Slovenija

'Za pogajanja sta potrebna dva'

Ljubljana, 19. 04. 2012 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković/STA
Komentarji
40

Slišati je, da so sindikati javnega sektorja neenotni in da se je z njimi težko pogajati. Vsaj tako zatrjuje vladna stran, pa tudi poslanci koalicijskih strank. Menijo, da je bila včerajšnja stavka nepotrebna, prav tako, da je treba varčevati pri tistih, ki so zmožni še kaj privarčevati. In to je po njihovem mnenju prav javni sektor.

Predstavniki poslanskih skupin, združeni v koalicijo, so znova opozorili na nujnost varčevalnih ukrepov, komentirali pa so tudi včerajšnje dogajanje na slovenskih ulicah, na katere so se odpravili sindikati javnega sektorja. Tako je Marko Pogačnik iz stranke SDS dejal, da moramo javno porabo nujno uskladiti z realnostjo. Z zadolževanjem smo šli predaleč, zato so varčevalni ukrepi nujni, je razložil in dodal, da moramo uravnotežiti javne finance. Kot pozitivne navaja torkove sprejete zakone, tako da bodo njihovi učinki konkretni, in sicer pričakuje rast BDP in znižanje brezposelnosti.

Pogačnik je sicer komentiral tudi pobude in pozive, naj vlada poveča stopnjo DDV, a sam meni, da to ni pametno. Dvig DDV vidi kot skrajni ukrep, saj prinaša s seboj negativne posledice za državljane. Dvig DDV za eno ali dve odstotni točki ne bi bil dovolj, a že ta dvig bi ljudje občutili kot podražitev življenjskih potrebščin, sama država pa bi izgubila na konkurenčnosti. "Tisti z višjimi prihodki bi se odločali za nakupe v sosednjih državah," je še opozoril na negativne posledice dviga DDV.

Včeraj ni stavkala Slovenija, temveč en segment sindkatov. Marko Pogačnik, SDS

Opozarja, da potrebujemo konkurenčno gospodarstvo, saj nam drugače ne bo uspelo, brez njega pa tudi ne moremo pričakovati pravične socialne politike. Ob tem pa odgovarja na kritike, da socialna država umira oziroma da je že mrtva. "Slovenija je socialna država in taka bo tudi ostala,“ odločno dodaja.

Dodal je tudi, da se je "kriza začela 2008, v obdobju 2008–2011, ko se je država enormno zadolževala", in njihova stranka ni bila na oblasti. "Žal se ti ukrepi niso sprejemali že prej, saj bi bile zdaj bolečine manjše," pravi Pogačnik in dodaja, da bodo v primeru, če ne bomo sprejeli varčevalnega paketa, rezi in bolečine še hujše.

Kovanci
Kovanci FOTO: Thinkstock
Česar ni, še vojska ne more vzeti. /.../ Ti ukrepi so nujni, če želimo imeti dolgoletno vzdržnost. Ali pa če hočemo imeti novembra, decembra plače v javnem sektorju. Roman Žveglič, SLS

Z njim se strinja tudi Bojan Starman iz vrst Liste Gregorja Viranta, ki poudarja, da z ukrepi ne smemo odlašati, saj nam (iz Bruslja, bonitetne hiše, op. p.) že žugajo. Pravi, da moramo znižati porabo in začeti varčevati, pri tem pa se moramo poenotiti. Dodaja tudi, kar je predsednik vlade Janez Janša v zadnjih dneh nekajkrat poudaril, da se je vlada potrudila, da je iz paketa varčevalnih ukrepov izločila najšibkejše sloje, je pa breme varčevanja naložila tistim, ki so še zmožni kaj privarčevati. Pri tem je Starman uporabil besede, "smo zmožni kaj privarčevati“. Čudi se in ne razume sindikatov, ki po njegovem mnenju stavkajo sami proti sebi. "In tudi proti tistim, če ti ukrepi ne bodo sprejeti, ki so najbolj prizadeti v tem postopku," je dodal in razložil, da sindikalistom ni mar za svoje ljudi, temveč jim je mar le za to, kako rušiti to vlado. S tem pa bi vse pahnili v položaj, ki bi postal neobvladljiv in bi pomenil katastrofo, še poudarja.

