Slovenija

Subvencij za samozaposlene ni več

Ljubljana, 09. 12. 2011 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zaposlovanje je izplačal ali rezerviral vseh 33,2 milijona evrov subvencij za samozaposlitev prijavljenih na zavod za leti 2011 in 2012. Začasno ali do odobritve novih sredstev kandidatov ne bodo usmerjali v samozaposlitev.

Subvencij za samozaposlene ni več na voljo, po predvidevanjih pa bo tako še leta 2012.
Subvencij za samozaposlene ni več na voljo, po predvidevanjih pa bo tako še leta 2012. FOTO: Reuters

Kot so sporočili z zavoda za zaposlovanje, bodo vsi, ki so še v petek, 9. decembra, podpisali zaposlitveni načrt za intervju za presojo poslovne ideje, ob izpolnjevanju vseh drugih pogojev lahko nadaljevali postopek za pridobitev subvencije za samozaposlitev. Nato bo zavod začasno ustavil napotovanje v priprave za samozaposlitev.

Zanimanje za vključitev v ukrep samozaposlovanja je letos znova zelo visoko. Od januarja do novembra letos so dodelili več kot 4100 subvencij za samozaposlitev. V tem obdobju so izplačali skoraj 5200 subvencij za samozaposlitev, ki so bile dodeljene v lanskem in letošnjem letu. V postopkih izplačila je še okrog 330 subvencij za samozaposlitev.

Program priprave na samozaposlitev poleg intervjuja vsebuje tudi delavnico za samozaposlitev. Pred vključitvijo v program subvencije za samozaposlitev morajo osebe v celoti zaključiti program priprave na samozaposlitev in izpolnjevati še vse druge pogoje za pridobitev subvencije.
Program priprave na samozaposlitev poleg intervjuja vsebuje tudi delavnico za samozaposlitev. Pred vključitvijo v program subvencije za samozaposlitev morajo osebe v celoti zaključiti program priprave na samozaposlitev in izpolnjevati še vse druge pogoje za pridobitev subvencije. FOTO: iStockphoto

V obdobju 2011–2012 je za ukrep, ki vsebuje program priprave na samozaposlitev in program subvencije za samozaposlitev, načrtovanih skupaj 33,2 milijona evrov. Od tega je bilo od januarja do novembra letos izplačanih okrog 22,5 milijona evrov, okoli 1,5 milijona evrov je v postopkih izplačevanja, preostala sredstva pa so že v celoti rezervirana.

"Ker so za letos in prihodnje leto predvidena sredstva že angažirana oziroma rezervirana, bo za nadaljnje izvajanje ukrepa samozaposlovanja treba zagotoviti dodatna sredstva," pravijo na zavodu, kjer so zato morali začasno ustaviti novo vključevanje v intervjuje za presojo poslovne ideje v okviru programa priprave na samozaposlitev.

Vsi tisti, ki so presojo poslovne ideje že opravili in je podjetniški svetovalec ocenil, da je njihova poslovna ideja lahko uspešno uresničena, ter vsi tisti, ki so delavnico za samozaposlitev že opravili, ob izpolnjevanju vseh pogojev ravno tako lahko nadaljujejo postopek za pridobitev subvencije. O možnostih novega vključevanja v intervjuje oziroma program priprave na samozaposlitev bo zavod obveščal prek svoje spletne strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
10. 12. 2011 01.16
+5
Me res zanima, koliko novih malarjev, šivilj in frizerk smo oa zdaj dobili, ki bodo gnale Slovensko gospodarstvo. Ni čudno, da je zmanjkalo drobiža, toliko namreč stanejo že ti perspektivni poslovni načrti poslovnih svetovalcev. Vsak Slovenec bi se moral vsaj enkrat v življenju vključiti v kak tak program samozaposlitve, da bo prej revolucija. Kandidati bi morali obvezno navesti tudi ime botra, ki jim bo prepustil kake posle, ker drugih strank praktično ne bo. To je dobro za državo, ki jih vlada priviligirana oligarhija na dosmrtni oblasti in tudi za bodočo gazelo, dokler se ne ne skrega z botrom, iz družinskih razlogov ali iznenada postane neprilagojen, potem jih lahko običajno rešita le še obližnji Center za socialno delo ali kriminal. Ni nujno, da se drugo ne splača, tudi kaslci so pri nas precej uspešni managerji leta. Najbolje bi bilo seveda, če bi že enkrat nehali lagati in jasno povedali začudeni javnosti, da sta pri samozaposlitvi še najbolj pomembna evgenika in družinsko drevo. Evolucija, *!
zavedenslovenc
09. 12. 2011 18.03
-1
Sem se že veselil da sem prebral za nezaposlene, ampak bi bilo prelepo da bi bilo0 res, saj slovenija tega koraka ni sposobna narediti, bedaki.
zakajze
09. 12. 2011 17.41
+1
Obdavčeni so toliko kolikor narediš dobička (se štejejo kot prihodek) in je tudi pravilno tako. Če ima podjetje težji "zagon" na koncu leta sigurno ne bo prevelikega dobička in davka ne bo potrebno plačati. V kolikor pa je dobiček dovolje velik pa je logično, da se nekaj "pobere" ne.
Jesus Christ
09. 12. 2011 17.34
+9
Sam sem dal čez ta program in v tem mesecu registriral podjetje. Pravijo, da naj bi 4500 evrov dobili nakazanih v roku 120 dni. Pa dejansko do delavnic ne povedo, da je teh 4500 evrov obdavčenih. In kdor si zastavi, da si bo plačeval nekoliko višje prispevke od minimalnih oziroma najnižjih, še teh "4500" evrov ni za eno leto dovolj. Ampak se strinjam, boljše nekaj kot nič. Sam sem tako ali tako nameraval registrirati podjetje že v juniju tega leta, a sem rekel, bom počakal na subvencije in poskušal srečo. So pa kriteriji vsekakor zaostreni napram prejšnjim letom in sam vidim to ponudbo takšno, da bo veliko nepripravljenih bodočih podjetnikov šlo v to, v letu ali celo dveh bodo naredili izgubo in na koncu bo država na njih še profitirala, saj je potrebno potem subvencijo vrniti in kot s.p., če si dolžan državi, vemo kako zgodba sledi z vknjižbo na osebno premoženje in tako naprej. Bi rekel, da je to le še ena poteza od katere bo država na koncu še zaslužila.
Odpri.oci
09. 12. 2011 21.08
+3
