Slovenija

Štrukelj: 'Konec varčevanja'. Fides podpis dogovora dojema kot potuho neaktivnosti vlade

Ljubljana, 10. 11. 2015 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o plačah v javnem sektorju. Minister Koprivnikar meni, da je treba gospodarsko rast deliti z vsemi, Štrukelj pa, da je zdaj konec varčevanja. Gospodarska zbornica ob tem pravi, da če ima vlada 148 milijonov evrov za višje plače v javnem sektorju, potem ima tudi dovolj manevrskega prostora za razbremenitev gospodarstva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Plače v javnem sektorju
    02:00
    Iz SVETA: Plače v javnem sektorju
  • Iz 24UR: 207 milijonov za plače v javnem sektorju
    02:26
    Iz 24UR: 207 milijonov za plače v javnem sektorju

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih za leto 2016, saj se je za podpis odločilo dovolj sindikatov v javnem sektorju. Koprivnikar je zadovoljen, ker bo država lahko nadaljevala s stabilnim delovanjem, v sindikatih pa, ker prvič po več letih izboljšujejo svoj položaj.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob podpisu dogovora dejal: "Javni sektor je gonilo razvoja vsake države." Kot je dejal Koprivnikar, so s podpisom dogovora uspeli zagotoviti, da bo v letu 2016 po eni strani državni proračun stabilen, po drugi strani pa bodo javni uslužbenci začeli počasi pridobivati tudi na plačilu za svoje delo. Meni namreč, da je treba gospodarsko rast deliti z vsemi.

Vlada in sindikati podpisali dogovor o plačah v javnem sektorju.
Vlada in sindikati podpisali dogovor o plačah v javnem sektorju. FOTO: Marko Milenkovič/Twitter

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je dejal, da je "zadovoljen z revolucijo vlade v zadnjih mesecih" in da so "plače v javnem sektorju tiščale dol tudi plače v gospodarstvu". Poudaril je še, da danes podpisani dogovor na simbolni ravni pomeni konec varčevalnega obdobja, kajti s tem dogovorom javne uslužbenke in uslužbenci prvič po dolgih letih izboljšujejo svoj položaj.

"To je začeten korak, ki morda ni tako odločen, kot se je napovedoval v začetku, je pa verjetno bolj pomemben, kot se zdi ta trenutek," je dejal Štrukelj, ki verjame, da bo to motiviralo tudi delavce v zasebnem sektorju, da ravnajo podobno.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Drago Ščernjavič je izpostavil, da je prek različnih ukrepov javni sektor v osmih letih privarčeval 1,8 milijarde evrov. Če k temu prištejemo še tisto, kar se bo privarčevalo prihodnje leto, se po njegovih besedah prihranek približuje dvema milijardama evrov.

Dogovor je podpisalo 26 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

V skladu z dogovorom bodo javni uslužbenci prihodnje leto dobili višji, čeprav še vedno znižan regres, s septembrom se bo sprostila znižana plačna lestvica. Med ukrepi so tudi napredovanja, ki naj bi bila s prihodnjim letom izplačana.

Finančni minister Dušan Mramor je danes v Bruslju že napovedal, da bo dogovor s sindikati zahteval še določene dodatne ukrepe, ker gre preko tistega, kar je predvideno v proračunu. V proračunu je namreč predvideno 2,8-odstotno povečanje mase za stroške dela, medtem ko dogovor dosega okoli 3,47 odstotka.

Fides: 'Podpis dogovora je potuha neaktivnosti vlade'

Med tistimi, ki so se izrekli proti podpisu, so Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija slovenskih sindikatov, pa tudi Sindikat zdravnikov družinske medicine Slovenije - Praktikum in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije - Fides.

V zdravniškem sindikatu Fides so zapisali, da je večina njihovih člankov kot glavni argument navedla, da v preteklem letu vlada ni začela nobene reforme v nobenem segmentu javnega sektorja. "Ocenjujemo, da podpisovanje takih dogovorov daje potuho neaktivnosti Vlade," so zapisali v odzivu.

