba Kebapči na železniški postaji, okrepčevalnica Ašker`c na Aškerčevi in La Storia na Zaloški. Bon stane 0,97 evra.

David Božič, minister za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani odgovarja: "ŠOU v Ljubljani na ceno študentskih bonov nima vpliva, saj jo določi ponudnik sam, tega pa na razpisu izbere MDDSZ. Porast cen študentskih bonov je bila pričakovana, saj se te v zadnjih dveh letih dejansko niso spremenile, ker so v veliki meri vezane na razpis. Tako se tudi nove cene študentskih bonov z izjemo minimalnih uskladitev z Zakonom o usklajevanju socialnih transferjev ne bodo spremenile do konca leta 2010."

Je kriv sistem?

Očitno je 'krivda' za podražitev bonov na strani sistema in gostincev, od katerih je seveda težko pričakovati, da ne bodo izkoristili možnosti za podražitev. Najvišja možna cena toplega obroka, ki so ga lahko v razpisu prijavili ponudniki, je sedem evrov, kar ob subvenciji 2,53 evra pomeni, da mora študent za bon odšteti 4,47 evra. Za takšno do konca 'navito' ceno so se odločili trije ponudniki, večina gostincev pa je prijavila ceno nad šest evrov. Tako večina bonov za kosila v priljubljenih študentskih restavracijah stane od 3,47 do 4,27 evra.

Med najcenejšimi so še vedno kosila v študentskih menzah.
Med najcenejšimi so še vedno kosila v študentskih menzah. FOTO: POP TV

Cenejši so praviloma ponudniki hitre prehrane in menze. V restavraciji študentskega naselja v Rožni dolini je potrebno za bon odšteti 2,17 evra, študentsko kosilo v menzi na fakulteti za elektrotehniko stane 1,67 evra, na FDV 2,67 evra ... Kebab, sendvič ali burek si lahko študentski lakotnik privošči že za 0,97 evra.

Zanimivo je, da kar nekaj dosedanjih ponudnikov prehrane ni na novem seznamu, med drugim tudi vseh restavracij InterSpara (slednje upokojencem na prvi dan izplačila pokojnin ponujajo kosilo za dva evra), Hostla Celica ... Z nekaterimi ponudniki bodo pogodbe sicer še podpisali v prihodnjih dneh, nekateri pa so iz različnih razlogov na tokratnem razpisu izpadli, so pojasnili na ŠOU.

Treba je pred ŠOU in parlament golaž kuhat'"

Študentski minister Božič je odločno zanikal, da bi podražitve bonov bile v kakršnikoli povezavi s sporom med ŠOU v Ljubljani in Študentsko organizacijo Slovenije, saj so bili ponudniki izbrani na javnem razpisu MDDSZ. “Na sistemske pomanjkljivosti izbiranja ponudnikov študentske prehrane opozarjamo že nekaj let, vendar se je potrebno zavedati, da idealnega sistema ni, meni Božič.

Do sprememb ponudnikov in cen je prišlo tudi v okviru Študentskih organizacij na Primorskem in v Mariboru, kjer pa po neuradnih informacijah podražitve niso tako 'boleče' kot v Ljubljani.

Bolj ali manj slaba tolažba za študente je, da se bo predvidoma februarja dvignila državna subvencija, kar naj bi sicer pomenilo nekatere simbolične pocenitve, poleg tega bo avgusta 2009 razpis za dodatne ponudnike. Dokončno pa je dejstvo, da je študentska prehrana 'zakuhana' do konca leta 2010, ko bo izšel nov razpis.

Ob koncu pa še na spletnem forumu izraženo mnenje enega od številnih jeznih študentov: “Treba je pred ŠOU, pa pred parlament in tam golaž kuhat´, pa tam spat v šotorih, ker pač nimamo več keša za kaj druga!!!

