Slovenija

Za poškodbe iz nemirov v Ambrusu 6000 evrov odškodnine

Ljubljana, 28. 11. 2011 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Branivoj Kajdiž bo zaradi poškodb, ki jih je dobil med nemiri v Ambrusu, dobil 6000 evrov odškodnine. Te ne bo plačala država, ampak zavarovalnica, kjer je imelo MNZ zavarovano odgovornost svojih zaposlenih.

Kajdiž je bil med nemiri v Ambrusu poškodovan.
Kajdiž je bil med nemiri v Ambrusu poškodovan. FOTO: Kanal A

Branivoj Kajdiž je imel po nemirih v Ambrusu, ki so se zgodili novembra 2006, poškodbe glave in mednožja. Zaradi tega je civilno tožil ministrstvo za notranje zadeve. Kajdižev odvetnik Benjamin Peternelj je dejal, da bo Kajdiž zaradi poškodb zdaj dobil 6000 evrov odškodnine.

Po Peterneljevih informacijah naj notranje ministrstvo ne bi želelo dati soglasja k poravnavi, a prav tako ni moglo preprečiti, da odškodnino plača zavarovalnica, pravobranilstvo pa da plačilu odškodnine ni nasprotovalo. Odškodnine Kajdižu namreč ne bo plačala država, temveč Zavarovalnica Triglav, pri kateri je imelo notranje ministrstvo takrat zavarovano odgovornost za dejanja svojih zaposlenih. Poleg odškodnine bo zavarovalnica poravnala tudi stroške postopka, ki znašajo nekaj več kot dva tisoč evrov, je še dodal Peternelj.

Peternelj je doseženo višino poravnave ocenil kot zelo primerno, a kot dodaja, "ni šlo toliko za denar kot za zadoščenje za ves trud, ki ga je bilo treba vložiti za dokazovanje, da smo imeli prav tam, kjer so določene državne institucije zatajile".

Kajdiž v zvezi z dogodki v Ambrusu 25. novembra 2006 kazensko preganja tudi dva policista, ki naj bi ga poškodovala. Na grosupeljsko okrajno sodišče je bil vložen obtožni predlog, sedaj pa po Peterneljevih besedah čakajo na obravnavo.

Kajdižu izrekli tudi sodni opomin

Sicer se je Kajdiž na okrožnem sodišču v Ljubljani znašel tudi kot obtoženec. Skupaj z Jožetom Zupančičem in Zdenkom Vidicem so mu pred kratkim sodili zaradi obtožb preprečitve uradnega dejanja uradni osebi med istimi nemiri. Zupančiča je sodišče spoznalo za krivega poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Prisodilo mu je pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Kajdižu in Vidicu je senat izrekel sodni opomin. Kajdižev odvetnik Peternelj je pojasnil, da so v zvezi z julijsko sodbo vse stranke na višje sodišče vložile pritožbo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sprint
29. 11. 2011 16.51
+0
In še okrog sodstva. S tem so zdaj omogočili, da bo ta osebek lahko tudi osebno tožil policista. Na njunem mestu bi ga jaz osebno spustil skozi roke, da bi bilo veselje. Potem pa naj toži, ker bo imel vzrok. Hja. In potem se čudimo od kod narastek težkega in hudega kriminala (zadnji ubijalski rop v Šiški in to že drugi v kratkem razmiku, ko je umrla nedolžna žrtev). Tudi zato so krivi veleumni sodniki, ki ne vedo kaj počnejo in izdajajo takšne sodbe, da se je za zgroziti. Tjah. Nič ljudje. Več ali manj smo vsi oškodovani s strani kriminala, ki ga z nestrokovnostjo in strahom vzpoduja sodstvo. Dajmo tožiti te tki. tajkune. Zasebno seveda. Zato, ker so nam ukradli tovarne, nas zbrcali na cesto ali nas ponižujejo s človeka nevredno plačo. Vse to povzroča duševne in nenazadnje telesne bolečine, hkrati pa potegne za sabo marsikatero družinsko katastrofo. Me prav zanima v čigav prid bo razsodilo Slovensko, strokovno, neodvisno, predvsem pa samopašno in nedotakljivo sodstvo.Le kaj bi tu reklo o človekovih pravicah.
sprint
29. 11. 2011 16.41
+1
Spet cvetka našega strokovnega, neodvisnega s trajnim mandatom okitinega sodstva. Vsi, ki se še spomnimo teh posnetkov po TV smo dobro videli, kaj so tile ljudje hoteli narediti in kako so reagirali do policistov. In, če policija takrat ne bi uporabila prisilnih sredstev? Kaj bi bilo. Ljudje bi verjetno prodrli do brazilcev in jih linčali. To je pa ne glede na vse kakšni brazilci so, nedopustno. In ta ata bi se tega moral zavedati, ne pa, da je bil eden iniciatorjev (vsaj po TV) teh nemirov. In navkljub opozorilom s strani policije, s kršitvijo nadaljeval (v stilu: Kaj nam pa morete). Ja madona. Kaj pa je pričakoval, da bo dobil? Liziko? Seveda ne. Batino. In tako je prav. Zdaj se pa joka po sodiščih. Tak korenjak a ne.
unja1.m
29. 11. 2011 21.35
komarec
28. 11. 2011 23.42
+3
To mu je storila policija pod vodstvom Dragutina Mateja, pod Janševo vladavino.
saintjozef
28. 11. 2011 23.41
+1
Adškadnine je prav!
saintjozef
28. 11. 2011 22.35
+3
policaje varuje zavarovalnica?
iMiniCak
28. 11. 2011 22.30
+2
Se mu je splačalo
leis
28. 11. 2011 21.41
+2
Kot je blo videt po TV jih je policija pozivala, da se umaknejo, tale dedec pa pijan v njih silil. Logično, da jih je pol fasal, a zdaj pa še denar iz proračuna. Duš, bom šel ob prvi priliki, da me kter mahne, pol pa odškodnina. Saj ni res. Zakj sploh mamo policijo?
pleschyteroristkoroška
28. 11. 2011 22.04
+6
jz sm neki podobnega napiso pa so me kr hitro zbrisal.upam da bo tvoj komentar zdržal bol dolgo