Slovenija

Za preozek reševalni pas niso vedno krivi nevedni vozniki, temveč tudi okorna zakonodaja

Ljubljana, 22. 09. 2015 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na AMZS so opozorili, da za oteženo pot intervencijskih vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti niso vedno krivi vozniki, saj se ti ponavadi ravnajo v skladu z zakonodajo, ki prepoveduje umik na odstavni pas. A če vozila v tistem trenutku niso povsem vzporedno poravnana z robno črto, njihov del sega v reševalni pas.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Razvrščanje na avtocesti
    01:32
    Iz SVETA: Razvrščanje na avtocesti
  • Iz 24UR: Nejasna pravila o razvrstitvi ob nesreči
    02:26
    Iz 24UR: Nejasna pravila o razvrstitvi ob nesreči

V zadnjih mesecih so predvsem gasilci pogosto opozarjali, da jim nepravilno razvrščanje voznikov ob prometnih nesrečah in zastojih otežuje prebijanje do kraja nesreče. To bi se naj dogajalo predvsem zaradi neznanja voznikov, a na Avto-moto zvezi (AMZS) opozarjajo, da krivec ni nujno nepoznavanje zakonodaje ali neustrezno odzivanje.

Slovenska prometna zakonodaja sicer ne pozna izraza reševalni pas, a v 30. členu pravi, da morajo v primeru zastoja "vozniki med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, zagotoviti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil". Sam pojem reševalni pas je pri nas vpeljal upravljavec avtocest Dars. Gre za pas, ki nastane, ko se morajo ob zastoju vozila na voznem pasu razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Pravilno razvrščanje.
Pravilno razvrščanje. FOTO: DARS

Z AMZS so sporočili, da so v zadnjem času prejeli številne pomisleke, ki opozarjajo na neznanje slovenskih voznikov v primerih, kadar na cesti nastopijo izredne razmere in so vozniki dolžni omogočiti varen prehod intervencijskim vozilom.

Na podlagi opozoril svojih članov so na AMZS analizirali zakonodajo in jo primerjali z nekaterimi drugimi državami. Ugotovili so, da pravzaprav slovenski vozniki ne ravnajo narobe, saj se vedejo skladno s prakso učenja v avtošolah in skladno z zakonodajo.

Ta namreč pravi, da se vozniki lahko umaknejo le do robne črte voznega pasu, kar pa je glede na širino pasov avtoceste (in predvsem hitre ceste) pogosto preozko za intervencijska vozila, so opozorili na AMZS. Po slovenski zakonodaji je umik vozila na odstavni pas lahko prekršek, ki se lahko kaznuje z globo 300 evrov, kar voznike odvrača od tega, da bi se zapeljali čez črto na odstavni pas in tako omogočili lažji prehod vozil, ki vozijo po reševalnem pasu.

Mnogi, predvsem gasilci, si oteženo pot do kraja nesreče razlagajo z neznanjem voznikov, a bi v resnici vozila, ki so daljša (tovornjaki, vozila s počitniško prikolico, kombiji), morala zapeljati na odstavni pas.

Za spremembo zakonodaje

Ker tako zakonodaja kot Dars voznikom prepovedujejo umik na odstavni pas, je reševalni pas mnogokrat preozek. "Če njihovo vozilo tedaj ni povsem vzporedno z robno črto, zadnji del sega v reševalni pas in zmanjšuje njegovo širino," opozarja France Kmetič, odgovorni urednik revije Motorevija, revije za člane AMZS. "Na avtocesti je prometni pas praviloma širok 3,75 metra, dva pasova sta torej široka 7,5 metra. Avtomobili so danes skupaj z vzvratnimi ogledali široki decimeter do dva več kot 2 metra, avtodomi in bivalne prikolice še do tri decimetre več. Če upoštevamo, da zaustavljena vozila na levi strani zavzamejo vsaj 2,5 metra prostora in povsem enako še na desni strani, je to skupaj 5 metrov, reševalni pas pa je širok zgolj 2,5 metra. Občudujem gasilce, ki se s precej več kot 2 metra širokim kamionom peljejo po 2,5 metra širokem koridorju. In če nekdo ta koridor zmanjša za 20 ali 30 centimetrov, je prostora za kamion premalo," pojasnjuje Kmetič. Dodaja pa, da je takšna stiska povsem nepotrebna, če ima avtocesta odstavni pas, saj je z vpeljavo reševalnega pasu izgubil svojo nekdanjo funkcijo vožnje intervencijskih vozil.

Na AMZS so izrazili žalost od dejstvu, da številni zapleti na cestah odgovornim tovrstna zmešnjava ni dovolj velik izziv, da bi vendarle uredili jasnejšo zakonodajo in izdali jasne nasvete voznikom. Zato predlagajo spremembo zakonodaje, ki bi jasno opredelila, da se lahko odstavni pas v določenih primerih uporablja tudi kot prostor, ki zagotovi zadostno širino za prehod intervencijskih vozil.

Reševalni pas ob zastoju.
Reševalni pas ob zastoju. FOTO: Dars

Ministrstvo: Zakonska ureditev je ustrezna

Razlogi, da se je za reševalno pot v primeru nujnih intervencij na avtocestah in hitrih cestah izbrala površina med skrajno levim pasom in pasom, ki je desno od le tega, so večplastni, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo. "Dejstvo je, da vse avtoceste ali hitre ceste v Sloveniji in drugih državah nimajo odstavnih pasov, da so ti lahko neprevozni zaradi vozil, ki zaradi okvare stojijo na njih oz., da se lahko odstavni pasovi uporabijo za povratni promet intervencijskih vozil. V primeru masovnih nesreč bi se lahko zgodilo, da bi morali ohraniti prevozno reševalno pot do kraja intervencije in nazaj po istem delu ceste," so zapisali.

Bistveno je, da vozniki zagotovijo dovolj široko reševalno pot; če za njeno zagotovitev ni treba uporabiti odstavnega pasu, ostane ta prazen. Na enak način svetujejo zagotavljanje reševalne poti v Švici in v Nemčiji, še dodajajo.

Kot še pravijo na ministrstvu, vse pobude za izboljšanje pravnih podlag, s katerimi bi lahko prispevali k uspešnejšim intervencijam, zelo skrbno pregledajo in menijo, da je zakonska ureditev ustrezna. Splošno določilo, ki zahteva, da morajo vozniki zagotoviti med kolonama ustavljenih vozil dovolj prostora za nemoten dostop intervencijskih služb, se smiselno lahko uporabi tako na cestah, kjer ni odstavnih pasov, kjer so odstavni pasovi in sta dva prometna pasova ali kjer jih je več. "Večina težav, ki jih imajo intervencijske službe nastane takrat, ko vozniki teh določil ne upoštevajo," so še zapisali.

Reševalni pas tudi v drugih državah, a z drugačnimi navodili

Pojem reševalni pas poznajo tudi v Avstriji, Nemčiji, na Češkem, v Švici in na Madžarskem, a se kljub njegovi enaki zasnovi sama izvedba v različnih državah razlikuje. V Avstriji je na primer pri zagotavljanju reševalnega pasu treba uporabiti tudi odstavni pas. V Nemčiji je na tripasovnih avtocestah treba reševalni pas vzpostaviti med skrajno levim in sredinskim prometnim pasom, pri štiripasovnih pa po sredini, tako da sta levo dve koloni stoječih vozil, prav tako dve koloni desno. Na čeških avtocestah je pomembna širina, saj mora biti reševalni pas širok vsaj 3 metre. Če je avtocesta tripasovna, mora biti reševalni pas med desnim in srednjim prometnim pasom, torej drugače kot v Avstriji in Nemčiji. Vse to pa kaže na neusklajeno prometno zakonodajo v državah članicah Evropske unije. "Če EU lahko ureja najrazličnejša področja, bi nedvomno lahko izdala vsaj priporočila svojim članicam za tako pomembno področje, kot je učinkovito reševanje," je še dodal Kmetič.