Ključne rešitve dogovora se bodo morale uveljaviti skozi spremembe kolektivnih pogodb in zakonodaje. Dopolnila, ki sledijo dogovoru, bodo predvidoma vključili v zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 in drugih ukrepih v javnem sektorju.

GZS: Očitno več nimamo težav z javnimi financami

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Marjan Mačkošek pravi, da je vlada pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja zelo popustila in za plače namenila veliko več kot lani.

»Če si Vlada RS lahko privošči za 148 milijonov evrov višjo maso plač v javnem sektorju, potem ni prav nikakršnega dvoma, da ima dovolj manevrskega prostora tudi za znatno razbremenitev gospodarstva in s tem večine aktivnega prebivalstva v Sloveniji,« je pred podpisom dogovora s sindikati dejal Mačkošek. Zato GZS ocenjuje, da javnofinančnih težav po takšnem dogovoru med Vlado RS in sindikati javnega sektorja v Sloveniji očitno ni več.

Mačkošek tako pričakuje, da bo vlada s 1. januarjem 2016 razbremenila tudi gospodarstvo. "Če se to ne bo zgodilo, bo to jasen dokaz, da gre za diskriminatorno in nekorektno obravnavo večjega dela aktivnega prebivalstva Slovenije, ki je v zadnjih osmih letih nosilo največje breme krize," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GURT1
11. 12. 2015 19.13
+1
V dobovi, ko je bil pogreb so mogli nehat zvonit in ugasnit lučke na cerkvi, ker so bili ubogi migrantje užaljeni zaradi tega in so začeli zvižgati in delati nemire...pa so policaji naročil, da treba nehat zvonit pa lučke ugasnt..res ubogi, bogi...
novak.novak
12. 11. 2015 19.36
+1
in kaj so ti v ju in js razvil, da poganja razvoj?
resslovenka
11. 11. 2015 10.08
+1
Nimam nič proti. Da je konec varčevanja, kakor pravijo. Vsem privoščim povišice . Ampak....hudič je v malenkostih. To verjetno ne velja za delavce v gospodarstvu in upokojence. Na slednjih se varčevanje nadaljuje . Ker bojda za vse ni. Moja pokojnina je bila konkretno nad minimalcem, sedaj sem skoraj na pragu, da o dodatku za rekreacijo ne govorim. Za malenkost presegam prag. Vse za "narodov blagor"!
wolfterier
11. 11. 2015 10.25
+2
Birokratom bodo spet dobro zabelili štruklje.Delavci pa še kar na minimalcu...bravo Cmerči!
garganer
11. 11. 2015 08.57
+2
Čudno. Ko gre za povišanje plač delavcem in upokojencem, pa ni denarja.
prašek
11. 11. 2015 09.01
-3
vetlan
11. 11. 2015 09.24
+4
prašek, gre za to, da JS ne ustvarja dodatne vrednosti, res pa je, da brez njega ne gre, vendar njihove plače morajo biti sorazmerne s plačami gospodarskega sektorja, ker vsi živimo od tega. In kje je zdaj gospodarstvo? Prav za prav, vsi imamo sramotne dohodke. Dokler ste se ukvarjali z levimi-desnimi, oni so uničili in pokradli gospodarstvo. Zdaj je konec, od tovarn je ostala le Krka- za nas pa životarjenje. To je res KONEC. Takšen konec sem napovedal že leta 1991. Kriv pa je narod in slovenska mentaliteta/beri sužnji. Zdaj se reši kdor lahko.
enakostzavse
11. 11. 2015 09.38
-1
vetlan, vidim da "dobro napoveduješ prihodnost". Imaš kaj časa ?Bi še meni prerokoval ?????
