Slovenija

Za ponovno sojenje Rožmanu

Ljubljana, 30. 10. 2007 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krščanski socialisti Slovenije so prepričani, da je treba postopek proti škofu Rožmanu obnoviti.

Škof Gregorij Rožman
Škof Gregorij Rožman FOTO:

Novoustanovljena stranka Krščanski socialisti Slovenije (KSS) je na ljubljansko nadškofijo naslovila odprto pismo glede razveljavitve obsodbe proti škofu Gregoriju Rožmanu. Ob tem dogodku je po mnenju krščanskih socialistov čas, da Cerkev spregovori tudi o moralni odgovornosti tedanjih verskih voditeljev in svoji vlogi pri nastanku domobranstva. V stranki so tudi prepričani, da se mora postopek proti Rožmanu obnoviti.

Znano je, da povojna sodišča niso delovala po sodobnih pravnih standardih. Razveljavitev obsodbe škofa Gregorija Rožmana je bila zato pričakovana. Potrditev procesnih napak, ki so se izvršile na sojenju, pa ne more in ne sme služiti za oprostitev njegove moralne krivde, so prepričani v KSS.

Na račun škofa Rožmana danes obstaja kopica različnih in tudi nepreverjenih obtožb, zato je v interesu resnice, da se odprejo vsi arhivi in preverijo dokumenti. Vendar že dostopna zgodovinska dejstva govorijo o tem, da pri škofu Rožmanu ni šlo zgolj za nujno sodelovanje z oblastjo, ampak za spodbujanje, moralno in politično nagovarjanje prebivalstva k priključitvi v domobranske formacije. Ti so se v "interesu vere" zapletli v mreže agresorja, od njega sprejeli orožje in se potem nujno morali podrejati njegovim poveljstvom.