Leta 2014 na naših cestah 18.251 prometnih nesreč

V letu 2014 se je na naših cestah zgodilo 18.251 prometnih nesreč, v katerih je 108 udeležencev umrlo, 8.220 oseb je bilo huje ali lažje telesno poškodovanih. Glede na 2013 je bilo število nesreč za 4 odstotke manjše, 17 oseb manj je bilo mrtvih, število huje poškodovanih pa se je povečalo za 17 odstotkov.

Avtoceste vse bolj nevarne

Opozorili so, da so avtoceste čedalje bolj nevarne. Leta 2003 se je na avtocestah zgodilo 2.009 nesreč ali 5 odstotkov od skupnega števila vseh nesreč, leta 2014 pa se je na avtocestah zgodilo 1.820 nesreč ali 10 odstotkov od skupnega števila. Za 6 odstotnih točk se je v primerjavi med letoma 2003 (9 odstotkov) in 2014 (15 odstotkov) povečal delež mrtvih v nesrečah na avtocestah od mrtvih v vseh nesrečah.

Delež kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, raste

Z zmanjševanjem števila prometnih nesreč se je zmanjševalo tudi število udeleženih v prometnih nesrečah, razen pri kolesarjih. Tako se je število voznikov osebnih avtomobilov, udeleženih v prometnih nesrečah, od leta 2003 do 2014 zmanjšalo za 63 odstotkov; število kolesarjev, udeležencev v prometnih nesrečah, pa se je povečalo za 13 odstotkov.

