Slovenija

'Ne vem, kako lahko minister s takimi številkami še vztraja na svojem položaju'

Ljubljana, 05. 10. 2012 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev glede na drugo polletje 2012. Minister prizadet, da je vlada njegove resorje obravnavala kot uradništvo. Štrukelj mu odgovarja, naj se odločno postavi za izobraževanje, ne pa da joka pred kamerami.

Turk in Gorenak pred začetkom šole - 2
Turk in Gorenak pred začetkom šole - 2 FOTO: Blaž Garbajs

Minister za izobraževanje Žiga Turk je predstavil na vladi sprejet proračun za leto 2013, ki za okoli 5 odstotkov zmanjšuje maso plač v javnem sektorju. Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj sredstev glede na drugo polletje 2012. Javni zavodi v kulturi bodo imeli okrog 17 odstotkov manj denarja za plače kot v letu 2011 ali 10 odstotkov manj kot v letu 2012.

Znanost bo dobila 19 odstotkov manj denarja glede na leto 2011 oziroma glede na leto 2012 pa osem odstotkov, visoko šolstvo oziroma univerze pa 16 odstotkov manj kot v letu 2011 in še osem odstotkov manj kot v letu 2012.

Minister prizadet, da je vlada njegove resorje obravnavala kot uradništvo

Razmere in okviri proračuna od prve proračunske seje julija so se do včeraj samo še slabšale, je dejal in poudaril, da so se izobraževanje, znanost, kultura in šport znašli v zelo, zelo težkem položaju. "Gre za novo veliko zmanjšanje javnih sredstev na teh področjih, a položaj je težak tudi relativno," pravi Turk.

Vlada je nekatere dele javnega sektorja po njegovih besedah obravnavala blažje, nekatere pa težje. Minister je, kot je dejal, osebno prizadet, prav tako kolegi s področij, ki jih ministrstvo pokriva, da je vlada vsa štiri področja obravnavala podobno kot uradništvo na ministrstvih in v državni upravi, torej brez posebnih ugodnosti, ki so jih bili deležni na primer zdravstvo, vojska, policija, pravosodje, celo urad za makroekonomske analize in služba vlade za zakonodajo.

Ministrstvo za finance to opravičuje s tem, da je bila na našem področju rast mase plač v zadnjih letih nadpovprečno velika, ampak vse to se da pojasniti, pravi minister Turk in spomni, da se v javnosti te dni govori o različnih odstotkih.

Štrukelj se sprašuje, kako Turk vztraja na položaju

Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja.
Za plače v osnovnih in srednjih šolah bo v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja. FOTO: Thinkstock

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je odzval tudi na pojasnilo ministra za izobraževanje Turka, da bo za plače v osnovnih in srednjih šolah v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja. "Ne vem, kako lahko minister s takimi številkami še vztraja na svojem položaju," pravi Štrukelj, ki kot zgled navaja slovaškega ministra za izobraževanje, ki je pri mnogo manjših posegih v šolstvo protestno odstopil.

Na ministrove besede, da je zaradi teh posegov osebno prizadet, pa Štrukelj pravi, naj se Turk raje "odločno postavi za izobraževanje, znanost in kulturo v tej državi, ki se pred našimi očmi sesuvajo, ne pa da joka pred kamerami".

V Svizu sicer v sporočilu za javnost ocenjujejo, da napoved o tolikšnem znižanju sredstev za izobraževanje pomeni katastrofo, ki jo bodo v Svizu preprečili in pri tem uporabili vsa sredstva, ki so jim na voljo. Opozorili so, da je na današnji svetovni dan učiteljev Evropska komisija objavila poročilo o plačah in dodatkih učiteljev in ravnateljev v Evropi, ki ugotavlja, da so proračunske omejitve in varčevalni ukrepi najbolj prizadeli učitelje v Sloveniji, na Irskem, v Grčiji, Španiji in na Portugalskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (389)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hcaine8
07. 10. 2012 00.18
+1
Sicer se strinjam z varčevanjem, samo me pa zanima, KDAJ BODO NA VRSTI C* (prebivalci marginalnih skupnosti, ki so zaslužni za lep delež črne kronike)? Socialne prejemajoveč kot marsikateri direktor plače!
zaenotnost
06. 10. 2012 17.12
+1
...krokodiljeve solze ministra Turka
Antigone
06. 10. 2012 11.11
-2
Lasati zaluznjenec se vedno bolj spravlja na ministra ter mu očita tisto, kar so storili "njegovi" - mafijski rdeči predhodniki, ki so imeli in še imajo podporo rdečega podzemlja, od botra iz murgel...
ante-fante
06. 10. 2012 12.26
+5
Najbolj je smešno, ker Majerju sploh ni treba plačevati za take komentarje, saj si je v svojem 20-letnem sejanju strahu pred nekdanjimi komunističnimi kolegi ustvaril hordo nemislečih indoktrinirancev.
El Koronito
06. 10. 2012 10.23
+3
Gre za to, da imamo na eni strani preskrbljeno skupino (ponavadi desničarji - konzervativici). Ti so si, s pomočjo politične pripadnosti, priskrbeli solidne službe, ki jim, s svojimi intelektualnimi sposobnostmi, očitno niso kos, a jih vseeno opravljajo. Zakonodaja je poskrbela tudi, da so dobili zemljo (+ subvencije ipd) in si zagotovili ugodne pogoje za bivanje. Problem je v tem, da mislijo, da je obstoječi sistem dolžan servisirati samo njih. Pripadnike vseh drugače mislečih vidijo, kot potencialno nevarnost za svojo eksistenco. Ker vedo, da so intelektualno in socialno psihološko inferiornejši, ŽIVIJO V STALNEM STRAHU, DA JIM BO NEKDO NJIHOVE PRIVILEGIJE ODVZEL. Ne zavedajo pa se, da je družbeno bogastvo plod dela vseh državljanov in bi ga potemtakem morali tudi vsi uživati. Na drugi strani so vsi tisti, ki se v obstoječi sistem še niso uspeli priključiti. Če je je na oblasti levo usmerjena vlada (ki mimogrede nima popolnoma nič skupnega z Jankovičem) se tudi kašnemu od njih odpre možnost, da se v družbo vključi, kot popolnoma neodvisen ustvarjalni element. Če pa so na oblasti desničarji, pa skupine, ki ne tvorijo njihovega telesa, radi stigmatizirajo in označijo za komuniste, teroriste ipd. Skratka, kot nekoga, ki ga je potrebno zaradi njegove drugačnosti preganjati (v bistvu pa gre samo za zaščito lastnih interesov) Če povzamem - pri desničarjih gre izključno za egoistične nagibe po lastni eksistenci. Pri tako pomankljivi socialno psihološko zavesti, od njih ne gre pričakovati, da bodo pripomogli k razvoju poštene, enakopravne in demokratične družbe, zato predstavljajo OVIRO za evolucijski razvoj človeštva. Torej, če že niste sposobni soustvarjati lepšega sveta za vse, se vsaj umaknite.
Bojan Dragovan
06. 10. 2012 19.21
Poslal sem svoje misli na meil, ki sem ga dobil po meilu
Marko Logar 1
17. 10. 2012 15.03
Darko Vernik
06. 10. 2012 09.39
-11
ante-fante
06. 10. 2012 12.24
+4
Jap, skozi zgodovino se je večkrat pokazalo, da znajo biti cari precej neprištevna bitja. Mislim, da je tale Majer nekje na nivoju Nerona. Zdaj samo še čakamo, kdaj bo kakšnega konja razglasil za svojega ministra.
gulmor
06. 10. 2012 09.30
+1
