Slovenija

Za slovenske nepremičnine več kupcev iz tujine?

Ljubljana, 12. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Kaj se bo zgodilo na slovenskem trgu nepremičnin po vstopu v Evropsko unijo? Zdaj velja pri nas za nakup nepremičnin pogoj vzajemnosti, kar pomeni, da lahko na primer Nemec pri nas kupi hišo, samo če jo lahko tudi Slovenec v Nemčiji. V zadnjih petih letih je bilo takšnih primerov 184, po vstopu v unijo, ko bo pogoj vzajemnosti odpadel, pa bo zanimanje za slovenske nepremičnine po vsej verjetnosti naraslo.

V zadnjih petih letih je lastnikov slovenskih nepremičnin postalo trinajst tujcev: enajst Nemcev, Avstrijec in Nizozemec. Po dolgotrajnih procedurah pa ministrstvo za pravosodje kar trem četrtinam tujcev ni prižgalo zelene luči za nakup na slovenskih tleh.

Urban Jagodic
Urban Jagodic FOTO: POP TV

Urban Jagodic iz ASGARD nepremičnine je povedal, da so s tremi kupci imeli kar nekaj težav glede pridobitve teh odločb o vzajemnosti, tako da so morali odpreti firmo in je ta firma kupila nepremičnino.

Zdaj pa naj teh birokratskih ovir ne bi bilo več. To pa pomeni, da bomo imeli prav vsi državljani Evropske unije enake pogoje za nakup slovenskih nepremičnin. Lahko torej pričakujemo drastične spremembe? Anton Setnikar iz Slonep.net je mnenja, da ne, ker so se prodajalci že sedaj prilagajali temu, pričakujejo neko ekspanzijo povpraševanja in cene so temu primerno že sedaj rasle.

Anton Setnikar
Anton Setnikar FOTO: POP TV

Cene kvadratnega metra v Ljubljani so tako že dosegle evropske. Zaradi nižjih cen bi tujce privlačila kvečjemu Štajerska in Prekmurje. Od turističnih regij pa Primorska in Gorenjska, kjer tujce zanima predvsem nakup počitniških kapacitet.

Gašper Mišič, Gasspar nepremičnine, pravi, da imajo tujci našo državo za zelo miroljubno in vabljivo in iz tega razloga bodo tukaj kupovali predvsem Nemci in Avstrijci, ker jim je tu najbližje morje.

Na Gorenjskem, predvsem v Kranjski Gori, Bledu in Bohinju pričakujejo angleške kupce. Jagodic ocenjuje, da predvsem od bivših turistov angleške agencije Thompson, ki so bili tu gostje in se radi vračajo.

Sicer pa se organiziranih nakupov, kot se vrstijo na španski ali francoski obali, poznavalci razmer v Sloveniji zaenkrat ne bojijo. Pa tudi znameniti danski primer, kjer so zaprli trg vikendov ob morju, saj bi jih sicer pokupili Nemci, naj se pri nas ne bi zgodil. In kako bo s cenami? Podražitve pričakujejo le na obali.

Gašper Mišič
Gašper Mišič FOTO: POP TV

"Če gledamo, da je kvadratni meter novega stanovanja v Franciji do osem tisoč evrov na kvadratni meter, v Sloveniji pa je tri tisoč že vrhunec. Če primerjamo z Avstrijo, Nemčijo ali Švico pa smo trideset odstotkov pod njihovimi cenami. Vsekakor bo Slovenija z vstopom v Evropsko unijo prišla do izenačenja," je povedal Mišič.

Vsi sogovorniki so tudi prepričani, da Slovenci zdaj, ko bodo nakupi enostavnejši, ne bodo v tujini kupovali bistveno več kot doslej. Jagodic misli, da naše ljudi zanima predvsem Francija in Španija ob obali, mogoče eksotični otoki, manj pa gorati predeli.

Slovenija pa bo še sedem let imela možnost uveljaviti zaščitno klavzulo, po kateri lahko zapre trg nepremičnin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou