Slovenija

Je podpis Melite Župevc pristen?

Ljubljana, 05. 11. 2012 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Del koalicije dvomi v pristnost enega od podpisov pod pobudo za referendum o državnem holdingu. Sindikat KNG pa se sprašuje, kaj se je zgodilo s 400 podpisi njihovih članov in zakaj so jih šele tik pred rokom obvestili, da jih ni dovolj. Virant je s prstom pokazal na Gorenakovo ministrstvo.

Državni zbor bo v torek na izredni seji odločal o tem, ali naj se na predlog vladajoče koalicije zahteva ustavno presojo pobude 30 opozicijskih poslancev za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Če zakon ne bo uveljavljen, bo ogrožena ustavna pravica do socialne in pravne države, je zahtevo pojasnil Marko Pogačnik (SDS).

Razprodaja premoženja?

Poslanke in poslance v torek čaka izredna seja.
Poslanke in poslance v torek čaka izredna seja. FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada pobudo za presojo ustavnosti referendumske zahteve podpira, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič. Pri tem je postregel z opozorilom, da bo ena od bonitetnih agencij Sloveniji kmalu zagrozila s skorajšnjim znižanjem bonitetne ocene in nadaljeval: "Popolnoma jasno je bilo rečeno, da je iskati vzrok v referendumski pobudi za zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in Slovenskem državnem holdingu."

"Bonitetne agencije ne delujejo tako hitro, to je bolj predstava za javnost," je Živkovičevim opozorilom nasprotoval Jerko Čehovin (PS), ki se je – kot je poudaril – zavestno odločil za podpis pod zahtevo za razpis referenduma. Ob tem je vprašal, ali se z uveljavitvijo zakona morebiti ne mudi zaradi tega, ker so nekaterim obljubljena delovna mesta oz. poceni nakupi podjetij.

Poskušamo ohraniti še tisto malo premoženja, ki ga država še ima, je kot ena od podpisnic pobude za referendum pojasnila Renata Brunskole (PS), medtem ko je Alenka Bratušek (PS) uveljavitvi zakona oporekala z besedami, da ni znano, koliko premoženja se bo preneslo na holding, ki bo kot gospodarska družba lahko s tem premoženjem svobodno upravljal. Z vsakim padcem bonitetne ocene je tega premoženja manj, je odgovoril Živkovič in pojasnil, da se bo to premoženje prodajalo po tržni vrednosti.

Če se bo državni zbor odločil razpisati referendum, bi bil ta po Virantovih pričakovanjih januarja. Vendar je glede na napovedi pričakovati predlog za ustavno presojo.
Če se bo državni zbor odločil razpisati referendum, bi bil ta po Virantovih pričakovanjih januarja. Vendar je glede na napovedi pričakovati predlog za ustavno presojo. FOTO: Damjan Žibert

Koalicija: Ne prelagajte odgovornosti na ljudi!

Matevž Frangež (SD) ne pričakuje, da bo ustavno sodišče pobudi za presojo ustavnosti pritrdilo, zato je predlagatelje vprašal, kaj sploh želijo z njo doseči. "Predlog za ustavno presojo je tako ubog, da bom imela resne pomisleke v kredibilnost te inštitucije, če bo ustavno sodišče presodilo, da je zahteva za referendum protiustavna," ga je dopolnila Andreja Črnak Meglič (SD).

"Ne prelagati odgovornosti na ljudstvo," je 30 podpisnikov zahteve za referendum opomnila Damjana Petavar Dobovšek (SDS). Očitala jim je, da svoje politične interese postavljajo pred zaščito slovenske suverenosti. Patricija Šulin (SDS) je medtem ocenila, da opozicija na ta način ruši vlado in njen trud, da reši državo pred bankrotom.

Tanko predlaga preverbo podpisov

Melita Župevc
Melita Župevc FOTO: Svet na Kanalu A

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na kolegij naslovil zahtevo, naj zaprosi Generalno policijsko upravo, da se predhodno preverijo vsi podpisi, ki so priloženi zahtevi za referendum. Poudaril je, da so se pojavili dvomi, da nekateri podpisi niso avtentični in da manjka eden od podpisov. Med drugim je šlo za podpis poslanke PS Melite Župevc, ki je na porodniškem dopustu.

"Prav je, da kolegij sprejme sklep, da se zahteva grafološka preverba vseh podpisov pod zahtevo za referendum. Nobene potrebe ni, da se jutri odločamo za razpis in sklic izredne seje, ne da bi odstranili sume, da nekatere stvari niso skladne z dosedanjo prakso," je dodal Tanko.

PS: Vsi podpisi so avtentični

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je povedal, da si ni predstavljal, da bo zahteva po razpisu referenduma izzvala tako neverjetne predloge. Vprašal se je tudi, ali Tanko ve, da s tem predlogom odpira Pandorino skrinjico za 20 let nazaj. Obenem je Möderndorfer osebno zagotovil, da so vsi podpisi pod zahtevo pristni.

NSi: Našteli le 29 podpisov

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je pojasnil, da se ob manjši naglici to danes sploh ne bi zgodilo. Težavi sta dve. "To, da so bili podpisi za eno zahtevo skenirani, to je zdaj rešeno. Druga stvar pa je, da je pod zahtevo za referendum o holdingu prav tako potrebnih 30 podpisov, jaz jih naštejem 29," je dejal. Möderndorfer je ob tem pojasnil, da sta dva podpisa na eni črti.

Kam so izginili podpisi?

Državni zbor - 6
Državni zbor - 6 FOTO: Damjan Žibert

Težave s podpisi pa imajo še v Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), ki jim je notranje ministrstvo šele po štirih dneh, in to petnajst minut pred iztekom roka za zbiranje podpisov za referendum o slabi banki, sporočilo, da jih niso zbrali dovolj. Notranjega ministra Vinka Gorenaka in predsednika državnega zbora Gregorja Viranta zdaj sprašujejo, kje se je izgubilo kar 394 podpisov.

Sindikat namreč trdi, da so oddali 3127 podpisov, ministrstvo pa jih je evidentiralo 2733. Podpisi so izginili na poti "od državnega zbora do ministrstva", je dejala sekretarka Sindikata KNG Sonja Kos.

Ker razlike ne znajo pojasniti na ministrstvu, sindikat meni, da mora to storiti državni zbor. Virantove izjave, da so bili postopki pravilni in da ni bilo manipulacij, jih ne prepričajo. Predvsem zato, ker imajo kopije vloženih podpisov. Če postopkov ne bo mogoče razjasniti, v sindikatu napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev, da bi zadevi prišli do dna.

Virant jim je v odgovor poslal odprto pismo (preberete ga lahko v priponki), v katerem je pojasnil, da origialni seznam podpisov hranijo v državnem zboru, da je posebej varovan in da je vanj mogoče vpogledati obspremljavi pooblaščene osebe. Ob očitku, da so potrebovali kar štiri dni za obvestilo o manjkajočih podpisih, pa s prstom pokaže na Gorenakovo ministrstvo. "Obvestilo ministrstva za notranje zadeve o številu preverjenih podpisov z dne 26. 10. 2012 smo v državnem zboru skupaj s priloženim seznamom preverjenih podpisov prejeli šele 30. 10. 2012 pozno popoldan. Predlagam, da se za pojasnila, zakaj je bilo poslano šele tega dne, obrnete na pristojno ministrtvo," je zapisal.