vetlan
11. 11. 2015 10.51
+1
kaj pa, če si res zadel? saj ne veš, kdo je za komentarjem ha ha ja, vidim stvari, ki jih drugi ne vidijo Poleg tega, dragi moj, logika, čut za ljudje ter znanje zgodovine, medicine itd. niso odveč.
novak.novak
12. 11. 2015 19.37
-1
namesto za infrastrukturo, za razvoj, ...tile modeli podelijo denar tistim, kateri niso čist nič prispeval k tej gospodarski rasti....
sinhron
11. 11. 2015 08.51
-3
Vse , kar je Janševa vlada " zafurala " mora v največji meri popravljati ta vlada , čeprav je v največji socialni in humanitarni krizi po drugi svetovni vojni ! Tisti , ki so uničili Slovenijo ( 2004 - 2008 SDS, NSI ,SLS ) sedaj , ko ta vlada vodi Slovenijo iz blata zopet mečejo polena pod noge , ker se že kažejo znaki okrevanja in bi oni radi to vlado odstranili in sami zavladali in poželi sadove te vlade , ker jim gre samo za vladanje in moč !
prašek
11. 11. 2015 08.59
-3
enakostzavse
11. 11. 2015 09.00
-2
+++++++++++++Točno tako. Tega zblojenca, kriminalca janšića vtaknit tja kamor spada, ostali priveski bi pa itak hitro propadli. Ko kači- strupenjači odbiješ glavo, tudi telo propade.
noire
11. 11. 2015 09.27
+4
Če bi vam v JS plače višal, bi bil pa najboljši? Sam vprašam.
enakostzavse
11. 11. 2015 09.39
-2
noire, ne bit bolj ne umen kot to narava dovoljuje.
noire
11. 11. 2015 09.48
+0
Zanimivo, da se uradniška rastlina oglaša.
enakostzavse
11. 11. 2015 09.57
+2
"Uradniška rastlina". Daleč od tega. Biti pismen ne pomeni samo to, da znaš brat napisano, ampak tudi razumet napisano !!!!! Za sdsove ovce pa je znano da ste polpismeni, kar vsekakor dokazujete z lastnim obstojom.
NX11
11. 11. 2015 10.50
-1
24, tale zgornji komentar od "enakostzavse" je žaljiv za vse, ki ne podpirajo levih javnosektorskih komunistov. Zakaj ga ne zbriše te?
novak.novak
11. 11. 2015 20.21
-1
enakost je živel in še živi na farmi...
novak.novak
11. 11. 2015 20.23
+1
prašni, kaj je ta vlada al prejšnja storila za gospodarstvo, da se je kao opomoglo?pa čim je mal dvignlo glavo, da zadiha, evo, namesto denarja v razvoj, infrastrukturo, v gospodarstvo...evo, oni denar potalajo v plače neustvarjalcem prihodkov...
enakostzavse
11. 11. 2015 08.39
+2
Naj se JS razcepi. Kaj sploh pomeni tale gmota pijavk. Vsak naj bo za sebe, tako si bodo lahko višali plače tisti, kateri si to zaslužijo, ne pa apriori VSI V JS. Katastrofa je v tem, da nek učitelj na OŠ dobi več plače oz. dohodkov na mesec, kot mladi zdravniki , sodniki , da med. sester sploh ne omenjam. Ob 12-13 uri so že doma, z polno manežko iz šolske kuhinje, "nadure" pa nabijajo z urami za poprave in raznimi mentorstvi in krožki. Zdravstveni delavci, policaji, vojaki itd, pa morajo koristit ure (za nadure) . To se mi zdi pokvarjeno . Tega štrudla pa itak ne morem gledat in poslušat, ker samo bluzi neke zahteve in s tem hoče opravičit svoj mesečni OD, kateri bi, če bi mu ga oklestli za 70 % še vedno bil previsok.
siupamoizvedetiresnico
11. 11. 2015 08.07
+3
"Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob podpisu dogovora dejal: "Javni sektor je gonilo razvoja vsake države."" A je ta tip zdrav? JS je gonilo razvoja??? Od kdaj pa v JS karkoli ustvarjajo, kakšno dodano vrednost ima JS?? Pa kje to jaz živim???
prašek
11. 11. 2015 08.10
-4
prašek
11. 11. 2015 08.12
-4
O dodani vrednosti pa boš izvedel, ko boš enkrat zbolel, ali pa ko ti bo gorela hiša, ....... etc.
siupamoizvedetiresnico
11. 11. 2015 08.48
+4
Ne ti meni - meje so odprte, vidim, da si res mal preveč praška pokonzumiral.... Mogoče je kratica JS res malo preobsežna, jo bom spremenil v JU.... Še enkrat JS nikakor ne more biti gonilo razvoja neke države (razen naše, na žalost), JS še bolj pa JU je v Sloveniji zelo preobsežen, napihnjen, potraten, neproduktiven in še kaj ter s tem ni gonilo razvoja ampak zavora razvoja. Vem pa da si tukaj samo zaradi provokacije in tako je v tem postu tebi namenjen samo prvi in zadnji stavek.
prašek
11. 11. 2015 08.58
-3
V JU so večinoma birokrati, JS pa dela za blagostanje Slovenije ! Ampak iz tvojega komentarja sklepam, da sploh ne razlikuješ JU in JS ! Kakšno knjigo vzemi, pomagalo ti bo !
prašek
11. 11. 2015 09.03
-5
In ti se sprašuješ »kje to jaz živim« ! Če ti Slovenija ni všeč, tu nisi privezan !
vetlan
11. 11. 2015 09.04
+6
siupamoizvedetiresnico
11. 11. 2015 11.03
-1
Pa lepo sem ti povedal katera dva stavka sta namenjena tebi, pa ne razumeš. Vem jaz kaj je JS in JU. Za razliko od tebe pa vem tudi od kod denar prihaja in to definitivno ni niti JS, še manj pa JU. Vendar te razumem, svoje pač braniš, ja ja Štrukelj & co so pravi balzam za slovensko blagostanje....
novak.novak
11. 11. 2015 20.26
+1
vetlan, pa vidiš da ti ne bo odgovoril...preveč inhalira in konzumira, doktoriral je pa v kleti hiše, katero je zgradil s cementom, katerega je kar cel vagon naročil...pa še razložil so mu ga...on ni bil v stanju ;-)
novak.novak
12. 11. 2015 19.43
kletni doktor ekonomije prašni govori o dodani vrednosti in pač tipično, kako drugače sploh bi, govori o minimalnih!!! standardih sodobne zahodne družbe...pa kaj češ, človek pač še vedno živi v času krampanja v vranju...
siupamoizvedetiresnico
11. 11. 2015 08.05
-3
A JS v od kod prihaja denar?
prašek
11. 11. 2015 08.04
+2
Skrajni čas je, da desnosučni prevzamejo oblast ☺ ! Samo narod morajo prej zamenjat ! Ker ti volivci jih ne maramo !!!!
prašek
11. 11. 2015 08.05
-1
sinhron
11. 11. 2015 08.49
+0
Vse , kar je Janševa vlada " zafurala " mora v največji meri popravljati ta vlada , čeprav je v največji socialni in humanitarni krizi po drugi svetovni vojni ! Tisti , ki so uničili Slovenijo ( 2004 - 2008 SDS, NSI ,SLS ) sedaj , ko ta vlada vodi Slovenijo iz blata zopet mečejo polena pod noge , ker se že kažejo znaki okrevanja in bi oni radi to vlado odstranili in sami zavladali in poželi sadove te vlade , ker jim gre samo za vladanje in moč !
novak.novak
11. 11. 2015 20.27
+0
največ je zafural tvoj tovariš tito, cela ex juga se že dvajset let ne more pobrat, s tem da mi še vedno tonemo...
novak.novak