V letu 2014 manj udeležencev v prometnih nesrečah pod vplivom alkohola kot v letu 2013 505 udeležencev v prometnih nesrečah je bilo pod vplivom alkohola (12 odstotkov manj kot v letu 2013), kar znaša približno 2 odstotka od vseh udeležencev v prometnih nesrečah. Enak delež je bil zabeležen tudi leta 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krjz
23. 09. 2015 07.26
+3
Točno tako, naše avtoceste so preozke za umik samo do robne črte, že samo če pogledaš sliko kjer je napisano da so avti pravilno razvrščeni, se jasno vidi da je to nemogoče, na sliki so avti na pehitevalnem pasu krepko čez črto. Če bi bile AC tako široke kot je na letaku od Darsa narisano kjer je pas širok za dva avta bi bilo 95% manj težav. Ja papir marsikaj prenese.
LepistaNuda
23. 09. 2015 01.45
+3
Sem ta teden plačal, ker sem se na odstavni pas umaknil teličku, ki ni znal v kolono. Da sem imel proces in lučke na odstavnem pasu, itak ni pomembno.
pepikrlinca
22. 09. 2015 22.46
+4
krivi so birokrati, ki v pisarnah, daleč od cest toplo vodo z ravnilom v roki izumljajo
B?AN
22. 09. 2015 20.52
+6
To so naši vrli inženirji in tajkunski lumpi kateri so nas prenesli okrog z zgodbo avtocest. V resnici se je gradilo več ali manj po današnjih standardih hitre ceste.Samo poglejte ozimsko avtocesto Vrtojba- Rebernice sedaj je to navadna hitra cesta brez odstavnih pasov z drsečimi viadukti.Zidar pa v osebnega.....
scipio
22. 09. 2015 19.16
+0
dans zjutraj sta peljala dva vojaška humweeja nasproti mimo nas mnogih, ki smo se vozili proti mestu, tam na dokaj ozki primestni cesti. glej no, nekako je šlo mimo 50 km/h, ker je vsak od nas, malo pa tudi oni, zapeljal bolj na rob. ZKP ali zdrava korenčkova pamet. Le zakaj se zdaj ves dan ne razburjam o tem, da so tile humweeji tako široki, le zakaj ne zapeljejo čisto v jarek če jim kdo pripelje nasproti, le zakaj so tam ob uri, ko grem jaz v službo in zakaj slovenska vojska kupuje humweeje in ne na primer hyundai atose, ki so ožji, ko pa bi se vendar brez njih vsi mi bolj udobno vozili v službo? če že hoče imeti vozile na H, naj ma atose ali hogane ali pa magari hugote ali htame! Torej, če bi slovenska vojska imela hyundai atose, lahko pa tud ta nove twingote in ne humweeje, bi se mi, razumeš, lahko vozili bolj po sredini tiste ozke ceste. pa ja, le zakaj toti humweeji? sploh pa, kdo se je te humweeje sploh spomnil, da jih moramo takole srečevati sredi jutra? Ja, a ta slovenska vojska ne ve, da smo slabe volje že od tega, ker takole zjutraj vstajamo??? o bog, le zakaj ni nič več tako fletno kot je bilo pri mamici na zizah?
profi1.
22. 09. 2015 22.54
najbolje da hodiš peš. tam imaš dovolj prostora.
nonna
22. 09. 2015 18.32
+1
Kako lahko pod zgornjo sliko napišejo, da je to pravilno razvrščanje? Če bi se pravilno razvrstili, reševalno vozilo ne bi šlo mimo. Avti na prehitevalnem pasu se niso umaknili do robne črte, ampak so je krepko prekoračili. Zakon bi moral biti: skrajno levo in skrajno desno. Ker se pa ob zastojih ne ve ali je nesreča ali samo normalen zastoj zaradi del, bi morali obvezno policisti s sireno voziti prvi, da bi se potem vsa vozila lahko hitro umaknila.
antiXfashizmXeuXgso
22. 09. 2015 20.05
+1
Kle so šli krepko preko črte, pol avta,...če bi bila odbojna ograja po sred, bi bili že v njej. Po zakonu bi se morali umakniti do črte, vzoporedno s črto,....niti ne zapeljat z levimi bicikli na črto,.....
nonna
23. 09. 2015 07.47
+1
Pol avta je šlo preko črte. Poglej še enkrat če ne vidiš.
bergman
22. 09. 2015 18.03
+2
Zakaj že je Zidar objavil osebni stečaj, saj imamo dovolj ozke avtoceste, da bodo kmalu še kolesarji komaj vozili po njih!! Beda od ministrstva in avtocest!!!!
piko112
22. 09. 2015 17.18
+4
Bla bla bla bla. Samo govori se o tem že mnogo predolgo naredi se pa nič. Pa vedno ko je kdo mrtev je tema popularna 14 dni potem pa vse potihne. Kdaj se bodo pa dejansko začele delati spremembe? Da ne omenjam cestninskih postaj pa vinjet k bi mogl eno od teh stvari ukiniti pa še sedaj je malo tako in ovako