Odgovor predsednika DZ Gregorja Viranta sindikatom
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (933)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Flenca
16. 11. 2012 13.19
A SE JI BO KDO OPRAVIČIL ,SICER PA TKO VEM DA JIM NI TO V NAVADI PRI STRANKI "SDS"
Buena Vita
06. 11. 2012 18.14
-2
TRI CENTIMETRE JE MALA M,ALICA KOLIKO CENTIMETROV JE ZGREŠIL OČKA ROP,HI,HI,HI,HI, POPAČENOS LAHKO TAKO KAMUFLIRAŠ,PRIDE HIBA VEDNO NA VIDELO
morituri
06. 11. 2012 13.43
+0
Naj se le razišče ali je podpis lastnoročni, če že ne zaradi drugega, pa zato da se to ne bo več dogajalo, ker je potem večno prisotna laž in sprenevedanje. Takšne stvari, ki nas še bolj ločujejo bi morali odpravljati in to vsi do zadnjega!!!
Mich Diam
06. 11. 2012 14.22
-1
podpis je lastnoročen, le da je morda skeniran ali podobno! Tanko je špecialist za take probleme!
Buena Vita
06. 11. 2012 18.16
+1
KAJ JE TANKO PRED NOVINARJI AFNE GUNCAL IN SE HVALIL KOLIKO DEPONIRANIH PODPISOV JE LASTNIK,,PA CELA SLOVENIJA JE TO ŠTORRJO GLEDALA IN SE ZGRAŽALA ZAKAJ POTEM PLAČUJEMO 9O POSLANCE,ČE ZADOSTUJEJO VODJE IN VODJE Z VSEM UPRAVLJAJO IN PODPISE SAMO SKENIRAJO,
Buena Vita
06. 11. 2012 18.18
-1
E MOJI LEPI,MODERNI-DOLFE JE TISTI KI JE PONATISNIL PODPISE,Z JAVNIM PRIZNANJEM
Mich Diam
06. 11. 2012 12.11
+1
Pa kaj, se ne znate s čim bolj pametnim ukvarjat? s temi butastimi komentarji?!
johanov
06. 11. 2012 13.06
+2
Mich Diam
06. 11. 2012 13.26
recimo: Ločiti se hočem, ker nočem biti poročen z žensko, ki jo mož vara.
Terezinka
06. 11. 2012 15.19
+2
liskub
06. 11. 2012 11.56
+1
Moramo verjeti Meliti saj je iz najbolj poštene stranke v Sloveniji.Pa tudi če je podpis prinesel Ropov Tonček mora biti pristen saj jih je vseh eno samo poštenje tako kod Jankovičev.
johanov
06. 11. 2012 13.03
+2
A si s hruške padu direkt u SDS partijo...moje sožalje !
Terezinka
06. 11. 2012 15.20
+0
Res je tam v SDS ste sami pošteni. Največji podenj stoletja, banda
AntonLulek
06. 11. 2012 11.28
+10
Tunek je rekel... "Končno smo enaki z Amerikanci. Najprej vodna ujma, potem pa volitve!" ...in ostal živ! Tunek iz haloz!!! - press
stric iz ozadja
06. 11. 2012 11.22
-8
Kaj pa mi imamood PS.Ali konkretno od Melite,So sami šalabajzeri in nesposobneži,ki nas navadne državljane mnogo stanejo.SRAMOTA!!!!razmislimo malo o svoji osodi.
Terezinka
06. 11. 2012 11.35
+3
Kaj pa imamo od ostalih. Razmislimo naj jih vse pošljemo nekam
johanov
06. 11. 2012 11.41
+5
El Koronito
06. 11. 2012 11.56
+3
jansa-arms
06. 11. 2012 11.16
+9
s tem ko se je pahor podal na predsedniška pota je majer izgubil zaveznika na levici zato ima velike probleme.in majer kot majer ne izbira sredstev ,šel bo tudi proti zakonom.gorenjak je to jasno povedal ko so policaji štrajkali!
Ost1234
06. 11. 2012 13.12
+4
Pust Borčita! On je zdej na usodnem križišču in išče pravo smer! Revež sploh ne ve, da je to KROŽIŠČE in se le vrti v krogu :-)))! Mayer pa gas po svoje !!!
Ivan Bricklayer
06. 11. 2012 10.50
+18
Potrebno se je zavedati, da so igre, ki jih izvaja JJ s svojo kamarilo, samo še korak od »uvedbe« izrednega stanja ter »odvzema« državljanskih pravic, ki jih na sofisticiran način vodi in sočasno uvaja; uvaja po sistemu »klero-fašistične« misli - čudi le, da EU vse to tako zlahka dovoljuje/spremlja??? Ob tem se, vsekakor, postavlja vprašanje, ali morda tudi »EU« dvomi v svoj lastni »namen«???
Terezinka
06. 11. 2012 11.38
+4
Bomo kmalu občutili preverjanje njegovih dejanj s strani EU in videli koga podpira EU. Glede na izbrisane, zaostanke v sodstvu, vinjete in druge cvetkice, ki jih EU ni podprla močno dvomim , da ga oziroma nas EU še podpira. Janša pove kar mu paše
Ost1234
06. 11. 2012 13.10
+2
Ma ja, vsi odgovori so v EU .Pokupt še tisto, kar je državnega ostalo. Bi bil pa vesel, da pokupjo Avstrijci. Se nam vsaj ne bo treba tako daleč na šiht vlačit ....
Terezinka
06. 11. 2012 15.23
+2
Se strinjam. Uvedli bi red in enkrat bi prišli v demokracijo.
El Koronito
06. 11. 2012 10.47
+8
Von Klinkerhoffen - pogrebnik demokracije, oz. tistega ka je od nje še ostalo. Samovoljno nastavljeni, osebnostno moteni bolnik nam kroji usodo. Pa kje mi živimo?
X-XY
06. 11. 2012 11.30
+3
Terezinka
06. 11. 2012 11.39
+5