Preberite tudi: Ali nas v primeru, da vlada in sindikati ne dosežejo dogovora, res čaka prihod prisilnega upravitelja iz Bruslja? Ekonomist Maks Tajnikar poudarja, da so to bedarije, saj se kaj takega ni zgodilo še nikjer.

Franc Jurša iz vrst stranke DeSUS je dejal, da moramo do rešitve priti s socialnim dialogom, saj je za to že skrajni čas, a priori zavračati ukrepe pa ni pametno. Opozarja, da bodo v nasprotnem to storili drugi, in sicer neka tehnična vlada, ki bo dobila ustrezna navodila iz Bruslja. "Mi pa bomo tisti, ki jih bomo (ukrepe in navodila) morali izvajati," dodaja Jurša. In to, tako Jurša, bodo morali sindikati doumeti. Takrat bo mogoče doseči tudi kompromis. Opozarja pa, da sindikati niso enotni in so razdvojeni.

Zaposlenim v gospodarstvu so že leta 2008 znižali plače za 10 odstotkov /.../ sedaj je čas, da to usodo deli tudi javni sektor. Iva Dimic, NSi

Iva Dimic iz NSi pravi, da se je varčevanje v realnem sektorju in gospodarstvu začelo že mnogo prej, opozarja pa, da javni sektor varčevanja očitno še ni občutil. Meni, da je bila stavka nepotrebna, saj je bilo včeraj na mizi še veliko možnosti za dogovarjanja. A ob tem opozarja, da sta za poganja potrebna dva. Upa, da bodo sindikati pokazali več posluha, saj "delamo za skupno blaginjo".

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je na današnji tiskovni konference vlade dejal, da se je s sindikati težko pogajati, saj sindikati niso enotni.

PS: Razumen odziv na nerazumne poteze vlade

Na zadnje dogodke v državi ter besedni dvoboj med Janšo in sindikalisti so se odzvali tudi v Pozitivni Sloveniji. Pravijo, da so premierjeve izjave presegle vse meje.

Melita Župevc je dejala, da v stranki razumejo razloge za stavko javnega sektorja. "Vlada namreč z ignoranco socialnega dialoga, s podcenjevanjem javne in parlamentarne razprave o ključnih vprašanjih v državi, neusklajenimi rešitvami in zlasti z radikalnostjo predlaganih ukrepov sama postavlja temelje blokade in konflikta. Tako družbenega kot političnega," je ocenila. Pravi tudi, da tako radikalni vladni varčevalni ukrepi niso potrebni, zato je stavka javnega sektorja "razumen odziv na nerazumne poteze vlade", ki bo morala stopiti korak nazaj. Vlada namreč po njenih besedah niti ne razume sporočila ljudi, ki so nezadovoljni.

Pošiljanje "državljanov na luno" in podobne izjave po njenih besedah kažejo na "izrazito podcenjevanje državljanov". "To je oblastna aroganca," meni. Njen kolega Jani Möderndorfer pa dodaja, da gre za poniževalno komuniciranje, Janša pa "ne razume in ne ve, da je to, kar se je v sredo dogajalo v Sloveniji, stavka iz obupa". Vlada namreč, je pristavil, ni imela resnega dialoga s socialnimi partnerji. "Želimo si imeti predsednika vlade, ki je strpen in ima normalen dialog, ne žali čustev ljudi, ki živijo bistveno slabše od njega in niso krivi, da so v položaju, v kakršnem so, v položaju, ko jih je strah prihodnosti," je bil do Janše oster vodja poslancev PS.

Odzval se je na Janševo izjavo, da so v sredo stavkali tisti, ki jih kriza še ni prizadela. Toda Möderndorfer ocenjuje, da jih je že prizadela in da jih bo s predlaganimi varčevalnimi ukrepi vlade še naprej. Prav tako je prepričan, da "nihče v Bruslju te vlade ne sili", da tako hitro in na takih področjih izvede prav take varčevalne ukrepe. To je le ena od možnosti, ki jih je predstavila ta vlada in ne Bruselj, pravi in dodaja, da obstajajo tudi druge poti.

Möderndorfer sicer verjame, da se bodo vlada in sindikati dogovorili. "Toda ena in druga stran, zlasti pa vlada, morata vedeti, da to ni vojna in ne bitka za zmago, saj iz tega ne bo prišel nihče, ki bo zmagovalec," opozarja. 

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Princ Teme
21. 04. 2012 17.50
+1
Ta Pogačnik je od Bajuka žlahtnik,nič vreden.Se spomnim ko so ga postavili za vodjo prodaje v Jelovici je prodaja padla za 50%,totalno nesposoben tip.
HooplaToopla
20. 04. 2012 10.11
+2
Ne vem zakaj sindikalni pogajalci JJ-ja na pogovorih direktno ne pozovejo naj vrne v državni proračun sredstva, ki jih je utajil pri švercu z orožjem. Sicer pa naj pokaže vsaj minimum moralne drže in naj nepreklicno odstopi. V resnih državah velja, da se s kriminalci ni moč pogajati.
zmago56
19. 04. 2012 21.03
+4
Samo nekaj dejstev, ki so lahko izhodišča za pogajanja: Imamo dobre zdravstvene delavce in imamo tudi slabe zdravnike, Imamo dobre učitelje in imamo tudi slabe zdravnike, Imamo dobre policaje in imamo tudi slabe policaje, imamo dobre vzgojitelje in imamotudi slabe vzgojitelje, Imamo pa tudi preveč poslancev pa svetovalcev, pa svetovalčevih svetovalcev pa nepotreben državni svet in 211 nepotrebnih občin in še več nepotrebnega balasta ( parazitov, ki zaenkrat še dobro živijo na račun obubožene raje )
ich123
19. 04. 2012 21.50
+1
Buena Vita
19. 04. 2012 19.59
-2
SAMO DA IMAJO SINDIKALISTI DENARJA ODVEČ,SIT LAČNEMU TAKO IN TAKO NE VERJAME SICER PA;;;,ZAKAJ NEGRESTE V ŠTRUKLJEVO BANKO,TAM BOSTE POSTREŽENI ,HIM,HI,HI,HI,Z OMALOVAŽEVANJEM
titovka
19. 04. 2012 19.51
+2
janša pa vizjak....samo dva!!!!
jureh
19. 04. 2012 17.12
-3
Z drhaljo in s teroristi se ne pogaja!
titovka
19. 04. 2012 19.52
+3
pupa_od_anbot
20. 04. 2012 00.17
+1
@ureh: en menedžer operne dive je dejal: s teroristom se lahko pogojaš, z divo se ne moreš.... kdo je terorist in kdo diva?
jureh
19. 04. 2012 17.09
+3
Melita Župevc in Jani Moderndworfer sta pa res neka faktorja... Ali niste našli kogar verodostojnejšega na strani opozicije???
bumbleba
19. 04. 2012 19.18
+0
Kakšnega športnika ali pa kvazi novinarja iz PS mogoče ?
Buena Vita
19. 04. 2012 20.03
-1
Buena Vita
19. 04. 2012 20.07
-2
ŠE ENKRAT VAS VPRAŠAM Z JANKOVIČEVIMI BESEDAMI,,PRAVI DA JE JAKLIČ SUPERPRODUKTIVEN DIREKTOR, SEVEDE,;,VSE GANGSTERSKE EKIPE IN NJIHOVI VODJE SO SUPERPRODUKTIVNI,TO JE POVSOD PO SVETU,NE SAMO V SLOVENIJI MENI OSEBNO JE ZELO LEP NJIHOV ZAKON,SODIJO SI SAMI,DRŽAVLJANI NIMAMO NOBENIH STROŠKOV Z NJIMI V RAZLIČNIH ZAVODIH,OPS ZAPORIH,VZAME JIH NOČ,ČIAO AMICI
smucar800
19. 04. 2012 16.57
+6
kje so vladni pogajalci,in pogajanja bi morala bit javna, naj narod vidi vsa sprenevedanja, ne pa potem eden drugega obtoževat in krivit za neuspeh, osebno bolj verjamem sindikalistom
saintjozef
19. 04. 2012 15.58
+4
'Za pogajanja sta potrebna dva' --da se j..., tud!
hanoveranec
19. 04. 2012 15.44
+1
Itak, da so neenotni, saj je "stric" nagovoril le svojega.............
tomy33
19. 04. 2012 15.34
+10
Dodal je tudi, da se je "kriza začela 2008, v obdobju 2008–2011, ko se je država enormno zadolževala", in njihova stranka ni bila na oblasti. "Žal se ti ukrepi niso sprejemali že prej, saj bi bile zdaj bolečine manjše," pravi Pogačnik............................ Pa dobro kekec, a ti se norca delaš?!!!!!! A ti zavrtim izjave velikega vodje, izpred par mesecev?.......Mater SDS tako laže, da že sam sebi verjame.........skrajni čas da vas spokamo na smetišče zgodovine.
botjabotja
19. 04. 2012 19.55
-1
tomi,umiri se, saj te bo razneslo. Reči mi,plačo so ti že znižali?
GTR
19. 04. 2012 15.29
+18
"Za pogajanja sta potrebna dva" Janez pa Janša
BUONGIORNO
19. 04. 2012 16.07
-3
Aleksander Polšak
19. 04. 2012 15.24
+3
Odprto pismo poslancem. Glede zadolževanja. Ali kdo zna računati ? Če vzameš milijardo in jih takoj 700 mio vrneš, to pomeni, da za 300 mio narediš MILIJARDO PUFA. Lahko pa še dodatnih tristo mio poiščeš med paraziti, ki visijo na proračunu, Pa pridobimo zaradi NEZADOLŽITVE ZA DODATNO MILIJARDO TUDI BOLJŠE BONITETNE OCENE, ZNIŽANJE OBRESTI, MILIJARDO MANJ PUFA IN ŠE KAJ. Kaj delajo vse te neštete službe po ministrstvih, očitno samo prenašajo odgovornost iz urada na urad. V Ljubljani, 19.4.2012 Aleksander Polšak
saintjozef
19. 04. 2012 16.02
+3
Pri nas je pravilo, da znane količine denarja končajo na neznanih krajih ob neznanih časih na neznanih računih. Miljarda pufa? Takoj izhlapi na 300 mio. To je izračun.
ZalkaGrabnarK
19. 04. 2012 15.16
+2
Iz veje na vejo, včasih na trhlo, včasih manj, plezam proti krošnji posušenega drevesa z idejo, da spomladi zacveti.
nemarx
19. 04. 2012 15.13
+2
Vsak dan znova zastonj čakam, da bosta Pahor in Križanič iz klobuka potegnila tiste tri milijarde, o katerih je nakladal Pahor, ki da jih ima v zlati rezervi, pa se nič ne zgodi. Se mi je kar zdelo, da so bila to zagonska sredstva, ki so jih že zagonili. sedaj pa sveti rdeč semafor.
bumbleba
19. 04. 2012 19.19
+3
Križanič je poleg tega obljubil še obresti za posojilo grčiji ! To bomo obogateli !
Janko_
19. 04. 2012 15.03
+6
Nobenih 7% nižje! Nobenih znižanj, nobenega varčevanja tam kjer ni kaj varčevati. Varčujte s posojili Grčiji za 389 000 000, in s posojili za izgradnjo TEŠ6 400 000 000 , ter s financiranjem cerkvenih ustanov do 50 000 000 letno, ter z zmanjšanjem nepotrebnih vladnih komisij, ki jih je 274 in to vlado stane najmanj 26 000 000 letno. Ter zasebne šole dobijo do 16 000 000 letno, javne šole pa poreceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej nižji strošek.
Janko_
19. 04. 2012 15.04
+3
in seveda, prosim, manj kradite nam državljanom, ker ste vest izgubili popolnoma!
olgcaa
19. 04. 2012 15.40
+4
nevem zakaj druge države ki so v bistveno večji krizi te ukrepe izvajajo postopoma na 2 do 3 leta mi ki smo pa reševali grčijo pa naj bi mogli v pol leta če se tako mudi za sanacijo bank naj pa poberejo tistim ki so kapital nosili v tujino z j j vred
simona_semenic
19. 04. 2012 15.01
+1
Vse življenje Vse življenje kakor slugi sami sebe vikajo in v zamotani vijugi sebi se umikajo, vse življenje svoja mala grozodejstva skrivajo in na samem ogrinjala revnih duš si šivajo, a zaman vse. Razcapane duše neko noč natrka se poguma in potrka sam pri sebi in pijane se oči začudijo: Sem to jaz? In same sebi se zastudijo. Matej Bor
Janko_
19. 04. 2012 15.00
+5
tam kjer bi se lahko varčevalo, se ne varčuje, so se pa spravili na učiteljev, vzgojiteljev, študentov...itd. Funkcionarji: tožilci, Sodniki, Ravnatelji in drugi na vodilnih položajih s plačami nad 2500 EURsamo 4% nižji plače Včeraj je bil sprejet zakon o plačah funkcionarjev, to so sodniki, ravnatelji, tožilci, poslanci itd. v glavnem vsi s plačami višjimi od 2500 EUR. Jim se bodo plače znižale samo za 4%, poleg tega, sodniki ustavnega sodišča, tožilci, sodniki, generalni sekretar ustavnega sodišča, lahko si še naprej izplačujejo nagrade, napredujejo v višje plačilne razrede in si izplačujejo dodatke za uspešnost. ... tistim, ki imajo precej nižje plače, torej "pešadi" pa želijo znižati plače za več kot 7%, ter znižati otroški dodatek itd.... ?
kar__ena
19. 04. 2012 13.50
+7
Ne vem, nekaterim so jih lahko zvišali,...vem pa, da so nam pobrali dodatek za delovno uspešnost, dan dopusta, še vedno vsak mesec puščamo državi polovico zneska, od tega kar so nam pobralis plačnimi nesorazmerji, pa obljubili, da bodo plače uskladili, pa jih čakamo že nekaj let,....a ta denar, ki pripada nam, pa ga ima država je šel pa za bog ve kaj...pa ne govorit kar vsepovprek, da so vsem nekaj višali, če sploh ni res .
partizan68
19. 04. 2012 13.58
-7
DEJ PEJT DELAT PA NEHI FLANCAT. ČE NI DNARJA JE TREBA ŠPARAT. KUA SPLOH DELAŠ KLE NA TEM FORUMU, ČE SI U SLUŽBI. BI VAM MORALI UKINIT INTERNET. DOSTOP SAM DO UNGA K RABTE. PA NE RABIŠ PISAT NAZAJ, KER SI PLAČO SAM DAJEM IN JE TA ČAS KI SM GA PORABU VRGU STRAN.
olgcaa
19. 04. 2012 15.44
+2
eden tistih ki ga berem že celi dan kakšen direktor mogoče še iz časov partizanov
mastablasta
19. 04. 2012 13.31
+4
res je da so v gospodarstvu nižali plače medtem, ko so si jih v javni upravi v tem času še povečevali.
sonas
19. 04. 2012 13.43
+8
nayaaa
19. 04. 2012 14.52
-1
enaneza
19. 04. 2012 14.55
+1
zato ker moramo delat. Če si hočemo izplačat plačo moramo najprej delat, potem zaračunat, odvesti državi denar in če nam kupec na koncu plača si lahko iz tega celo izplačamo plačo. Luksus, a ne? Če gremo pa štrajkat pa vsega tega ni in posledično tudi plače ne dobimo. V javnem sektorju pa nekateri (še zdaleč ne vsi) ne razumejo osnovne logike ekonomije in toka denarja. Če ni, ni kje vzeti. In i
Janko_
19. 04. 2012 15.05
+6
učitelji in vzgojitelji so imeli zamrznjene plače, kar lep čas, kar ne moremo reči o funkcionarjih. Varčujte zam kjer so plače presegajo 2000 EUR!
bumbleba
19. 04. 2012 19.22
+0
Žalostno, da ljudje, ki učijo otroke, ne razumejo osnovne logike, po kateri deluje svet. No, saj ko ne bo denarja za njihove plače in nobena država ne bo več posojala taki bananarepubliki, si bojo lahko svoje zahteve nekam zatlačili.
p.p
19. 04. 2012 19.51
+1
Ti ne razumeš logike. Komu je mar za dnar. Še tisto malo kar ga je ostalo bo pobral JJ pa cerkev. V naši okolici se zdej popravljajo štiri. Njim napiš kakšno protestno noto, JS pa pust pri miru lepo prosim.