Če bi ostalo le razveljavitvi obsodbe zaradi procesnih napak bi dilema o krivdi ali nedolžnosti po mnenju KSS z vso ostrino ostajala. Obšli bi tudi vprašanje posameznikove moralne odgovornosti. Ravno zato so v stranki prepričani, da se mora postopek proti nekdanjemu škofu obnoviti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
02. 11. 2007 00.20
To misliš za vašo klerikalsko argentinsko domobransko gostilno, ki ostaja brez denarja in gostov. Pa itak veš, da imam rajši za soseda Srbina, kot pa domobransko podgano.
kriss714@amis.net
01. 11. 2007 23.36
Ha ha ha ha, prvoborac, vaša balkanska krčma je že zdavnaj do tal pogorela.
Prvo Bore
01. 11. 2007 23.31
kriss714 kaj si že prišel ma šiht. Ne boste delali račune, ker delate račune brez krčmarja. Lahko noč !!
kriss714@amis.net
01. 11. 2007 23.26
Politik, predvsem nismo več v jugoslaviji, pa bi radi malo poravnali račune, če te ne moti. Ti in tvoja paradajzarska kompanija pa še niste javno mnenje.
politik70
01. 11. 2007 23.14
TRN V PETI si nov ali si sam nick zamenu? Obupni ste !Ne date mira .Tabeli gor tabeli dol kosti itd.. Človek sploh ne ve ali smo v slovenij ali v Argentini. Ampak javno mnenje se vztrajno obrača proti vam. Zmagovalci druge svetovne vojne so partizani in ne tabeli v navezi z klerikalsko bando! Na juriš!
slosap@yahoo.de
01. 11. 2007 22.58
Prvoborec, težko je reči kaj sem, če nisem delavec, nekaj vmes....To kar si govoril o Solidarnosti je res, vendar pa je DDR padla zaradi svojega naroda in zatiranja. Bila je ena najbolj doslednih realsocialističnih držav. In tam je res vladal teror. Z Jugo se to niti pod razno ne more primerjati in zato mi gredo ljudje, ki sploh pojma nimajo o realsocialističnih deželah na jetra. Kar se tiče pa Bajuka, nimam pojma, nisem na tekočem s takšnimi stvarmi. Meni osebno samo ni všeč, da se revidira zgodovina do te mere, da so sedaj osvobojeni krivde ljudje, ki si tega pač glede na dokaze ne zaslužijo. Predvsem, če so to ljudje neke organizacije, ki pravi da je namestnica Boga in Kristusa tu na zemlji. O socializmu in stvareh od takrat bomo pa zagotovo še razpravljali, le ob drugi temi. Sedaj je bolj pomembno, ali bo naša družba sposobna zaustaviti strašansko zmoto, ki jo delamo in to je pranje krivde za nedolžne žrtve te organizacije imenovane RKC.
Prvo Bore
01. 11. 2007 21.23
slosap Kaj pa si Ti, če nisi delavec ? Papež je preko Milanske banke finaciral Solidarnost. Ko so ugotovili, da se da zlomit Varšavski Pakt, tudi s pomočjo Gorbačova, je potem sledil tudi padec DDR,ČSSR,Madžarske in na koncu še pri nas. Če si star manj kot 40 let , Ti verjamem, da Ti je šlo slabše prej. Ampak sedaj moraš misliti na svoj pomladek in zelo veliko je bilo zgrajenega v času 45 do 91, sedaj pa se vse to prodaja in se daje v privat žepe. ABanko želi dobiti Bajuk, zato pa prihaja do nesoglasja v koaliciji. Zato Ti pa servirajo nekakšne zgodbe iz leta 45 in Ti lahko povem, da se moj oče, ki je letnik 30, zelo malo spominja, tukaj se pa vsi nekaj pogovarjajo, kaj je nekdo rekel. Saj še sedaj v mirnem času izginjajo ljudje, pa ni nobenemu nič mar. Poanta zgodbe je pa taka, da niso NIČ povedal, ampak nekakšno individualne zgodbe iz življenja nekaterih. Ja, hudiča, saj je bila vojna.
TRN V PETI
01. 11. 2007 21.00
Seveda levakarji niste dojeli poante oddaje. Vi še vedno menite, da je šlo za pohištvo. Ne dragi tovariši, gre za humanost. Lastnost, ki vam očitno manjka. Sploh pa je smešno vaša skrb za socailno pravičnost, če niste zmožni niti pietete do mrtvih. Zares je čas za razmislek nad seboj. Za nocoj končujem. Sem utrujen od vaše brezbrižnosti do osnovnih atributov humanosti. Kruh za delavca NE opravičuje samovoljnega sojenja. Sploh ne tako absolutistično kot je to počela zločinska partija.
slosap@yahoo.de
01. 11. 2007 20.55
Prvoborec čao, gre za izjavo o tem, da je kapitalizem in RKC prinesel več revežev. Temu ni čisto tako. Meni gre sedaj bolje, ne morem pa reči, da gre vsem. Predvsem delavcem ne gre. Tu se strinjam s teboj in sem tudi obrazložil, da trenutni sistem ni pravi, ker je prerazporeditev materialnih dobrin izredno kanaliziran in dobiva srednji sloj v bistvu drobtine tistega kar si zasluži, majna skupina pa ogromno, delavci pa izredno malo. Vendar bi pa situacija v Jugoslaviji pripeljala do istega zloma kot v vzhodni Evropi. Sistem kot tak je bil že degeneriran, zaradi človeške neumnosti. Marx je imel prav, ko je rekel, da mora biti tudi človeška zavest na določenem nivoju. Svobode je pa sedaj neizmerno več kot jo je bilo prej. Že same diskusije kažejo na to....
Prvo Bore
01. 11. 2007 20.21
slosap dobervečer ""no ja Prvo Borec, ni čisto tako"" obrazloži prosim. Gledam oddajo in oddaja je takšna kot UDBA.net. Kaj je tukaj zamolčanega, če še vsi dokumenti obstajajo. BREZ VEZE
Prvo Bore
01. 11. 2007 20.15
TRN V PETI klerikalček domobranski še dobr, da niste zmagal in gledam zamolčane. Sedaj pa vsi jokajo, da niso krivi, imajo pa tako pohištvo, da kar glava boli. Sploh ne vidim, kaj bi bilo mogoče tukaj, še kaj za dokazat. Zamolčali so jih domači, ker so bili izdajalci, ampak za vas tudi Rožman ni izdajalec, zato se je brez veze pogovarjat, ker nikoli ne boste priznali, da ste izdajalci.
DarthRevan
01. 11. 2007 20.13
Trn v peti, pa dovoliš, da kljub ogledu oddaje ostanem na strani leve politične opcije? :)
slosap@yahoo.de
01. 11. 2007 20.11
no ja Prvo Borec, ni čisto tako :) ampak je pa res, da je kvazidemokracija pomešana z ameriškim kapitalizmom pahnila na rob preživetja kar nekaj ljudi, veliko jih je pa tudi obogatelo. Vprašanje je, ali je ta sistem, ki sedaj vlada že kar lepemu delu sveta edini pravi. Po moje ne, ampak oddaljujemo se od teme. In to je škof Rožman, ki očitno ne bo dobil svoje obsodbe tu na zemlji.
TRN V PETI
01. 11. 2007 20.10
Raje si oglejte oddajo, zamolčani, da ne boste ostali reveži s pošastnimi pogledi.
TRN V PETI
01. 11. 2007 20.06
In kaj si s tem hotel povedat Gen. T? Da znaš mislit s svojo glavo? Zares nekaj novega pri zadrtem komunajžarju. Respekt. Slosap. Ne smatram te za komunista. vsaj ne odkritega. Menim pa, da si ujet v miselne vzorce teh. Govoriš, da si navedel dejstva. Kje pa so? Zame je dejstvo, citiran odstavek in naveden vir. Ob takšni debati se lahko pogovarjamo spoštljivo. Pamflete pa obdrži zase.
Prvo Bore
01. 11. 2007 20.03
Sam Papež je financiral Wojtilo in sedaj je najbogatejši Poljak župnik ali pa škof, saj je vseeno. Demokracija in RKC je prinesla več revežov, kot pa prej v socialističnih komunističnih deželah. Vse so pokradl. To Vam je demokracija.
DarthRevan
01. 11. 2007 19.44
Trn v peti, veš, jaz imam o tebi tudi ustvarjeno neko podobo v glavi. Ampak sem toliko fer, da ne bom žaljiv in ne bom javno pisal, kaj natanko si o tebi mislim ;)
slosap@yahoo.de
01. 11. 2007 19.43
TRN: a ti misliš, da nekdo ki kritizira RKC je pa nujno zagovornik komunizma? Ne glej sveta tako rdeče-črno! Nelogični miselni vzorec je tisti, ki temelji na domnevah, jaz pa sem ti navedel dejstva. In še pozabljaš, da sta ti dve državi bili sosednji in z različnimi verstvi(večina populacije). Sicer pa, ne pašem v tvoj okvir: Nisem komunist, pa kritiziram RKC. To očitno presega tvoj miselni vzorec:) Pa nič zato, le mirno kri, bo razsvetljenje že prišlo, da na tem svetu ne obstaja samo zlo komunizma, ki se bori proti oh kako dobri cerkvi, ampak obstajajo tudi razmišljujoči ljudje, ki zadeve pač ne vidijo tako rdeče črno. Saj vem in si lahko prišparaš pljuvanja...vem da sem smet podgana in antikrit in zagovedan komunist...Kakorkoli pa imam svobodo, in je ne želim izgubiti zaradi nekih vazalov Vatikana...
TRN V PETI
01. 11. 2007 19.26
Glede na vaše komentarje mi resnično nevtralne bralce v naprej sploh ni treba prepričevat, da je komunizem zločinski. S svojim zgledom na spletu vi to kar sami opravite. Kar preberite svoje komentarje. Mogoče bo kdo od vas celo spregledal in v ogledalu identificiral NESTRPNEŽa. Ta bi bil pravi strpnež v primerjavi z vami in vašimi ekstremnimi pogledi na svet. Se ne čudim nad visokim rezultatom "plemenitega". Že miloševič je pokazal, da se komunisti kaj hitro spremenijo v povampirjene nacionaliste. Nekako so vam ekstremi v krvi. Slosap. Ne razumem kaj bi mi rad povedal. Mogoče, da Cerkev ni zaslužna za sesutje komunizma ? Meni prav. Toliko huje za sistem, ki ga ljudje kar sami ovržejo. Seveda pa je tvoja teza o izkoriščanju Poljakov s strani Cerkve le primer nelogičnih miselnih vzorcev, zagovornikov komunistov, tipa; Janša pa politizira. Seveda da politizira če je politik.....
lucasa
01. 11. 2007 18.05
TRN, kakšen psihiater bi bil tvojega psihopatskega značaj prav vesel. PS Povej kaj so župniki delali na Sv. Urhu? Z mačetami, noži in križem v roki???? Ubošček, saj si nisi sam kriv.....