10% od 1000€ je 100€, ostane 900€...še vedno zelo lepa plača, glede na razmere v Evropi. Jst lahko le sanjam o taki plači.
draghci
06. 10. 2012 10.00
+1
Glavavtorbi
06. 10. 2012 09.27
+3
Največ nas stane bivša tajna policija Udba, ki jo po osamosvojitvi niso imeli kam za prezaposliti. Z demokracijo smo dobili tudi cel kup svoboščin in tudi razne oblike kriminala, ki ga je prej zatirala Udba, v okviru družbene samozaščite (ovaduhov), kar je bil prej zločin je čez noč postalo legalno, kontrolo nad bivšimi udbaši pa je prevzela tudi vojska. Zato je pri nas toliko drobnega kriminala, koliko ljudi je uničila sistemsko povzročena revščina, droge in drugi posli tajnih agentov ne ve nihče, ker mediji ne smejo objektivno poročati o posameznih žrtvah, ker tajni policisti celostno poskrbijo za vsak primer posebej, proti žrtvam uvedejo ustrezne sodne postopke, jim onemogočijo normalno življenje, jih prisilijo v drobnr dolgove, ki jih ne morejo plačati, z osebnimi informacijami iz državne birokracije ovaduhi razširijo lažne govorice, sodišča pa z vedno novimi nesmiselnimi procesi preprečujejo, da bi lahko žrtev predstavila svojo plat resnice. Laž stane državo veliko več kot pošteno sojenje, vendar se ta denar itak vrača nazaj k njim, zato se sodišča utapljajo v lastnih konstruktih oziroma nerešenih primerih, ki služijo zgolj za diskreditacijo in kriminalizacijo posameznika. Še več nas stane prepričevanje tujine, da smo normalna država, narod je izjemno ubogljiv in ker ne reagira tujina, si ljudje predstavljajo, da proti tako močni in pokvarjeni državi ne morejo nič, raje izdajo svoje prijatelje in celo družinske člane kot da bi se uprli nevidnemu sovražniku. Agentje so povsod, nihče ne more vedeti, kdo je eden izmed njih, javna uprava je zgolj še en njihov servis, zato lahko država neovirano uničuje dobre in poštene ljudi, velekriminalcem pa pusti in pomaga ukrasti celo državo. Ura je že zdavnaj odbila polnoč, konec je, Slovenija je mrtva, uničila nas je lastna vojska in policija, le da se živi mrtveci tega še ne zavedajo.
ante-fante
06. 10. 2012 09.11
+10
Tale anti-minister je pač tipičen produkt gnile vlade. Rad bi rekel, da je najslabši, pa žal tega ne morem, ker so vsi enako gnili in nekompetentni za področja, ki jih vodijo. Vsem je skupna le aroganca in popolna odsotnost stvarne in čustvene inteligence, ter zaklinjanje Majerju.
draghci
06. 10. 2012 10.01
+2
El Koronito
06. 10. 2012 09.02
+4
Če ne želite potrjevati preko mejla, lahko samo napišete + . Tudi to štejemo.
ce.ce.
06. 10. 2012 10.27
+1
El Koronito
06. 10. 2012 08.54
+1
Hvala za popdporo in pomoč. Trenutna številka je 102, nekaj vas je potrdilo tudi ponoči. Hvala za vse vaše komentarje, predloge in mnenja. Vse bomo upoštevali še danes in tudi odgovorili.
ce.ce.
06. 10. 2012 08.56
+1
xlady
06. 10. 2012 09.06
-1
Se mi zdi kar lepa številka, glede na to, da je minil le en dan in, da so zelo ekspresni pri brisanju objav
El Koronito
06. 10. 2012 09.15
+0
Tonček Balonček
06. 10. 2012 08.44
+9
Ministrova samokritika, d aje namreč prizadet, je vredna pohvale. Kdaj jo lahko pričakujemo še od njegovega šefa? Davek na rezano cvetje in pasje brikete je že stoprva točka tiste famozne rumene knjižice!
ante-fante
06. 10. 2012 09.13
+7
Če bi bil zares prizadet, bi odstopil, sicer je ta izjava le predstava za ljudstvo in perverzno iskanje sočutja pri ljudeh, ki jih bodo prizadele Majerjeve anti-reforme.
biggbrader
06. 10. 2012 08.34
-8
Šolniki imajo v povprečju še vednio višje plače od primerljivih v realnem sektorju. Zato je rezerv še veliko. Verjamem, da je težko domov prinesti manjšo plačo, ampak še vedno bolje kot nič. Dogovor bo potreben, čeprav Štrukl nabija in nabija in se ne more otresti družinske bolezni.
guncelj
06. 10. 2012 08.33
+13
To je možno samo v tej državi, da se straši s krizo in pomanjkanjem denarja, po drugi strani pa se bogato financirajo (iz državnega denarja) privatne univerze, šole v lasti RKC itd., itd. Dragi moji politiki, ko boste prvo poskrbeli za šolnike v državnih šolah in nehali financirati zgoraj omenjene, takrat vam bom mogoče verjel, da denarja ni. Tako pa te bedarije kvasajte tistim, ki vam še verjemejo. In ne, ne bom se odselil drugam, moja domovina je Slovenija in ne razni politikanti, ki jo ropajo. Tegale štorastega ministranta pa so zanalašč nastavili takšnega kot je, se da lažje s takimi upravljat.
ppetrov5
06. 10. 2012 08.22
+7
Evo..Zadnjič ste pluvali in mediji do potankosti raziskovali bogatstvo in kvazi kraje Ljubljanskega župana.Ter povzdigovali trentno oblast,ter da morajo južnaki zapustiti drugo vejo oblasti...Tukaj vam pa vlada meče polena pod noge šolskega sistema in uničuje vsem ( Levim in desnim ) Prihodnost! Trenutno ni v Sloveniji enega primera politika ali kvazi gospodarstvenika ki je pošten in predvsem socialen! Torej tisto kar gre temu sistemu toliko v nos! Social....! Pojdite na volitve pa še enkrat izvolite to stranko katera dela več škode kot koristi! Janković jo samo Ljubljani vendar nekaj spreminja na bolje..Ta politika pa kroji usodo vsem nam hlapcem v naši premajhni deželi!
malapo
06. 10. 2012 09.26
+5
Al pa če so desni vsi plešasti, pa jih dvig ddv-ja za frizerja ne bo prizadel :D
malaraja
06. 10. 2012 07.59
+12
Dajmo karte na mizo. Vlada nima podpore ljudi, ker jih že leta ropa in manipulira z sodišči in tožilstvom. Ljudje se počutijo prevarane, saj vlada ne namerava pozapreti lopovov, ki so pokradli denar, sedaj pa se presedajo in delajo škodo dalje. Ko bo zadnji lopov vrnil denar in sedel na Dob, bo (kakšna druga vlada, ta bo za rešetkami) imela podporo ljudstva. Ni dovolj, da sedijo. treba jim je vse pobrat in vrnit ljudem. Potem kakšne drastične reforme verjetno ne bodo več potrebne. Pošteno sodit lopovom, potem pa smo za reforme, OK? Potrebujemo novo politiko, temu moramo naredit konec.
?\?~
06. 10. 2012 07.48
-3
Lani so javni uslužbenci prejeli za 78,9 milijona evrov dodatkov za delovno uspešnost. Letos je bilo teh izplačil do konca maja 31,3 milijona evrov. “Možno bi bilo pričakovati, da bi za vse letošnje leto višina izplačil iz tega naslova znašala okrog 75 milijonov evrov. Občutno znižanje izplačil dodatka smo opazili le leta 2010, lani pa je kljub interventnim ukrepom poskočil za skoraj 30 odstotkov,” v analizi ugotavlja ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU). Največ zdravstvu in šolstvu Rekorderji so javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja. Lani so iz proračuna dobili več kot 49 milijonov evrov, sledijo jim zaposleni v zdravstvu, ki so prejeli dobrih 14 milijonov evrov. Kar štiri petine vseh izplačil v javni upravi prejmejo zaposleni v teh dveh panogah. “Primerjava izplačila delovne uspešnosti s številom zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter v zdravstvu kaže, da so si šolniki izplačevali nesorazmerno višji delež dodatka,” še ugotavljajo na MPJU in dodajajo: “Ministrstva in organi v sestavi so po količini izplačanih dodatkov na tretjem mestu, vendar je njihov delež 13-krat manjši kot na področju izobraževanja, čeprav je na ministrstvih polovico manj zaposlenih.”
guncelj
06. 10. 2012 08.49
+11