12. 11. 2015 19.52
prašni, kdo bo naslednji svež, nov, neobremenjen obraz ...? hahahahahahaa, kameleoni
Kapitol
11. 11. 2015 07.50
-2
Opranoglavi slovenski narod na volitvah podpira ostanke primitivnega zavržnega socializma, ki je praktično že zavržen po celem svetu. Na ta način si ta narod ustvarja dva razreda, parazitskega in iskoriščanega ter večni notranji konflikt in sam sebi preprečuje neko uspešno prihodnost in razvoj. Na to kaže tudi vedno večji odhod produktivne konkurenčne mlajše izobražene populacije iz države, tukaj pa ostaja nekonkurenčen tudi neizobražen ali fdv izobražen balast, ter dotok neizobraženih prideljencev. Na daljši rok prihaja plačilo za kratkovidnost in zaslepljenost slovenskih volilcev....
enakostzavse
11. 11. 2015 08.27
+5
cube, ko že govoriš o zaostalih volilcih in primitivcih zavrženega socializma, ti toplo priporočam da pogledaš okrog sebe. Pa ne z poklopkami od fjakerskega konja, kot sedaj, ampak brez. Boš videl , kaj vse boš videl. In to čisto blizu. V tvoji bližini in družbi. Sicer se mi pa hudo smiliš. Vsak človek potrebuje nekoga, kar pa tebi manjka.
Kapitol
11. 11. 2015 08.56
-3
"enakost za vse" zanimiv nick, morda predstavlja socialistično uravnilovko, enakost za vse, za tistega v realnem sektorju ki z 12 urnim delavnikom komaj prisluži za majhno plačo, ter za onega ki v izmišljeni službi JS dela morda dve uri na dan in ima večji osebni standard. Ali pa za policiste in medicinske sestre, ki res garajo za pol manjše plače od onega dveurnika v neki brezvezni nepotrebni agenciji za toplo vreme. Ali pa enakost za one, ki morajo zapustiti domovino, kar ni lahko, da se tule trume parazitov še lahko gredo socializem in uživajo ukradene privilegije in posiljujejo realni sektor. Ja to voli zaslepljen slovenski narod in si s tem uničuje prihodnost, ker je v sebi razceplen in neenoten, o tem govorim. In ne potrebujem nikogaršnje usmiljenje, sem si razčistil pri sebi, tale domovina pa je mačeha vedno večjemu številu slovencev.....
enakostzavse
11. 11. 2015 09.07
+4
Prvič:Zaslepljen SLO narod je volil janšo in uvidel zmoto. Za to je janša poskrbel sam, NOBENIH POLITIČNIH KONSTRUKTOV ni bilo. Razen če pri vas rečete PRAVICI; političen konstrukt. Drugič: V katerem času, v vladanju koga, pa se je ustvaril JS, omogočil da se šlepa šolstvo naprej z drugimi profili in jim tako pijejo kri. Ko boš to odgovoril, bom zopet sodeloval pri debati s tabo, prej si pa to ne zaslužiš.
Kapitol
11. 11. 2015 09.33
-4
Kdaj sem pa kje omenjal Janšo? Kake veze ima to s temo?...
enakostzavse
11. 11. 2015 09.36
+3
"Opranoglavi slovenski narod na volitvah podpira ostanke primitivnega zavržnega socializma". To so tvoje besede!!!! Sicer pa to ni odgovor na moje vprašanje.
Kapitol
11. 11. 2015 09.45
-3
Točno to, sicer bi imeli državo po urejenosti poštenosti in blaginji primerljivo z Avstrijo, in ne vem kje je tu Janša, sicer pa ne potrebujem debate, dejstva pa tako govorijo sama zase.....
enakostzavse
11. 11. 2015 09.53
+2