Podražitev študentskih bonov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RPM
07. 01. 2009 07.14
Se vidi da imajo študentki veliko preveč časa... samo poglejte koliko postov v enem dnevu...
Boris Blagotinšek
06. 01. 2009 21.49
jst pa mam fakulteto sam so me že fabrike poneumle :)
petra.petra
06. 01. 2009 15.31
A ti PRAŠEK pa kaj bolje obvladaš slovenščino? Kako pa kaj velika začetnica, predlog s/z? Saj ne trdim, da imam ne vem kakšno izobrazbo, gre se samo za to, da nekdo \"ne more\" delati! Bom pa diplomirala poleti, hahaha...
Neisseria
06. 01. 2009 14.33
petra.petra redno študeram (tut pavzerala nism ne padla letnika) in občasno delam! tko da ne bi o lenuhih... povedala sm ti samo primer, ki obstaja in izstopa iz tvojega posploševanja na vse študente. in supr zate, da si tko marljiva in pridna da še v hlevu delaš, kar vem da ni lahko (verjemem iz lastnih izkušenj).. zlobni... supr predlog!
Zlobni
06. 01. 2009 14.31
Hej študentarija,ne bit zagrenjeni, zapojmo si raje eno veselo iz otroških let: Če študent po bone gre, lumparija razvratna, odlično pije, odlično je, lumparija da. Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha. lumparija razvratna, lumparija da. D\'narja ima, da ne ve kam z njim, hej natakar,kter je vaš najdražji vin? Dobre volje je povsod, saj po novem je \"gospod\". Če študent uši dobi, ima vsaj nekaj kar rad podeli. Vaških krčem strašno se boji, saj tam bi moral plačati. Če študent pa lačen je, meče jogurte na poslance. Res srečnejših ni ljudi, kakor so študentje ti..
teyla007
06. 01. 2009 13.41
G_Sultan, to kar ti počneš ni delo ob študiju, če te ni na faksu, ampak samo skopiraš zapiske. Študiraš pa potlej teden ali dva pred izpitom. Torej delaš in občasno študiraš.
Zlobni
06. 01. 2009 13.34
PREDLOG ZA REŠITEV ZARES REVNIH: Predlagam javne kuhinje za brezdomce, narkomane, študente in ostale reveže. - 5 toplih obrokov na dan, nobenih menijev, nobenega alkohola, nobenih želja, upošteva se le sanitarni minimum. Hrana in voda iz pipe so zastonj. - 4 menze v Ljubljani, 2 v Mariboru, 1 v Celju, Kranju in Kopru. - čemur sledi ukinitev VSEH bonov. Privarčevani denar pa nameniti za znižanje davkov nam bogatim, ki vzdržujemo to študentsko zalego. Podprite me, saj veste da imam prav! Tri ure sem delal na tej ideji, zdaj sem pa prav ponosenm nase.
G_Sultan
06. 01. 2009 13.32
Pa še tole.... Meni denarja ne manjka, ker delam ob študiju ter precej lepo zaslužim... Najprej sem na šihtu 8 ur, potem pa hitr kopirat zapiske... Samo mam pa kolege, ki nebi faksa nikol končal, če bi mogli zraven delat, takim majka dnarja za bone...
G_Sultan
06. 01. 2009 13.29
Le u kup,le u kup,uboga gmajna.... Ukinte študentom bone... Sej smo itak same lenobe, nsposobneži pa drogeraši... Treba je delat fizično
petra.petra
06. 01. 2009 13.12
VODJA, Neisseria-vidva sta ziher lenuha. js živim v vasi, najbižnje mesto mi je Slov.Konjice. Kao da mamo tuki ful tovarn in ne vem česa še. Če človk hoče delat, bo prijel za vsako delo, tut za metlo. Sam enim je izpod časti, da bi delali podcenjeno delo. Pa ne men, da se ne da delat med študijem. Js sm živi dokaz, da se da! od 4. letnika SŠ delam. Če ni šlo drugače, sem delala med vikendom. Pa ne vem kdo je že reku, da naj neham z župcami al s čim že-pol pa kr veselo po hamburgerjih...mater se eni smilite sami sebi. Vse tri letnike faxa sm delala redno, zdaj sem prvič absolventka. Meni starša nista mogla dat dnarja. No, vedno sta mi rekla, da če ga bom rabla jima moram rečt...ampak hočem met svoj denar. Je pa res, da, ko sem imela kak zaguljen izpit sem se zbudila ob 3eh zjutraj in se učila, ob 7ih sm šla na fax...popoldan, če sm lahk sm šla delat, če pa sm prišla domov okol 17-18ih sm pa raje šla v hlev (mamo veliko kmetijo). Včasih še niti jest nisem šla ampak kr delat, čeprav se je mami zmeri drla name, da lahk nardijo tut brez mene v hlevu. Ampak sej veste, če ješ, moraš tut nardit neki za to. Vem, da če je naporen teden, se ti v soboto in nedeljo ne ljubi it delat, ampak enostavno moraš, če hočem met denar.
Tonček Balonček
06. 01. 2009 12.27
Pa akkšne lastne menze, če pa študij poteka na ene sto lokacijah! Saj pravim, prehrano iamjo dobro urejeno lel semeniščniki!, ampak ta famozni faks kljub vsem denarjem, ki jih vanj zmeče država, staršin ostali \"dobrotniki\", na leto sproducira le po 10-15 novih fajmoštrov! Nekqaj ej še cibvilnih teologov, večina jih itak nikoli ne doštudira in so tam več ali amnj za popestritev resnim študentom (Irglova je bila tam par let animatorka npr.).
Tone Anžlovar
06. 01. 2009 12.21
