Slovenija

Za skladen razvoj otrok nista nujno potrebna starša obeh spolov

Ljubljana, 21. 03. 2012 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Društvu psihologov Slovenije (DPS) ugotavljajo, da se razvoj otrok staršev različnega in istega spola v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje. V DPS zato zavračajo ideološko presojanje in upajo, da bo potrditev družinskega zakonika prinesla širše sprejemanje drugačnosti.

V Društvu psihologov Slovenije podpirajo družinski zakonik.
V Društvu psihologov Slovenije podpirajo družinski zakonik. FOTO: Gibanje ZA Družinski zakonik

Z bližanjem referenduma o družinskem zakoniku poskušajo tako zagovorniki kot nasprotniki na svojo stran pridobiti čim več glasov. V zadnjih dneh je odmevalo mnenje psihologa Janeka Museka, ki trdi, da družinski zakonik vodi v propad in izumiranje družbe in človeštva. Musek tudi meni, da zakonik ne bi smel širiti pravic istospolnih partnerjev do vzgoje otrok.

Povsem drugačno je stališče Društva psihologov Slovenije (DPS). V DPS zavračajo ideološko in moralistično presojanje dela zakonika, ki se nanaša na možnost posvojitev otrok s strani istospolnih partnerjev. Njihovo strokovno stališče temelji na dognanju Ameriškega psihološkega združenja in Avstralske zveze psihologov, ki sta zbrali podatke različnih študij in opravili analize.

V DPS tako pojasnjujejo, da znanstvena spoznanja kažejo, da se razvoj otrok v družinah z istospolnimi partnerji v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje od razvoja otrok, odraščajočih v družinah staršev različnega spola.

Otroci istospolnih staršev so bolj tolerantni do drugačnosti

Raziskave namreč ne podpirajo prepričanja, da otroci za skladen razvoj potrebujejo starša obeh spolov. Večina raziskav tudi kaže, da družine z dvema predanima in ljubečima staršema (ne glede na njun spol) otrokom nudijo nekoliko bolj ugodno okolje za razvoj v primerjavi z eno- ali večstarševskimi družinami.

Ne držijo niti prepričanja, da bodo otroci istospolnih staršev bolj verjetno tudi sami istospolno usmerjeni. Pogostost pojava istospolne usmerjenosti je namreč primerljiva pri obeh "vrstah" staršev in ni socialno, ampak biološko določena.

V DPS izpostavljajo tudi, da se otroci staršev različnega in istega spola z vidika anksioznosti, depresivnosti, samopodobe, socialne prilagojenosti in podobnih vidikov ne razlikujejo. Prav tako slednji nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev. Otroci se v glavnem ne razlikujejo niti glede osebnostnih potez, razen da so otroci istospolnih staršev bolj odprti za nove izkušnje in so bolj tolerantni do drugačnosti. 

Empirične študije nadalje kažejo, da imajo istospolni starši enake starševske spretnosti kot starši različnih spolov. V korist otrok je tudi, če so njihovi starši (tudi istospolni) poročeni, saj to predstavlja bolj stabilno okolje in manjšo stigmatizacijo otrok.

V DPS na koncu sklenejo, da vsaka oblika družine predstavlja določene prednosti in tveganja za otrokov razvoj. Poročeni starši različnih spolov v povprečju omogočajo večjo socialno legitimnost in s tem relativno privilegiranost teh otrok. V DPS zato upajo, da bo sprejetje predlagane zakonodaje prineslo večjo spoštovanje človekovih pravic in širše sprejemanje drugačnosti v naši družbi.

Družinski zakonik - simbolna
Družinski zakonik - simbolna FOTO: Thinkstock

Družinski zakonik je poln dvoumnosti

Družinskemu zakoniku pa nasprotujejo v Centru za avtizem, Zavodu iskreni.net in predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic. V skupni izjavi za javnost ocenjujejo, da družinski zakonik vsebuje številne nepremišljene rešitve ter je poln dvoumnosti.

Predsednica Centra za avtizem Vesna Melanšek opozarja, da bi moral zakonik ščititi tudi otroke s posebnimi potrebami ter njihove družine.

Direktor Zavoda iskreni.net Igor Vovk meni, da je temeljna pomanjkljivost zakonika redefinicija zakonske zveze in družine. Ob tej je poudaril, da bi morali otrokom, ki so prikrajšani že zaradi razhoda staršev, čim bolj olajšati to prikrajšanost. Po njegovih besedah je namreč napačno, če to prikrajšanost označimo kot normalno.

Balažic pa ob tem meni, da novi družinski zakonik vsa razmerja med spoloma ureja na novo, predvsem biseksualno razmerje, ter želi izenačiti nekaj, kar biološko ni mogoče.

Ne držijo niti prepričanja, da bodo otroci istospolnih staršev bolj verjetno tudi sami istospolno usmerjeni. Pogostost pojava istospolne usmerjenosti je namreč primerljiva pri obeh "vrstah" staršev in ni socialno, ampak biološko določena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja