Slovenija

Virant nakup računalnikov obžaluje in pravi: Poslanci bodo morali biti bolj učinkoviti

Ljubljana, 21. 02. 2012 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po razkritju javnega naročila za nakup dragih prenosnih računalnikov za državni zbor je tudi predsednik DZ Gregor Virant priznal, da bi morali v času krize ravnati varčneje. Virant in direktor agencije za javno naročanje sta se dogovorila, da bo tudi DZ v bodoče naročal računalnike prek njihovega razpisa.

Kljub krizi in recesijskim napotkom državljanom, da je treba varčevati in zategovati pasove, je državni zbor pred iztekom lanskega leta, natančneje 7. novembra, izpeljal javni razpis, na katerem je država zbirala ponudbe za nakup novih prenosnih računalnikov, s katerimi bi v novem mandatu delali novo izbrani poslanci, so v ponedeljek ekskluzivno razkrili v oddaji 24UR.

Po mnenju poznavalcev je razmerje med ceno in kvaliteto ugodno, vprašanje pa je, ali potrebujejo predstavniki ljudstva za svoje delo tako zmogljive računalnike.
Po mnenju poznavalcev je razmerje med ceno in kvaliteto ugodno, vprašanje pa je, ali potrebujejo predstavniki ljudstva za svoje delo tako zmogljive računalnike. FOTO: Thinkstock

Razpis pisan na kožo le enega ponudnika?

Želeni računalnik je moral zadostiti naslednje zahteve oziroma imeti vgrajene naslednje komponente: procesor Intel i5, integriran grafični vmesnik HD Intel, delovni pomnilnik v velikosti 4 GB DDR3 z možnostjo nadgradnje, 160 GB prostora na SSD disku, vse vgrajene komponente, mrežne kartice, zapisovalnike, bralce spominskih kartic, lahki prenosnik pa je moral poleg ohišja iz magnezijevih in karbonskih vlaken imeti tudi možnost osvetlitve tipkovnice, prednaložene pa naj bi imel tudi operacijski sistem Windows 7. Ko preverimo specifikacije na spletu, ugotovimo, da vsemu temu med drugim ustreza računalnik Lenovo ThinkPad T420, MT 4236, ki ga ponujajo v podjetju FMC.

41 strani dolg razpis je določal tehnično zelo visoke standarde, ki bi jih morali izpolniti kupljeni izdelki, čeprav v poslanskih klopeh sedi le 90 poslancev, so v hramu demokracije naročili 156 prenosnikov. 41 jih bodo dobili zaposleni v Državnem zboru, 25 pa jih bo namenjeno za seje, predstavitve, za delo računalničarjev in za ostale potrebe.

Cena ugodna, računalniki predobri?

Cena prenosnikov, za katere bo parlament odštel po 1.100 evrov na kos, je glede na zadoščeno paleto strojne opreme, več kot ugoden. Tovrstni primerljivi računalniki stanejo v prosti prodaji od 1.400 evrov dalje, kljub temu pa se postavi vprašanje, ali je tako bogata in specifična strojna oprema nujna za nemoteno in kakovostno delo izbrancev ljudstva ali pa bodo računalniki premalo izkoriščeni in bi bolje ustrezali drugemu delu in drugačnemu profilu uporabnikov.

Najbolj v oči zbode SSD disk, ki je v primerjavi z običajnim petkrat dražji, a je hiter in primeren za vse, ki morajo iz računalnika iztisniti več kot povprečen smrtnik. Kot poudarjajo računalniški poznavalci, bi tovrstna oprema ustrezala grafičnim oblikovalcem, naprednejšim uporabnikom, ki se ukvarjajo z multimedijsko montažo ali programerjem, za običajno pisarniško delo pa bi zadoščal tudi šibkejši prenosni računalnik.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant obžaluje visoke izdatke v času krize in pravi, da bodo morali biti sedaj poslanci bolj učinkoviti. "Državni zbor bi moral biti previden, računalnike bi moral nabaviti ceneje. Zdaj, ko so računalniki hitri, bodo poslanci delali hitreje. To, da imajo hitro orodje, me še utrjuje v prepričanju, da morajo preiti v brezpapirno, to je elektronsko poslovanje,“ je še dodal Virant za 24UR POPOLDNE.

DZ: Naročeni računalniki v skladu z novimi zadolžitvami

Kritike na račun domnevno neustrezne izbire računalnikov v državnem zboru kategorično zavračajo. "Glede na to, da je za delo poslanke ali poslanca mobilnost ključnega pomena, je opremljenost s primernim prenosnim računalnikom nujna. Poslanke in poslanci uporabljajo prenosne računalnike tako v stavbi Državnega zbora na plenarnih zasedanjih državnega zbora ali sejah delovnih teles kot tudi v svoji poslanski pisarni oziroma v volilni enoti. Prenosni računalniki, ki jih uporabljamo v državnem zboru, so stari 6 let, tehnološko zastareli in vse pogosteje v okvari,“ odgovarjajo v parlamentu in dodajajo: "Poslanci obeh prejšnjih sklicev niso bili upravičeni do odkupa prenosnih računalnikov, ampak so jih morali vrniti. Vrnjene prenosne računalnike smo dodelili poslancem novega mandata, da so jih oziroma jih lahko uporabljajo v prehodnem obdobju – do dobave in prevzema novih prenosnih računalnikov.“

Na vprašanje, ali ne bi za delo poslancev zadoščali šibkejši računalniki, pa odgovarjajo: "Ker računalnike kupujemo za daljše obdobje (4–6 let) in jih med tem časom ne želimo dograjevati in nadgrajevati, ker je to dolgoročno dražje, smo že v izhodišču postavili določene tehnične zahteve, ki bodo zagotovile, da bodo računalniki – kljub nenehnemu razvoju tehnologije – uporabni tekom celotne življenjske dobe.

V FMC pravijo, da nižje cene niso mogli ponuditi, podpis pogodbe in potek javnega razpisa pa je potekal v skladu z zakonodajo.
V FMC pravijo, da nižje cene niso mogli ponuditi, podpis pogodbe in potek javnega razpisa pa je potekal v skladu z zakonodajo. FOTO: Reuters
DZ je prejel ponudbe treh podjetij, ki so izpolnjevala razpisne pogoje:
1. Lancom d.o.o., Maribor (ponudba v vrednosti 189.749,66 evra z DDV, ponudnik je ponudil prenosni računalnik HP EliteBook 8460p),
2. FMC, sistemski integrator d.o.o., Ljubljana (ponudba v vrednosti 174.000,53 evra z DDV, ponudnik je ponudil prenosni računalnik Lenovo ThinkPad T420) in
3. ACORD-92, d.o.o., Ljubljana (ponudba v vrednosti 191.552,40 evra z DDV, ponudnik je ponudil prenosni računalnik Dell Latitude E6420).

FMC: Ponudili smo najboljše za najnižjo ceno

Na javnem razpisu je bilo izbrano podjetje FMC, ki tudi sicer redno konkurira na številnih državnih javnih razpisih in že leta dobro sodeluje z javno upravo in tudi drugimi klienti. Na podjetju so potrdili, da je podjetje konkuriralo na javnem razpisu in bilo v skladu z določili kot najugodnejši ponudnik tudi izbrano, a podatek za kateri tip računalnika dejansko gre, niso mogli podati, saj je direktor podjetja Martin Fatur do ponedeljka na dopustu. Takrat bo na voljo javnosti tako vpogled v razpisno dokumentacijo, pristojni pa bodo tudi na voljo za dodatna pojasnila v zvezi s potekom in izvedbo razpisa, poudarjajo v podjetju.

Država je s podjetjem podpisala 172 tisoč evrov težko pogodbo, kar pa zbode v oči, je dejstvo, da bo parlament za odšteti denar davkoplačevalcev kupil zgolj strojno opremo, s katero bodo lahko poslanci še bolje in hitreje delali. Za programsko opremo ima državni zbor podpisano dolgoročno pogodbo za vzdrževanje in servisiranje s podjetjem IBM.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Javno naročilo za prenosne računalnike na agenciji za javno naročanje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
06. 04. 2012 13.03
VIRANT NAJLEPŠE JE REČT, DA SE OPROŠČAŠ TRPELI ZARADI TEBE BOJO PA REVEŽI A BOŠ DAL BERAČU NA ULICI EURO ZA KRUH BARABA BARABINSKA
Jože Zaplati?
02. 03. 2012 20.06
VIRANT KAJ PA TISST VIŠNI DENAR KI SI GA POL VRNIL TUDI NISI VEDEL DA JE PREPLAČANO STARA LUKA BOŠ NALETEL NA MINO
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 18.17
A SE JE VSEM ZMEŠALO MI ŠE NISMO DO ZDAJ SESTAVILI U FIRMI RAČUNALNIK V VREDNOSTI 6000E Z 100% DAVKA JAO KAM NAS PELJE VIRANT SAM SI KOPLJE LUKNJO V JAMI PRVEMU, KI GA BO SREČAL MALO NALITEGA GA BO POSLAL V VEČNA LOVIŠČA KAKO SI UPA V TEJ SITUACIJI KAJ TAKEGA. ČLOVEK, KI OBVLADA VSE FUKCIJE DELOVANJA NA RAČUNALNIKU JE CENA MAKSIMALNA 3650E BOLJ ZAHTEVNEGA PA GA NE UPORABLJA NOBEN V BANČNIŠTVU
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 18.09
+1
JAOOOO LLJUUUUDIIIIIIIIII VVVVVVVSEEEEEEEEEBOLJE BO DA NEHAMO BRAT SE NAM BO ZMEŠALO ZDAJ SO ŠE ZRAVEN NAPISALI KOFIGURACIJE IN CERTFIKATE TAKO, DA NAJ BEDAKI SLOVENCI GLEDAMO KAM JE VIRANT VLOŽIL DENAR, A JE TAKO TEŽKO PONAREDIT TAK DOKUMENT, KO PA HEKERI VDIRAJO V DRŽAVNE TAJNE NE, DA NE BI MORALI TEGA VIRANT RES MISLI SMO BEDAKI JUTRI GA BOM POČAKAL PRED PARLAMENTOM, DA MI VSAJ EN RAČUNALNIK POKAŽE KAJ JE V NJEM VGRAJENEGA, TU SEM PA JAZ STROKOVNJAK NOBEN DRUGI KOLIKOR VAS JE TAM KJER SE ZELO MALO DELA ALI NIČ
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 18.03
+1
ME STRAŠNO ZANIMA KAKO DOLGO SE BO VIRANT ŠE ZMOTIL IN SE POL OPRACVIČEVAL SE REČE, DA BO PO POMOTI USTRELIL JANŠO NAJBRŽ PREJ ŽERJAVA SE BO PA OPRAVIČIL NJIDVA V GROVB VARANT SE BO SMEJAL KOT MU JE ŽE V NAVADI
moster
24. 02. 2012 16.42
kdo rabi prenosnike, naši carji.....sami hodijo.....
a91p
23. 02. 2012 08.28
-2
preplačan računalnik. 1.100 za tole. ja seveda. Mam kišto pa mam vse bolše pa še i7 imam pa sem dam malo manj kot 1100. :)
moster
24. 02. 2012 16.40
+1
a ti je napisal novo knjigo marxa -kapital, lojz
paloma1
22. 02. 2012 17.36
+2
Kaj obžaluje ,iste barabe so naprej.
prašek
22. 02. 2012 12.52
+1
sonas prav pogrešam kakšno tvojo resnico !!!
Jože Zaplati?
22. 02. 2012 11.57
+3
ME ZANIMA A JE KDO PREVERIL KOLIKO JIH JE V RESNICI VIRANT KUPIL IN SPET ZAČNE TZ STARIMI GREHI DRŽAVNI DENAR JE ŽE ENKRAT ZAMUČKAL, ČE JE HOTEL V KANDIDATURO GA JE VIŠEK PREJETEGA MORAL VRNITI TAKRAT JE NA VPRAŠANJE NOVINARJA KJE JE DOBIL DENAR, DA GA JE LAHKO VRNIL DEJAL NAJPREJ SPOSODIL NALEDNJIČ NAJEL KREDIT SE VPRAŠAM A JE TO BILO KASJH PREVERJENO TA NAS BO ŠE BOLJ POKOPAL KOT JANŠA Z PATRIJAMI DRŽAVLJANKE DRŽAVLJANI, ČE BOMO ŠE MAL ČAKALI IN VERJELI JANŠI NAS ČAKA SMRTNA KRIZA SOCIALNE NI SO KAR NAENKRAT ODPOVEDALI RAČUNALNIKI KDOR NE POZNA JANŠE BI GA DRGO PLAČAL ZDAJ ŽE POČASI SPOZNAVAMO ZAKAJ JE NA VSO SILO HOTEL ZA PREDSEDNIKA PARLAMENTA SAJ GA NIKOLI NE BO NA SODIŠČE SAMO ČAKAMO KDAJ SE B ZRAVEN NJEGA POSTAVIL BAVČAR
diludie7
22. 02. 2012 11.49
+2
To legende !!! Zdeii hočejo pa poslanci v Anonymous udret. Ne sej je vse lepo in prav samo me pa vseeno zanima zakaj so taki računalniki potrebni ?
santamaura
22. 02. 2012 11.29
+8
NAJMOČNEJŠI RAČUNALNIK TE NIAKOR NE NAREDI PAMETNEJŠEGA !!!
nefretete
22. 02. 2012 11.42
+1
santamaura
22. 02. 2012 12.00
+1
santamaura
22. 02. 2012 12.02
+4
Samo je pa problem, ker pri pasijansi karte prehitro letijo
nefretete
22. 02. 2012 12.24
+2
Tomaž Trošt 1
22. 02. 2012 11.20
+4
čisti populizem!!! rajši se osredotočite na ljudi, kateri so pokradli slovensko gospodarstvo!!! Ehh to je desnica, samo lajanje in lajanje....
mrBlack
23. 02. 2012 23.08
+1
prašek
22. 02. 2012 11.10
+4
sonas 22.02.2012 10:18:37 »prašek 22.02.2012 09:51:38 1 "2120.12.2011. se je že vedelo , kdo je izgubil na volitvah. In takrat je bil šele končan rok za zbiranje ponudb !!!! Trikrat lahko ugibaš , kdo se je odločil za te !!!!!! ." kdo se je odločil za te?« Marija . Ampak ni sveta !!
mastablasta
22. 02. 2012 10.56
+2
160GB prostora na disku....LOL a ne bi bilo bolj enavaden disk (ki v ničemur ne bi omejil mobilnosti ali kakovosti prenosnika, pa bi stvar vendarle stala bistveno ceneje. kaj pa če se ugotovi da se SSD diski prej poškodujejo? ponavadi se uporabljajo le za operacijski sistem (zaradi njihove cene), podatki se pa potem naložijo na navaden disk.
deadcool
22. 02. 2012 11.02
+3
pusti jih, saj sploh ne vejo kaj je SSD disk, pač naročili so tako kot naroča človek ki nima blage veze in poln denarja, "dajte mi najdražje", trgovec te pa za nos potegne, proda čisto sranje za dobre pare....
nikson345
22. 02. 2012 10.51
+3
Dokler gre gre.Kaj pa narod nardi za to,da nebi blo tko?NIč!
Bagzi85
22. 02. 2012 10.51
-6
Da je pa to naročila prejšnja vlada, pa nikjer ne piše. Zelo na hitro je omenjen 7. november. Če pa bi to naročila vlada JJ bi pa na veliko že v naslovu pisalo: Janša razmetava državni denar, ljudje pa lačni! Kaj ima kle Virant? Folk vi ste res nori! 24ur.com - največji manipulatorji! Katastrofa!
povemvsem
22. 02. 2012 10.55
+1
boš velikega vodjo,njegov lik in delo branil do zadnjega izdihljaja?
deadcool
22. 02. 2012 10.58
+5
Kaj ma pa veze kera vlada je to naročila, obe kao neki z varčevalnimi ukrepi, oni pa razmetavajo denar kot da je njihov! To zapravljanje davkoplačevalskega denarja, bi moralo biti kaznivo dejanje, ker to je čista kraja, da za nepotrebne stvari zapravljajo denar, medtem ko nekateri nimajo niti za kruh in ni denarja za stvari ki so veliko bolj potrebne, za njihove prenosnike pa je denar...
nefretete
22. 02. 2012 11.55
+2
res ni pomembno, katera vlada je odločila. Naša. A ne?
BlackBirdy
22. 02. 2012 11.59
+2
ni važno več kdo sedanji ali prejšnji. OKRADLI SO NAS DAVKOPLAČEVALCE!! Sicer pa tako ni PRVIČ, pa verjetno tudi ne ZADJIČ. spomnite se samo NLB (mislim da sem vse rekel)
ostap.bender
22. 02. 2012 10.50
+6
A vami ni jasno, da je Virant bil samo Janšev »Trojanski konj« za pospravit Paris-a (ups Pahorja) in vrniti Heleno...No ja dobili so Ljudmilo, za povrh pa . žandarja iz St. Tropeza, ki se je, sedaj, preorientiral na zunanje trge tako,da tudi potrebuje kakšen dober LP-laptop (pa da ne bi zamenjali, niti pod slučajno, LP za leteči predmet) .....
deadcool
22. 02. 2012 10.46
+4
kupili bi prenosnike za 500e ki so še vedno predobri za njih in bi jih prišlo vse skupi 78000e. pa še kak popust na količino in bi pršu na 75000e in je... sam ker znajo samo krast, so dali več kot še enkrat več... :)
maestrol
22. 02. 2012 10.44
+5
Virant, tvoj cinizem pa resnično ne pozna meja!