Smo samo imamo velike nevihte in malo sonca
Domen Dolenc 1
06. 11. 2012 10.24
+15
nov slogan sds... NI VEČ SONCA, NI VEČ KRUHA, SLEDITE NAM NA TVITTERJU
johanov
06. 11. 2012 11.43
+1
*Duhec*
06. 11. 2012 10.23
-4
Zame je to, kar so naredili v PS-u, neumnost, nesposobnost in neorganiziranost...... za vse težave so si sami krivi in jih bi lahko pričakovali......
Ost1234
06. 11. 2012 10.31
+1
El Koronito
06. 11. 2012 10.33
+0
Ma šalabajzeri.... Itak od njih ni nobene koristi.
Terezinka
06. 11. 2012 11.40
+1
Seveda koristi so od Janeza. Posebno mi mali ljudje imamo velike koristi. Že ob prvem mandatu nam je zelo dvignil standard, sedaj pa nadaljuje. Če ne bi bilo vmes Pahorja bi imeli še zmeraj minimalno plačo 300 EUR
Domen Dolenc 1
06. 11. 2012 10.22
+6
bravo SDS, Župevceva je izjavila, da je ona to podpisala! samo da ni referendumov, ha? samonastavljena vlada, sram me je , da sem slovenec!
tron3
06. 11. 2012 10.11
+12
Sindikat KNG, je le končno ugotovil, da so jih peljali žejne čez vodo, to sta jim nardila največja poštenjaka v državi tej, Vriatn in Gorenkak, he,,,,, nad njima je samo še JJ, da ne bo pomote! Bravo Vlada, bravo Virant, kr tako naprej, do dneva ko bo ulica spregovorila, potem pa bežati bo treba, ker za takšne ljudi v državi tej ne bo več prostora, razen na Dobu!
Darko32
06. 11. 2012 10.24
+12
Tron3 z to potezo si je Virant skupaj z JANŠO zadal odločilen udarec sam sebi, ko so manipulirali z podpisi. Ljudstvo ne verjame ne JAnši in še manj Virantu. Glede poštenja pa je slednji pokazal kako je hotel nezakonito pridobiti denar. Samo tako naprej ljudstvo sedaj ve več in to je prav, da so to največji poštenjaki.
Ost1234
06. 11. 2012 10.29
+8
SDS & company PS-u samo dvigujejo rejting! Vsako zlo je za nekaj dobro :-)))!
El Koronito
06. 11. 2012 10.04
+9
Če boste šli preučevat zakone o referendumu, ljudski iniciativi ipd. boste hitro ugotovili, da ne moremo niti prdnat, če se DZ ne strinja. Edina možnost je bila ta, ki je tako klavrno propadla. Klinkerhoffen dobro ve, da se refrendum ne sme zgoditi, ker ve, da je drugače z njim KONEC. Okrcala ga bo hillary&co, dama pa se sploh ne bo smel pojaviti več. Edini način za spremembe je ta, da se napišejo predlogi, overijo podpisi in se dostavijo na DZ, ki mora VOLJO LJUDSTVA takoj upoštevati, če ne.... To je razumelo in tudi storilo 80% Islandcev. Kaj pa mi ? Kot pravi ježek - nastavite ritke... pa to.
tron3
06. 11. 2012 09.55
+6
Sploh pa mi ni jasno, kaj se te bonintetne hiše, sploh grejo, naj že enkrat začnejo pri sebi delat, ker so večinoma Ameriške, he,he.. Japonci in Kitajci so res humanisti, da odkupujejo njihove vrednostne papirje, ker drugače bi bil v Ameriki že skoraj Grški scenarij!
CyberWorm77
06. 11. 2012 10.05
+5
ya sej nakonc nas bojo pa wseskup prodane kitajci kupli s swojimi cheap izdelki pa ceneno delawno silo : ))) glanzkopf si bo pa en ud med nogami odgriznu haha : ))
El Koronito
06. 11. 2012 10.06
+4
Japonci imajo dosti svojih problemov. Sesutje dolarja je samo še vprašanje mesecev, pravijo znani ekonomisti.
Mirsad Miro Muharemovi?
06. 11. 2012 09.53
+4
Prašek,napisal sem da slabemu udu i dlaka smeta,tako tudi janševi puleni gledajo dlako v jajcu,če je to nenormalno,žaljivo,ali neprimerno..on redirka,čuj,pa kje smo
Ost1234
06. 11. 2012 09.52
+4
Jaz sem sto procenten, da so stadionski podpisi originalni ..... Zdej bodo še za te rekl, da so skenirani al pa da je vse našrajbal Rupnik?
tron3
06. 11. 2012 09.49
+4
Drugače pa čestitam Virantu in JJ-u, dobro sta izpeljala, za javnost skoraj na bojni nogi, drugače pa dobra prijatelja, škodo, ki bo narejena s tema zakonoma se bo merila v milijardah evrčkih, tam okrog 17, ki jih boste Vi skupaj plačali, bravo, finale se lahko začne, dokončno uničenje države!
El Koronito
06. 11. 2012 09.53
+5
El Koronito
06. 11. 2012 09.46
+7
Pogreba demokracije najbolj se veseli grobar Von Klingerhoffen, ker misli, da mu bo končno uspelo vzpostaviti red, ki ga forsirajo njegovi gospodarji. Sej veste... če hočeš kupiti državo s prebivalci vred, za sitne pare, se moraš povezati z domačimi izdajalci, za kar so naši SDS-ovci več kot kvalificirani. Za oblast in pest drobiža bi storili vse. In to ne prvič...