Tonček Balonček, pravice delavcev so v tem primeru v nasprotju s pravicami študentov - če želimo subvencionirati prehrano študentom, moramo delavcem pobrati toliko več davkov. In obratno - če hočejo delavci imeti nižje davke, je potrebno ukiniti napajanja raznih interesnih skupin iz proračuna, ki so nepotrebna, in med te definitivno sodi subvencioniranje prehrane študentov in poslancev. Če vidiš torej delavca štrajkati obenem za več svojih pravic in za subvencije študentov, gre verjetno za mentalno moteno osebo ali popolnega cepca.
Ulikses
06. 01. 2009 12.13
\"...saj se te v zadnjih dveh letih dejansko niso spremenile, ker so v veliki meri vezane na razpis.\" a res? khm, a sem samo jaz zaznaval cca. 10-15% rast cen na leto?
malcek
06. 01. 2009 12.01
Vsem študenom, ki so bogi in ne morejo preživet. Sam sem šolanje končal leta 95 in moj brat isto, vendar sva preživela, seveda z študentskim delom pa se nisva ni pritoževala. Da ne bo pomote doma nisva dobivala nič denarja, edino kar nama je bilo prikrajšano je bila najemnina, ki je nisva rabila plačevati. Namesto da pljuvate po parlamentarcih, dajte na ŠOU predlog da ustavnovijo lastne menze, kjer ne bo pomembno zaslužkarstvo ampak prehrana študentom in boš videl da bo prehrana veliko ceneje, ker bo v lasni režiji.
Tonček Balonček
06. 01. 2009 11.56
Ne, predlagam, da se delavci borijo za svoje pravice, ne za ukinjanje pravic drugim, to seveda vzpodbuja politika in delodajalci. Če je nekdo nekaj dosegel, naj nam bo za zgled, ne pa udrihati po njem (če ni zate, naj ne bo še zame!). Denarja je več kot dovolj, odkod državam na zahodu toliko tisočev miliard EUR in USD za neke sanacije bank, vojne in podobno, po drugi starni pa zbiramo neke zvezke in svinčnike za revne otroke, kožuhe za klošarje itd., dajemo študentom navodila za kuhanje in nedeljsko delo po par EUR na uro! Napačna je prerazporeditev ustvarjene verdnosti, to ej večen problem vseh družb na tem svetu. Če mora vsak ajktivni prebivalec Slovenije za patrije nameniti znesek v višini par sto EUR, v katerega sploh niso vključeni stroški posadk, vzdrževanja itd., potem je z nami res nekaj zelo narobe!
Tone Anžlovar
06. 01. 2009 11.44
Tonček Balonček, v nasprotju si sam s sabo oz. ne veš, kaj bi rad. Če te moti subvencioniranje Bavčarja, potem je potrebno ta problem urediti, ne pa subvencionirati še N drugih interesnih skupin, zato da bomo glede Bavčarja tiho. Kar pišeš, ni nobena nevoščljivost: \"Če ni za nas, naj pa še študentje občutijo, v kako bedni državi na poti v blagostanje živijo.\" Kaj ti predlagaš kot alternativo, da če ni za nas, naj imajo vsaj študentje občutek, da živijo v super duper najboljši državi na svetu? Firme pa crkujejo, ker jih davijo visoki davki na delo, ljudje so na cestah itd.
kekasa
06. 01. 2009 11.43
minimiki: pa ne bi kupila ganz novega avta...
Tone Anžlovar
06. 01. 2009 11.40
buhaa, saj ni problem v posploševanju. Zaradi mene lahko ima študent najdražji avto in skadi 4 škatle najdražjih čikov na dan. Gre samo za to, da ne bi smeli davkoplačevalci plačevati stroškov študija, saj gre predvsem za koristi študentov in ne davkoplačevalcev. Potem se tudi nihče ne bi spotikal ob to, kaj si vse študentje privoščijo in kakšne privilegije imajo, saj bi to počeli s svojim denarjem in ne s tujim, ki je bil davkoplačevalcem prisilno odvzet.
Tonček Balonček
06. 01. 2009 11.37
Spet gre za tisto slovensko nevoščlivost na nepravem koncu. Če ni za nas, naj pa še študentje občutijo, v kako bedni državi na poti v blagostanje živijo. Podobno se nekateri oglašajo tudi ob stavkah in sindikalnih pozivih. Namesto da bi se pridušali nad delodajalci in politiko, se spravijo na Semoliče in podobne! Na ta način bo vedno slabo. EnBavačr s par potezami \"spiči\" sto mio EUR, pa ej vedno subvencioniran, tu s epa preseravate s kebabi in cigaretami ter kuhanjem v podnajemniških sobah in pomivanjem posopde na sekretih. Res ej at Slovenija nekaj posebnega! Smo se pa razpočili od ponosa nad predsedovanjem EU in uresničevanjem lizbosnke strategije, študentje pa uživajo ob bolonjskem procesu, oba sta za čudo umaknjena z vseh \"evropskih procesov\".
Tone Anžlovar
06. 01. 2009 11.36
Tonček Balonček, seveda je subvencioniranje prehrane študentov in poslancev enako problematično. Gre za nepotrebno porabo davkoplačevalskega denarja, saj v obeh primerih ne gre za neko ogroženo skupino državljanov, niti nihče nobenega ne sili, da je poslanec ali študent. Če vidi v tem kdo korist ali priložnost, naj tudi sam skrbi za svojo prehrano in še kaj, to je čisto normalna stvar.