Slovenija

Za Slovence pomembne stabilne meje

Bruselj, 12. 05. 2009 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stabilnost na mejah EU je za Slovence ključen dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri odločanju o prihodnjih širitvah EU. Širitvi leta 2004 in 2007 sta okrepili vlogo EU v svetu.

V Bruslju so danes predstavili rezultate raziskave Eurobarometer. Za Slovence je tako stabilnost na mejah EU ključen dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri odločanju o prihodnjih širitvah EU. Na drugem mestu je vprašanje staranja prebivalstva, na tretjem pa gospodarske teme.

Slovenska in evropska zastava
Slovenska in evropska zastava FOTO: 24ur.com

Tako so Slovenci razvrstili teme, ki so zanje najpomembnejše pri odločanju o sprejemu novih članic v EU. Izbirali so med svobodo in demokratičnimi vrednotami, staranjem prebivalstva, vlogo EU v svetu, gospodarskimi temami, stabilnostjo na mejah EU, kulturnimi in verskimi vprašanji ter priseljevanjem.

Vprašanje meje je za Slovence pomembnejše na nacionalni ravni kot na ravni EU ali osebni ravni, kaže Eurobarometer. Za večino drugih državljanov EU so meje sicer drugotnega pomena, najpomembnejši vprašanji pri odločanju o prihodnjih širitvah EU pa sta za večino svoboda in demokratične vrednote ter gospodarska vprašanja.

Padec železne zavese

68 odstotkov Slovencev je tudi prepričanih, da se je njihov življenjski standard od leta 1989 do danes bistveno izboljšal. Najbolj so o tem prepričani Poljaki, kjer tako misli 75 odstotkov vprašanih, ter poleg Slovencev še Čehi s 70 odstotki in Estonci s 67 odstotki.

Poleg mnenj o prihodnjih širitvah Eurobarometer vključuje tudi raziskavo pogledov na pomen padca železne zavese ob 20. obletnici tega prelomnega dogodka v evropski zgodovini ter vplivu širitev leta 2004 na deset vzhodno- in srednjeevropskih držav, tudi Slovenije, in leta 2007 na Romunijo in Bolgarijo.

Slovenci se med vsemi državljani EU najbolj strinjajo s tem, da je padec železne zavese prispeval k padcu meja in k prostemu gibanju v Evropi. Čeprav se s tem strinja večina ljudi v vseh članicah unije, se stopnja strinjanja giblje med 83 odstotki v Veliki Britaniji, na Malti in Cipru ter 94 odstotki v Sloveniji.

Slovenci se tudi najbolj strinjajo s tem, da sta širitvi leta 2004 in 2007 okrepili vlogo EU v svetu. Tako meni 84 odstotkov Slovencev, takoj za njimi pa so s 83 odstotki Luksemburžani in z 82 odstotki Finci. Najbolj skeptični so glede tega Čehi (27 odstotkov se jih s tem ne strinja), katerih država trenutno predseduje EU.

V številnih članicah unije je večina vprašanih tudi prepričana, da so se s širitvijo na vzhod znižali socialni standardi. Najbolj je to mnenje prisotno v Grčiji, kjer je tako menilo 62 odstotkov vprašanih. Kot navaja Eurobarometer, je zanimivo, da tako misli tudi več kot polovica Slovencev in Madžarov (v obeh 52 odstotkov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nejc Volari?
01. 06. 2009 11.45
Bravo *. Pozanimajte se raje kaj je EU prinesla na makroekonomskem področju dobrega in kakšno vlogo ima brezcarinski prostor za naše gospodarstvo. Ne stresat pavšalnih ocen in svojih frustracij. Očitno ste bili vi v socializmu tisti, ki ste bili višek delovne sile, da ste lahko posedali po kavicah in dobili plačano malenkost manj, kot nekdo, ki je dejansko delal. Oprostite, ampak v tem sistemu se boste morali pa malce bolj potrudit. Logično, lenuhi živijo slabše, saj ni nobeden toliko nor, da jih blo plačeval.
primorc489
24. 05. 2009 16.32
Slovenija bistveno slabše živi zdaj ko je v EU
marko30
14. 05. 2009 09.30
"68 odstotkov Slovencev je tudi prepričanih, da se je njihov življenjski standard od leta 1989 do danes bistveno izboljšal. " Kdo dela ta Eurobarometer, koga sprašujejo?!?!?Tajkune??? Dej ne bluzite neumnosti, in širite laži! Potem boste rekli, da se je u socializmu pralo možgane!!!
porka.malorka
12. 05. 2009 15.32
Treba je iztopit iz te EU pa bo mir
gelion1101@yahoo.com
12. 05. 2009 13.47
Sploh ne vem, zakaj smo rinili v EU, če so nam pomembne meje...
grdavs
12. 05. 2009 13.41
Pa ne samo za slovence! Za vsak narod je meja ključnega pomena. Kajti, če meja ni jasna, je to lahko bistven, življenski problem za potomce!