Slovenija

FOTO: 'Ne bomo plačali vaše krize'

Ljubljana, 09. 02. 2011 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot 250 delavcev SCT, ki so se organizirali v okviru nevladne organizacije Nevidni delavci sveta, je s protestnim shodom zahtevalo brezplačno bivanje v delavskem domu, dokler jim "delodajalec in država ne popravita krivic".

Protest delavcev SCT
Protest delavcev SCT FOTO: Sani Karič
Delavci so na enega od transparentov napisali jasno sporočilo lastnikom in državi: "Ne bomo plačali vaše krize!"

Pri nekdanji tovarni Rog se je zbralo okoli 100 delavcev SCT, ki so se organizirali v okviru nevladne organizacije Nevidni delavci sveta (IWW) in se nato odpravili pred družbo Novista na Grassellijevi ulici.

Tam se jih je zbralo več kot 250, zatem pa so se odpravili pred ljubljansko enoto zavoda za zaposlovanje na Parmovi ulici, kjer so opozorili, da delavci iz BiH in Makedonije brez dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost, čeprav so vplačevali prispevke.

Na to je opozoril tudi Andrej Kurnik iz IWW, ki je za 24ur.com še povedal, da se delavci bojijo tudi izgona iz samskih domov. "Na nas se obračajo delavci, ki dobivajo grožnje, da morajo zapustiti delavski dom," je dejal. V reševanje njihove stiske se mora po njegovem vključiti tudi država, saj je odgovorna za nastale razmere.

Novista: Delavcem ne grozimo

Protestnike je spremljalo več policijskih patrulj.

V Novisti obtožbe, da delavcem grozijo z izselitvijo, zanikajo. "Vsi delavci, kateri so zaradi stečaja družb SCT Gem in SCT Obrati ostali brez zaposlitve, ne bodo odjavljeni iz nastanitvenih domov, katere upravlja družba Novista in jih tudi ne bomo izselili, dokler ne dobijo sredstev iz jamstvenega sklada in nadomestila iz ZZZRS," je v izjavi za javnost zapisala direktorica družbe Marjanca Kaučič, ki pa delavcev pred Novisto ni sprejela. "Problem pa je skupina delavcev SCT, katerim je v preteklosti že potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas in zato niso v identičnem postopku kot zgoraj omenjeni delavci. Zato jim ne pripada brezplačno bivanje v nastanitvenih domovih SCT," je dodala.

Protest delavcev SCT - 6
Protest delavcev SCT - 6 FOTO: Sani Karič

Na zavodu bodo delavcem dali pojasnila

Z zavoda za zaposlovanje so  sporočili, da bodo delavce sprejeli in jih seznanili z informacijami, ki so v njihovi pristojnosti. Danes se bodo predstavniki zavoda tudi znova sestali z nekdanjimi 115 delavci podjetja SCT Obrati v stečaju ter jih podrobneje seznanili s četrtkovo prijavo pri zavodu in vlaganjem zahtevkov za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila. Zavod si bo prizadeval, da bodo nekdanji delavci SCT Obrati že prihodnji teden prejeli odločbe o denarnem nadomestilu ob zagotovitvi nujno potrebnih listin, prva izplačila pa bodo predvidoma v prvi polovici marca.

Sodelavci ljubljanskega zavoda za zaposlovanje ter info točke za tujce naj bi se danes srečali z delavci podjetja SCT Gem v stečaju. Tam naj bi stečajni upravitelj predvidoma 242 delavcem izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi. Sodelavci zavoda jih bodo seznanili s postopkom prijave pri zavodu, ureditvijo obveznega zavarovanja ter uveljavljanjem pravice do denarnega nadomestila. Zato da bi ti postopki stekli čim hitreje in nemoteno, se bodo ti delavci prijavili na zavodu izven uradnih ur, 3. marca, so še sporočili z zavoda.

160 delavcem odpovedali delovno razmerje, 119 jih je prejelo knjižice

Omenjeni delavci so 21. januarja na SCT in državne institucije naslovili več zahtev, vendar odgovora niso prejeli. Zahtevajo, da bi lahko kljub prenehanju zaposlitve brezplačno bivali v delavskih domovih, da se jim ob izgubi zaposlitve ne bi razveljavilo delovno dovoljenje ali dovoljenje za bivanje in da jih ne bi izganjali iz države, ko jim preneha dovoljenje za bivanje. Poleg tega zahtevajo izplačilo nadomestila za čas brezposelnosti, ne glede na to, ali imajo dovoljenje za stalno ali začasno bivanje v Sloveniji, saj so vsi plačevali zavarovanje za primer brezposelnosti. Zahtevajo tudi izplačilo vseh neizplačanih plač, regresa in drugih pravic iz dela ter socialnih prispevkov za nazaj.

Zahtevali bodo tudi izplačilo vseh neizplačanih plač, regresa in drugih pravic iz dela ter socialnih prispevkov za nazaj.
Zahtevali bodo tudi izplačilo vseh neizplačanih plač, regresa in drugih pravic iz dela ter socialnih prispevkov za nazaj. FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil aktivist Irfan Beširevič, so prav danes 160 delavcem iz hčerinske družbe SCT – SCT Gem že odpovedali delovno razmerje, 119 delavcev družbe SCT Obrati pa je prejelo delavske knjižice. SCT Gem je hčerinska družba SCT, opravlja pa prevozne storitve in strojne storitve gradbene mehanizacije. SCT Gem je po družbi SCT Obrati, ki je v stečajnem postopku od 10. januarja, druga hčerinska družba SCT v stečaju, stečajni postopek nad družbo SCT Gem pa se je začel 28. januarja. Predlog za stečaj je bil vložen tudi za odvisno družbo Železokrivnica SCT-Merkur.

Krovna družba SCT je sicer od 25. januarja v postopku prisilne poravnave. Predsednik upravnega odbora SCT Ivan Zidar pa od 26. januarja ne more več prosto razpolagati s svojimi nepremičninami in 76-odstotnim lastniškim deležem v družbi SCT Holding, ki je večinska lastnica SCT.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Mo?nik
04. 06. 2011 22.52
No ja ,naša država je zelo dobrosrčna saj vedno uskoči na pomoč .Tako kot vsem gospodom je tudi NLB pomagala z financami,da si bodo lahko delili skromne regrese. HALO?????
Danijel Fric
15. 02. 2011 13.03
Brezposelnim gradbincem naj da HILDIKA stanovanje, saj ima dosti razpoložljivih kapacitet v Ljubljani - kompenzacija ona pa pod smreko, drugo si ne zasluži.
mucaMarty
15. 02. 2011 11.38
ENOSTAVNO NAGNATI JE POTREBNO KOMPLET KADER NA PRAVOSODJU, V JAVNI UPRAVI, NA TOŽILSTVU IN POLITIKI. POTRBNO JE PRIPELJATI AVSTRIJCE, DA S TO BANDO POČISTI NA NJIHOV NAČIN IN PRIMENITI NJIHOVE ZAKONE IN NJIHOVO POŠTENJE! TO JE EDINA REŠITEV PO MIRNI POTI, DRUGAČE PA NAS REŠI SAMO OROŽJE KATEREGA SO SE POSLUŽILI ŠTUDENTJE PRED PARLAMENTOM, KATERO JE EDINO DA SE LOPOVI "PRESTRAŠIJO" ! V NASPROTJU PA SAMO METAFORIČNO " BOG NAM POMAGAJ, PA NE MARIBORSKI.
periot
11. 02. 2011 10.34
Nič nimam proti vam če že delate tukaj se še slovensko naučite!!!!!!!!!! Kaj mislite da ste v Bosni???????
Mina77
11. 02. 2011 10.18
Morda. Ampak davke so pa vseen plačevali, kakšen slovenski denar vendar. Sicer pa ne vem kaj ima tukaj državljansto vezo in s tem dobro znani slovenski nacionalizem. Slovenija je najbolj krvoseška država v Evropi. Poglejte malo višino plač in višino najemnin, potem pa to primerjajte z drugimi evropskimi državami. Saj nas imajo za totalne bedake.
modrijanez
10. 02. 2011 10.29
ne vem no glede primitivizma. Zame je primitiven transparent. Kaj bi le bilo, če bi kitajci štrajlaki pri nas.
dusan61
10. 02. 2011 10.02
mina77 pa jih ti doma nastani če si tak pameten.Če bi bli v kateri koli drugi državi bi morali govorit in pisat v njihovem jeziku ,v sloveniji pa mislijo da je še to vedno stara juga.Malo morgen.Modrijanez prav si napisal.
Mina77
10. 02. 2011 09.53
g.Modrijanez.. tole pa je primitivno mišljenje, sram te bodi.
elloco
10. 02. 2011 09.24
ma mene je sram te države...res sram :(
modrijanez
10. 02. 2011 09.07
"zajedno" lahko greste štrajkat tja kamor vas s tem transparentom razumejo. Imeli bi slovenski denar, pa še transparenta ne znate v slovenščini sestavit. "Svaka vam čast"
Nimivseeno
10. 02. 2011 05.47
Jaz jih podpiram
SABRA1000
09. 02. 2011 23.56
ljudje morte razumet!! To je tko čist logičnomi ne mormo met iste plače in se inačit z eno Avstrijo, Nemčijo oz. k tok radi rečejo Švico! Če pogledamo iz drugega zornega kota je isto kot če vzamemo v tem primeru štrir različne ljudi, ki vsak dobi svojo plačo..Tist k ma dobro plačo bo živel tko kot se spodobi:Avstrija, Nemčija..., tist k pa nima bo pa životaril!! In kaj temu sledi Slovenija nima keša je zapufana in posledično tut ti ne boš meu pa lohk crnčiš vsak dan po 12 ur!!!
GR.GO.
09. 02. 2011 23.41
Izkorišča se cenejša delovna sila. Seveda. Ampak zakaj?Zato ker je cenejša, seveda. Ampak zakaj mora biti cnejša? Zato, da bo zgradnja stanovanj stala manj. Ampak zakaj mora zgranja stanovanj stati manj? A zato, da bodo stanovanja bolj poceni????????? NE !!!!!!!!!! Zato, da bo profit večji. Stanovanja se gradi po 600-800€/m2, prodaja se jih pa po dva do trikrat toliko. Ko so plačevali prave plače domačim delavcem so bila stanovanja cenejša, kot sedaj, ko jih za en črn in en bel gradijo uvoženi delavci. Kam gre denar? Ne vem, ampak v Celovških dvorih strašijo duhovi.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
09. 02. 2011 20.05
SICER NE ODOBRAVAM NASILJA AMPAK VCASIH MORA CELOTEN NAROD VSTATI IN KONCATI TAKSNE LOPOVCINE KI JIH GLEDAMO SEDAJ.KRADEJO TAJKUNI KRADEJO VSI POLITIKI ZA NAROD JIM NI NITI MALO MAR SAMO CIM VEC DENARJA IN SE VEC DA GA IMAJO.AMPAK VERJEMITE DRAGI SLOVENCI DOKLER BO TA NAROD SPAL BO VEDNO SLABSE.NI MI PA JASNO NEKAJ VSAK DAN GLEDATE SAME KRIVICE KOT NAROD NEVEM ZAKAJ SI ZATISKATE SE OCI NA KONCU KONCEV TAKO NIMATE NIC VEC ZA IZGUBITI ZAKAJ SE BOJITE POMISLITE VSAJ MALO NA PRIHODNOST SVOJIH OTROK V KAKSNI DRZAVI BODO ODRASLI IN POTEM BO VAM VSE JASNO.PA NE NASEDAJTE VEC KO VAM OBLJUBLJAJO VODITELJI BOLJSI SVET SE SLABSE BO .NJIM JE TAK VSEENO ZA VAS ZAKAJ SE POTEM SPITE .LEP POZDRAV 24 UR PAC MOJE OCI SE VEDNO VIDIJO PRAVO RESNICO.STOPIMO SKUPAJ PA LAHKO SPREMENIMO ZGODOVINO VERJELI ALI NE.
domremy
09. 02. 2011 19.20
olaff 09.02.2011, 17:34 -1 ne rabimo tuje delovne sile. naj grejo domov ali v avstrijo. AJA? BOŠ TI, VSEGA POLNA RIT , ŠEL ASFALTIRAT CESTE IN ZIDAT TAJKUNOM BAJTE ZA UŠIVIH 400 EUROV NA MESEC???? SRAM ME JE, DA ŽIVIM V TEJ BANANA REPUBLIKI!
donato
09. 02. 2011 19.17
Nesposobni menežerji in nadzorni sveti bi morali delavcem plačati iz svojega žepa, ker so oni krivi za nastale situacije v podjerjih, ker so bili nesposobni za vodenje in upravljanje podjetja. Če nimajo dovolj denarja, naj pa razliko plača vladna ekipa (tudi iz svojega žepa), ker je dovolila, da je prišlo do take sramote.Vse bolj se mi dozdeva, da Slovenci nismo sposobni za gospodarje, ampak samo za hlapce!
korintos1
09. 02. 2011 18.45
To kar pri nas mora reševati država, to drugod rešuje sindikat.
Srecko63
09. 02. 2011 18.31
Kaj pa naj bi človek komentiral. Firma propadla,če bi bilo prav gre v stečaj, delavci dobijo isplačila iz njenega premoženja. Država pa mora vedeti, da če tuji delavci plačujejo dajatve kot mi, potem jim pripada Zavod za zaposlovanje kot nam. Drugače pa .....................gremo od kjer smo prišli.
.eu.
09. 02. 2011 17.34
ne rabimo tuje delovne sile. naj grejo domov ali v avstrijo.
snowgal
09. 02. 2011 17.24
jaz se samo čudim, da ni več fizičnih obračunov v naši državi. pohlevni narod smo, ni kaj. sramota kako se dela z lastnim ljudstvom. ljudje pa hodijo v službe kljub neplačilom. a je z menoj kaj narobe, da ne razumem, al se mora miselnost naroda spremeniti??? kdo lahko zaustavi 100 možakarjev, ki so razjarjeni? direktor? ne! uprava? ne. vzeti stvari v svoje roke in širno podpirat takšne delavce. zakaj lahko pomagamo z unicefom, rdečim križem ipd.? sramota! pomagajmo drug drugemo, sosedu. tako majhna država, dovolj bogastva se preteka, pa so ljudje dobesedno lačni. nizkotno in nespoštljivo, da to sprejemamo. pa smo še kar tiho. in potem me okronajo za bedakinjo, ker takšne govorim. jaz pa še vedno mislim, da imam prav. če se bo samo čakalo, ne bo nič. pomagajmo si in vsem bo bolje. pa kaj, če bo imel zaradi tega sosed boljšo hišo v končni izvedbi, pa kaj če bo mati samohranilka lahko nosila jeans hlače priznane firme, pa kaj...! privoščimo drug drugemu dostojno življenje in ne samo garanje za golo preživetje (ali pa še to ne). pa vam še ni dovolj samo poslušanja?!