Slovenija

Za skrajševanje čakalnih vrst dodaten denar in delo zunaj rednega časa

Ljubljana, 20. 06. 2016 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za zdravje je predstavila rezultate pilotnega projekta za skrajševanje čakalnih vrst. Izkazalo se je, da so na seznamih osebe, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo priti na poseg, osebe, ki o posegu še razmišljajo, pa tudi osebe, ki na poseg niso prišle, pa tega niso sporočile. Sicer pa bo za skrajševanje čakalnih vrst letos na voljo več kot sedem milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cerar prvič na obisku pri zdravstveni ministrici
    02:24
    Iz SVETA: Cerar prvič na obisku pri zdravstveni ministrici
  • Iz SVETA: Končno krajše čakalne dobe?
    01:14
    Iz SVETA: Končno krajše čakalne dobe?
Bolnik z bolečinami v kolku
Bolnik z bolečinami v kolku FOTO: Thinkstock

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnjem sestanku direktorjem in strokovnim direktorjem bolnišnic predstavila rezultate pilotnega projekta za skrajševanje čakalnih vrst. Letos bo za skrajševanje vrst na voljo več kot sedem milijonov evrov, prednost pa bodo imeli prvi specialistični pregledi in nujni pregledi.

Ministrica je v izjavi za medije ob robu sestanka, ki se ga je udeležil tudi premier Miro Cerar, dejala, da bodo vsi zavodi, ki so se vključili v pilotni projekt, tudi podali zahtevo za odobritev posebnega programa, ki ga bodo lahko izvajali zunaj rednega delovnega časa prek podjemnih pogodb. "Vsak zavod bo imel svojo pogodbo, vse bo sledljivo," je dodala.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

Prav tako so zbranim direktorjem bolnišnic predstavili delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zdravstvenega inšpektorata, ki bo obiskovala javne zavode in jim pomagala ter svetovala, da bi čakajoči bolniki čim prej prišli na vrsto za pregled ali poseg ter da hkrati ne bi prišlo do preskakovanj vrst.

Verjetno bo tudi letos potreben aneks številka ena k splošnemu dogovoru, v katerem bodo po besedah ministrice primarno reševali vprašanje skrajševanja čakalnih dob.

K skrajšanju čakalnih dob bodo prispevale tudi storitve, kot so eNapotnica in eNaročanje

Po njenih besedah tudi intenzivno poteka vpeljava eNapotnice in eNaročanja, ki bosta prav tako pomembno prispevala k urejanju čakalnih vrst. Počasi se oblikuje tudi elektronski centralni register čakalnih dob, "kar pomeni, da bomo imeli na enem mestu elektronsko voden seznam in bo dolžina čakalnih dob po različnih krajih bolj pregledna".

Sicer pa je pilotni projekt skrajševanja čakalnih vrst, ki se je začel jeseni lani in se počasi končuje, pokazal, da se na čakalnih seznamih nahajajo osebe, ki bodisi niso zdravstveno sposobne priti na poseg ali pa o tem, ali bodo opravili poseg, še razmišljajo, je dejala Kolar Celarčeva. Na seznamih so tudi osebe, ki na poseg niso prišle, pa tega niso sporočile, na njih so tudi pokojne osebe, je dodala.

Veliko bolnišnic, predvsem ortopedskih, pa vodi čakalne sezname po določenih zdravnikih in so zaradi tega pri nekaterih daljše. "Te podatke se nato javi Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, kjer pa upoštevajo povprečje in to seveda ni realni odsev dejanskega stanja," je dejala.

Tako bo sezname treba prečistiti. "To pomeni, da bo s sistemsko treba preiti na neko vmesno listo, kjer bo nekdo ponovno preverjal zdravstveno stanje oseb, ki se za poseg niso odločili," je pojasnila ministrica, ki ocenjuje, da bi s tem dobili veliko realnejše, krajše čakalne dobe.

Natančnejše ocene čakalnih dob lahko po njenih besedah pričakujemo pozno jeseni, čakalne vrste pa naj bi bile po prečiščevanju krajše za okoli deset odstotkov.

Operacija
Operacija FOTO: Thinkstock

Kmalu tudi dežurna telefonska številka za informacije o čakalnih dobah?

Ker pa večina bolnikov po mnenju Kolar Celarčeve ni seznanjena s tem, kako lahko poiščejo najkrajšo čakalno vrsto pri različnih izvajalcih zdravstvenih storitev, na ministrstvu tudi razmišljajo o tem, da bi v pozni jeseni odprli dežurno telefonsko številko, kjer bi bili bolnikom na voljo podatki o krajših čakalnih dobah.

Ministrica je direktorjem danes tudi naložila, naj v roku dveh tednov na ministrstvo pošljejo podroben seznam s številom in opisom posegov, ki bi jih glede prostorske in kadrovske zmogljivosti lahko izvedli za krajšanje čakalnih vrst.

Po sestanku je bilo več direktorjev optimističnih. Strokovni direktor kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Veselko je dejal, da bodo na UKC bolj malo prispevali pri skrajševanju čakalnih vrst, ker so njihove kapacitete, kadrovske in prostorske, praktično zapolnjene.

"Mislim, da bo v nekem podpornem sistemu potrebno pripeljati več denarja, da se bo to lahko dolgoročno rešilo. Smo pa zelo zadovoljni, da je kakršenkoli dodaten denar prišel v sistem," je dejal.

Direktorica zasebnega kardiološkega centra Medicor Metka Zorc je opozorila, da v Sloveniji na diagnozo na področju srčno-žilnih bolezni čaka 1700 ljudi. Potegovali se bodo predvsem za dodatne koronografije. Po besedah Zorčeve bi jih lahko letos dodatno opravili okoli 500 ali 600.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je pozdravila dejstvo, da bodo lahko za dodatno delo zdravnike plačevali s podjemnimi pogodbami. "Zdaj imamo odprte roke in lahko s podjemnimi pogodbami damo take honorarje, ki bodo zanimivi za delavce in sočasno bodo omogočali, da UKC ne bo v izgubi," je dejala.

Ni pa bil po sestanku preveč navdušen v. d. generalnega direktorja ZZZS Samo Fakin, ki je dejal, da direktorji bolnišnic ne bodo mogli skrajševati čakalnih vrst, ker nimajo mehanizmov za plačevanje nadur. "To je ključen problem, to še vedno ni urejeno tako, da bi bili zdravniki zadovoljni," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 06. 2016 11.27
V tej skorumpirani, piarovski in mafijski državici se ne more nič spremeniti - pa naj bo to zdravstvo, ceste ali železnica - smo nerazviti in PIKA!
santamaura
21. 06. 2016 11.17
+1
Sponzor: Vlada in Ministrstvo za Zdravje Novi trend osmrtnic - Z veseljem vam sporočamo, da je umrl državljan po domače Butalc. Bil je sto dvajseti v čakalni vrsti za pregled ožilja - Čakalna vrsta se je zmanjšala, saj delamo na tem
Darko32
21. 06. 2016 10.03
+2
Ta predlog je prav tisto, kar ves čas govorim. Je dodatna vreča za podpiranje korupcije. Tukaj bi moral biti prvi ukrep prepoved dela zdravnikov še v svojih privat ambulantah. Drugi ukrep pa je, da se omeji delo še po raznih političnih aktivnosti, kjer delajo samo v smer, kako bodo skrili svoje malomarno delo. Ta predlog je sigurno iz vrst skorumpiranih zdravnikov, kateri ji svetujejo. Glede čakalnih vrsta pa naslednje: So prieri, kjer prideš na pregled v javnem zdravstvenem zavodu in ti izdajo izvid. Predlagajo operativni poseg. Svetujejo ti tako, da te usmerijo k istemu, k ite je pregledal v tem zavodu ampak v privat ambulatno. Seveda prideš prej na vrsto. Če to ni koruptivno delovnje v zdravstvu. Potem pa pride normalno do dvojnih seznamov, kjer bi morali takšnega bolnika brisati iz sezname, če so ga že prej preusmerili. A tukaj pride do problema, kateri ne more skriti koruptivnega delovnaja zdravnika. ZAto bi bilo potrebno prepovedati delo vsem tem zdravnikom, ker naredijo več škode kot koristi.
Grremlin
21. 06. 2016 08.55
Zopet en nateg. Še z nobenim ukrepom v obliki finančne injekcije se do sedaj niso skrajšale čakalne dobe. Saj mislim da je vsem jasno, da je to zgolj namenjeno polnjenje žepov zdravstvenih ustanov in zdravnikov. In zopet bomo poslušali kako so zdravniki obremenjeni.
Skalinada
20. 06. 2016 21.41
+1
Na cakalnih seznamih je tut cel kup ljudi, ki so umrli od samega cakanja. Vem za gospoda, ki je z Golnika dobil vabilo na kontrolo 1 teden po smrti.
Darko32
21. 06. 2016 09.54
+1
Jaz pa vem za priemr, kjer je dobil vabilo 2 meseca po smrti, kjer so celo klicali po telefonu in ga povabili na pregled a žal je prej umrl. Glede klicev lahko pohvalim, da se zavzemajo za bolnike a kaj pomaga ko je vseskupaj že prepozno.
funi
20. 06. 2016 21.06
koliko je pa rezerve v socialnem . Kopajo se vlastnem soku,pozanimaj sekoliko porabijo za svoj ostoj pa naj bo z fakinom ali brez njega.
Principat
20. 06. 2016 20.41
+1
saj neki , ki se imajo za velike strokovnjake ali pa tudi malega človeka sploh ne obrajta ,, niti ne pozna njegove narave dela , a kje da bi ga poslušal ,, Bogovi v belem so vsak dan večji bogovi
AtaAufbiks
20. 06. 2016 19.53
+1
Evo ti demokracija!
mallonge
20. 06. 2016 19.39
+6
Govoriti, govoriti,govoriti in nič povedati, to sploh ni več vprašanje.
srebrnibreg
20. 06. 2016 19.47
+1
Spawn
20. 06. 2016 18.27
+5
Če zavarovalnica bolnici plača 10 operacij na leto, bolnica naredi 10 operacij. Tudi če jih je sposodbna narediti 500. Enostavno. Dodaten denar? Iz kje ga bodo pa vzeli?
srebrnibreg
20. 06. 2016 19.13
+1
Zakaj pa samo 10 operacij? Aja, morajo si na koncu leta deliti dobiček.Zdravstvena zavarovalnica ne bi smela biti profitna ustanova in si ne bi smeli deliti dobičke.
SDS_je_poden
20. 06. 2016 19.31
+0
srebrnibreg: Sej osnovna zdravstvena zavaroalnica ni profitna ustanova. Profitne so dodatne zavarovalnice... sej se ve katere... iz leta v leto večji dobiček. Živa mafija!
staridida
20. 06. 2016 19.31
-1
Morali si bi deliti stalno pripravljenost....
srebrnibreg
20. 06. 2016 19.46
ZA- saj na tiste za dodatna zavarovanja sem mislil.
Grremlin
21. 06. 2016 08.57
+1
Pa saj je tudi zdravnikom v intetesu da zavarovalnica krije manj, ker imajo potem več pacientov v svojih privat ordinacijah.
Grremlin
21. 06. 2016 09.00
Je pa v tem našem zdravstvu toliko korupcije, da mi ni jasno, kako se bomo iz tega zmazali...
Uporabnik113189
20. 06. 2016 18.18
+6
Sem imel že napisan dolg komentar, pa mi je vsega dovolj. Vse dokler bodo državne jasli samopostrežba bo tako. Žal. Vse dokler bo neka institucija zbirala denar kor da gre za davek, naj bo zavarovalnica, koš za denar, davčna uprava ni važno kako se imenuje. ..Skleda iz katere vsak vzame kot se mu zahoče. Ni ga direktorja zavarovalnice, ki bil tak korenjak da se lahko vsem pritiskom z vseh strani države upre in NIKOLI ne bo bolje. Tudi če vse privatiziramo, bo isto. Rešitev bi bila, da bi ZZZS dala pacientu denar za plačilo zdravljenja, on pa lahko izbira h komu bo šel..Tudi v tujino, če tako želi. Boriti se bodo morali za stranke in grem stavit, da se bodo pošteno spremenili. Povedati bo potrebno oceno stroškov, predračun, mnogi bodo poiskali vsaj tri ponudbe, reference statistiko uspešnosti.. Če bo predrago se bo marsikdo raje zdravil kar s šmarnico
Menes
20. 06. 2016 18.15
+2
Ali ni bilo že večkrat napisano, da so čakalne vrste predvsem zaradi tega, ker zavarovalnica plača samo določeno število posegov na leto. Zdravniki jih potem ne delajo več, ker jih ne bi dobili plačanih. Ali ne bi torej bilo najbolj logično, da zavarovalnica pač plača vse posege, ki jih je bilo potrebno opraviti?
Grremlin
21. 06. 2016 09.06
Pa saj je udravnikom v intetesu da je manj operacij, tako imajo potem paciente v svojih privat ordinacijah. Namen tega ukrepa pa naj bi bil ta, da zavarovalnica plača več posegov, ampak v praksi se to še nikoli ni izkazalo kot uspešen ukrep. Uglavnem, čakalne vrste bofo take kot so dokler se ne bo počistila stara nesnaga po bolnicah in ostalih zdr ustanovah...
gongash
20. 06. 2016 16.57
+10
če niso delali do zdaj tudi da dodaten denar ne bo nič spremenil.
gangsterist
20. 06. 2016 16.35
+5
milojka in mirko bosta vse porihtala. zdaj sem čakal 16 mesecev, potem jih bom pa 24
fafajonka
20. 06. 2016 16.27
+4
Slovenci imamo veliko srečo, da imamo več čakalnih vrst. kaj bi bilo če bi bila samo ena vrsta........:D
flojdi
20. 06. 2016 16.20
+5
. naslov mi nekako ni jasen....kako neki ali katerim neki...bodo dali dodaten denar... pa menda ne tistim, ki so na šihtu spali, popoldne pa na privat delali ...?? / ker ne morem pozabit enoinpolletnega čakanja na vrsto za zobarja, na privat pa sprejetje takoj , naročanje 3x na teden, čakanja do maxi minuto.... oh no.
flojdi
20. 06. 2016 16.26
+2
. sicer pa mi je, navkljub zelo redkim obiskom, bilo dano spoznati, da so dobri zdravniki, ki hudo delajo, in so , na srečo redkejši, ki se jim sploh ne more reči , da so za kar se delajo
flojdi
20. 06. 2016 16.28
+1
. za vsakršne vrste so pa , menda bi naj bili, zadolženi vodstveni"; torej dir ektorji in svet ovalci ; če se ne motim.
catman
20. 06. 2016 16.03
+2
So rekli dohtarji, ja nič, se pa bomo med rednim delovnim cajtom še bolj spočili....
Herba
20. 06. 2016 15.51
+6
Med navednicami lahko ugotovimo, da bodo zapravili sedem milijonov za projekt e-naročanje in e-napotnica, čakalne vrste bodo pa še daljše. Ko so začeli s e-recepti, je v naši ordinaciji upokojen zdravnik porabil do deset minut za pregled pacienta, dvajset pa za e-recept in ko si prišel v lekarno si še tam čakal.
nezaželjen
20. 06. 2016 15.35
+4
Pojdite na očesno kliniko in poglejte zakaj so se čakalne vrste podaljšale. Gospodje "zdravniki" si ne dajo več diktirati koga bodo zdravili in se je določanje vrstnih redov preneslo na posamezne ambulante in ni več centralno. Posamezni zdravnik lahko sedaj izbira koliko in koga bo vzel in ko ugotovi svoj maksimum po pošti razpošlje naročila kdaj naj pacient pride v ambulanto. Če mene vprašate bi jih jaz nekam nasuval, si bodo izmišljevali in se preseravali. Ljudje dlje čakajo in zdravstzvena blagajna plačuje poštnino ter seveda personal, ki to evidenco vodi. Stroški niso zanemarljivi. Menda pa so zdravniki zato bolj "odgovorni". Ha ha, če me spomin ne vara sem na očesni naletel, da je en zdravnik v enem šihtu vzel 9 pacientov, drugi pa 27. Zahtevnost je bila približno povsod enaka, plača bojda tudi.
hopcefizelj
20. 06. 2016 14.54
+8
Dodatni denar, ki ga bodo dobili bodo pobrali, potem bo pa ista pesem...pa za nekaj časa Fides ne bo grozil s stavko...čakalnih vrst ne bi bilo, če bi delali normalno, ne pa da že ob 11. uri gledajo na uro, kdaj bodo šli delati kot zasebnik oz. samoplačniško, vam pa povem da je to grozno. In kakšne generacije zdravnikov šele prihajajo...dragi moji samo kamelice, kamelice....