Tale tvoja izjava: "Sicer pa ne potrebujem debate," govori da si dvojna osebnost. Sodeluješ v komentiranju , debatiral pa ne bi, te postavlja ob bok takim ljudem, kateri so zafurali mnogo držav. Ah ja, pa še to, ko ravno omenjaš kako dobro gre Avstriji. A veš kdo že doooolga leta vodi državo. Katera stranka ????
Kapitol
11. 11. 2015 10.11
-2
No nisem tu, ker bi potreboval psihoanalizo, mi pa vseeno ni po godu tista "enakost za vse" kot sem jo opisal v gornjem komentarju, enim je pa očitno to vse ok in zelo redu. Od tu razkol v narodu, ceno za to bo pa enkrat treba plačati.....
NoviceResnice
11. 11. 2015 07.23
-4
Lopovska levaška vlada....itak
prašek
11. 11. 2015 08.02
+0
Skrajni čas, da prevzamete desnosučni !! ................ LOL.
enakostzavse
11. 11. 2015 08.29
+5
So prevzeli že. Takrat v času samomora države. Pa so morali pobegnit, ker so preveč škode in anarhije naredili.
prašek
11. 11. 2015 06.28
+0
Prav vesel sem , da se bo končno plača v JS dvignila !
NoviceResnice
11. 11. 2015 07.24
-1
Zakaj pa ne bi bil za Gorenje ali Polzelo....vpraši se če jo lahko oni pa je 25% od JS...
prašek
11. 11. 2015 08.03
+0
Moja otroka ne delata v Gorenju ali Polzeli . Nista za to študirala !
novak.novak
11. 11. 2015 20.29
prašni ne bi kravi dal mal več, on bi hlapcu ki molze naročil naj namest 2x na dan, kravo pomolze 3x....
novak.novak
11. 11. 2015 20.29
strašno študirana, pa sta se sposobna sam v js spravt...jima je ata zrihtal?
prašek
11. 11. 2015 06.27
-2
Dobro jutro in še boljši dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Biofanatik
11. 11. 2015 04.45
+0
Ponovno osamosvojit in vse ostalo.Amen.
Diškor
10. 11. 2015 23.28
-4
Cmerko prava sramota si za nas, sam spiz.. iz države, nesposobnež posrani. A ma Koprivnikar potrdil, da ni nor.
NoviceResnice
10. 11. 2015 22.57
+0
Z eno besedo v tej državi nam vladaji popolni Creteni...
enakostzavse
11. 11. 2015 08.32
+3
NE NI PRAV: Popolni Creteni so v opoziciji. Še največji Creteni pa ste hlapčki, katere pokvarjenci izrabljajo samo za glasove.
HooplaToopla
10. 11. 2015 22.41
-1
Pri članku bodečih žicah s katerimi so nas pričele obdajati oblasti je komentiranje po sebi umevno onemogočeno. >>>Zato moj komentar tukaj. >>> Zanima me, če razen mene še kdo vidi direktno povezavo zgoraj omenjenega dejstva z že pred časom uvedeno prepovedjo uporabe termina 'faschizem' v komentarjih na spletnih straneh '24ur'? >>> Pa to, če kdo ve? Ali besedna zveza "Žične ograje na slovenskih mejah NAJ BI BILE ZAČASNE pomeni, da se teoretično še lahko pripeti, da ne bodo v uporabi dlje časa v namen zavarovanja slovenskega ljudstva pred zastarelimi socialističnimi idejami in pred samim seboj? A se že kaj ve, če so se taglevni že kaj dogovorili okrog tega ali nas bodo tepli madžarski ali ukrajinski stražarji? Ne vem če ste vsi obveščeni da je Madžar glede disciplinskih ukrepov proti Ukrajincu.... ne vem no... navaden amaterski luzer, kajne? Drugega za Orbanove začetnike in vajence človek pač ne more reči! Mislim... szegedinarc tepe večinoma le počez čez pleča. Redkokdaj