Kdorkoli ti je rekel, da je subvencija obdavčena, se očitno niti malo ne spozna na računovodstvo !!! Vsak malce bolj sposoben računovodja ti bo POVSEM ZAKONITO (!!!!!) in celo PO ZAHTEVAH RAČUNOVODSKIH STANDARDOV tako subvencijo razmejil čez več let !!! Za "zavodu" ti nič ne zamolčijo.... samo NESPOSOBNEGA RAČUNOVODJO si imel.... in ga verjetno še bogato preplačal !!!!! PS : Seveda je pa tvoj problem, če si subvencijo porabil za "avto na leasing".... sedaj moraš pa vračati !!!! Subvencija je namenjena "subvencioniranju prispevkov" (v dveh letih je to 24 x 285 EUR = 6840 EUR... od česar ti zavod subvencionira 4500 EUR....) Če pa nisi sposoben v dveh letih zaslužiti 2350 EUR + svoj zaslužek.... potem si šel v samozaposlitev z GOLJUFIVIM namenom !!!!!
nekdonekje
10. 12. 2011 13.26
-1
Odpri.oci Očitno se ti niti malo ne spoznaš na te stvari... dobiš 4500€ od katerih plačaš 20% ddv-ja... Pa še teh 4500 ti potem prikažejo kot dobiček... spet obdavčitev. Pa še tole... EU subvencionira 80%, 20% pa naj bi Slovenija... po obdavčitvi pa je kako? Pa še malo se pozanimaj, koliko nameni EU za enega samozaposlenega, pa boš videl, kam pes taco moli.
Odpri.oci
10. 12. 2011 20.33
+2
Daj... ne govori neumnosti.... Ob "ustanovitvi".. NI NIHČE ZAVEZANEC ZA DDV !!!! Da ne omenjam, da so subvencije OPROŠČENE PLAČILA DDSV !!!! Še enkrat.... spet eden, ki je imel popolnoma nesposobnega računovodjo !!!!! In... kdo (?????) ti "prikaže kot dobiček" ????? Ponavadi bilanco in napoved sestavi računovodja... v sodelovanju z podjetnikom..... ne pa neki "one", ki ti "prikaže dobiček" !!!!
bmwfanatik
09. 12. 2011 17.03
+3
Subvencije se nakažejo 120 dni po podpis pogodbe, tako tudi piše v pogodbi, malo si jo preberite oz. preberite kaj podpišete, ne se pa pizdakat tu za brezveze.
bmwfanatik
09. 12. 2011 17.03
+3
kaj ima pa jankovič s tem??? izvoljen je bil pred petimi dnevi, subvencije so pa že od jeseni. Daj malo misli, predno kaj izustiš.
donski
09. 12. 2011 17.02
+4
mah ..država tak vse pobere, vsak pa se je silil v privatnika čes: jaz bom svoj šef in še subvencijo dobim, zato pa popada letno tlko sp-jov. Pojdite na bizi gledat kolko je samo nekega poslovnega svetovanja itd. ..vsi bi bili neki poslovneži in svetovalci..in vsi bi nekaj prodajali ...MA NI ŠANS, ČE NI KEŠA pač logika tega, da folk naredi npr. fax nima službe in si misli, da bo sam svoj šef. Filozofija ni slaba, al ne gre tak preprosto. to je obupana naivnost...
donski
09. 12. 2011 17.04
+1
prodajati stvari je vedno večja umetnost, kot v ameriki, ko za oglaševanje več porabijo kot za izvedbo storitve ali izdelka
b77
09. 12. 2011 16.54
+15
ta denar je tako samo za eno leto prispevkov in statistično prikazaovanje zaposlenosti! realnost prihaja in z njim bankrot vukojenine slovenske
AlternativeFacts
09. 12. 2011 17.02
+1
taurus90
09. 12. 2011 17.15
-2
Res je, da subvencija zadostuje samo za leto dni plačevanja prispevkov, ampak še vedno gre za 4500€. In brez tega denarja bi moral samozaposleni prvo leto zaslužiti 4500€ več, da bi lahko plačal prispevke, v tem primeru pa to ni potrebno. Dejte ljudje mau cenit kar se vam podari
Red_October
09. 12. 2011 16.33
+6
Nikjer pa niste omenili, da se čaka na subvencijo 4500€ več kot leto in pol. Moja dragi še kar niso nakazali te opevane subvencije ....
korintos1
09. 12. 2011 17.11
-1
To ni izgubljen denar. Inflacije ni, potrpi malo, potem bo pa nakazano.
Darko32
09. 12. 2011 16.15
+18
Res ne razumem več teh početij. Ljudi se sili v samozaposlitev in potem se jim ne plačije za opravljene storitve. Plačilna disciplina je tudi po zaslugi politike na psu. JAvni uslužbenci pa kot kanibali čakajo, da oberejo te ljudi. Sedaj pa je zmankjalo denarja. No in takšna ekonomija naj potem rešuje Slovenijo z JAnkotom na čelu.
korintos1
09. 12. 2011 17.12
-1
belokranj?ek
09. 12. 2011 19.17
-1