Slovenija

Za sanacijo plazu še osem milijonov

Ajdovščina, 28. 01. 2009 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sanacija plazu Slano blato pri Lokavcu, ki še vedno ne miruje, bo po besedah ministra Erjavca stala še dodatnih osem milijonov evrov.

Minister Karel Erjavec trdi, da bo za sanacijo plazu Slano blato potrebno priskrbeti še okoli osem milijonov dodatnih sredstev.
Minister Karel Erjavec trdi, da bo za sanacijo plazu Slano blato potrebno priskrbeti še okoli osem milijonov dodatnih sredstev. FOTO: Kanal A

Še vedno nemirujoči plaz Slano blato, ki se je sprožil pred osmimi leti in ogrozil prebivalce Lokavca pri Ajdovščini, si je danes ogledal minister za okolje in prostor Karl Erjavec. Izpostavil je, da je zaradi premikanja plazu težko natančno določiti vse potrebne ukrepe za dokončno sanacijo.

Za sanacijo 1,6 kilometra dolgega in 200 metrov širokega plazu so po ministrovih besedah doslej odšteli že okoli osem milijonov evrov, vendar naj bi bilo za dokončno sanacijo potrebnih še dodatnih osem milijonov. V proračunu za leto 2009 je po Erjavčevih besedah za nadaljevanje ukrepov na tem plazu predvidenih 800.000 evrov.

Po besedah strokovnjakov naselje Lokavec ni ogroženo.
Po besedah strokovnjakov naselje Lokavec ni ogroženo. FOTO: Kanal A

Zakon o odpravljanju posledic velikih plazovih, ki velja od leta 2000, zagotavlja sredstva za izvedbo potrebnih ukrepov, je povedal okoljski minister in pojasnil, da se bo zakon v letu 2010 iztekel. "Ker celotna sanacija teh plazov do takrat še ne bo izvedena, bom predlagal podaljšanje veljavnosti tega zakona," je še dodal. Podlaga za ta zakon je po njegovih besedah tudi državni lokacijski načrt, ki pa še ni sprejet, ker ne morejo določiti območij, ki jih plaz ogroža.

"Plaz je pod stalnim nadzorom, ima tudi od vseh velikih plazov najboljši monitoring," je danes novinarjem zagotovil Erjavec in dodal, da strokovnjaki zagotavljajo, da ni nevarnosti za ogroženost naselja pod plazom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
29. 01. 2009 08.53
VAGABUND, 19:54- popolnoma razumem navezanost na dom, sam sem doma iz Gorenje Tribuše in vem kako hudo mi je bilo davnega 1963, ko sem moral zapustiti dom pa čeprav hudo skromen in se mi ti ljudje dejansko smilijo. Toda. Kaj pomaga vztrajati na nečem, če je v naprej jasno, da se neizbežno sicer odlaga ne pa prepreči ? Končno bi za skupno menda kar 16.000.000,00 M EURov dalo dobesedno ogrožene hiše prestaviti na varno lokacijo, nekam kjer bi za vedno odpravili nevarnost pred plazom. Končno se lahko zgodi, da kljub vsem stroškom na koncu pride tudi do žrtev in takrat bodo ugotovili , da je premestitev nekaj hiš neizogibna. Ali naj čakamo na nekaj mrtvih in v tem času zapravimo toliko denarja ??? BOYAM, 20:02, ne zamerim ti reakcije, najbrž si ali tam doma , ali pa vezan na kraj. Možno pa je tudi, da si le birokratski genij , ki ob vsem pompu vleče iz tega denarja masten zaslužek in se boji, da bi se ta pipica zaprla. Je pač tako vsaka misel je za nekoga kretenizem za drugega dobrodošla ideja. V takih primerih je včasih potrebno žal uporabljat zdravo presojo brez čustvenih nabojev iskanja profita za posameznike. Osebno upam, da se bo našla rešitev , ki bo predvsem zagotovila varno življenje krajanov ob razumnem strošku in z trajno vrednostjo. LP
Lonek
28. 01. 2009 20.33
če je kdo tu zabit, si to ti boyam. Kaj ti res ni jasno, da je ceneje NE PRESTAVIT VAS ampak vaščanom POSTAVITI NOVE HIŠE DRUGJE kakor sanirati naslednji 10 let za 5x toliko denarja tega bo na koncu še vedno tveganje...
pinko
28. 01. 2009 20.31
draga šola ,tale plaz,graditi hiše na pravih mestih so znali nepismeni pastirji,današnji doktorji znanosti,pa se učijo,učijo,učijo,za naš denar.
boyam
28. 01. 2009 20.02
hinko murovec ti zabit kreten.. ti bi vas kar drugam preselil?
vagabund
28. 01. 2009 19.54
Sicer se strinjam s spodaj napisanim in menim, da gre res preveč denarja v 'nič' vendar @hinko.murovec, zamisli se, da bi bil ta plaz nad tvojo domačijo ... ne vem kako je s tabo, vendar jaz sem navezan na svoj dom ...
BanNePomagaNi?Ovca
28. 01. 2009 19.14
To ni več sanacija, to je senzacija LOPOVI !!
hinko.murovec@siol.net
28. 01. 2009 18.26
Celotna KS Lokavec ima 13 zaselkov z cca 1002 prebivalci. Plaz sigurno ne grozi vsem zaselkom torej je v nevarnosti recimo 1/4 3-4 zaselki kar bi bilo cca 60-70 hiš pa vem , da jih ni niti 1/10 . Torej po hiši samo iz teh 8 miljonov cca 130.000,00 EURov. Ker pa gre nekje za slabo tretino tega je številka že presneto visoka skoraj 400.000,00 EURa po hiši. Ljudje za tak denar si v tej dolini lahko kupiš presneto čedno posestvo ali zemljo in narediš novo hišo. Torej kam meče ta država nujno potreben denar povsem brez veze, narava se pač obnaša po svoje in jo Erjavčeva strokovnost malo briga, briga pa nas stran vržen denar.
hinko.murovec@siol.net
28. 01. 2009 18.12
Če seštejem vse stroške do sedaj in prištejem teh " 8" milijonov se mi zdi, da bi bilo vsaj pol ceneje tisti LOKAVC lepo v celoti na novo postavit nekje kjer ni plazu in amen. Tu bodo večna vlaganja, ali ni nikogar, ki bi s pametjo preračunal do kam sega še smiselna invensticija v takem primeru ?? Da zaščitiš par bajt skupno vrednih recimo 3-4 miljone jih porabiš 20-30 in to skupnega našega denarja na koncu pa narava naredi svoje in odplakne tiste kamnite hiše v graben. OK to so domovi, lastnina, vendar je nekje tudi meja razumnega in na takih neumnostih bi lahko tudi veliko prihranili. Za 8 miljonov bi lahko postavili povsem novo vas na sigurnem terenu z avtocesto do vsake kuhinje. KJE JE PAMET ko gre za skupni denar je pač ni . Erjavec zopet ne bo na koncu nič kriv in nič vedel kot pri PATRIJI. Presneti birokratski bebci.