kokicas
22. 09. 2015 16.56
+3
Eno je papir, drugo je praksa, kar se je pokazalo že neštetokrat in v tem primeru ni nič drugače, škoda, ker se tisti k idela te prepise ne vsede in prepriča da to v praksi ne drži. In ob zastoju se večinoma pomaknejo na rob vozišča, tovornjakarji jasno in pravilno, čez polovico odctavnega pasu, ko pridejo reševalci naredijo nek prostor, potem pridejo gasilci z tovornjakom in vsi gredo na odctavnega, ker vsak centimeter se pozna, potem se pa najde atovleka ki hoče po odctavnem do prometne in spet vsi z prikolcam v sredion da gre mimo in čez minuto ti leti še drugi gasilec z tovornjakom in spet treba spravit prikolco na odctavni pas, zato pa traja to otliko časa in je vse zmešano. Odctavni pas in skrajno levi v zastoju, intervencija po sredini, pa nebo nobenih problemov, za začetek pa kakšnega policaja na motorju, da kakšno kazen naši tistim ,ki ne poznajo pravil.
Ufak
22. 09. 2015 16.56
+2
Kriva je država, ker špara na vseh frontah in dela avtoceste široke kot kolesarske steze. Zastopim, da cesta skozi Baško grapo ne more biti široka 7m, ma...... .
Ptuj?anxxl
22. 09. 2015 14.52
+12
Glede na dejstvo, da sem vsak dan na avtocestah ...mi je ta članek do dobra dvignil pritisk. Logično je, da se uporablja za reševanje '' sredina '' med voznim in prehatevalnim pasom a sedaj sem končno dobil potrditev, da naša pravila o AC prepovedujejo umikanje na odstavni pas in povrh vsega je to celo kaznjivo z globo do 300 Eurov ( kot navaja novinar ). Bil sem v koloni, ko je kamionu na spustu z Vrhniškega klanca počila pnevmatika in se je prevrnil in takrat so ponovno gasilci snemali '' bedake '', ki se niso pravilno razvrščali in na televiziskih programih je bil vik in krik o nekulturnih voznikih. A se bo voznikom, ki so upoštevali predpise sedaj kdo opravičil ??? Se jim bo opravičil kak novinar ....mogoče ???? Se bodo opravičili mogoče gasilci ????
boy36
22. 09. 2015 15.14
-3
...povej je kdo že kdaj dobil kazen ,če se je umaknil na odstavni pas! Iščete dlako v jajcu!!! Pri reševanju življenj odločajo sekunde požrtvovalnih ljudi,ne pa dlakocepništvo. !!!!
kam51
22. 09. 2015 16.14
+7
Kazni nismo dobili, smo se pa morali umakniti s odstavnega pasu, je tako zahteval policaj.
walter2
22. 09. 2015 16.26
-3
kokicas
22. 09. 2015 16.51
+2
@kam51 resno, je šel in ste vsi morali spravit svoj avto nazaj ??
kam51
23. 09. 2015 07.43
LOS - T
22. 09. 2015 14.19
+6
a ni nobene tematike ki bi nas privabila nazaj,ne, pol pa spet take prežvečene zadeve .....bravo za popolno cenzuro, če drugega ne, se vidi kako vam je padel obisk in število komentarjev in prav je tako...bojkotirajmo 24ur!!
duhccc
22. 09. 2015 14.15
+9
sice pa skoda da komentiramo tu gor ker sem porajtal da prirejajo vsecke in brisejo kometarje ce jim kej ni usec pa kao svoboda govora itak za 24 ur zadaj stoji politika...
mertseger
22. 09. 2015 14.12
+2
Ker se odgovornim na ministrstvu ne da nič narediti smo kar državljani podali predlog za spremembo. Kakšen bo odgovor pa še čakamo. predlagajvladi.si
BULDOH
22. 09. 2015 14.03
+3
Lahko brišete resnico...ma ta bo obstala,tudi če me boste brisali...
duhccc
22. 09. 2015 14.15
+6
sice pa skoda da komentiramo tu gor ker sem porajtal da prirejajo vsecke in brisejo kometarje ce jim kej ni usec pa kao svoboda govora itak za 24 ur zadaj stoji politika...
NotMe
22. 09. 2015 13.56
+2
Dlakocepljenje. Nihče, ampak res nihče ne bo šel kaznovat voznika, ki bo ponucal pol metra odstavnega pasu zato, da naredi prostor gasilcem. Kolikokrat vsakodnevno zapeljemo čez polno črto za kak centimeter, ko se je potrebno umaknit objestnemu vozniku, ko se je potrebno izognit oviri na cesti ali enostavno malo posekamo ovinek. Se boš zabil v drevo, ki je padlo na cesto samo zato, da ne boš kršil pravila, ki ti prepoveduje vožnjo čez polno črto? Nekatera (neživljenjska) pravila je potrebno na momente vzet z zdravo pametjo, pa ni nobenih preblemov. Ker pa očitno nismo sposobni in iščemo dlako v jajcu, imamo na koncu 250.00 birokratov, ki nam morajo narisat in napisat vsak korak.