Delovna uspešnost je samo naziv v katerega spada tudi povečan obseg dela. Torej bi vam lahko bilo jasno, da strokovnega kadra primanjkuje (vrtci, ustanove za otroke s posebnimi potrebami, strokovne šole itd.) zato mnogi učitelji delajo več kot je z zakonom predpisano (dovoljene so izjeme in takrat se jih izplačuje iz tega naslova). Dajte se najprej pozanimajte o čem pišete po forumu in ne stresajte populizmov iz dnevnega časopisja, ki je v službi politikantov. S tem jim tudi vi "držite štango", nikoli pa ne veste, kdaj bo vaša panoga na sramotilnem stebru za legalno ropanje.
?\?~
06. 10. 2012 07.30
+10
V šolstvu je preba najprej popravit razmerje plač.......dogajajo se takšne anomalije, da človek enostavno ne more verjet. Na fakultetah, mladi raziskovalci in asistenti z mag. in dr. nazivom ne dosegajo plač prof. na srednjih šolah......no pedagogi, a to se vam pa zdi prav. Pa imajo v predavalnicah tudi do 200 študentov, prav tako priprave in prav tako izpitne roke in še kaj.......evo vam pravičnost v istem sektorju in isti branži......
guncelj
06. 10. 2012 08.38
+6
Se strinjam, ampak politikanti govorijo o uravnilovki in ne o pravičnem izplačevanju plač. S tem se ne bo popravilo razmerje, temveč bo še slabše. Politikante samo zanima kako priti do denarja in nič drugega. So takšne mentalne sirote, da celo niti ne poskušajo zadeve opravičevati s sistemom ampak kot lajne ponavljajo edino njim razumljivo besedo-kriza. V temu je problem, na vseh nivojih in v vseh panogah, tako javnih, kot v gosodarstvu. Nekam vse tiho je bilo z zdravniškimi nadurami... zanimivo.
Kwaj
06. 10. 2012 07.26
+3
Turk bi lahko igral Rambota 6!!!Zakaj?????
bdso1
06. 10. 2012 06.44
-16
Če ni ,NI, dovolj finac!! Kaj vam to ni jasno ,a ste preveč izobraženi,da bi to logiko razumeli!? Ni več Jugoslavije,da bi denar kar tiskali, kar je bil tudi vzrok za propad Juge!!?? Bodite srečno ,da še niste na cesti. Slej ko prej bo tudi vas šolstvo to doletelo,kot je že vso ostalo gospodarstvo! Kakšna pa je produktivnost v tem šolskem sistemu pa se ve ,na psu!!? To so še vedno ostanki socializma,preštevilčna neproduktivna delovna mesta na vseh nivojih javnih služb!!??? In to nas potiska v še večjo krizo!! Na te anomalije socializma nas Evropa že leta opozarja!? Prepametni komunisti pa še vedno vztrajajo pri svojem,kot da se iz bližnje zgodovine niso nič naučili!?? BOLANO!! Posledice pranja možganov še danes deluje!??? Pa lep pozdrav in lepo sočno soboto vam želim,posebaj tistim,ki so zaradi krize izgubili službe!
dr.dare
06. 10. 2012 06.50
+12
In zakaj ni financ? Kako pa država nabira finance dragi moj? Če ni potrošnje ni financ to je vsa umetnost! Če ti v znižanju plč vidiš možnost več je potrošnje vsaka ti čast!
cirenij
06. 10. 2012 06.55
+8
dr.dare tako je. Samo znižujejo, nikjer pa ne vidiš rešitve za odpiranje novih delovnih mest, ki bi napolnila proračun. Vidimo po sebi. Stari gospodinjski aparati, posoda, obnova bajt ne pride v poštev. Kmalu se bomo še frizirali sami. Kje je logiga naših ekonomistov in politikov? Aha, da uničijo narod oni pa prosperirajo.
bdso1
06. 10. 2012 07.15
+1
Meni je jasno,ko beli dan,da če ni denarja,da ne moreš še nadalje živet na isti stopnji! Zakaj pa ni denarja,pa se ve! Tudi previsoke plače v državnih službah je en izmed vzrokov!? Le iz oblakov se je potrebno spustit na realna tla,pa boste tudi VI v državnih službah razumeli,da če ni ,NI!! Zadovoljen si lahko le če še boš zadržal to lepo službo!!?
El Diablo 2013
06. 10. 2012 06.23
-6
Ma kaj bo ta strukelj, ce nas majer pravi, da so RKC, brezpilotna letala, Afganistan, odpravnine in katoliski skavti bolj pomembni projekti, potem morajo oni dobit vec denarja in pika...pa to...ejga
dr.dare
06. 10. 2012 06.50
-2