Slovenija

Kacin: Imenovanje Žbogarja je prava spodbuda

Bruselj, 25. 01. 2012 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je bil v Bruslju imenovan za posebnega predstavnika EU na Kosovu za obdobje od 1. februarja letos do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja. Imenovanje je pozdravil tudi evropski poslanec Jelko Kacin.

Samuel Žbogar z ministrstva na Kosovo
Samuel Žbogar z ministrstva na Kosovo FOTO: Reuters

Od letošnjega 1. februarja do 30. junija 2013 bo Samuel Žbogar posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu. Že decembra je visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton Žbogarja imenovala za vodjo urada EU na Kosovu s štiriletnim mandatom. Žbogar bo tako na Kosovu nosil dva klobuka, kar naj bi bistveno okrepilo tamkajšnjo prisotnost EU.

Posebni predstavnik EU si bo predvsem prizadeval za promocijo stabilnega, mirnega in demokratičnega multietničnega Kosova, s čimer bo prispeval k stabilnosti in regionalnemu sodelovanju na Zahodnem Balkanu, so sporočili z zunanjega ministrstva. Njegove naloge bodo obsegale svetovanje s strani EU v političnem procesu, krepitev prisotnosti EU na Kosovu ter zagotavljanje njene koherentnosti in učinkovitosti v omenjenem prostoru. Posebni predstavnik EU bo podpiral napredek Kosova na poti v EU v skladu z evropsko perspektivo regije. Obenem bo še naprej prispeval k razvoju in konsolidaciji spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin na Kosovu, so dodali na MZZ.

Z njegovim imenovanjem je Slovenija dobila prvi visoki položaj v evropski zunanji službi (EEAS). Slovenija bo visoki položaj v EEAS prevzela v regiji Zahodnega Balkana, ki velja za eno naših osrednjih zunanjepolitičnih prioritet. Imenovanje ministra Žbogarja je tako priznanje slovenski zunanji politiki in diplomaciji kot tudi ministru za njegovo dosedanje delovanje na mednarodnem področju s poudarkom na prizadevanjih za stabilnost regije ter njeno vključevanje v evropske povezave, so še zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

V EU so ob imenovanju izpostavili, da je Žbogar diplomat s 24-letnimi izkušnjami na ključnih strateških položajih, vključno s Kitajsko, ZN v New Yorku in Washingtonu. Izpostavili so tudi, da je vodil priprave na slovensko predsedovanje v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi ter pogajanja za vstop v zvezo Nato, prav tako pa je bil član skupine za pogajanja z EU.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: Aljoša Kravanja

Kacin pozdravil imenovanje Žbogarja

Imenovanje Žbogarja je danes pozdravil evropski poslanec Jelko Kacin (Alde/LDS), podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose z Jugovzhodno Evropo. Kot je ocenil, bo skorajšnja napotitev Žbogarja v Prištino omogočila, da tudi EU "pripomore pri dialogu med Beogradom in Prištino, da bi pravočasno dovolj popravili slab vtis po barikadah na severu Kosova, okrepili zaupanje ter da bi Srbija na marčevskem zasedanju vrha EU dobila status kandidatke".

Po drugi strani je napotitev veleposlanika v Prištino kmalu po tem, ko je evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström začela pogovore o vizumski liberalizaciji tudi za Kosovo kot zadnjo državo Zahodnega Balkana, katere državljani za vstop v schengen še vedno potrebujejo vizum, "prava spodbuda, da se tudi ta proces pospeši", je še dodal Kacin.

Položaj na Kosovu je za EU ključen

Položaj na Kosovu je za EU eden ključnih na Zahodnem Balkanu, poleg položaja v Bosni in Hercegovini. Urad EU na Kosovu z okoli 85 ljudmi je eden večjih, ki jih ima Unija, in tudi njegov proračun je razmeroma velik.

Sedaj ima EU na Kosovu začasnega posebnega predstavnika, Italijana Fernanda Gentilinija, ki se mu mandat izteče konec meseca. Gentilini je nasledil Nizozemca Pietra Feitha, ki je bil prav tako dvoklobučnik, a je opravljal vlogi posebnega predstavnika EU in vodje mednarodnega urada.

Feith je sicer ostal na Kosovu, predvidoma do začetka tega leta, kot vodja mednarodnega civilnega urada, a pričakuje se, da bo ta položaj odpravljen. EU pa, kot omenjeno, svojo prisotnost krepi z dvoklobučniškim položajem vodje urada in posebnega predstavnika.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

STOP
22. 09. 2023 16.55
+1
a kacin je še vedno europoslanec? a ni zgubil na volitvah oz. prejel premalo glasov? kako se je spet tam znašel? zgleda je iskoristil bonus nekje
Marcus Aureliuss
22. 09. 2023 15.57
Kdor bolje pozna visoke politike, potem dobro ve, da so tako tako prepotentni, da glava boli. Brez izjem seveda.
KlubPravilnoPretepenihŽena
25. 01. 2012 20.03
-1
za koga je spodbuda Kosovo, kar naj izvoli, ker zame je spodbudno ko me nekdo povabi na morje ne pa v vojno
Maancy
25. 01. 2012 19.56
+3
A je to tisti Kacin, ki je napadel poln avtobus Hrvaških turistov na Kacinovem klancu.
Znalec
25. 01. 2012 19.09
He, he - naivnež.
Maancy
25. 01. 2012 16.14
+2
Bolj primerno mesto zanj bi bila še samo Zambija ali Nigerija.
Comster
25. 01. 2012 17.59
+0
V eno od teh dveh držav je kandidiral Rupel in se krčevito bori, da ga ne bi kdo iz rdeče bande prehitel. Upajmo in držimo pesti, da Dipsi zmaga.
wsharky
25. 01. 2012 15.54
+1
... saj za drugam itak ta samuelcek ni ... pa se to, noben ni hotel tja dol, pa so kljukca njega poslali ... he he he ...
wsharky
25. 01. 2012 15.55
+0
... ps. to imenovanje je velik uspeh slovenske diplomacije ... he he he ...
luckyss
25. 01. 2012 14.48
+1
" In ponižni bodo nagrajeni"...
DonaldTrump
25. 01. 2012 14.53
+1