duhccc
22. 09. 2015 14.15
+3
sice pa skoda da komentiramo tu gor ker sem porajtal da prirejajo vsecke in brisejo kometarje ce jim kej ni usec pa kao svoboda govora itak za 24 ur zadaj stoji politika...
Zrkizz
22. 09. 2015 12.59
+3
Predlog, ki bi bil smiseln je, da je voznja na avtocestah zgolj 30km/h, z tem bi preprecili nesrece, pri katerih potrebujemo pomoc gasilcev in resevalcev. V primeru da do tega pride vseeno, pa bi morali gasilci in resevalci uporabljati pluge, vozila se preprosto zrine z cestisca. Glede na to da ko ze nekaj casa po radiju opozarjajo na nesreco in je kolona dolga nekaj km, se pri nas se zmeraj vsi peljejo po sredini cestisca, ce se malo umaknes pa se pojavi heroj, ki se pelje po sredini, tako da so na koncu v eni vrsti kar 3 vozila.
duhccc
22. 09. 2015 12.57
+3
prihajajo casi prebujanja in slovenci rabimo nekaj casa sicer nas majo res pod nadzorom-HAARP ... ampak tut ta cas bo prisel ...
Megaclite
22. 09. 2015 14.05
in kako deluje haarp? Kakšna je modulacija, ki jo uporablja in kako so kodirani podatki, ki vplivajo na naše možgane?
duhccc
22. 09. 2015 14.11
+2
upras gospoda googla on skoraj vse ve da ti nebom jaz razlagal ....
mmickica
22. 09. 2015 12.48
+14
EU je na veliki preizkušnji, pa ne zaradi širine reševalnega pasu, čeprav seveda tudi to ni zanemarljivo! Predvsem bo morala poenotiti finančno in davčno zakonodajo, pa tisto okrog minimalne plače, kakor tudi glede varovanja (vojsko!), kar se v zadnjem času, ko so nas preplavili begunci (pravzaprav migranti), še posebej nazorno kaže! Če se to ne bo zgodilo zelo zelo hitro in če bo vsaka od držav "vrtičkala" po svoje, se nam ne piše nič dobrega! Preplavili nas bodo tujci, ki bodo delali za več kot pol manjše plače in Evropa bo le še bleda senca tega, kar je bila. Američani pa se nam smejijo...
mastablasta
22. 09. 2015 13.46
-7
ja pa res poplava - če se vsi naselijo uz astalno se prebivalstvo EU poveča za 0.5% katastrofa a ne? zraven pa imamo zanič naravni prirastek in moramo zaradi tega delati do 65 leta. še malo pa bo vsak od nas moral dva upokojenca vzdrževati, če bo šlo tako naprej oz. ne vem kako bo to sploh potekalo.
Megaclite
22. 09. 2015 12.45
+11
Pa to že jaz skozi pravim, da ni prostora dovolj. Teoretično je dovolj za zakonopisce, ampak praksa je čisto nekaj drugega. Enostavno bi napisali v zakon, da leva kolona ob levi rob vozišča, desna ob sedni rob, oz pri več pasovnicah temu primernu. Komu koristi prazen odstavni pas, ko je nesreča?
mmickica
22. 09. 2015 12.50
+5
In zdaj bodo potrebovali leto dni, ali pa še več, da bodo spremenili zakonodajo, namesto, da bi v tistem predpisu, ki o tem govori, vstavili delček besedila, ki pravi: "razen v primeru nesreče"!
Darko32
22. 09. 2015 13.26
-5
okeanos Tudi sam sprašujem komu koristi odstavni pas. Vsak razumen in kulturen voznik nebo v primeru nesreče šel na odstaven pas in tam delal kraval ampak bo obstal tam, kjer je se ustavil. Zato bi bilo potrebno prometni režim na delih AC, kjer so odstavni pasovi narediti tako, da se reševalna pot vzpostavi na odstavnem pasu. Kjer pa ni odstavnih pasov pa se naredi tako, kot so pisali predhodni pisci. Tako bi rešili veliko neredov in glede kamionov pa moramo biti kot tisti, ki se koliko toliko spoznamo na fiziko, da je radij obračanja in prestavitve recimo priklopnika določen. Sam vidim to zmešnjavo in manipuliranje kot posledico goljufanja pri izgradnjah Ac odsekov, kjer so se pobirale provizije. Nihče pa ni računal na to, kar je novinar v tem prispevku korektno in obširno napisal. ZAto menim, da bi potrebno promet na AC v primeru zastoja tudi obravnavati iz vidika fizike in upoštevati radije, da lahko vozilo prestavi iz neke točke na drugo za nekaj metrov.
boy36
22. 09. 2015 15.20
+2
darko32 in potem bi naredil še večjo zmedo v glavah nekaterih kot je že!!!