se mu bo posrečil kak omembe vreden udarec postrani čez ledvico. Prav nasprotno pa so ukrajinski črnosrajčniki daleč preko svojih meja znani po svojih hitrih izmeničnih križ-kraž udarcih z bičem. redkojkdo pozna zanimivo dejstvo, da je vzorec na koži hrbta po obravnavi oblikovno skoraj identičen križnemu šive znamenite singerice. Ter lahko resnično le priporočam. >>>> Me res zanima, če mi bo uspelo postati tisti srečni izbranec, ki bo poleg ukrajinskega bičanja deležen v isti rundi osvoboditve še kake boljše, res prave osvoboditve... Primerne sodobnosti 21. stoletja? Da mi zadegajo denimo dodatno še singerico direkt v glavo? >>> A ne da? Ali kako bo to zdaj po novem potekalo? Ter se zelo velim.
Uporabnik113189
10. 11. 2015 23.26
+0
Cerarjeva vlada si je privoščila kar nekaj ukrepov, ki me bolj skrbijo kot ograje. To je pač šengen, če nam ni všeč ga predajmo hrvatom in bo problem rešen. Na primer omejevanje komentiranja določenih tem, ker smo menda nekulturno ljudstvo, vsega sposobni in nam ni zaupati. Danes so pri zakonu o javnih razpisih zavrnili veto ki ga predlaga obrtna zbornica preko DS. Zopet bo vso vrečo denarja na javnih razpisih pobral posrednik in zopet ni več mogoče podizvajalcem izterjati denarja mimo glavnega izvajalca. Skratka zavrgli so Pahorjev zakon, ki je zaustavil malverzacije velikih gradbincev. Vsem nam je jasno, da so dali podporo kradljivim mrhovinarjem, ki bodo zopet uničevali mala podjetja, se izogibali zakonodaji, prali denar. Če dodamo še popuščanje birokraciji, potem lonec že poka po šivih. Vse te zgodbe smrdijo po bivši skorumpirani LDS..
Kapitol
10. 11. 2015 22.13
+4
Kaj se gredo tile tipi, gospodarstvo je temelj vsake normalne civilizirane države, ne pa v službi krmljenja nekih parazitov.....
Kapitol
10. 11. 2015 22.16
-2
Tikaj seveda ne mislim dele JS, ki jih zares potrebujemo in so večinoma še slabo plačani.....
ONniON
10. 11. 2015 22.12
+4
ne pozabiti da se je v zadnjih 5 letih iz slovenije izselilo nekaj manj kot 33.000 državljanov kar je najslabši rezultat izseljevanja po osamosvojitvi kar tudi vpliva na lepšo sliko o *registrirani brezposelnosti * nič se ne hvaliti kako uspešna je slovenija, očitno ni če stagniramo povsod ker sprejemajo napačne odločitve
Kapitol
10. 11. 2015 22.15
+7
Odšli so produktivni, tisti zunaj konkurenčni...Tukaj se pa nabira tisti neuporaben balast tipa FDV in podobno, slabo slabo se piše temu narodu...
Našvasan_zob
10. 11. 2015 21.49
+11
Konec varčevanja? Koliko PUFA pa smo kot SLOVENIJA odplačali za časa varčevanja??? Teli Štruklji in javna sekta za njim so navadni finančni mrhovinarji.. V bitsvu gre za v prihodnost postavljen genocid naših otrok....
Kapitol
10. 11. 2015 21.55
+5
Ja saj, to slovenci volijo in želijo, zato ta narod nima prihodnosti....
batom@pinkponk.com
10. 11. 2015 22.56
+0
Strokovnjaki za genocide vseh vrst :-) ti si zihr sds...
Kapitol
11. 11. 2015 07.41
-2
Ti pa predstavnik primitivnega socialističnega ostanka na tem svetu, ki uživa naropane privilegije, no večno ne boste...